Jump to content

Featured Replies

• 3 weeks later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...

Ushiku (2021)

The Ushiku immigration center near Tokyo mainly holds people seeking refuge in Japan. Using a hidden camera, award-winning filmmaker Thomas Ash interviewed inmates there from late 2019. His film publicly accuses Japan's uncompromising refugee policy through one of the country's biggest human rights scandals.

• 3 months later...

"I shared what I learned in my book, Principles for Dealing with the Changing World Order, and my hope is that this animation gives people an easy way to understand the key ideas from the book in a simple and entertaining way. In the first 18 minutes, you’ll get the gist of what drives the “Big Cycle” of rise and decline of nations through time and where we now are in that cycle. If you give me 20 minutes more to watch the whole thing, and I will show you how the big cycle worked across the last 500 years of history—and what the current world leading power, the United States, needs to do to remain strong."

Tek sad stigoh da pogledam:

On 3/9/2022 at 10:02 AM, noskich said:

Evo nam ga @bam-bam na RTS-u, proslavio se:

hiiiipiiiciiii, veselo i opušteno! :clap:

Nasmeja me kad stigoh do dela gde objašnjava kako gaji/čuva dete u sebi, meni odma' prošlo kroz glavu: ja sam se matora rodila! :dance:

43 minutes ago, marica said:

Tek sad stigoh da pogledam:

hiiiipiiiciiii, veselo i opušteno! :clap:

Nasmeja me kad stigoh do dela gde objašnjava kako gaji/čuva dete u sebi, meni odma' prošlo kroz glavu: ja sam se matora rodila! :dance:

Ceo serijal je super. Ova emisija je po meni vrhunac RTS-a nakon raspada SFRJ.

Pogledaj i ove:

Edited by noskich

On 3/10/2022 at 3:00 AM, marica said:

"I shared what I learned in my book, Principles for Dealing with the Changing World Order, and my hope is that this animation gives people an easy way to understand the key ideas from the book in a simple and entertaining way. In the first 18 minutes, you’ll get the gist of what drives the “Big Cycle” of rise and decline of nations through time and where we now are in that cycle. If you give me 20 minutes more to watch the whole thing, and I will show you how the big cycle worked across the last 500 years of history—and what the current world leading power, the United States, needs to do to remain strong."

Izgleda da se svi imači mišljenja slažu oko te zero-sum priče: svet može imati samo jednog vladara. Zanimljivo da malo ko preispituje taj obrazac - ne u smislu da li je tačan, nego u smislu kuda će nas to pre ili kasnije odvesti. Dovoljan je samo jedan trigger-happy vođa sa stavom "šta će nam svet ako ja njime ne vladam". Ratovi o kojima ovaj Dalio govori su bili strašni za vreme u kome su se vodili, i niko tu nije štedeo naoružanje, jer su to doživljavali kao pitanje opstanka njihovog sveta. Da je Hitler imao atomske bombe, teško da bi se uzdržavao. Bili oni u pravu ili ne, opasno je što su svi ti likovi, poput ovog Ray Dalia, ili onog profesora Mearsheimera, članovi think-tankova koji te svoje istine šapuću na uho političarima.

What Happened to the Bees? (2019)

Maya beekeeping communities in Campeche that came together in 2012 to investigate the cause of the deaths of millions of their bees. They subsequently confront authorities and the agrochemical company Monsanto over putting their livelihoods at risk.

On 3/11/2022 at 10:44 PM, Lazar said:

Izgleda da se svi imači mišljenja slažu oko te zero-sum priče: svet može imati samo jednog vladara. Zanimljivo da malo ko preispituje taj obrazac - ne u smislu da li je tačan, nego u smislu kuda će nas to pre ili kasnije odvesti. Dovoljan je samo jedan trigger-happy vođa sa stavom "šta će nam svet ako ja njime ne vladam". Ratovi o kojima ovaj Dalio govori su bili strašni za vreme u kome su se vodili, i niko tu nije štedeo naoružanje, jer su to doživljavali kao pitanje opstanka njihovog sveta. Da je Hitler imao atomske bombe, teško da bi se uzdržavao. Bili oni u pravu ili ne, opasno je što su svi ti likovi, poput ovog Ray Dalia, ili onog profesora Mearsheimera, članovi think-tankova koji te svoje istine šapuću na uho političarima.

Moram da priznam da gledajući filmove, umetnička dela, čitajući knjige i sl. retko kad obraćam pažnju na to šta je autor hteo da kaže/postigne tj. koje ili kakvo mu je mišljenje o određenim temama. To radim samo u slučajevima kad uopšte ne uspem da shvatim delo. Više pažnje obraćam na same činjenice koje izlaže i njihovu objektivnost. Mislim da generalno, ljudi  koji imaju neko jako mišljenje o nečemu, upravo i stvaraju filmove, pišu knjige, itd. Ne bih od autora očekivala da preispituje svoje mišljenje u svom delu, da bude objektivan i sagleda podjednako sve uglove. 

E sad, što nema više dela koja se suprostavljaju ovim polaznim tačkama, mišljenjima (da na primer može biti samo jednog vladara), to mi se već čini da je stvar trenda, istorijskog momenta, društvenih strujanja. Kao i toga iz koje je kulture, tj. koja je pozadina autora. I na kraju tu je karakter, u manjini su ljudi koji se protive trendovima, aktuelnim strujanjima i slično. Čovek je na kraju ipak čoporativno biće.

Edited by marica

8 hours ago, marica said:

What Happened to the Bees? (2019)

Maya beekeeping communities in Campeche that came together in 2012 to investigate the cause of the deaths of millions of their bees. They subsequently confront authorities and the agrochemical company Monsanto over putting their livelihoods at risk.

Ne samo Monsanto i pesticidi i unistavanje prirodnih stanista, vec i klimatske promene itekako uticu na ostar pad populacija, kako pcela, tako i instekata, generalno. To je jako krupan i ozbiljan problem, na globalnom nivou, kom se, nazalost, malo pridaje paznje u nasoj javnosti. Mozda bi vise ovakvih dokumentaraca bilo korisno da se dopre do sire publike i da se podstakne javna diskusija na tu temu i preduzmu konkretne mere.

• 3 weeks later...

To, volim Tajland, većina mog net worth-a je u kriptu, sada ću da odgledam, ako je glupo ti si kriv i dužan si mi 24 minuta života ?

Edited by samsung

On 4/7/2022 at 5:05 AM, samsung said:

To, volim Tajland, većina mog net worth-a je u kriptu, sada ću da odgledam, ako je glupo ti si kriv i dužan si mi 24 minuta života ?

Jel glupo?

• 1 year later...
  • 1 year later...