Jump to content

Featured Replies

Posted

Ево, како би обавестио друге учеснике на форуму, поделићу са вама своје недавно искуство у вези добијања кинеске визе. Покушао сам да извадим кинеску визу у њиховом конзулату у Катмандуу, у Непалу. Знајући да је за грађане Југославије односно Србије виза за Кину "одувек" била бесплатна, наишао сам на једно благо речено, непријатно, изненађење. На категорији/ценовнику кинеских виза, постојале су пет категорије: Американци, Румуни, Срби, Остали и Бесплатно. Виза за грађане Србије, уместо да буде бесплатна, се налази на другом реду као најскупља после оне за грађане САД. Нисам имао другог избора но да аплицирам са другим пасошем, не би ли платио разлику од 30 односно 40 долара.

Свакако сам се питао које могу бити основе за тако оштру промену у политици и размишљао о разлозима које су могле навести Кину на то. Након кратке претраге по интернету сам дошао до, скоро, шокирајуће информације, кад сам сазнао да је Кина увела нови ценовник за грађане србије по принципу реципроцитета односно да је Србија прва укинула бесплатне визе за грађане Кине(!).

Како, зашто и коме је било у интересу да квари односе са Кином и увелико компликује живот сопственим грађанима, су питања на која остаје да се одговори.

За сада можемо само, да ли уз тугу или уз стоицизам, да посматрамо како смо постали од уважених савезника до нежељеног госта.

Ko zna zasto je to tako. Mada, mozda su nasi ili neko od nasih u nekom ministarstvu odlucili da pokusaju da "sprece"navalu Kineza na Srbiju. Medjutim, ta navala je vec odavno izvrsena i zavrsena. Osim toga, Kinez koji se odluci na ilegalno ostajanje u Americi npr. pa i  u Srbiji ce uvek biti spreman da plati vizu pa bila ona i 200$. Hebiga, nece se Kinezi obogatiti jer nasih turista je jako,jako malo, a ako se neko iz Srbije vec i sprema za Aziju...pa imace i za tu hebenu vizu par desetina dolara.