Jump to content

Featured Replies

Vau! Strava! :clap:

A evo i dva predloga za dokumentarce koji se bave australijanskim Aboridžinima.

The Last Tasmanian (1978)

Kratka istorija istrebljenja Aboridžina na Tasmaniji, od dolaska Engleza (1803.) do smrti poslednje čistokrvne Aboridžinke sa Tasmanije 1876. Film se površno bavi doseljavanjem Aboridžina na Tasmaniju, kao i propadanju njihove kulture. Naime, bili su civilizacijski napredniji kad su došli na Tasmaniju (pre 40.000 godina), nego kad su Englezi došli. 

Wik vs Queensland (2018)

Film govori o pobedi koju su pleme Vik odneli 1996. godine pred Vrhovnim sudom koja im je omogućila da ostvare pravo na nasledno pašnjaka. I kako je praktično ona ubrzo obesmišljena donošenjem amadmana koji im je zapravo ponovo ograničio ta ostvarena prava. Na mene je najjači utisak ostavila potpuna besmislenost celokupnog sistema i činjenica da se zakoni o pravima Aboridžina i dalje donose u okviru zakona koji su zaveli Englezi nakon kolonizacije. 

• 2 weeks later...

Kako bi zadovoljili narudžbine ekskluzivnih evropskih restorana svake godine krivolovci širom Evrope i Bliskog istoka ubiju milione ptica. Milanu Ružiću i ostalim članovima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ta gurmanska navika, koja drastično utiče na porast krivolova i u Srbiji, nimalo se ne dopada. Prema podacima ornitologa krivolov ptica posebno je izražen u Vojvodini jer tokovi velikih reka (Dunav, Tisa i Sava) predstavljaju idealna prirodna hranilišta i odmorišta. Krivolov je, tvrde ornitolozi, jedan od ključnih razloga što u Vojvodini ima sve manje ptica! Pošto je sistemska reakcija države izostala, Milan i članovi Društva rešili su da se krivolovu suprotstave a nadležne državne institucije nateraju da postupe po zakonu.

• 2 weeks later...

Bio sam siguran da mi se neće svideti ali mi se zapravo svidelo:

Doviđenja, kako ste? (dugometražni dokumentarni) / Goodbye, How Are You? (feature documentary). Stilizovana antologija srpskog satiričnog aforizma, s naracijom Nebojše Glogovca u ulozi 'junaka našeg doba' koji je spreman da umre za ono u šta veruje, ali ne veruje više ni u šta.

• 1 month later...

U Srbiji postoji blizu 3.000 deponija, uglavnom divljih, ilegalnih i vrlo često smještenih u blizini naseljenih mjesta.   Srbija nema dobru infrastrukturu za preradu otpada, tako da se samo otprilike 3 posto općinskog otpada reciklira. Otpad s tih deponija, često toksičan, završava i u rijekama. Tako i kanalizacija - samo blizu 10 posto otpadnih voda se prerađuje, dok se u Beogradu, naprimjer, sva kanalizacija slijeva u rijeke. Ekipa filma odlazi na zagađene lokacije i istražuje kolike su posljedice ovakve situacije po život ljudi i biljnog i životinjskog svijeta, koliko je potrebno uložiti finansija kako bi Srbija došla do rješenja koje se nazire u dalekoj budućnosti, koju sadašnje generacije možda neće dočekati. 

• 1 month later...

As my subscribers know, I have done thousands of interviews in my life. This interview with journalist, civil rights advocate, lawyer Roger Wilkins was one that I never forgot. I asked him to be straight and honest with me and to speak to his grandchildren in the future, of his experiences. That is exactly what he did, with such intensity and clarity. During this challenging time with the black lives matter movement and police unfairness and the coronavirus pandemic, I thought that I would present Roger's comments again. I always felt that every student (at any age) should hear Roger to better understand what was experienced by so many Americans during slavery, in the 1940s, the 1950s, the 1960s, and, to some extent, today. I want to take the time in this description to thank Roger Wilkins for the effort and energy he put into his responses to my questions.

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Many Undulating Things (2019) 

Bo Wang i Pan Luan 

Dokumentarac o transformaciji Hong Konga. Prilično je poetičan. Bo i Pan imaju sarkastičan odnos prema trenutno slavljenim društvenim vrednostima i sveokupnom načinu življenja, a u svojim komičnim prikazima ni malo ne štede kolonizatore.

Dotiče teme kolonijalnog Hong Konga, njegove transformacije u ono što predstavlja danas kroz različite uglove/ odnose između prirode, urbanizacije i društvenog poretka. 

Chang: A Drama of the Wilderness (1927)

Nemi film o seljanima na severu Tajlanda, njihovoj borbi sa divljinom, od krčenja džungle do borbe sa pomahnitalim krdom slonova.

Film je urnebesan, na momente sam imala utisak da gledam Stalija i Olija ili Čarli Čaplina.

• 1 month later...

China's van Goghs (2016)

Dokumentarac o kineskoj proizvodnji umetničkih suvenira.

Priča prati jednog od umetnika, koji nakon 100.000 kopija Van Gogovih slika, koje je njegova radionica proizvela, odlazi u Amsterdam da konačno vidi dela Van Goga uživo. Njegovo razočarenje kad shvari da su njegova dela najobičniji suveniri, a ne umetnost, koja se preprodaje po 10x višim cenama. Njegov preobražaj iz slikarskog zanatlije u slikara. 

Prilično zanimljiv osvrt na teme "made in China", umetnost, reprodukcije, umetnike, šta istog čini, tj. obeležava. 

Edited by marica

• 3 weeks later...

76 Days (2020)

Dokumentarac o Covid 19 pandemiji u Vuhanu.

U fokusu je atmosfera u jednoj od bolnica; pacijenti, njihovi strahovi, teskoba, neizvesnost, odnos sa lekarima.  

Caught in the Net (2020)

Tri češke glumice zaposlene da glume 12-ogodišnjakinje na socijalnim mrežama. Cilj eksperimenta je bio da se ukaže opasnostima kojima su deca izložena na internetu. 

• 1 month later...
  • 3 weeks later...

For nearly 20 years, Marilyn Hartman baffled everyone. In a post 9/11 world, she flew the world over, she never had a ticket. She became America’s Serial Stowaway. The one thing she’s never done until now is talk about it – in depth. How? Why? Will she do it again? CBS 2 Investigator Brad Edwards has the exclusive report.

9 minutes

• 1 month later...
  • Lazar changed the title to Dokumentarci

The Church Forests of Ethiopia (9 min)

Nearly all of Ethiopia’s old-growth forest has disappeared. This film tells the story of Ethiopia’s church forests–pockets of lush biodiversity that surround hundreds of churches—and the efforts to protect them.

The documentary focuses on the international effort to extinguish Kuwait's burning oilfields in the aftermath of the Gulf War. It was nominated for an Academy Award for Best Documentary Feature. The film was the winner of the 2005 Hall of Fame Award from Giant Screen Cinema Association.

Fires of Kuwait

Izuzetan dokumentarac o decaku koji je zbog siromastva od malih nogu morao da radi u rudniku i rizikuje svoj zivot.

Toliko me je zainteresovao da sam trazio vise informacija i onda video da je neki univerzitet kontaktirao tog decaka u filmu (koji je sada vec covek) i intervjuisali su ga. Pomenuli su da su ga nasli na Facebooku. I nadjem ga i ja i pitam sta radi sada. 

Najtuznije je sto je i dan danas u rudniku jer nema mogucnosti za bilo kakvo drugo zaposlenje. Majka i sestra mu i dalje zive ispred rudnika, pokusava da im pomogne, ali ne zna kako.

Pre nesto godina makedonski dokumentarac Zemlja Meda je postao slavan, a autori su finansijski pomogli glavnu glumicu koja uopste nije glumila, vec je samo njen zivot sniman. To se u ovom slucaju nije desilo, i mislim da je jako neposteno od strane autora ovog dokumentarca, koji su svakako na njemu zaradili i stekli neku slavu, da tom decaku nimalo ne pomognu da se iz te bede izvuce.

13 hours ago, noskich said:

mislim da je jako neposteno od strane autora ovog dokumentarca, koji su svakako na njemu zaradili i stekli neku slavu, da tom decaku nimalo ne pomognu da se iz te bede izvuce.

Čuj, uvek mu možeš sam poslati nešto para. Ljudi iz mnogih siromašnih zemalja mesečno zarade po 10-20 evra, i svaka pomoć im znači. Ja povremeno šaljem, a i deo budžeta Kluba putnika ide za takve stvari.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Why West Africa keeps inventing writing systems

10 minuta

Meet Adlam, N'ko, Vai and over twenty more scripts that capture West African linguistic features and give new visual representation to native West African tongues. Topics covered: - backstories of Adlam and N'ko - list of many other scripts - examples of African scripts beyond West Africa - prenasalized stops like ᵐb - labiovelars like g͡b - vowel length in Fula - length and tone in N'ko - nasalization as an areal feature - older visual codes like N'sibidi and Adinkra - sociolinguistics of script creation