Jump to content

Featured Replies

On 12/22/2010 at 7:44 AM, marko.petrovic said:

odgovore na oba pitanja imas u mom prethodnom i par ostalih postova na ovoj temi.

ne vidim zasto bi ti neko odgovarao na postavljena pitanja kada i ne citas odgovore. i ja ne znam sto se vishe mlatim.

srecan put.

Da, neko je pisao pre godinu i po dana i više, i ja sad trebam da verujem da je sve onako kako je neko pre godinu i po dana (i više) pisao. Video sam sve teme - sada sam po drugi put pročitao. Meni bi više značilo da znam neke info od nekog ko je bio letos ili pre par meseci. Ti si tamo bio pre godinu i po dana, zar ne? Na stranu što ne verujem da su se popravili putevi u tim krajevima, što se i dalje ide marsutkama od Tbilisija do Jerevana i ostalo - svakako da bi mi neki up date sa informacijama dobro došlo. Eto to je poenta.

Јеси кренуо?Јави како се одвија путовање.....

Došao sam pre par sati sa nekog kraćeg puta, pokušavam da se sredim i spremim za sutra, mnogo sam umoran, pa ću ranije leći i ustati ranije kako bih se natenane spremio.

On 12/25/2010 at 9:52 PM, Marco Polo said:

Došao sam pre par sati sa nekog kraćeg puta, pokušavam da se sredim i spremim za sutra, mnogo sam umoran, pa ću ranije leći i ustati ranije kako bih se natenane spremio.

Pa napiši malo kako si putovao,kojom rutom,kako je bilo,utisci))))Troškovi)))))

On 12/29/2010 at 8:40 PM, babareebu said:

I sve korisne podatke i informacije koje su značajne))))

On 12/29/2010 at 8:40 PM, babareebu said:

Jos uvek sam u Jermeniji, hvala na pitanju.  ;D

U ponedeljak sam krenuo u Goris, grad na nekih 240 km od Jerevana, pre 2 sata sam se vratio. Dosao na net posle ko zna koliko vremena. Nije da nisam mogao ranije, nego jednostavno... Mogu da ti opisem ukratko neke svoje dozivljaje i kako sam stigao, a mogu i opsirnije. Ako te nesto specificno zanima, ili bilo koga, pitaj. Kada budem dosao u Beograd (a to ce biti za nedelju dana), mogu vise napisati neke svoje utiske. Bio sam i u Tbilisiju, prespavao jedno vece, a u nedelju ponovo idem za Tbilisi, ne znam da li cu tamo ostati dan, dva. Tbilisi je prica za sebe, ali o tom potom.

Обавезно кад будеш имао времена напиши опширно све чега се сетиш. Дакле како си и чиме путовао, цене карата, где си се сместио и колико кошта смештај, где си јео и цене оброка, па онда ако се сећаш шта су други писали напиши поређење и да ли се колико шта променило. Мени је Јерменија једна од могућих дестинација за ову годину па сам јако заинтересован. Исто тако и за Грузију напиши ако те не мрзи.

Marco Polo, jesi li se ti to uputio ka Stepanakertu? ;)

On 1/5/2011 at 3:34 PM, praguc said:

Marco Polo, jesi li se ti to uputio ka Stepanakertu? ;)

Hehe, ne, nisam, možda kada odem drugi put za Jermeniju, ali nemam nekog posebnog razloga da odem tamo...Mada ko zna, zašto da ne...  :)

Обавезно кад будеш имао времена напиши опширно све чега се сетиш. Дакле како си и чиме путовао, цене карата, где си се сместио и колико кошта смештај, где си јео и цене оброка, па онда ако се сећаш шта су други писали напиши поређење и да ли се колико шта променило. Мени је Јерменија једна од могућих дестинација за ову годину па сам јако заинтересован. Исто тако и за Грузију напиши ако те не мрзи.

Ok, napisaću. Malo sam u iskušenju da napišem još večeras neke stvari, ali uzdržaću se.  ;D

kakvo iskušenje??pa bilo je hrpa reportaža iz Kavkaskih država,i na moto-forumima(www.motori.hr),i www.advrider.com,ja neznam kako ljudi odu tamo i onda očekuju nešto nemoguće??Čitaš,sakupiš informacije i odlučiš..idem-ne idem....Nije Yerevan isto što i London))))))

On 1/5/2011 at 3:19 PM, miloica said:

Обавезно кад будеш имао времена напиши опширно све чега се сетиш. Дакле како си и чиме путовао,

Do Istanbula sam došao našim prevozom, autobusom, po ceni od 40 eura. Bus sam čekao u Pojatama, jer ovi iz Bg-a i NS-a nisu išli zbog praznika. U Istanbulu sam bio oko 6 ujutro, tako nešto, a u 12h sam uhvatio bus za Tbilisi. Nisam išao direktno do Jerevan jer kada sam ja stigao u Istanbul bio je ponedeljak, a utorkom ima bus do Jerevana (bar na toj stanici na kojoj sam ja bio). Svejedno mi je Tbilisi odgovarao da tamo prespavam kod jednog poznanika. Cena karte Istanbul - Tbilisi je bila 50 dolara (ja sam dao 40 evra). Mahmud Tours (šatro), tako nekako, mrzi me da trazim kartu (ako je još uvek imam), bus je onako, dobar je, mercedes benz, spolja stvarno extra, ali kada sam ušao unutra, shvatio sam da u njemu putuju talibani (prevedeno, likovi koji su...neuredni, prljavi, etc.). No, nije bio loš put. Pored mene je sedeo lik iz Azerbejdzana, koji je blejao stalno u moj canon foto aparat (zapravo sam ga pozajmio od drugarice) i nije bio neki pogodan lik za priču. Iza mene su bila poslednja sedišta u busu, a tamo svi talibani (svi Azerbejdzanci koji zive u Gruziji). Preko puta mene je sedeo gruzinac sa kojim sam sklopio super kontakt, dosta mi je pomogao na granici oko vize, a kada smo prešli granicu, pozvao me na čaj (pošto kafu ne pijem) i hachapuri.

U principu je čitav put bio ok. Prešao sam tursko - gruzijsku granicu, valjda oko 7h po gruzijskom vremenu, ili 8, ne sećam se. I onda kolaps. Nekih 2-3 sata smo čekali da prođe i autobus. Turcima pao sistem (ili server, kako su nam rekli). Ja se smorio, i na kraju uhvatio maršutku s kojom sam otišao za 20 larija do Tbilisija (nešto manje od 10 eura, jer mislim da je 1 euro oko 2.20 larija, tako nekako), dakle da kazem 10 evra. Baš me bilo briga što sam platio bus do Tbilisija, nisam hteo da čekam više.

U maršutki je bilo interesantno. Sedeo sam pozadi, do mene jedna onako, fina zena, mozda oko 40-ak, znala je engleski i ruski, sasvim uredno smo se sporazumeli (ni ja ne znam dobro engleski i ruski), tako da mi je mnogo toga rekla što nikad ne bih čuo i saznao da sam ostao u busu (koji je krenuo sat i po nakon što sam ja krenuo maršutkom). Imali smo, mislim, 2 pauze, na prvoj pauzi sam video kako se peče njihov lavash (bar mi tako reče zena da se zove, vidim da Jermeni imaju potpuno drugačiji lavash), uslikao sam previše slika, stvarno ne zalim što sam na takav način došao do Tbilisija.

U Tbilisiju maršutka je išla do glavne zelezničke (a putovali smo valjda oko 5h, ima nekih 450 km). Tu me je čekao frend sa njegovim sinom (beše oko 18-19h). Odmah smo otišli do bolnice (metroom) u posetu jedne zene. Zena i ćerka od tog frenda je takođe bila u poseti toj zeni (inače jermenki poreklom), pa smo išli da njih pokupimo kako one ne bi išli uveče same po Tbilisiju, upadljive su bar zbog boje kose i lica (ćerka baš plavuša). Zenu koja je lezala u bolnici ne znam, ali znam joj sina, Jermenac koji zivi u Srbiji. On je pobegao valjda pre 14 godina iz Jermenije, kada su oni bili u ratu sa azerbejdzanom, i više ne moze da se vrati nazad (bar ne sa jermenskim pasošem, koga ne znam ni da li ima). Cela porodica je zbrisala, brat njegov, otac i majka. U bolnici sam sreo oca, majku, brata, snajku i još neke rođake. Jermenac iz Srbije me je zamolio da ponesem neke aloe vera i slične stvari (mnogo sam se brinuo da me neko na granici ne cima zbog toga...ali nije ništa bilo). Njoj su odsekli nogu valjda taj dan, pa je bila u depresiji i tako. Mozda sve ovo nije tebi bitno, ali eto neko moje zapazanje. Bolnica im je pravi očaj. Da je vidiš spolja, ne bi verovao da je bolnica (pored nje se gradi nova). Tuga.

Prespavao sam u Tbilisiju, a to veče do kasno smo bili u gradu. Tako lepo ukrašen grad za Novu godinu ja još nisam video. Beograd je smejurija u odnosu na Tbilisi (Yerevan takođe). Ali, to je sve što je tamo lepo. U stvari, ima dosta toga da se vidi, ja naravno nisam video sve, video sam samo malo, ako odem u ponedeljak za Tbilisi, mozda ću još ponešto videti. Ulice su im ruzne, prljave, rupe kakvih ne mozes da zamisliš. Slikao sam jednu, valjda je to šahta, šta li već. Na putu, znaš ono, ima metalni, okrugli poklopac. I tu brate nikakvog poklopca nema, rupa. Ako ne znaš i naiđeš autom na tu rupu - mozeš da se pozdraviš sa točkom bez daljnjeg. Pitam tipa - zašto to ne srede, kaze da su stavljali par puta poklopac, ali su ga uvek ukrali. Rekoh mu da me to pomalo podseća na Srbiju, ali ipak nismo baš toliko zaglavili (ili jesmo, ne znam, kod nas se kralo i krade se, sve i svja).  ;D

Nema gde nema rešetaka na prvom, pa i drugom spratu. To je sve neka zaostavština od komunjara i nekakvih borbi koje su nekada bile tamo, valjda za samostalnost. To je bilo uzasno vreme, kaze mi frend. A i sada je tuga i beda. Mnogo nekih napuštenih zgrada, fabrika, čeka god.

Sutradan me frend dovezao do buske stanice u Tbilisiju (koja je očajna. Tek sada vidim da je Srbija za njih zapad). Tamo idu maršutke do Jerevana. Zaboravih cenu, valjda isto 20 larija. Uglavnom, tip kaze - za 10-15 minuta krećemo. Ja jedini putnik. Čekamo 20 minuta, ništa. 30 - ništa. Nigde zive duše. Valjda likovi nemaju osećaj za vreme, ne znam. :)

I kaze meni frend - 'znaš šta, ja ću tebe da odvezem do granice, i ti čim pređeš granicu, tamo imaš maršutke do Jerevana.'

I bi tako.

To jest, dovezao me je do granice (oko sat vremena voznje). Putevi su im loši, ili su kod nas bolji (sad imaš bar neku predstavu).  ;D Svašta još usput video, pričao s njim. Došao do granice (zaboravio sam reći da sam vadio gruzijsku vizu na 3 dana, koštala oko...ubi me, valjda 10 ili 20 larija), prešao granicu, viza me koštala 8 dolara.

Od maršutke ni traga ni glasa.  ;D Valjda je ima kasnije, ja sam bio tamo negde oko 12, tako nekako, a valjda u pola 14h polazi neka maršutka. Ja tamo malo spikao sa taxistima, kazao im ponosno da sam iz Srbije i tako, bilo baš zanimljivo. Pumpe (kao i u Gruziji), neke pumpe, su stvarno za medalju. Imam neke fotke.

Ja odlučio da stopiram. Niko da stane. Stao neki tip i trazi pare kao i maršutka (1500 dramija. 1 euro je oko 465 - 468 drama, a ne znam da li i kod njih je inflacija, ja na granici razmenio za 471, negde u Jerevanu promenio za 475 i pomislio kako su ovi na granici prevaranti, a onda sutradan vidim da je kurs u nekoliko menjačnica oko 468 - ko je tu lud a ko zbunjen, ne znam...). Naravno, nisam hteo da idem sa njim, bilo ih dvoje, volga je u pitanju. Putevi u Jermeniji nisu puno bolji.

Posle nekih 15-ak minuta vidim neke dve cure, isto stopiraju. Uau, pomislih, dobra prilika.  ;D

Priđem im, spikaju english, kazu malo znaju ruski (posle je ispalo da ja malo znam ruski, cure extra pričaju, poljakinje su, negde oko 25 god. obe). Super, ja im kazem - 'nije sigurno da same stopirate, mozda je malo sigurnije ako smo zajedno, ja sam muškarac, pa ono...' I prihvate one.  8-) A ja sam u stvari znao da imam veće šanse ako stopiram sa curama, njima uvek neko stane.

I bi tako.  :) Stao nam neki tip sa BMW-ovim dzipom, nisam mogao da verujem. One pitaju - za Jerevan, tip, oko 50 godina, i neka cura pored njega, ćerka ili cura, ne znam šta mu je (lol), pojma nemaju engleski, ona ne zna ruski ili vrlo slabo zna (čak ja bolje znam od nje, onda zamisli), a on zna. Ne, ne idu za Jerevan. I taman da zatvore ove dve lujke iz Poljske vrata, ja pitam - Vanadzor? On kaze - da.

I super, ušli mi u Vanadzor. Ispričasmo se. Tip se oduševio. Prvo je mislio da smo svi zajedno u ekipi, posle je ukapirao da te dve poljakinje prvi put vidim. Usput nam kupio mandarine i jabuke! Kako sam se iznenadio. Kaze on kakav je jermenski narod (i bio je u pravu), gostoljubiv, itd.

Usput, čuke neviđene. Ne znam koliko je tačno ono što sam čitao pre polaska - samo 10% Jermenije je ispod 1000 m. Uglavnom, čuke neviđene, nema šuma, golotinja sve (za razliku od Gruzije koja stvarno ima mnogo više šuma i lepšu prirodu, kao i klimu). Cure sišle ranije da obiđu neki manastir, a on sišao sa puta i odvezao skoro do manastira. Mi nastavismo put, tu i tamo nešto kao pitam, pojma nemam šta mi sve odgovara (stvarno mi je ruski slab).  ;D Ponekad kazem 'интересно.'  lol:: Da me pitao 'šta je интересно,' ne znam šta bih mu odgovorio.

Ok, dođosmo mi do Vanadzora. Tip izašao i kaze on sve će da mi sredi za maršutke, da me ne oderu prevaranti, i tako. Reći će on njima da sam ja turista i da sve lepo samnom. On izašao, pričaju oni, i odjenom on počne da se svađa sa njima, da viče, i tako. Čitava gungula nastala. Ja gledam, ne mogu da verujem, rekoh - pobiće se, ali valjda tako oni se cenkaju i sl.  ;D Tip mi kaze - hoću da budem siguran da si ušao u maršutku. Osećao je neku vrstu odgovornosti prema meni, da me obezbedi i tako. Ja ušao, 1200 drama do Jerevana, mene bilo blam da dam tako malo, ali to je cena.  ;D

E tek sam tu video svakakve čuke. Usput slikao sve šta sam stigao...

Došao do Jerevana...Već palo veče, koliko ono beše sati bilo...mrak uhvatio. Tamo me čekala cura s kojom sam u vezi i koju ću da zaprosim, prema njihovim običajima - sutra.  ;) Ali, to je već jedna posebna priča za koju nisam siguran da imam vremena i prostora da pišem, zaista.  :)

цене карата, где си се сместио и колико кошта смештај, где си јео и цене оброка, па онда ако се сећаш шта су други писали напиши поређење и да ли се колико шта променило.

Od kada sam došao ovde, mnoge stvari mi nisu bitne, neke sam pozaboravljao tipa cene i slično, koje sam čitao ranije (čak i na ovom forumu), ali mislim da je dosta toga jeftinije u odnosu na Srbiju. Npr., njihov gradski prevoz su najviše maršutkama, iako postoje i taxiji i busevi. Te maršutke, samo su mitovi iz komunističkog vremena. Danas ih u Jermeniji zovu maršutke, vozila koje su nekada imale plinske boce na krovu, ali danas su maršutke ponajviše (premda ima i tih kaubojskih maršutki, slikao sam to aparatom) kombiji kakvih ima i po Bg-u, reno, wolksvagen, fiat...Mislim da idu na dizel. Cena goriva je jeftinija u odnosu na Srbiju. Od 80-90 dinara, prema nekoj mojoj proceni (uglavnom sve je manje od 1 eura po litri, a plin/gas mislim da je još jeftiniji, čim ga skoro svi auti imaju). Gradski prevoz maršutkama je neverovatnih 100 drama. Ti računaj koliko je to u dinarima (ili koliko je to evrocenti). Mislim da u Srbiji od Nove godine (tako sam čuo dok sam bio tamo, ja sam još uvek u Jerevanu) je karta za GSP 50 dinara. To je nešto manje od pola eura. Kod njih je bar duplo jeftiniji. Nije to sve. Cena metroa je 50 drama (!), a valjda je tolika cena trolejbusa. Smešno.

Ja koristim sim karticu jermenskog operatera viva cell. Cena jedne sms poruke za inostranstvo je 20 drama (!). To je oko 4-5 dinara. Zakuni se. Ubih se kucajući poruke. Znaš li koliko je 1 poruka naših operatera za Srbiju?

Da, te maršutke - ne znam da li iko zna gde koja maršutka ide. Ja sam uvek išao sa curom, pa ako ništa drugo - ona pita. :) To sa njom šta i kako - posebna je priča, veruj mi, ali lep je osećaj biti u nekom potpuno nepoznatom gradu, daleko od sveta u kome ja zivim, sa osobom koja poznaje taj grad, u kome ona zivi, itd. Sve što treba, ona pita, dogovaramo se i tako.

Njihova kuhinja mi se sviđa, mnogo. Po restoranima i slično nisam jeo, bili smo jednom na picu. 1 800 drama je bila neka stvarno dobra vegetarijanska pica (ja sam inače vegetarijanac). Valjda je to oko 4 eura? I valjda je sok bio oko 250 drama. U piceriji (ili restoran, šta li je već). Mozeš da se ubiješ od hrane za ne baš velike pare (ne kazem da nema jeftinije hrane negde drugde, ali ovo je u odnosu na Srbiju jeftino, premda oni kazu da  hrana, kao 2010 godine, nikad nije bila skuplja. Pitam se, kakve li su cene ranije bile...).

Ja sam imao tu sreću da sam imao obezbeđen besplatni smeštaj, sa upotrebom kuhinje, kupatila, sam sam bio...  ;D Ona dođe iz centra do mene, malo jedemo ako jedemo, i pravac do grada. Bio sam par puta kod njena oba brata na ručku ili večeri. Šta da kazem, skromni ljudi da ne bi poverovao. Jednostavni stanovi. Vidi se zaostavština komunizma, kao i u Gruziji, ali su ipak malo kulturniji i vredniji, rekao bih. Jerevan je malo čistiji, uređeniji, premda ubih se da nađem kantu za otpatke - zaista je to retkost u Jerevanu.  ;D

Bio sam sa njom u Goris, grad na jugu Jermenije, bio sam kod njene tetke i sestre od tetke, u četvrtak smo ona, njena sestra i njen dečko i ja posetili Khor Virap, i tako. Mnogo utisaka imam, mnogo sam toga saznao, video, doziveo. Prelepo se proveo. Dosta ljudi upoznao. Nije mi ni malo zao što nisam bio u nekom hotelu (premda nisam imao novaca za hotel, ali ok), već se druzio sa jednostavnim ljudima. Btw, jedna drugarica, ona je iz Gorisa i kod nje smo bili (njen otac ima rusko ime Saša, interesantno), radi u jednom hotelu. Cene nisu naivne, a ni hotel.

Isti vlasnik ima neki hotel i u Goris. Odosmo mi tako utorak uveče da se malo prošetamo do njenog hotela, kaze ona tamo ima interneta, a i čisto da ga vidim (tamo je 1 dan, sa doručkom i večerom, mislim, oko 40 dolara, pa ti sad vidi koja je to cena, hotel stvarno nije loš, onako, šta znam). Kad ono, vlasnik se tamo zalomio, čovek se oduševio kada ju je video, pozvao sve nas đuture da im se pridruzimo, tamo čitava ekipa, svi rade za istog čoveka, čini mi se, pa nešto proslavljaju. E to je bilo iznenađenje koje niko nije očekivao, ali je bilo neverovatno. Ljudi se tako vesele, veseli su, nema tamo da se ubijaju od pića (bar ja to nisam video), niko nije mortus pijan, svi se vesele, muzika interesantna, šta reći.

Jerevan je priča za sebe. Ne znam šta im je sve centar. U Bg-u nekako znaš šta je glavna ulica, jer je ona najšira, a tamo ima više širih ulica koje se ukrštaju i sl. Nisam skapirao kako i šta je sve tamo, to jest - znam samo da dođem do centra i do cure i njenog brata (ona kod brata i snajke bude, ili kod drugog brata i snajke, do njih ne znam doći), jer sam u poslednjih 3 dana sam dolazio sa maršutkom. Znam i gde je neki kino Rossia.  ;D To je isto blizu, u centru.

Nisam dosta toga video zbog praznika, a kada je eventualno nešto bilo otvoreno - ja sam tada bio u Goris. Ararat nisam video zbog vremena, uzas, iako je on blizu, na valjda 20 km od Khor Virapa (turska granica je na 1 km). Videću u proleće ili leto, kada budem došao po drugi put. :) Svi mi kazu da je u to vreme prelepo u Jermeniji.

Мени је Јерменија једна од могућих дестинација за ову годину па сам јако заинтересован. Исто тако и за Грузију напиши ако те не мрзи.

Mozda nije ok što sam napisao ovoliki post, ali jedva sam našao malo vremena da napišem nešto u jednom dahu, a veruj mi da je to nekako najkraće što sam mogao. Mnogo zapazanja imam, nisam, razume se, sve shvatio, video, itd., ali smatram da mnogo toga jesam - po ceo dan sam napolju, uglavnom sa curom, ili tako kod nekog, pa kada razgovaraš sa ljudima, dosta toga saznaš i tako...Sve u svemu, nije da je ovo neka zemlja iz snova, verovatno ima stvarno lepših krajeva i sl., ali svakako je preporučujem svakome, ja prvi ću doći kroz par meseci, ne znam još tačno kada.

I ne zalim što sam došao ovde.  :)

On 1/8/2011 at 9:02 PM, Marco Polo said:

u četvrtak smo ona, njena sestra i njen dečko i ja

Она, њена сестра, њен дечко и ти?  ::crazy:

Hvala na iscrpnom izveštaju, meni je to sasvim ok.

Nego, daj mi reci preciznije, da li si video koliko košta viza za duži boravak u Gruziji (recimo ona od 15 dana)? Ova od 3 dana je tranzitna.

I da, nadam se onim obećanim kartama i prospektima!  ;D

On 1/8/2011 at 9:32 PM, Relja said:

Sestrin dečko.  ;D Neki Sevag, mnogo gotivan lik.  :)

Hvala na iscrpnom izveštaju, meni je to sasvim ok.

Nego, daj mi reci preciznije, da li si video koliko košta viza za duži boravak u Gruziji (recimo ona od 15 dana)? Ova od 3 dana je tranzitna.

I da, nadam se onim obećanim kartama i prospektima!  ;D

Obećani prospekti - jedino što imam jeste ono što mi je dala ona drugarica koja radi u hotelu, mislim da to beše baš 31 decembra, tada smo se videli. Ona se setila i to uzela (ne znam da li u hotelu gde radi ili negde drugde). Imama neku mapu Jerevana i Jermenije, i još neki vodič, tako, valjda ukratko o Jermeniji i tako. Stvarno ništa nisam ni našao, niti imao kada da pogledam, jer uglavnom nisu radile sve te agencije tokom praznika, premda sam se iznenadio što je 1 januara sve bilo zivo, za razliku od Srbije, kada skoro ništa ne radi, ovde je štošta radilo, taxi, etc...

No, kada smo kod taxija, zaboravio sam reći da je taxi bagatela. Prošle subote smo išli taxijem bar nekih 10-ak minuta voznje, cena bila 1200 drama (pre sat vremena sam promenio 15 evra, 1 euro je 468 drama). To je malo više od 2.5 eura. Juče smo išli 5 minuta taxijem za 600 drama. Dakle, nisu ni taxiji skupi, ali moja prednost je bila ta što nisam ja pitao na ruskom, jer bi znali da sam stranac i svakako da bi malo podigli cenu, nego je ona pitala na jermenskom, pa nas niko nije izvatao.  ;D

Malo čas smo kupili neko cveće, zena prvo trazila 4 000 drama, pa 3 500 a na kraju smo ga uzeli za 3 000. Mozda je moglo i za 2 500, ali nisam ja hteo da se ciganišem za male pare. Zena sama je spustila cenu kada je videla da odlazimo (jer smo na drugo mesto našli slično cveće za 3 000 drama, jedino što ono baš nije bilo tako sveze kao kod ove zene).

Orbit zvake koštaju oko 120 drama. Duplo jeftinije nego u Srbiji. Doduše, neki gel za tuširanje, Fa, kakvog ja imam, košta malo više nego u Srbiji (1000 i nešto drama). Doduše, ja sam ga kupio pre par sedmica u Mađarskoj, budala, kad nisam uzeo više (tamo mislim da beše nekih 60 dinara, kada se preračunaju forinti u dinare, a kod nas isti takav 192 u Rodi, ja video i prenerazio se). Hleb da biraš, uzeo sam neki za...valjda 168 drama ili tako nešto. Mislim da je to gruzijski lavash. Njihov lavash je nešto skuplji (drugarica iz Gorisa zna sama da pravi taj lavash, kaze naučila ga za vreme rata sa Azerbejdzanom, od svoje bake, a potom je naučila i svoju majku da pravi - ja jeo svez lavash, baš je bio dobar, pa ih pitao gde ga kupili, onda mi oni ispričali to).

Internet caffea ima po gradu, ne sećam se cene jer sam samo jednom bio tamo (dok nisam saznao da imam ovde internet)j, ali nije skupo. Naravno, verovatno postoji varijanta da bude malo skuplje ako vide da smo stranci, ali čak i tada mislim da cene ne prelaze cene u Srbiji.

Danas sam uslikao jednu maršutku sa plinskim bocama na krovu, ne znam kako se moze kretati ta maršutka, ali vidim ide.  :D Isto tako je bio neki manji sudar, tip ladom (onom kockastom) lupio ispred sebe nekog lika koji isto vozi ladu (samaru). Mislim da im je saobraćaj nekako uzasan, pešaci ne poštuju semafore, prelaze gde stignu, to je da ne veruješ, a vozači su ludaci - bar je to neki moj dojam. Svi se jure, guraju, zure, maršutke, etc...Danas neđelja, guzva neviđena, kao nekad nedeljom oko pančevačkog buvljaka. Ne znam gde sve idu.

Cure ovako generalno su interesantne. Tačno mozeš da prepoznaš po liku, crnke su, ima jako lepih i zgodnih. Ako mi verujete, ne znam da li sam video 2-3 debele zenske osobe. Većinu koju sam video je onako, baš fino građena, vitke su, i tako. I muškarci nisu debeli, nisam video debelih, mozda nekoliko, a prošao sam dosta po Jerevanu i malo dalje.

Imaju jaku tradiciju, jaču i duzu nego ovi kod nas, i drze do nje. Odnosi su im jako bitni, to je njima dosta vazno. Teško se zivi, kazu mi neki da je prošle godine oko 100 000 ljudi napustilo Jerevan ili Jermeniju. Ja sam ranije čitao da oko 8 miliona Jermena zivi van Jermenije. U Jermeniji prema wikipediji i još nekim drugim izvorima (npr., onaj vodič, prospekt), ima 3.2 miliona ljudi, ali mi Jermeni kazu da ih ima 2, jer su mnogi napustili drzavu. Ok, mislim se, mozda malo preteruju da ih baš ima 2, ali svakako da je dosta njih napustilo drzavu.

Beograd ima mnogo više nekih kvalitetnih prodavnica sa markiranim robama, ili ja to isto nisam primetio u Jerevanu, zato što su tamo ulice nekako drugačije, šire, bar neke u centru. A mozda zato što sam uvek imao pratnju koja je vodila računa gde idemo i koja je znala gde idemo, nisam previše obraćao paznju na neke stvari. Kada sam ideš, onda čovek više nauči nego kada ga neko drugi voda (tada ne misli puno). :)

Mozda samo mala napomena, mislim da smo petak bili na tzv. kaskade, potrazite na google image cascade yerevan, stvarno interesantno za videti. Nazalost, nisam bio u muzeju genocida i na još nekim mestima, ali to je, kao što rekoh, zato što tada kada smo imali vremena i bili u Jerevanu - oni su bili zatvoreni, a kada smo bili van, verovatno su bili otvoreni (mada su neki muzeji zatvoreni do sutra, ali ja sutra idem za Tbilisi, a u utorak za Bg).

Dosta još toga ima što sam zapazio, ali nije moranje ni obaveza baš sve da se kaze... :)

Inače kakvo je vreme tamo? Ovde je danas onako, fino, nije hladno (juče je malo padao sneg), malo sunca ima...

@Марко Поло

Оволики одговор стварно нисам очекивао! Шта да ти кажем сем свака ти част! klanj:: klanj:: clap

Тренутна температура у БГ је 12 степени, мада су за данас најавили и 15! Да човек не поверује! Јуче било око 10. Сви се сјатили да перу аутомобиле, ја чекао два сата на ред. ::crazy:

Uh, evo sada se setih ovoga - Monuments of Yerevan. Nisam sve video, ali je svakako u proleće ili leto posetiti Jerevan.

Da, gruzijska viza - 20 evra je viza na duze. Ja sam prvo mislio tu vizu da vadim, tako sam razumeo tipa na granici, ali kada sam otišao na drugi šalter, tip je skapirao da mi treba samo tranzitna (onaj prvi mi to nije spomenuo) pa je pitao da li moze na 3 dana, ali mi napomenuo da moram izaći za to vreme. Uglavnom, nije skupa, čak i da sam vadio onu duzu, ne bih se nešto naročito iznervirao, jer ne bih morao da se cimam i ponovo vadim tranzitnu vizu (kao što ću to sutra uraditi). :)

Nego, da li na ovom forumu postoji mesto ili topic o tome kakvi su papiri (i vize) potrebni onima koji iz inostranstva putuju za Srbiju? :)

Ahaaa..dobro jei iscrpno napisao..pa tako i treba..sve se menja..nije isto kao ranije pa su bitne sve nove informacije,oko cena naročito)).

On 1/9/2011 at 11:12 AM, Marco Polo said:

Nego, da li na ovom forumu postoji mesto ili topic o tome kakvi su papiri (i vize) potrebni onima koji iz inostranstva putuju za Srbiju? :)

Јерменима требају визе за Србију, надлежна је амбасада Србије у Атини.

Ево ти пар линкова:

http://moscow.mfa.rs/cir/consularservicestext.php?subaction=showfull&id=1275026572&archive=&start_from=&ucat=37&

http://moscow.mfa.rs/cir/consularservicestext.php?subaction=showfull&id=1285849587&archive=&start_from=&ucat=37&

http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/index.htm

http://www.mfa.gov.rs/Visas/visa_en_how_to.htm

On 1/9/2011 at 8:54 PM, Relja said:
(SniP)

Hvala ti na linkovima. Pogledaću ih kada stignem za Bg, odnosno kada se budem malo skockao.

Inače sam u Tbilisiju, ovde ću prespavati a sutra ujutro za Istanbul. Cena karte je, kako mi reče prijateljica iz Tbilisija koja se raspitala, 40 dolara. Iz Istanbula je bilo 50.

Kada sam izlazio iz Jermenije i došao u Gruziju, dao sam 50 larija za vizu (plus valjda 2-3 larija, ne znam šta je to), to je zato što nisam imao nikakvu kartu (avio, bus, železnica...) da idem dalje, zato je toliko koštala. Baš sam se razočarao, raspravljao se sa njima tamo, i oni kažu - takav je zakon. To je tranzitna viza na 5 dana sam je dobio, znači oko 25 evra, čisto da neko zna za drugi put. Koliko se sećam, kada sam ulazio u Gruziju iz Turske, niko mi nije tražio nikakvu kartu ili 'dokaz' da idem dalje, ali su mi rekli da mogu samo 3 dana da ostanem, na toliko sam dobio vizu, i koštala je da li 5 evra, više se ni ne sećam. :(

Došao sam džipom iz Jerevana, a sutra ujutro imam bus za Istanbul. Kako ću stići dalje od Istanbula, stvarno u ovom momentu nisamsiguran.  ;D

Stvari se menjaju, ali bitange na gruzijskoj granici ostaju iste.

O tim istim problemima je neko pisao i pre godinu-dve.

Ako sam tebe i sve ostale dobro skapirao - onda se isplati da odmah u startu iskeširaš 20-30 evra za tu 2-nedeljnu ili mesečnu vizu i neće da te zezaju uopšte?

Ako ovo čitaš, ideš iz Istanbula za Sofiju, odatle imaš 2 polaska za Niš a valjda i neki za Beograd, nisam siguran. Voz imaš svakako. Proveri. U svakom slučaju, nice trip.

Sećam se da je davno neko pričao o istom problemu na jermensko gruzijskoj granici... Tako da sam ja odabrao bio lakšu varijantu, pa sam kupio Armavia EVN - TBS kad sam se vraćao, i začuđujuće je avion bio poprilično pun (a320) sa obzirom na tako kratku destinaciju.

On 1/8/2011 at 9:32 PM, Relja said:

u četvrtak smo ona, njena sestra i njen dečko i ja

Реља а шта си хтео ово да питаш?????????Па објаснио човек с ким је био у друштву..видиш њих четворо??Шта је ту crazy?????

Испада да је тај дечко што се помиње не сестрин већ дечко његове девојке, односно да он и дечко сестре његове девојке деле заједно његову девојку. ::crazy: Ајде нека неко боље објасни родбинске односе у овом случају. :fool:

On 1/11/2011 at 8:08 AM, Tales said:

Stvari se menjaju, ali bitange na gruzijskoj granici ostaju iste.

O tim istim problemima je neko pisao i pre godinu-dve.

Ako sam tebe i sve ostale dobro skapirao - onda se isplati da odmah u startu iskeširaš 20-30 evra za tu 2-nedeljnu ili mesečnu vizu i neće da te zezaju uopšte?

Izgleda je bolje tako, ılı je bolje ıcı avıonom ız ıstanbula, alı ja nısam ımao vremena da proverım tu varıjantu, sledecı put zaobılazım gruzıju.

Juce ujutro u 08 smo krenulı ız Tbılısıja. Dobro je sto sam ızasao na prvoj pauzı, cını mı se, bılo je to jos u Gruzıjı. Onı talıbanı tamo otvaraju torbe, mıslım na vozace, ı u njıh tovare cıgarete. Svercuju ıh. Ladno otvaraju svacıje torbe ı ubacuju po nekı box, zavısı kolıko stane. Ja vıdeo ı rekao 'ne moze,' alı sam se posle malo sazalıo, muce se ljudı, razmısljam, a ı ısto tako rekoh mozda je bolje da ım dozvolım da ı u moj kofer ubace, dalek je put do Istanbula...  ;D

Usput se nesto smaralı, stalno cekalı nekog, etc., tako da smo ovde bılı oko 12h.  Nasao sam nekog coveka ovde, znamo neke ljude, pa sam malo kod njega, veceras krecem za Sofıju.