Jump to content

Featured Replies

Posted

provedoh u ovoj zemlji dosta vremena.jedno vreme sam i radio.po nekim grubim proracunima imam preko 100 ulazaka.prodjoh je uzduz i porpreko.pa zelim da svoje znanje i iskustva podelim... pa izvolte pitajte.....

Mozes li da mi das malo vise informacija o selima u Rodopima, u okolini Devina i Smoljana? Kako iz tih vecih centara doci do sela tipa Zlatograd, Kovachevica, Trigrad, Shiroka luka... bez sopstvenog prevoza? Postoji li ikakva mogucnost? I, kako su ti se svidela sama sela?

Hvala na pomoci!

• Author

mogucnost uvek postoji.ja bi licno da ne idem kolima uradio ovako.sofia smoljan bus cena karte 11 eura u jednom pravcu.pa odatle lokalnim radnickim busom do navedenih sela.gledaj da putujes radnim danom jer se oslanjas na radnicke polaske.njihovi lokalni autobusi znaju da budu uzasni... ala ko to tamo peva. mozes probati da vozacu das lev dva na kontu karte.meni je uspevalo barem.ili stopom od smoljana do sela to nisam probao a probao bih samo u slucaju krajnje nuzde.sto se kraja tice za razliku od ostalih bugarskih provincija koje deluju u najmanju ruku bedno ova ne mari cak mi se mogu slobno reci i dopala.samo sam prolazio tuda bez duzeg zadrzavanja ako izuzmem 1h u smoljanu ali koliko sam pokapirao ima se sta videti.za smestaj ne brini vrlo verovatno je ok cena kod nekod lokalca.voz bih izbegao u svakom slucaju jer je puno presadanja i cimanja a najblize z.stanice su ako se ne varam krdzali i asenovgrad koji i nisu bas blizu. nadam se da ce ti koristiti. pozz i jos nesto ako te put nanese poseti rilske manastire meni su se jako dopali

Hvala na odgovoru. Ma, putovao sam i ja dosta po samoj Bugarskoj, tako da znam kako izgledaju lokalni autobusi, tipa Sliven-Kotel-Zheravna, Tryavna-Bozhenci-Gabrovo... Ovo za Rodope sam te pitao zato sto navedena sela deluju razbacano po regionu, a zeleo bih da ih posetim na najlaksi moguci nacin, pa reko` ako si konkretno isao do njih, da znam sta da sledim  ;)

Inace, ima par vrlo aktivnih CS clanova u samom Devinu, pa cu videti i preko njih kako da najbolje organizujem sam put.

Inace, meni se licno dopadaju njihove provincije. Umeju veoma lepo da cuvaju stare kuce i uopste tu Bulgarian national revival arhitekturu.

A manastiri su posebna prica. Ok, Rilski je mozda najspektakularniji, ali ne znam da li si mozda posetio Rozhenski, Bachkovski ili Dryanovski. Meni su oni upecatljiviji od Rilskog. Manji su ali svakako autenticniji. 

• Author

sto se arhitekture tice si skroz u pravu, narocito taj kraj za razliku recimo od onog oko kjustendila.arhitetektura tog dela me neznam iz kog razloga podseca na cicnarski deo makedonije.nisam expetrt ali tako mi deluje.sto se tice tih manastira nisam ih video ali prvom zgodnom prilikom....

E odlicna tema...

Zanima me kakve su mogucnosti za autostop od Sofije do Varne? Ili sta preporucujes kako dospeti do Varne?! Koliko sam shvatio,cena autobuske i vozne karte je priblizno ista...

I kakva je povezanost Varne i Kavarne...? Ima li redovnih autobuskih linija u toku dana...? Ja naletim samo na neke nepotpune informacije. Konkretno,nasao sam samo jednog autobuskog prevoznika koji ima tu relaciju i cena je oko 7 evra (povratna).

Problem je sto sam ja video da ima samo dva polaska i to je sve. I znas li mozda imaju li neke nocne linije od Kavarne do Varne oko 23h ili 00h,s obzirom da cu zuriti nazad za srbiju (a ima neki nas autobuski prevoznik koji krece za Beograd iz Varne u 02:30h)...

• Author

vidis ja generalno nisam pristalica auto stopa jer se vozom kroz bugarsku vozim za vrlo malo para-podmicivanjem konduktera.stop na toj relaciji je skroz izvodljiv jer je jako frekventna.cena bus i voz karte je vrlo slicna i veza je vrlo dobra polasci tipa na sat vremena...vrlo interesantno po meni je avionom iz sofie do varne karta ti ide od 30leva pa navise.koliko je i autobuska pa vidi sta je lepse.leti wizz air.varna i kavarna nisu sjajno povezane.polaske imas u 07:30 09:30 11:30 16:20 17:20 i 18:10 iz varne za kavarnu.nocnih polaska mislim da nema pa ces morati da se odlucis za taxi li stop.mislim da sto se sto[pa tice to nije idealna relacija jer je krajnji sever obale pa nema putnika u tranzitu vec samo namernika sto znacajno smanjuje sanse.txi bi te iskostao oko 20eura u jednom pravcu.nakon cenkanja!!!! ta solucija sa 7 evra povratno nije losa mozda moze za nijansu bolje...

• Author

mada kad malo bolje razmislim  kavarna je relativno blizu rumunske granice pa mozda i imas srece sa stopom ako imas petlje za to nocu.

Ok,hvala na info... Reci mi samo jos,ako mi propadne stop od Sofije do Varne,je l' preporucljivo uci u voz u Sofiji bez karte pa podmititi konduktera do Varne? Mislim,je l' to direktna linija ili ima nekih presedanja...? Koliko bi me to kostalo?

Hvala jos jednom...

• Author

nema na cemu.zadovoljstvo mi je.pazi ovako podmicivane konduktera ide do 50% cene karte.sto znaci ako je kart 25-30 leva ni u ludilu ne daj vise od 15.krenes sa 10 recimo pa ako se joguni dodas jos 5.i obavezno vodi racuna o tome da na tim relacijama idu dve postave konduktera jedna do pola puta pa druga od pola.da te ne cima i druga postava za kes pa ti ispadne skuplja nego regularna karta.to se mozes raspitati i kod njih samih.druga varijanta ti je da kupis kartu do malo vise od pola puta i miran si, do tad prodju sve kontrole.poredjenja radi na relaciji nis-bg u lapovu silazi niska postava penje se lapovska kupis kartu do markovca i miran si u povratju do jagodine... uz index ti izadje povratna oko 400 din.gde ces lepse.

• Author

zaboravih.linija je direktna nema presedanja.I JOS NESTO VRLO BITNO:sofijska stanica je poprlicno velika  i svaki peron se deli na istocni i zapadni deo jako cesto na jednom stoje po dva voza pazi da ne udjes u pogresni  :cry22: i budi tacan krecu u minut. lep provod u kavarni

Vazi. Hvala...

Koristice ovo i te kako...      :) Prvenstveno mi je cilj da prodjem stopom sto je vise moguce, ali ako ne bude islo kako treba poslusacu te ovo za voz iz Sofije... Pozdrav.

nema na cemu.zadovoljstvo mi je.pazi ovako podmicivane konduktera ide do 50% cene karte.sto znaci ako je kart 25-30 leva ni u ludilu ne daj vise od 15.krenes sa 10 recimo pa ako se joguni dodas jos 5.i obavezno vodi racuna o tome da na tim relacijama idu dve postave konduktera jedna do pola puta pa druga od pola.da te ne cima i druga postava za kes pa ti ispadne skuplja nego regularna karta.to se mozes raspitati i kod njih samih.druga varijanta ti je da kupis kartu do malo vise od pola puta i miran si, do tad prodju sve kontrole.poredjenja radi na relaciji nis-bg u lapovu silazi niska postava penje se lapovska kupis kartu do markovca i miran si u povratju do jagodine... uz index ti izadje povratna oko 400 din.gde ces lepse.

Ovo nije uvek tako, mislim da ima veze sa smenama konduktera. U  putnickom vozu su mi se jednom prilikom promenile dve kontrole od Nisa do  Beograda, u vozu Sofija-Beograd uvek izadjem u Nisu i kupim kartu do Stalaca i vozim se do BG-a i jos mi se nisu menjale kontrole, sto opet ne mora da znaci da je uvek tako.

• Author

u putnickom ne znam ali za brzi i expres sam siguran milion posto, desi se da naidje vanredna kontrola provera samih konduktera koji imaju uniforme kao i sami kondukteri pa deluje kao da su dve ekipe.

• 2 weeks later...
  • Author

trebalo bi da ide.ako se ne varam to je voz za istanbul koji oko 13h krece iz nisa a u sofiji se odvaja deo kompozicije za burgas ali u svakom slucaju caki da ne ide  ne moras da brines krenes tim vozom do sofije, a odatle imas na svakih sat dva polaske za burgas i varnu.uvece cak i vise polazaka u isto vreme.i doplatu 6-7 eura za kuset ako zelis.voz putuje oko 9 sati.ne zaboravi da cekiras kartu za povratak ako to ne uradis znaju da budu jako neprijatni... srecan ti put