Jump to content

Featured Replies

Posted

da li je neko vec bio, kakva su iskustva i eventualno neki saveti..

planiram krajem jula pocetkom avgusta da obidjem kolima sloveniju, i zanima me ako neko bude citao, i kakvi su propisi sa kolima registrovanim u srbiji, dozvolama, zelenim kartama itd..

ipak, ono sto me vise interesuje su linkovi za mape alpa, sa ucrtanim stazama, i sklonistima, i eventualno nekim turistickim destinacijama u okolini... takodje kakve su cene smestaja u tim sklonistima i slicno..

prvenstveno planiram da se popnem na triglav, nikada nisam bio u slveniji pa bi eventualno neki dobar savet za must see dobro dosao :)

pozdrav !

Pa propisi su kao i svugde po EU, samo slovenci su malo strogi tako da pazi da ne prekoračiš brzinu. Na granici na nekoj pumpi kupiš vinjetu na nedelju dana i više nemaš putarine.  Sa srpskim tablicama možeš da se voziš bez problema ako si proveo manje od 6 meseci u Sloveniji (tj. ako nisi imigrant).

Takođe ti preporučujem da na benzinskoj pumpi kupiš kartu Nacionalnog parka Triglav, tamo imaš sve te šumske puteve itd. Košta oko 7 evra.

Couchsurfing je dosta razviljen u Sloveniji, a ako ideš na Triglav onda imaš planinarske domove, ali obavezno rezerviši jer je velika gužva tokom Avgusta. Jednom je jedan Slovenac rekao da neće da se popne na Triglav jer ne želi da stoji u redu  ;D

Imas tamo fin dom...znaci iz na samoj granici sa austrijom imas skretanje za Murine I onda pitaj za Alezev dom...mjesto je pravi mali raj u trenutku prelaska mostica pigledaj desno...vodopadi su predivni a mozes I da prodjes iza vodopada...e da oko skretanja za murine obrati paznju posto je na samoj granici ako se zeznes uci ces u austriju tako da ako pogrsesis otidji na drugu stranu I tamo se okreni a ne odmah iza kucice kao u mom slucaju...

Ako imas GPS podesi ga na AVOID HIGHWAYS i ustedeces 15eur jer nemoras da kupis vinjetu a Slovenija nije nesto velika drzava da ces izgubiti puno vremena do Triglava. Ja to stalno radim i ustedeo sam gomilu para do sada. Takodje za Sloveniju tu netreba medjunarodna vozacka jer priznaju nasu, pored vozacke ti treba samo jos saobracajna i zeleni karton.

Meni u vecini slucajvea u sloveniji na granici nisu nista trazili sem pasosa.

Inace obrati paznju na njihove propise jer je saobracajna jako striktna i ako slucajno napravis prekrsaj samo se izvini pa sta bude nemoj da ti padne na pamet da podmicujes da se nebi lose proveo tako bar kazu ljudi koji cesto putuju kroz SLO.

Ja sam prošle godine vozio starim putem od Sežane do Murske Sobote, i to je bilo pravo uživanje. Put je u odličnom stanju, jedva da je bilo saobraćaja. Velikim delom prati autoput, a krajolik je prekrasan.