Jump to content

Featured Replies

Posted

Na mojoj ovogodisnjoj letnjoj marsruti nasla se i Barselona. Proveo sam tamo 8 dana. Grad je predivan, arhitektura, klubovi, kafici, barovi, plaza, ponuda drugih sadrzaja je izvanredna, medjutim "Jedno ali, mladoj srecu kvari!"

Ne mozete zamisliti koliko ima lopova i kojim metodama se sluze da vas pokradu. Ja sam jednom bio zrtva i to me kostalo jednodnevnog ludila. Ako vam neko pridje na ulici i nesto priupita, znajte da neko drugi vreba kako da vas pokrade. Ako se u metrou ili javnom prevozu odjednom stvori guzva oko vas, znajete da pokusavaju da vas odzepare i ne racunajte da ce vam neko pomoci, svi se plase da ih neko ne prebije. Mene su odzeparili i to dobro, a najveci problem je sto su mi ukrali citavu torbu u kojoj je bio i pasos. Onda put u Madrid, nasa ambasada, putni list (SRJ jer nemaju novi!!! a kao posledica toga je da se ne mozete vratiti preko zemalja u kojima treba viza za stari pasos).

Za osam dana mene su jednom pokrali, jednom probali i jedva sam se odbranio jer ih je bilo cetvoro. Sve se desava u sred bela dana. To su organizovane bande i to vrlo lukave. Boravio sam u hostelu gde je 5 ljudi opljackano, a prisustvovao sam i dvema pljackama u metrou. Kada odete u policiju uglavnom ce biti neljubazni (prema meni nisu, ali sam video kako se ponasaju prema drugima) i reci ce vam da se kradje desavaju cesto, uz sleganje ramenima. Obicno cekate duze jer ima puno  turista koji prijavljuju kradje. I sami policajci priznaju da se uvek u Barseloni kralo, ali da ovo sad nije normalno koliko mnogo.

Ne nosite puno novca sa sobom, drzite ga u tobrici ispod majce ili izmedju pantalona i gaca, sto sam ja namerno radio jer sam bio revoltiran. Udjem u prodavnicu, kafic ili bilo sta, otkopcam slic razdrljim onako bezobrazno, izvadim torbicu, a iz nje pare. Kad platim, obrnut proces. Samo da mi je neko nesto rekao, j..... mu kevu!

Usput, ne ocekujte preveliku ljubaznost, fiskalne racune, znanje jednog od svetskih jezika ili zelju da vam pomognu. Stekao sam divne prijatelje za vreme boravka, ali su oni svi iz Argentine, Cilea, Kanade, USA, Filipina, Danske, Nemacke, Izraela...

I na kraju slag na tortu. Dok mi je veoma ljubazna sluzbenica (pozdrav za Ivanu i portira) predavala putni list unezvereno mi je rekla da joj je auto obijen i da mora da ide.

Srecan put u Barselonu!

Idem uskoro u obilazak Španije, pa ako imaš još neki savet, da čujemo.... :)

ko je prosao bugarsku i rumuniju 90-tih sve ovo mu deluje jako poznato!he sve ove metode (torbica ispod pantalona, cips preko torbe dok spavas u vozu, cuvanje para na raznoraznim mestima dok si u hostelu) sam jos tad upotrebljavao i da ne cuje djavo nije bilo problema.a imajuci u vidu da su tada lokalni dzeparosi iz navedenih zemalja postali inozemni padom viznih rezima u njihovim zemljama to sto se toliko krade nije nikakvo cudo.pa oprez i pamet u glavu da vam se odmor nebi pretvorio u agoniju.

...po gradu ima dosta panoa koji upozoravaju na djeparenje i obicno se tu i najvise krade jer svi kad procitaju upozorenje provjere svoje novcanike, kamere i tako otkrivaju mjesto gdje ih drze i pomazu lopovima  :D

...po gradu ima dosta panoa koji upozoravaju na djeparenje i obicno se tu i najvise krade jer svi kad procitaju upozorenje provjere svoje novcanike, kamere i tako otkrivaju mjesto gdje ih drze i pomazu lopovima  :D

Ha, ha, kakav EPIC FAIL!

Da, Barselona je bas kriticna, osjetio sam po svojim ledjima.Doduse, je tu moja opreznost odigrala ulogu - malkice prispao na klupi na zeljeznickoj stanici i probudio se bez ruksaka. Srecom pasos je bio u hlacama, a sve ostalo - novac, telefon, foto je otislo. Srecom nisam ni osjetio, i bio postedjen psihicke traume:) Uglavnom, OPREZ!

Ja i jos neki drugari smo bili u Barseloni na apsolventskoj ekskurziji i bili smo pokradeni iako ne bas u klasicnom smislu. Dok smo razgledali onu nakicenu katedralu majstor je ostavio  otvorena vrata od autobusa i neko se usunjao unutra i ukrao dva rance. Jeda je bio nas, a jedan od devojke koja je sedela preko puta nas. Ona je u rancu imala: 300 eura, mobilni telefon, pasos i kreditnu karticu... U nasem rancu je bila tabla slanine i vekna 'leba.iako smo pokusali da proguramo pricu vodicu kako smo u rancu imali: skup mobilni, jos skuplji fotoaparat i oko 1000 eura ne bi li se ograbli za neke pare od agencije, ali smo ubrzo saznali da agenciju i za nas i za tu devojku ( kojoj je realno upropasceno putovanje) zabole uvo tako da smo priznali sta je biolo u rancu. Za devojku je svako iz busa dao po 5 eura kako bi imala nesto love, a pasos je zavrsila u Becu u povratku u ambasadi. Nasu slaninu nisu hteli da refundiraju.  ;D

Ev pricice sa jednog uzbudljivog dana...

Ulazimo u metro I oko nas se u trenutku stvara masa ljudi koji se bez potrebe guraju da udju unutra...ja sam u prvom trenutku opravdanje za ovo video u borbi da se dodje do sedista al...kolega primecuje da neka zena bunari po torbi nase koleginice posto sam ja bio blizi istoj scepam doticnu za ruku I posto je doticna vec ugrabila novcanik koji nije zelela da pusti ja joj jos malo stisnem ruku I galantno se okrenem u cemu je stanicom odjeknuo jauk I culo se blago krckanje...doticna se povukla nazad a mi smo ostali unutra...posto se sve ovo odigralo u manje od dva minuta I vata su se zatvorila nismo bili u mogucnosti da izadjemo I "porazgovaramo" sa ostalima iz te grupe...zena je po mojoj procjeni poreklom sa balkana I bila je obucena kao neka baba s tim da ima nekih 35-40godina...

Ulazimo u metro 2 sata kasnije...ispod sagrada familie(ta nacickana katedrala)...mi sa rukom u dzepu gde je novcanik a kolegice sa torbama u zagrljaju...ponovo guzva al niko od nas ne biva pokraden...utom jedna devojka pocinje da place...nema novcanika...

Izlazimo iz metroa I ponovo guzva oni otuda se guraju da udju dok mi jos nismo ni poceli izlaziti...ja provalim kako neki marokanac kolegi pokusava izvaditi profi aparat iz koleginog ranca(ranci za foto opremu su kao stvoreni za kradju, otvoris jedan ziper I imas rafu na izvolte pred sobom). Ja uhvatim lika za ruku al ovaj se otrgne I pocne da vice na mene, kolega se okrece I aparat ispada iz ranca na asfaltn, ja uzimam aparat dok kolega pokusava da izvuce lika van koji bezi unutra, vrata se zatvaraju I lik ode netaknut...aparat je dobro ogreban al radi bez problema..

Isti dan u onoj ulici sa svim onim ljudima skulpturama I sibicarima...stanemo da gledamo kako sibicari pljackaju naivne turiste I ponovo neki lik bunari po koleginicinoj torbi...spazivsi da je primecen lik nestaje u guzvi....

Pravo je cudo to sto niko od ostalih koji vide da bivate pokradeni nece ni prstom mrdnuti nego ce uzivati gledajuci kako ste vi glupi, nesmotreni ili sta vec sto bivate pokradeni...

sto se kradja po nasim prevozima tice ja sam jednom olaksan za novcanik u GSPu al unutra nije bilo para nego par dokumenata za koje mi je uzelo prilicno para I vremena da sve ponovo izvadim...nekad je dole u GSPu bila lista(ono "trazi se") sa fotkama bakica I dekica koji profesionalno odraduju putnike...

Posto samo bili samo jedan dan u barsi nismo mogli da sprovedemo u djelo ideju os snimanju pljacki I pravljenje nekog mini dokumentarca za youtube al sledecom prilikom...mamac u torbu neki fus novcanik sa listovima iz onog cuvenog bloka 100DM...pa ce se smejemo...

• 3 weeks later...

moram da opisem svoje iskustvo :)

Pre desetak dana sam se vratila iz Barselone, u kojoj sam bila nesto vise od dve nedelje. Decko i ja smo pre ptovanja culi za ove "nestasluke" i malo vremena posvetili i organizaciji najvaznijih stvari. Odlucila sam da ponesem najbezbednijju torbu, zibzar pa preko preklop, sve sa dzepom dovoljno velikim da u njega stane novac, koji se nalazi uz telo i tesko ga je odzepariti - definitivno mislim da je pravilan izbor torbe dovoljan da vecinu dzeparosa odbije od vas (nece da se smaraju sa vama kad ima toliko ljudi sa cegerima :)

Ubedjena sam da ako covek pazi, nema sanse da bude pokraden. ALI, zaista pazi. U metrou je dosadno pa je jedna od zanimacija bila posmatranje drugih ljudi. Necete verovati kako ljudi ne paze na svoje torbe, ranceve, dzepove - veoma "na izvolte" i to je raj za dzeparose.

Prolazili smo kroz guzve, uske ulice, razne vrste prevoza, videli smo nekoliko pljacki - za uspesnost svih tih pljacki bili su odgovorni nesmotreni turisti, koji svoje torbe drze otkopcane, labavo ih drze u ruci a sve vreme zveraju na sve strane. Milina za lopove.

Tako da, bezbedna torba, malo opreznosti (ne previse ocigledne, da neko ne pomisli da u torbi nosite milion dolara :) ) i to je to :)

Prolazili smo kroz guzve, uske ulice, razne vrste prevoza, videli smo nekoliko pljacki - za uspesnost svih tih pljacki bili su odgovorni nesmotreni turisti, koji svoje torbe drze otkopcane, labavo ih drze u ruci a sve vreme zveraju na sve strane. Milina za lopove.

Tako da, bezbedna torba, malo opreznosti (ne previse ocigledne, da neko ne pomisli da u torbi nosite milion dolara :) ) i to je to :)

nono nono nono

Hm, zamena teza.....

za uspesnost pljacke ne moze da bude kriv onaj koji je opljackan ni u jednoj kulturi, poretku ili savremenom-civilizovanom drustvu.

U Indiji smo isli po ulici...sve kuce otvorene...na izvol'te, prodavac odlazi u kucu po neku robu a na tezgi ostavlja novac...da smo ga opljackali da li bi on bio kriv zbog lezernosti?

U Canadi nismo videli dzeparosa 45 dana.

U Svajcarskoj neki crnoputi ukrao tasnu pored jezera u Zenevi...u roku od 10sec uhvacen. Policija u civilu, kamere...

Za Istambul me preplasili a tamo mi se desilo da u fabrici koze zaboravim ranac sa sve parama i pasosem....Dotrcao covek pred sam polazak busa da vrati...

Mislim da je Barcelona dotakla dno sa sve ucestalijim pljackama turista. Ipak, morace to da rese zbog bogate klijentele sa zapada koja ce poceti da ih izbegava u sirokom luku. A kad pocinje manje da kaplje lova....da vidis kako ce drzava naci nacina da se sa tim izbori.

Ima nacina...

Tacno.

Ne zelim da mi se odmor svede na to da sve vreme moram da pazim da me ne pokradu ... 

I da budem srecan ako uspem u tome.

Evo i mene na ovom prelepom forumu. Hvala svima na iskustvima koja su podelili ovde, bila su mi od koristi na putu.

Da opisem jos jedan pokusaj pljacke,na srecu neuspesan. Oko ponoci smo se setali devojka i ja po kvartu koji se nalazi levo od Ramble kad se ide iz pravca Kolumbovog spomenika. Bili smo impresionirani nekim kaficem u uskoj ulicici koji izgleda kao da si na Kubi i samo smo tamo stajali zadivljeni. U tom trenutku neki tip koji se ispred nas ljubio sa nekom debelom crnkinjom, glumi da se svadja s njom, iz sve snage je gurnuo od sebe, i to pravo na nas. Devojka i ja se rastavljamo, stvara se guzva od desetak ljudi oko nas, jedna crnkinja krece da me uhvati za drugara(kao prostitutka) a druga ruka joj krece na moj dzep. U tom trenutku sam ukapirao igru , pa sam doticnu iz sve snage raspalio po ruci, tako da me se secala sigurno i narednih dana gledajuci u modricu koju sam joj podario. Poceo sam da udaram oko sebe da rascistim onu guzvu oko sebe, i onda sam uhvatio devojku za ruku i izasli smo iz ulicice.

Dakle, sve se odvija munjevitom brzinom. U sprezi su bili svi. Oni koji obavljaju kradju, prostitutke, prijateljski nastrojeni ljudi koji vas pozivaju u kafic, lokalci koji nesto nezainteresovano piju uz zid ulice. Meni ionako nisu mogli nista da ukradu. Novac sam drzao u torbici, A torbicu ispod sorca, kao sto neko rece kad treba da platim nesto, ja prvo otkopcam slic. Fotoaparat sam nosio u dzepu,obavezno sa rukom preko. Sve ostalo smo ostavili u sefu u hotelu. Nije skupo ni da se iznajmi sef s obzirom na to da mozes da izgubis bukvalno sve sto imas.

Nismo imali neprijatna iskustva kad smo se vracali usred noci na periferiju, i zavlacili u uske ulicice gde nam je bio hotel, mada kad pomislim, ko god da je hteo tad nas je mogao opljackati.

nono nono nono

Hm, zamena teza.....

za uspesnost pljacke ne moze da bude kriv onaj koji je opljackan ni u jednoj kulturi, poretku ili savremenom-civilizovanom drustvu.

U Indiji smo isli po ulici...sve kuce otvorene...na izvol'te, prodavac odlazi u kucu po neku robu a na tezgi ostavlja novac...da smo ga opljackali da li bi on bio kriv zbog lezernosti?

U Canadi nismo videli dzeparosa 45 dana.

U Svajcarskoj neki crnoputi ukrao tasnu pored jezera u Zenevi...u roku od 10sec uhvacen. Policija u civilu, kamere...

Za Istambul me preplasili a tamo mi se desilo da u fabrici koze zaboravim ranac sa sve parama i pasosem....Dotrcao covek pred sam polazak busa da vrati...

Mislim da je Barcelona dotakla dno sa sve ucestalijim pljackama turista. Ipak, morace to da rese zbog bogate klijentele sa zapada koja ce poceti da ih izbegava u sirokom luku. A kad pocinje manje da kaplje lova....da vidis kako ce drzava naci nacina da se sa tim izbori.

Ima nacina...

Sve je to u redu. Htela sam da kazem da birajuci Barselonu za destinaciju, covek mora da bude svestan situacija u kojima ce se verovatno naci.

Zna se kakva je tamo situacija, ali se zna i sta moze da se uradi da se sansa pljacke svede na minimum.

Ukoliko neko nije spreman na opreznost, mozda treba da saceka da u Barseloni dodje do promene, koja je, slazem se, neophodna! do tada, turisti moraju sami da se cuvaju kako znaju i umeju.

istina je da se krade u barseloni mnoooogooo,ali fazon je u tome da kada ides u neki grad,raspitas se gde ides... gomila retardiranih turista zaista paradira okolo sa otvorenim torbama i fancy aparatima o kojima ne vode racuna,sta ocekuju onda da se desi?

ja sam bila u barseloni nedelju dana,ok ukrali su nam torbu sa hranom,fazon hleb i jos neke gluposti :P,ali su nam ukrali samo ono o cemu nismo vodili racuna... ono do cega nam je bilo stalo nisu mogli... kako napisa neka devojka nece da se smaraju kada mogu mnogo lakse da dodju do love...

znaci pasose i pare ,i kreditne kartice sta god,drzite u torbicama koje mozete ispod pantalona da stavite,sto nije nikakvo cimanje... ne nosite sve pare sa sobom  i ne drzite torbu na ledjima! (kao sto ja imam obicaj u bg-u :P)

i to je to,niko vam nece otimati,to je zaista retko...

barcelona je predivan,prelep grad sa jednom od najboljih atmosfera koje sam  dozivela i nikad ga ne bih propustila samo zbog zastrasivanja od kradje!

mozda pandure zabole za sve to,i to je verovatno istina ali shpanci su zaista cice i upozoravaju te na svakom koraku :) na takve stvari

opet...zasto bi neko isao na odmor da bi pazio na svoje stvari i strepio hoce li ga neko pokusati pokrasti...to se ne svodi na odmor...

...bio sam u otprilike 100ak drzava(gradove i ne brojim) i nigde nisam imao slcnu situaciju da...postoji brdo zemalja gde ljudi vide turistu kao vrecu para(Egipat, Maroko, Kuba, Panama, Kolumbija i da ne nabrajam dalje) ali ti koji pokusavaju da vam izvuku pare kroz pruzanje kojekakve bezvezne usluge prodajom necega ali ne kradjom...

ok ukrali su nam torbu sa hranom,fazon hleb i jos neke gluposti :P,ali su nam ukrali samo ono o cemu nismo vodili racuna...

super....

opet...zasto bi neko isao na odmor da bi pazio na svoje stvari i strepio hoce li ga neko pokusati pokrasti...to se ne svodi na odmor...

...bio sam u otprilike 100ak drzava(gradove i ne brojim) i nigde nisam imao slcnu situaciju da...postoji brdo zemalja gde ljudi vide turistu kao vrecu para(Egipat, Maroko, Kuba, Panama, Kolumbija i da ne nabrajam dalje) ali ti koji pokusavaju da vam izvuku pare kroz pruzanje kojekakve bezvezne usluge prodajom necega ali ne kradjom...

to mi je ok, cak umeju ( Egipat, Maroko) i da budu i sarmantni u tome ponekad ...

dobro ne kazem da su operisani od kradje...i kod nas ima dzeparosa po busevima(licno bio zrtva)...ovde se prica organizovanom sistemu potkradanja ljudi na svakom cosku

Hm, ovo je zaista uznemirujuce. Cuo sam i ranije za te bande u Barseloni. Pricao mi drug koji je skoro boravio, da su u poprilicno velikom broju i to toliko organizovani i sposobni da bukvalno prodju pored vas i otmu vam sve dragocenosti a da vi to uopste ne primetite. Mada on je to ovako resio, skoro uvek se je oblacio u crnoj garderobi i nosio crne naocore, i kada se nalazio na takvim mestima gde su kradje uobicajne pravio je tako ozbilju "bad ass" facu i sirio okolo da niko nije smeo da mu pridje. Posle ove njegove price sam guglao malo po netu i procitao na mnogim travel blogovima da ovaj tip zastite stvarno deluje...

Nego, imam jedno pitanje. Da li je ovakva situacija uobicajna i u ostalim gradovima Spanije ili ne?

Pozdrav svim clanovima.

• 2 weeks later...

Upravo se vratih iz Shpanije, izmedju ostalog bejah i u Barseloni i nikakvih problema nisam imao, iako sam zalazio u razne krajeve i ishao svim prevozima. Mozda smo mi imali srece, a mozda je samo dovoljno ne izgledati kao standardni turista.

Zasto na forumu ne postoji opcija brisanja sopstvenog posta? Ovaj prethodni sam postovao greskom, i sad ne mogu da ga obrisem. Malopre mi se nesto zakucao net, restartovao sam komp i moja poruka se pojavila 2 puta. Molim moderatora, da ako je moguce, ubaci opciju brisanja sopstvenog posta. Hvala!

Jeste offtopic, ali ajd da odgovorim ovde: Ta opcija je ukinuta usled zloupotreba u prošlosti, neki su hteli da prepravljaju istoriju. Nije problem kad se slučajno postuje duplo, moderator će to ispraviti kad vidi, dešava se :)