Jump to content

Featured Replies

Posted

Ovu temu otvaram motivisan pricom o svercovanju po Evropskim metropolama.

Kao sto sam vec napisao u temi SVERCOVANJE ili kako vec, opravdavam svercovanje samo kada si negde po belom svetu ostao bez para i nemas kako da predjes nekoliko stotina kilometara.

Naravno uvek postoji opcija STOPIRANJE.

Kako zaraditi koji evro na brz i legalan nacin?

Znam da po Evropskim metropolama ima dosta sitnisa po prometnim ulicama gde ima dosta pesaka i prodavnica ali takodje znam da se ulice redovno ciste i sa smecem se odnose i kovanice.

Ima li neko neki kvalitetniji predlog za zaraditi novac za Voz u slucaju da si pokraden ili na neki drugi nacin ostao bez para.

dobro pitanje , ja zato uvek se trudim da kupim povratnu kartu . sto se love tiče , uvek je rasporedim po đžepovima , nešto stavim u ranac , nešto u kofer ( kad ga teglim ) , nikad sve ne držim u novčaniku . kada krećem na put obavezno ponesem i nekoliko kopija pasoša raspoređenih na raznim mestima u slučaju da ostanem bez njega , lakše ću dokazati identitet. dobro je imati i adresu nase ambasade u zemlju gde se putuje , jer zato i postoje da pomognu kad zaskripi clap

• Author

Dodjoh do ideje za kopije pasosa.

Drzati 2e na mestu gde je gotovo nemoguce ostati bez njih a skeniran pasos okaciti na mail i kada zatreba u internet kafeu ga skinuti i odstampati.

A sto se tice zarade, upravo mi je rodjak ispricao iskustvo, napili se jedno vece u Rimu pa su nesto novca prepili a nesto pogubili.

Tamo (tako kaze) picerije dozvoljavaju turistima da peru sudove za neke sitne pare, verovatno atrakcije radi.

Ima li ko kakvo konkretno iskustvo?

Evo mog konkretnog iskustva.

U Finskoj setas okolo i sakupljas prazne staklene boce. Ima ih koliko hoces :)

Onda ih lepo odnesem do prve prodavnice gde imaju automat u koji ubacis prazne boce, dobijes potvrdu pa sa njom na kasu gde ti isplate kes. Jedan euro = 10 pivskih boca 0,5.

Najbolje idu velike litarske flase, staklene naravno. One ide 3 komada za evric ali je problem da se nadju jer i Finci vole da ih unovce. Lepo odes do parkinga kamiona gde ima dosta ruskih vozaca koji okolo bacaju prazne flase od svega i svacega, pokupis i pretvoris u pare.

Ako imas srece dnevno mozes da uzmes recimo 20-30 evrica, tamo to i nije neka para ali 2-3 puta po toliko pa moze da posluzi.

• Author

Ovo je genijalan nacin da se i dopuni putnicki budzet.

Zamisli da cekas voz 7-8 sati, i sta da radis nego da zaradis..

Ima li ovoga i po drugim zemljama?

Cini mi se da sam video po Berlinu neka aparate sa rupom za vlaseali nisam siguran.

imas isti fazon i u celoj Nemackoj stim sto  mozes da unovcis i plasticne flase

• Author

Genijalno, prolazim kroz nemacku krajem meseca pa je dobro imati u vidu ovaj sistem, narocito ako negde zaglavim.

To je verovatno fora po celoj evropi "reciklaza" stedi 30% energije.

U Finskoj setas okolo i sakupljas prazne staklene boce. Ima ih koliko hoces :)

Onda ih lepo odnesem do prve prodavnice gde imaju automat u koji ubacis prazne boce, dobijes potvrdu pa sa njom na kasu gde ti isplate kes. Jedan euro = 10 pivskih boca 0,5.

Misilim da je bolje da uzmeš da prosiš na ulici,okačiš tablu napišeš za gde ti treba karta i ljudi ubacuju,video sam ovo lično u Piteru.Sem što u Finskoj ne znam da li je dozvoljeno prosjačenje.

Lepo kapa ispred sebe i prosi ili sviraj :)

moja drugarica(koja uzgred budi receno izlega vrlo atraktivno) je proseci iz zezanja na jednoj vrlo poznatoj manifestaciji u srbiji za 15 min uzela 600 din.sta bi bilo da je bila malo predanija i ostala par sati.....

Ima i u Zagrebu ovoga sa plasticnim flasama, tako oko glavne zeleznicke, tj. kolodvora :) zato sto se blizu nalazi Idea, tk. Konzum :)

Ja sam upravo u Berlinu i juce sam usled nedostatka sredstava dok sam obilazio oko sakupljao flase.Ovde u Nemackoj sve flase koje mozete da zamenite imaju pored bar koda sliku dve male crne flase. Pivske flase  od 0,5 su najgore zato sto su najteze za nositi a za njih dobijete samo 8 centi. Za 0,33 dobijete i do 30 centi. Najbolje su polu-litarske flase za vodu za njih cete dobiti od 20 do 30 centi , a najlakse su za nositi okolo. E  sad tu ima problem posto ima nekih koje se ne mogu zameniti, ne znam od cega to zavisis, ali uglavnom samo gledajte etiketu.

Polu litarske flase od koka- kole koje su ovde od neke tvrde reciklirane plastike kazu ljudi kostaju i do 50 centi, ali meni juce automat dve nije primio ne znam zasto.

Limenke piva su ok, za njih dobijete oko 30 centi, kao i red bula za koji dobijete malo vise.

Uglavnom juce sam uz setnju Mitteom zaradio 5,60 eura s´tim da sam s´vremena na vreme morao  i da proceprkam po malo prljavijim mestima. Zato sam danas odlucio da ulozim koji dinar (euro-cent) u ovaj biznis i kupim dzak i rukavice (to nije vise od 1 eura).

Kad sakupljate flase nemojte ih guzvati  posto moze da se desi da automat nece hteti da ocita etiketu.

Ja sam upravo u Berlinu i juce sam usled nedostatka sredstava dok sam obilazio oko sakupljao flase.Ovde u Nemackoj sve flase koje mozete da zamenite imaju pored bar koda sliku dve male crne flase. Pivske flase  od 0,5 su najgore zato sto su najteze za nositi a za njih dobijete samo 8 centi. Za 0,33 dobijete i do 30 centi. Najbolje su polu-litarske flase za vodu za njih cete dobiti od 20 do 30 centi , a najlakse su za nositi okolo. E  sad tu ima problem posto ima nekih koje se ne mogu zameniti, ne znam od cega to zavisis, ali uglavnom samo gledajte etiketu.

Polu litarske flase od koka- kole koje su ovde od neke tvrde reciklirane plastike kazu ljudi kostaju i do 50 centi, ali meni juce automat dve nije primio ne znam zasto.

Limenke piva su ok, za njih dobijete oko 30 centi, kao i red bula za koji dobijete malo vise.

Uglavnom juce sam uz setnju Mitteom zaradio 5,60 eura s´tim da sam s´vremena na vreme morao  i da proceprkam po malo prljavijim mestima. Zato sam danas odlucio da ulozim koji dinar (euro-cent) u ovaj biznis i kupim dzak i rukavice (to nije vise od 1 eura).

Kad sakupljate flase nemojte ih guzvati  posto moze da se desi da automat nece hteti da ocita etiketu.

a gde se nalaze ti automati u koje se ubacuju flase? ima ih u vecini supermarketa ili...?

srecna radnja danas :)

• Author

Ovo je jako dobar nacin da se poveca budzet na putovanju, posten ali ne bas cist.

Vodite racuna o higijeni kako ne bi doslo do neke infekcije i zaraze pa da vam presedne putovanje.

Svakako je bolje zaraditi koji evro skupljanjem flasa nego se svercovati i upropastiti dozivljaj putovanja.

Sofershajbna, svaka ti cast, sve ti to lepo primetio.Inace male i velike plasticne (meka plastika) su 25c, staklene flase i male i velike su 8c, a te tvrde koje se vracaju, a na njima bi trebalo da pise "mehrweg pfand" i one se ubacuju u masinu za staklo i vrede 15c, a limenke su 25.Na svim treba da bude znak za reciklazu (crne strelice kao trougao) I ako neka flasa nema bar kod, tj ako je otkinut masina nece da je primi.

Automati se nalaze u svim supermarketima, mada mozda recimo Aldi nema za staklene flase i na benziskim pumpama.

Koliko znam ni za jednu flasu ne mozes dobiti vise od 25c, bar na drugom kraju Nemacke :)

Srecan rad ;)

Pohvala za temu, kao i za ideju o recikliranju flaša :)

Pričao mi je jedan Belgijanac da je u Meksiku redovno išao u banku sperme. Kaže da su ok pare. Meni je prilično jeziva ideja da se neka moja deca, koju nikad neću upoznati, šetaju po Meksiku ili ko zna gde, ali eto, on kaže da mu ta pomisao nije smetala. Pretpostavljam da se u zapadnoj Evropi plaća još bolje.

Nedavno sam upoznao nekog Francuza koji je kasno po podne obilazio pijace po Novom Sadu da sakupi voće i povrće koje je ostalo po tezgama i ispod njih. Sakupi se tu dosta nekakvog krompira, paradajza, jabuka, može čovek da se prehrani, ako ostane bez dinara a gladan je.

Eto, baš me zanima hoće biti još ideja.

Ma imas XX nacina da nabacis pare (legalno).

Prosjacenje moze ako te nije blam i ako nije kaznjivo.

U mnogim zemljama jeste. Recimo u Ceskoj bezdomovci redovno prose ali negde iz prikrajka ih vreba pandur, ceka da sakupe lovu a onda im pandur naplati kaznu valjda nekih 30 evra.

Sperma naravno za muskarce he he. A moze i krv da se proda sigurno, u USA je bila 125$ doza nekada.

Sada je sigurno jos i veca.

Za one koji krecu ka Skandinaviji tamo je trazena roba cigarete i pice. Negde kupis jeftino a tamo prodas skupo.

Ako te ne mrzi da nosis. Ja sam dobre pare uzeo u Norveskoj na prodaji vodke koju sam doneo iz Rusije. Norvezani ti placaju i deset puta vise. Naravno bio sam blizu granice u Murmansku pa mi nije bilo daleko da teglim 7 flasa (toliko moze da se unese).

Takodje u Moski sam zaradio pare na tezgi sa suvenirima. Tip koga sam znao molio me da mu pricuvam tezgu dok on obavi nesto. E sada posto vecina prodavaca nije znala engleski a dosta stranaca seta okolo poceo sam da nudim robu na engleskom i cas posla se sakupili dede i babe iz USA i Svedske i kupili dosta robe. Najvise neke kao frule i mini balalajke.

Inace Berlin je sav u tom stedljivom fazonu, sto mi se mnogo svidja. Imate te ljude koji preturaju po smecu, iliti dumpster diver-e. E sad to mi je jedan lik pricao, dosta njih je poprilicno organizovano. svako pretura u svom kraju tako da jedan racimo nadje 10 kila hleba, drugi, voce, treci povrce... Onda se nadju na nekom mestu (imaju neku kao svoju robnu pijacu) gde razmenjuju te stvari, tipa ja tebi leb, ti meni paradajiz...

Sto se boca tice danas sam ceo dan obilazio grad sa nekim kaucsurferima koje sam tek upoznao pa me bio blam da usput preturam po kantama. Ali zato sam skontao da recimo negde oko 8 na alexanderplatzu ima milion flasa okolo, tako sam onako usput pri povratku kuci pokupio par kesa i uzeo cirka 3-3,5 eura cisto da nadoknadim dnevne troskove. Ali neku vecu akciju planiram za koji dan.

Tako da oko tih flasa bitno je i kad ih trazite, ujutru bukvalno nema ni jedne, dok predvece kad ljudi cugaju okolo  ih ima gomila, ne mora cak ni po kantama da se pretura, leze okolo, posebno u parkovima gde dosta ljudi pije.

• Author

Znaci sto se reciklaze tice najbolje je skupljati limenke?

Ima li jos ideja za zaraditi koji euro na putovanju?

Upravo sam dobio informaciju da ovaj vid reciklaze nepostoji u Francuskoj.

Informacija nije 100% sigurna.

Sakupljanje i otkup flasa prolazi u Belorusiji. Verovatno postoji slicno i u Rusiji. Uzimaju samo pivske boce, prilikom kupovine piva u Belorusiji ne dajes praznu bocu jer je ona uracunata u cenu. Ali malo je komplikovano jer nema automata vec flase moraju da se odnesu direktno u prodavnicu (tip universam) i tamo daju na otkupno mesto koje se nalazi pozadi tamo gde je magacinski prostor. Medjutim moze i da se isplati. U Minsku lokalni drugar i ja smo seli u Ladu karavan bez zadnjih sedista i celu noc smo obilazili tamo parkove i obalu reke i sakupljali flase. Sakupili smo masu ne znam im broj, pun tovarni prostor Lade. Moglo je i jos ali nije vise bilo mesta. Ujutro samo odneli u prodavnicu i fora je da nismo uzeli pare vec plasticne boce piva (pune naravno). Dobro smo prosli, pravac daca gde je bila zurka. :pivoooo:

Limenke mislim da nisu perspektivne za sakpljanje. Nema ih nesto mnogo jer je pivo u limenkama naravno skuplje, a osim toga u mnogim zemljama traze da budu spljeskane i uvaljuju se na posebnom mestu gde ih placaju na osnovu mase. Mozda i gresim oko ovoga.

Ja sam evo danas po Zagrebu vise puta video najjobicnije ljude,tinejdzere,babe kako skupljaju flase i stavljaju ih u kese,po neki cak to rade i rukavicama,nisu komunalci 100%.Sigurno da slican sistem postoji i u ZG.