Jump to content

Featured Replies

Posted

Ovaj vikend smo skoknuli do Salzburga a nazad smo rešili da idemo autostopom. Jeste da smo znali da će padati kiša ali smo računali da će se neko tako sažaliti na nas i da nećemo morati da stojimo dugo po kiši.   :angel:

Dakle prvo Salzburg, izašli smo na Alpenstrasse, zadnja autobusna stanica, nalazi se na velikom bulevaru koji vozi ka autocesti. Ne znam da li zbog tmurnog vremena ili zato što je bila nedelja, ali je saobraćaj bio nikakav, možda 10 kola po minutu. Krenuli smo u pola 9... negde oko 12 se saobraćaj malo pojačao, možda je već bilo 20 kola po minutu. Za tri sata nam se niko nije zaustavio, niko nije ni zatrubio, nisu nas ni pogledali. Razmišljali smo da li smo mi možda na pogrešnom mestu (na Hitchwikiju piše da smo bili baš tamo gde treba), probali smo sve i svašta ali ništa. Nakon 3 sata stajanja po kiši smo se predali i otišli vozom za Villach.

Tamo smo opet otišli na autobusnu stanicu pred auto putem (recommended by Hitchwiki), i to mesto nije bilo toliko dobro kao u Salzburgu, nalazilo se baš u uglu tako da su vozači imali možda 3 sekunde da se odluče da stanu. Ipak, ovde smo bili malo "uspešniji" jer su nas ljudi barem primećivali, više njih je zatrubilo i dva puta su nam stali, ali samo Austrijci koji su išli u Klagenfurt. Slovenačku registraciju smo videli 1-put! Hrvatsku 3-4 puta, rumunsku možda i više...

I tako, nakon 3 sata stajanja po kiši odlučili smo da idemo dalje vozom  :bang:

Od Salzburga do Ljubljane je samo 290 km, kao od Vukovara do Zagreba, a mi nismo uspeli ni to...

Pa šta mislite da je bio problem? Jel možda zbog kiše? Imali smo kabanice tako da, ako bi nas neko primio, mi bismo ih skinuli i ne bismo pravili nered u autu. Primetili smo da baš ogroman broj ljudi vozi BMW ili Audi. Ono dvoje što su nam stali su vozili krš kola, pa da li je onda problem to što svi imaju dobra kola pa ih kao čuvaju?

Probali smo i sa znakom i bez. Kad bismo stavili znak onda nam naravno niko nije stao  :roll: E da, i u jednom trenutku kod Filaha smo odlučili da sednemo na trenutak i tako sedimo 10 minuta, i za tih 10 min su dva kola stala da sebi nameste vinjetu ili šta ja znam... znači da mi nismo stajali tamo tih 3 sata ko zna koliko njih bi se još zaustavilo  :death: Ali ajd bolje je bilo nego u Salcburgu, barem su nam tu neki davali znakove života da znaju da postojimo... :)

Sad kad razmislim, kad smo imali onu dvojicu Nemaca koji su stopirali iz Berlina, oni su za jedan dan stigli do Salcburga, tamo prespavali, i sledeći dan su do nas stigli negde oko 6 uveče. Tako da je i njima trebao ceo dan da dođu do nas. Mada oni nisu išli po kiši pa im je bilo lakše... Ali ipak mi smo išli momak+devojka, nama bi trebalo više da staju...

Evo za kraj moje slike u Villachu, 5 min pre nego što smo odustali. Da li iskusni stoperi možda vide neku očiglednu grešku zašta nismo imali sreće? Jel možda izgledam kao ubica u ovom kaputu? :death:

http://img37.imagefra.me/img/img37/8/6/21/flyingorange/f_gbeipp0m_1a8536f.jpg

Mislim da je kisa problem. Ja sam slicno prosao po Sloveniji pre par nedelja. Inace mislim da je mnogo bolje stopirati po benzinskim pumpama na autoputevima i tu se koncentrisati na kamione sa exYU prostora.

Evo sad pokusavam sebe da peslisam posto ja puno vozim i cesto stajem stoperima ali nemogu nijednom da se setim da sam nekoga pokupio kad je padala kisa. Verovatno zbog kabanica stoperi po kisi deluju nekako misteriozno i mozda strasno jer vozac ne zna sta se krije ispod kabanice. To je bar neka moja teorija. Zato sledeci put na pumpu ispod nadstresnice pa sta bude ;)

Ja niti stopiram niti stajem stoperima ali kao vozac mogu da "iznesem"svoje misljenje. U  tvom slucaju mislim da je kisa bila ta koja je pojedince odvracala od zaustavljanja,sam si rekao da su prolazila dobra kola, bmw, audi...pa eto,zamisli da si na njihovom mestu i kako bi se ti osecao kada bi neko nepoznat usao u tvog ljubimca tako mokar i zavalio se u koznu fotelju.I jos je vas dvoje bilo. Koliko sam primetio po filmovima,kada neko stopira obavezno mu stane neko sa kamioncetom i pokaze mu da uskoci pozadi u tovarni prostor.

Ponekad povezem kolege sa posla kada se vracamo istovremeno i jedna stvar me uzasno nervira tako da sam i to poceo da izbegavam,kako sednu u kola tako vade cigaru i pale je.

I jos se ljute kada ih opomenem.

• Author

Znački kiša je bila ta, prokleta da je  :death:

Dobro istina je da smo sada po prvi put namerno stopirali po kiši, jer uglavnom je izbegavamo, pa kad je loše vreme onda putujemo drugim sredstvima, ali ja sam uvek mislio da će nas čak brže pokupiti nego inače kad vide kako stojimo po kiši, mislio sažaliće se neko  :)

Kiša u principu jeste otežavajući faktor, ali ne baš toliko otežavajući.

Vidim na slici da stojiš pred kraj proširenja. Treba - ako je moguće - stati na početku proširenja. Koliko god te vozač video unapred, neće imati dovoljno vremena da porazmisli (odnosno, odugovlačiće dok ti ne priđe blizu), i biće mu lakše da stane iza tebe nego ispred tebe.

Treća stvar je - naravno - nedelja. Verujem da ni u Austriji kamioni ne voze nedeljom. Je l tako ?  A i ostali - koliko je njih uopšte bilo samih, a koliko porodičnih ?

I, ako će ti biti lakše, i nas svoje smo jednom (subota i sunce, ako se dobro sećam) krenuli iz Ljubljane za Celovec, i stigli do Trzina.

kiša je dobrim delom kriva.

kad planiram da idem stopom a treba da počne kiša, obično ponesem kišobran, pokazao se bolje nego kabanica sa benzinske u smislu da mi ipak neko stane na kraju.

u kabanici sam imao par neslavnih stopova sa po par sati stajanja. uz kišobran, samo jednom sam čekao duže od sat ipo i jednom oko dva sata ali je saobraćaj ionako bio slab.

ipak, uz kišu, stop se oduži uvek. čak i kad je oblačno i pred kišu, ljudi skoro da ne staju. ili ja nikad nisam imao sreće s tim.

definitivno stopirati na benzinskim pumpama, u zapadnoj evropi kao da ne zanju sta je to autostop, pa je ovo jedini nacin,.po slobodnom putu mozes jedino na nasem balkanu, kod nas koji nismo u EU... Nema veze kisa i to, ..ja sam stopirala po Austriji i okolo, sa prijateljicom,.islo ok, a i mi smo stopale od juga Spanije do NSa (preko Svajcarske i Austrije) za 3 nepuna dana, nismo spavale 2 noci,.samo smo terale i terale i tako mozes stici za cas gde oces,..samo se drzi pumpi...i noc i dan...

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Ne znam stvarno za Holandiju, jos nisam bila tamo, ali ja sam imala situaciju u Spaniji, recimo, posto nismo mogle doci do neke benzinske pumpe, hodale smo drugarica i ja po golom autoputu i stopirale naravno, punih 9km (znam cak i tacno, posto sam mogla pratiti i brojcane oznake pored puta, kako bih ostala skoncentrisana na prezivljavanje po toj vrucini, teretu i izgladnelosti koja nas mucila..), i to jos doooobro da smo i mogle da HODAMO po cesti, mada smo molile da nam stane bar policija.... naravno, na kraju uvek neko stane, samo sto nikad ne znas GDE je taj kraj...

Tako da govorim o otvorenom putu, ne neka obelezena mesta.. I mislim da poprilicno zavisi od mentaliteta drzave, recimo u istocnijoj evropskoj uniji, Poljska, Slovacka, Madjarska, nije bilo problema stajati na putu i stopirati... doduse nije i da su im neki auto-putevi,.. :-)

Stopirali smo iz Berlina za Amsterdam celu noc i negde oko osam ujutru je naisla policijska patrola i objasnila da je Nemacki autoput iskljucivo za automobile i da ljudima nije dozvoljeno da budu na autoputu, kaze covek da odemo na sporedni put.

Mi se vratili na ukljucenje i posle sat vremena su opet dosli i terali nas da hodamo pored auta oko dva kilometra do sporednog puta.

Smrzli smo se ko misevi.

Na osnovu dugogodisnjeg iskustva rekao bih da stop u Austriji funkcionise srednje, do srednje zalosno. Ako se tome dodaju kisovit dan i vreme vikenda, bez znacajnijeg doprinosa Fortune drugacije nije moglo biti.

Vise srece narednog puta. Cheers.

• 4 months later...

definitivno ako znate jezik stopirajte na pumpi nekoj ne maloj jer takve obicno za lokalce nego na vecoj sa velikim parkinzima najbolje da budete suvi ako kisa i nosite kartu u rukama i pasos  zvizhd bar bi ja tako povezao,jer ne stajem obicno kroz madjarska sela nocu prostitutke,i tamo u selima imalo je sacekusa pre par god a austrija ima mnogo gastrabajtera i verujte 80 posto njih se swega plasi..... i da iskreno par puta se nervirao ljudi stopiraju sa cigarom i red bulom u ruci to me zadesilo u welsu to je 7e a toliko karta do beca

• 1 month later...

Ja stopirao pre neki dan iz Graca za Sloveniju. Nahodah se dok dodjoh do mesta za stop koje sam video na hitchwiki-u - neki veliki kruzni tok. A ono nedelja oko 21h, noc pala odavno. Dobio voznju posle 20-ak minuta. Stao mi novi mercedes, ja u kola kad ono dva cigana. Ja odmah 'sprechen sie englisch' a oni kao 'no'. Spustim pogled na radio kad ono ZVEZDE GRANDA -DARKO FILIPOVIC :DD  Ispalo da su likovi Srbi, svercuju cigare za EU.

Ako stopirate nocu obavezno stanite tako da vas obasjava javna rasveta.

Па јесу ли Цигани или Срби? :LOLLL: Шалим се, укапирао сам да си хтео да кажеш да су из Србије.

@chaba:mozda jednostavno niste imali srece :102:

Ja sam stopirao do Beca prema Nemackoj (na autoputu A1 valjda),leto,sunce,kola kol'ko oces,ali niko da ti stane.Posle nekih pola sata-sat mi staje neki "krs" od auta (tako je bar opisao vlasnik tog Fiata;mada meni i nije izgleda bas toliko lose),pokupi me,pricamo mi na engleskom (posto ja ne znam nemacki) i on kao:

- Where are you from?

- Serbia.

- Ne seri???

Nas lik (iz Bijeljine ;D ),kaze mi da ce te u Austriji pre pokupiti (tj. stati) neki stranac,sa "krs" kolima kakva on vozi,nego Nemac (/Austrijanac).

Naravno,sta bi nas covek radio u Austriji nego...neke stvari :shh:

Usput mi pokaze pozadi na sedistu (pomerio je neke kese/krpe/sta je vec bilo preko toga),vidim nesto se zeleni,i kaze mi ako nas 'zeleni' zaustave (policija) najebao je on,a i ja sa njim.Reko,bas me raduje :bag: Srecom,nisu nas zaustavili :spot: (bar do Linca,tu me je izbacio pa sam nastavio prema Nemackoj)

U Holandiji cak, postoje i specijalna mesta i znakovi za stopiranje, zovu se "LIFTPLAATS"  :yok:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Hitchhiker_sign_amsterdam_amstel.jpg

Hehe,super stvar 8-)

Nisam ni znao da postoji tako nesto.