Jump to content

Featured Replies

Posted

Nameravam da putujem u Siriju u subotu, 11. septembra, ali ću tako uleteti u finale Ramazana, zapravo u poseban trodnevni praznik koji obeležava kraj Ramazana. Kako kažu, tih dana se očekuju gužve, svi se vraćaju kući sa sela, u Turskoj je to i značajan državni praznik, pa je moguće da izvisim za prevoz i zaglavim se negde u Istanbulu ili Ankari. Super je zaglaviti se u tim gradovima, ama to košta, a cilj je majka Sirija.  Je li moja slatka strepnja opravdana, da li bi trebalo da ipak sačekam ponedeljak?

S obzirom da su Turska i Sirija skoro ukinule vizni rezim jedna prema drugoj i da se broj polazaka prema istoku Turske i ka Siriji vec sada povecao verovatno nece biti vecih problema. Sada mozes da rezervises i voz u Turskoj preko neta, ima dosta niskobudzetnih kompanija koje imaju redovne letove...

• Author

Super je to fešta, ali mi se Ramazan ne slavi na štajgi, hehe. Videću još. Možda da krenem u nedelju, tad je stvarno fajront.

• 1 month later...

Ne znam šta da ti kažem po ovom pitanju...

Mene je sada u Jordanu i Siriji zatekao početak Ramazana. Skoro da ništa ne radi preko dana. Svuda važi neki poseban režim. Imali smo čak tri vrlo dobre kombinacije za free ulaz u Petru i za sve smo izvisili zbog početka Ramazana, da ne objašnjavam sada... Lično, zato sam omrzo taj praznik pa ti preporučujem da sačekaš da prođe

• 1 month later...
  • Author

Vratio sam se iz Sirije posle pakleno dobrog i poučnog puta. Hvala vam,  klanj:: drugarice i   klanj:: drugovi putnici, na izuzetno korisnim podacima koje sam našao na ovom sajtu, a još više na injekciji samopouzdanja za ovaj nesvakidašnji poduhvat i inspiraciji za buduće pustolovine. :party: :party: :party:

Vratio sam se iz Sirije posle pakleno dobrog i poučnog puta. Hvala vam,  klanj:: drugarice i   klanj:: drugovi putnici, na izuzetno korisnim podacima koje sam našao na ovom sajtu, a još više na injekciji samopouzdanja za ovaj nesvakidašnji poduhvat i inspiraciji za buduće pustolovine. :party: :party: :party:

Može malo više detalja i utisaka? Gde si bio, šta si video i naučio, ako ima nekih praktičnih saveta i peporuka.

Hvala unapred  :)

• Author

Standardna tura, pripravnička takoreći, ili milozvučnije - Najljepši hitovi.

Balkan flexijem preko Turske, od Adane rokenrol - bus, minibus, teksi, pešaka, letećim ćilimom.

U Alepu dva dana, onda Hama i Homs, gde sam prespavao i sutradan osvojio krstaški zamak, da bih odmah potom hitao za Palmiru i tamo proveo dve noći.

U Palmiri mi je bilo najzgodnije, sve se poklopilo - i društvo i mesto i vreme, a i način. Neopisiv spokoj nakon džumbusa halapskog. Pride ima i zamak na brdu, bazen za noćno kupanje (VIP, za ovo znaju samo urođenici) i sjajne stanovnike. Plašili nas da tamo hoće samo novce da ti nekako izmuzu. Pokazalo se da tamo živi ipak veoma fin i dobroćudan svet. Jeli smo pasulj, pili čaj, grickali semenke i pušili šišu sa jednom divnom porodicom međ ruševinama, a sutradan bili kod njih na ručku, pa opet ponovili sinoćni program. Milina.

Sledi Damask, gde sam bio četiri dana, uključujući izlet u Bosru. Onda nazad za Alepo, opet na dve noći i doviđenja.

*********************************************************************************

Put od Zrenjanina do Alepa je avantura sebe. Četiri dana! Dakle, četiri tamo, četiri nazad. To zato što sam u odlasku zaglavio nagradni dan u Istanbulu, poklon Bosfor ekspresa i TCDD. Em smo kasnili do Istanbula preko 2 sata, em je voz za Ankaru za 10:30 bio rasprodat. Niko nije spominjao da hotel na azijskoj strani košta 40 TL (oko 30 $). Ako, sad mi je i drago jer se pokazalo da je upravo ta stanka bila okidač za mnoge lepe stvari koje su mi se dogodile kasnije.

A povratak je još bolji - nagradni dan u Sofiji! Kasnili smo u Sofiju pa vele - kad je bal, nek se yebbe i princeza, dođite za nekih osam sati, do tad švrćkajte gradom. Ne žalim ni to, i tu mi bilo lepo. Ali ono što žalim je što je FAKIN KUŠET RIKNUO U SRBIJI! Taman prošli sve moguće kontrole, sad ću da spavam, a ono žvajz - pređite u drugi vagon, ovaj neće nikud više. Na kraju smo prespavali nabijeni u sedeće kupee, prethodno se posvađali sa gazdom spavaćih kola, smorili ostale putnike, a Japancu su pokušali da da dignu biciklo! Ovo samo u Srbiji ima....

***********************************************************************************

Za život u Siriji dvoljno oko 250 ojra - hosteli (rupe, da prostiš), hrana, prevoz, sitna zadovoljstva i povremeni luXuz. Može i manje. A može i više.

Za detalje pitajte, na raspolaganju sam.

Tips / tricks

1. Taksi od železničke stanice u Adani do autobuske je NAJVIŠE 20 TL. Stvarno su udaljene. To je zato da znate kad se budete cenjakali ako ste u grupi, da vam ne uzimaju 15 po osobi, a ima vas četvoro.

1. a) PRVO se utvrđuje cena, a POTOM seda u taksi. Bilo gde.

2. Nauči da čitaš arapske brojeve. Korisno za sitninu.

3. Nikud bez knjige-vodiča

4. Nikud bez dobre beletristike.

clap

Hvala na iscrpnom izveštaju  :)

Baš me je zanimao tvoj generalni utisak, jer su se neki naši prijatelji vratili iz Sirije skroz razočarani, što ja pripisujem njihovoj velikoj razmaženosti. E jedino su bili oduševljeni Palmirom i vremenom koje su tamo proveli, sve drugo im je bio mrak. Što mi je prosto neverovatno.

Savete ću da notiram u moj potsetnik za (buduće) putovanje :)

• Author

Slažem se, razmaženi su. Možda da su otišli u neki hamam...

Uživao sam u svakom trenutku ove pustolovine - čak i kad nisam. Sirija, i sve što ide usput, je sjajna.

• 1 month later...
Baš me je zanimao tvoj generalni utisak, jer su se neki naši prijatelji vratili iz Sirije skroz razočarani, što ja pripisujem njihovoj velikoj razmaženosti. E jedino su bili oduševljeni Palmirom i vremenom koje su tamo proveli, sve drugo im je bio mrak. Što mi je prosto neverovatno.

Obično je tako sa Sirijom, ili se čovek oduševi, ili mu je skroz bezveze i više nikad neće da se vrati. Jedna od onih zemalja prema kojima izgleda ne možeš biti indiferentan. Neko jednostavno "klikne" sa zemljom već na ulicama Alepa, ljubav na prvi pogled... Neko se smori čim izađe iz busa i samo čeka kad će da se vrati u Tursku :)