Jump to content

Featured Replies

E ljudi čuo sam nešto o kodu 2FA-BE, jedna drugarica mi je rekla da je to kod za teretne vozove. Znači verovatno te razglednice stižu malo kasnije nego inače (ukoliko se i ona sa markicama ne šalju vozom). Sad da li je ova izjava relevantna...

Je l` se iko raspitivao šta znači taj kod?

Moja majka radi u u pošti već nekih deset godina, doduše nije PTT struke, i nije znala za ovaj kod. Družeći se sa Guglom naletio sam na neke slovačke sajtove i forume na kojima se pisalo o ovom kodu, kao i o S2S (student-studentu, tvrde da je i to nekada radilo), ali nisam uspio da zaključim šta bi moglo da znači...

hahaha procitala sam celu temu i ne verujem, kupila sam vise razglednica da posaljem drugaricama sa vol.kampa u Japan,Honduras,Ameriku itd. pa javljam da li radi kod :)

a se zna koje sanduce u Beogradu provereno radi?  :hihi:

Čekajte ljudi! Jeste li uspeli na kraju da pošaljete bez koda? Znači, da ostavite prazno polje.

• 2 weeks later...

Ja isprobala iz BiH, poslana je u maju za Australiju i jos nema nikakvog odgovora... Pretpostavljam da nije stigla.  :(

• 4 weeks later...

pozdrav svima!

ovako, nisam procitao svih 9 stranica ovog posta (gde je neko mozda i pojasnio kako i zasto ponekad/uvek radi), ali vidim u cemu je stvar sa starim dobrim 2FA-BE - totalna nepoznanica (bila i ostala)

Ja sam naprosto zaboravio ko mi je to i koje godine tacno spomenuo, ali cinjenicno (verovali ili ne), od 1994 smo se poceli "baviti" dopisivanjem (razglednice, cak i pisma) koristeci tu "foru"....i neako, sto su vise posiljke stizale, to smo vi sve vise i vise pisali....no, "na kraju" smo se mi vise zamorili nego postari!!!

Licno sam probao IZ barem 12-13 zemalja (evropskih), a i pristigla je posta iz dosta njih....sve u svemu, ocena 4,7 (od 5) iliti oko 94 posto uspeha za primitak.

Ok, i sta kad se svi uvere da "magija" postoji i funkcionise???

Jedino (nekako logicno) objasnjenje mi je isto tako neko dao (u ranim danima dopisivanja) - tj., da sifra ili kako god da ga nazovemo (bez obzira na sta tacno znaci) - predstavlja "molbu" (od strane posiljaoca) za uslugu koju provajdira posta ili poste (koje ucestvuju u dostavi posiljke), kako bi primalac posiljke snosio troskove postarine (plus mozda neke male zatezne takse).

I, sta se tu sad tacno desava - mozemo samo da predpostavljamo, ali evo i nekih zakljucaka oko kojih smo se slozili tokom tih godina; Procedura je to ipak za sluzbenika/e u posti, koji sigurno mora popuniti neki obrazac (verovato detalji o trosku postarine), koji potom ide zajedno sa posiljkom, da bi postar na drugom kraju morao isporuciti na ruke primatelju i naplatiti sve prethodno obracunato.

Nekako, ko se se sa tim jos bakchati....nisu svi tako vredni, a posiljaka je mnogo - salji sve od reda!

Jedanput je stvarno gospo'n postar banuo sa razglednicom (tad bese iz Beograda u Zagreb), i sa namerom da naplati tu istu postarinu. Videh tom prilikom i taj famozni obrazac velicine uplatnice, sa nekim detaljima o adresi i ceni i jos kojekakve sifre sto protumaciti ne umeh. Posto smo se poznavali tu i tamo, samo sam procitao i vratio mu posiljku, nikom nista.

Tih godina stvarno se (a pogotovo nakon otkrica 2FA-BE) pisalo danonocno, rukama i nogama, pismenom i nepismenom. Razglednice su se pravile od kojecega.....i to su bila vremena, a danas eto - onepismenih nacisto :)))

sve u svemu, ziveo nama 2FA-BE jos 100 godina!!!!

Hahaha, sjaaajno, sjajno, vec pola sata citam ovu temu i ludo se zabavljam!  clap.gif' alt=':clap:'> Nego, zna li neko da li "radi" iz Egipta? Neko probao?  ;)

• 2 weeks later...

E ljudi čuo sam nešto o kodu 2FA-BE, jedna drugarica mi je rekla da je to kod za teretne vozove. Znači verovatno te razglednice stižu malo kasnije nego inače (ukoliko se i ona sa markicama ne šalju vozom). Sad da li je ova izjava relevantna...

Je l` se iko raspitivao šta znači taj kod?

Teško da bidne. Teretnim vozovima idu drva, gas, glina i svakakve ostale sirovine koje se transportuju i velikim kamionima. Tu pošta ne ide. Nekad je (do pre par godina) išao uvek jedan poštanski vagon sa noćnim vozom Beograd - Bar. Više ne. Čak šta više, ni jedan poštanski vagon u Srbiji nije više u funkciji. Inače francuzi imaju Postal TGV, poštanski voz koji ide do 270 km/h.

• 1 month later...

stigla jedna razglednica u Zagreb i jedna u Sveti Matin kod Labina. One poslate u CA zemlje izgleda jos uvek putuju.

• 1 month later...

A gde se tačno piše ovaj kod? :D Pitanje zvuči glupo, ali mislim da nikad nisam slao razglednicu sa markicom pa ni ne znam gde se ona stavlja. Sad baš gledam razglednicu i nekako mi je logično da se markica lepi preko bar koda a ja preko njega ne mogu nikako da napišem 2FA-BE.

Ja sam tj kod uvek pisala u kvdraticu u gornjem desnom uglu gde je inace mesto za markicu. To mi zvuci lajlogicnije.

Inace razglednice stigle i u Gvatemalu i Mexico city, a bogami jedna je mesec dana putovala do Pazina, ali je ipak stigla :D

dscn0928o.th.jpg

a meni ovako izgleda razglednica... nemam nigde kvadratic bas za markicu vec mi je logicno da markica ide preko tog bar koda u gornjem desno uglu...

dakle, sta mi predlazete, gde da pisem kod?

tako je a mozes i samo ukrasiti malo taj bar kod, meni je jedna strigla i tako, cak i bez famoznog tajnog koda ;)

• 1 month later...

Moja iskustva sa 2FA-BE:

U Srbiju stigle razglednice iz Belgije, Nemačke, Mađarske, Švedske, Hrvatske, a čeka se razglednica iz Danske.

Iz Srbije uspešno poslata razglednica u Finsku.

• 4 weeks later...

Meni su za božić od 3 razglednice bez markice stigle 2 na adresu. Jedna nije. Ta jedna bila je za isti grad u kojem živim.

Samo naprijed društvo. Šaljite bez markica opušteno  ::artist:

• 3 weeks later...