Jump to content

Featured Replies

Posted

Jel išao neko na Krit u sopstvenoj organizaciji? Koje mesto biste preporučili za smeštaj? Zanima me nešto živahnije :)

U more, plaže i kulturu ne sumnjam da su odlični po celom ostrvu.

Ne znam da li bi mi povoljnije bilo da gledam kod agencija neki last minute offer ili da sam kombinujem..?

Mi smo bili locirani u Anissaris-u (izmedju Herakliona i Hersonisusa). Prilicno dosadno mesto - samo hoteli i plaze.... Medjutim, na kraju se to ispostavilo kao dobra baza, posto smo iznajmili auto (130 eura za 4 dana) i obilazili ostrvo.

Zivahna mesta su Malia i Hersonisus ( puna engleskih pijanih  tinejdzera sa kvadrociklima) - mislim da treba izbegavati.

Heraklion je interesantan grad, sa venecijanskom tvrdjavom, uskim ulicama, pijacama (nista preterano iteresantno ali postoji duh mesta) - Ne znam kakve su im plaze.

Rethimnon je slican grad - ima veliki (pusti) akorpolj i dugacke pescane plaze - vodaje prilicno topla i prljava.

Agios Nikolaos je interesantno mesto, mali grad (nema puno istorije) ali sam se osecao prilicno prijatno u njemu. Morfoligija terena je iteresantna, i plaze su prilicno dobre. Jako blizu se nalazi mesto Kritsa, sa neverovatno uskim ulicicama, interesantnim kucicama itd.... Selo se uvija po brdu tako da je prilicno razvuceno, stice se utisak setnje po lavirintu. (definitivno treba posetiti).

Matala, je malo mesto sa lepom plazom, oko nje su razvijeni kafici i smestaji - ne bih se tamo zadrzavao vise od par sati.

Agia Galini - u Lonley Planet-u opisano kao malo autenticno ribarsko naselje - je nista nalik tome. Gomila apartmana na obroncima i to je sve.....

Ili je nas Lonley Planet bio prilicno star, pa su " isprane fasade" bile totalno sprane i obrisane sa lica zemlje, a autenticna naselja postala jako iskomercionalizovana ili Lp voli mnogo da filuje.

Moj ti je predlog da biras strateski dobro mesto odakle ces da putujes kolima, inace ces se jako brzo smoriti.

Lep provod  :mah:

• 2 weeks later...

Nikodijevic, reci da li je moguce naci smestaj na licu mesta, i za kakve pare. Jel nude smestaj kad sidjes sa trajekta?

Nikodijevic, reci da li je moguce naci smestaj na licu mesta, i za kakve pare. Jel nude smestaj kad sidjes sa trajekta?

Ne nude smeštaj ili bar ja nisam video kada smo stigli na Krit. Naime, trajekti iz Pireja su ogromni tako da je gužva nevidjena, sa broda se iskrcava par hiljada ljudi i nekoliko stotina automobila a isto toliko čeka da se ukrca na brod. Celu masu usmerava i kontroliše par policajaca sa pištaljkama tako da je potpuni haos i nisam čuo nikog da nudi smeštaj. Ja sam hotel prethodno rezervisao preko neke agencije iz Irakliona, bili su korektni sa cenom i uslugom  ali sam zaboravio kako se zove kao i njihov mail.

• 1 year later...

Ja bih ovog leta proveo dve nedelje na Kritu. Ima li neko iskustva? Šta bi vredelo posetiti? Razmišljao sam o Iraklionu, Haniji, Agios Nikolaosu i Hora Sfakionu. Obavezno bih posetio Samariju.

Imate li predloge, sugestije? Neka ideja za jeftiniji smeštaj?

Ja sam bio na Kritu pre dve godine mesec dana. obisao sam takoreci celo ostrvo. Smestaj je moguce naci u malim mestima za malu cenu.

Hanja je tipicno turisticko mesto, sa puno turista i velikom guzvom - ko to voli bice mu lepo

Heraklion kao i svaki veci grad - nista posebno u blizini grada je zanimljivo arheolosko nalaziste Knosos koje vredi obici. Do njega vodi gradski autobus koji polazi sa autobuske stanice a cena karte je koliko se secam oko 3 evra povratna

Agios Nikolaos - zanimljiv grad za poludnevni obilazak

Rethimno - ima sacuvano staro gradsko jezgro, jedina dzamija koju sam video na kritu se nalazi u ovom gradu, istocno od grada je velika pescana plaza, jedina mana je da kad su veliki talasi nije bezbedno kupanje

Ierapetra - gradic u kojem sam se ja osecao kao da sam dosao na kraj sveta, nema puno turista uglavnom nesto Nemaca po koji Rus i Englez. Iz ovog grada dva puta dnevno ima trajekt do obliznjeg ostrva Hrisi. Ostrvo je nenaseljeno ali ima puno avanturista. Smestaj ne postoji vec svako spava u vrecama na plazi. Zanimljivo da se iskusi avanturisticki duh nekoliko dana bez struje, prodavnica, kafica......

Paleochora takodje zanimljiv gradic na jugozapadu ostrva, prelepe plaze u gradu i okolini, mogu  se sve obici iznajmljivanjem bicikla za dva evra dnevno. Iz grada ima izleta do Elafonisija i Gavdosa najjuznijeg naseljenog ostrva u Grckoj.

Sto se tice autobuskog prevoza za istocni deo ostrva prevoz se hvata iz Herakliona, za zapadni deo ostrva prevoz se hvata iz Hanje. Za Regiju Matala prevoz se hvata iz Herakliona i Rethimna. Ja sam delom bio smesten po kampovima a delom u privatnom smestaju. Cene karata se uglavnom do 15 evra za povratnu kartu do najudaljenijih delova ostrva

Uostalom evo linka sa linijama i cenama prevoza http://bus-service-crete-ktel.com/timetable.php

Cene kampova je bila oko 8 evra za jednu noc po osobi. Na jugu ostrva je lako naci povoljan smestaj. Cene se krecu za apartmane od 7 evra po osobi. Potrebno je samo obici par apartmana, mada kad vide da trazis smestaj brzo se okupi par bakica koje nude smestaj.

Takodje je zanimljiva unutrasnjost ostrva.

Ono sto sam naucio u vezi Grcke, da cene koje se mogu naci na intenretu nis takve u stvarnosti. Na crno se smestaj nalazi mnogo mnogo jeftinije (mislim na privatni smestaj i kampovi), takodje i za trajekte do grckih ostrva. Tako sam na primer za Krit na internetu nasao da je najniza cena oko 85 evra povratna a na licu mesta sam platio povratnu kartu 38 evra

• 2 weeks later...

Možda je glupo pitanje, ali koje ti je mesto bilo favorit na Kritu. Ja sam nešto namerio u Horu Sfakion i Haniju. Još sam hteo da te pitam za "lice mesta". Gde si kupovao karte za brod? Ja sam mislio da idem iz Atine za Haniju, ali sam kao i ti našao cenu od 35 evra u jednom pravcu. Da li si kupovao u nekoj agenciji ili u Pireju?

Ja sam bio na Kritu pre dve godine mesec dana. obisao sam takoreci celo ostrvo. Smestaj je moguce naci u malim mestima za malu cenu.

Hanja je tipicno turisticko mesto, sa puno turista i velikom guzvom - ko to voli bice mu lepo

Heraklion kao i svaki veci grad - nista posebno u blizini grada je zanimljivo arheolosko nalaziste Knosos koje vredi obici. Do njega vodi gradski autobus koji polazi sa autobuske stanice a cena karte je koliko se secam oko 3 evra povratna

Agios Nikolaos - zanimljiv grad za poludnevni obilazak

Rethimno - ima sacuvano staro gradsko jezgro, jedina dzamija koju sam video na kritu se nalazi u ovom gradu, istocno od grada je velika pescana plaza, jedina mana je da kad su veliki talasi nije bezbedno kupanje

Ierapetra - gradic u kojem sam se ja osecao kao da sam dosao na kraj sveta, nema puno turista uglavnom nesto Nemaca po koji Rus i Englez. Iz ovog grada dva puta dnevno ima trajekt do obliznjeg ostrva Hrisi. Ostrvo je nenaseljeno ali ima puno avanturista. Smestaj ne postoji vec svako spava u vrecama na plazi. Zanimljivo da se iskusi avanturisticki duh nekoliko dana bez struje, prodavnica, kafica......

Paleochora takodje zanimljiv gradic na jugozapadu ostrva, prelepe plaze u gradu i okolini, mogu  se sve obici iznajmljivanjem bicikla za dva evra dnevno. Iz grada ima izleta do Elafonisija i Gavdosa najjuznijeg naseljenog ostrva u Grckoj.

Sto se tice autobuskog prevoza za istocni deo ostrva prevoz se hvata iz Herakliona, za zapadni deo ostrva prevoz se hvata iz Hanje. Za Regiju Matala prevoz se hvata iz Herakliona i Rethimna. Ja sam delom bio smesten po kampovima a delom u privatnom smestaju. Cene karata se uglavnom do 15 evra za povratnu kartu do najudaljenijih delova ostrva

Uostalom evo linka sa linijama i cenama prevoza http://bus-service-crete-ktel.com/timetable.php

Cene kampova je bila oko 8 evra za jednu noc po osobi. Na jugu ostrva je lako naci povoljan smestaj. Cene se krecu za apartmane od 7 evra po osobi. Potrebno je samo obici par apartmana, mada kad vide da trazis smestaj brzo se okupi par bakica koje nude smestaj.

Takodje je zanimljiva unutrasnjost ostrva.

Ono sto sam naucio u vezi Grcke, da cene koje se mogu naci na intenretu nis takve u stvarnosti. Na crno se smestaj nalazi mnogo mnogo jeftinije (mislim na privatni smestaj i kampovi), takodje i za trajekte do grckih ostrva. Tako sam na primer za Krit na internetu nasao da je najniza cena oko 85 evra povratna a na licu mesta sam platio povratnu kartu 38 evra