Jump to content

Featured Replies

Evo pre neki dan sisli drugar i ja da stavimo torbe u kola kad prilazi matorac. I krece na nemackom (u Becu smo) da prica brzo, pominje neke masine. Ja ga iskuliram, krenuo ortak da uradi to isto, kad matori spomene 10 evra. Drugar kaze ajde moze. Sta treba da se uradi, spustiti ves masinu sa petog sprata na medju sprat 4-5. Spustili, eto 10 evra, eto 2 koka kole i 2 red bula. Pravi sam gastrabajter.

Jedan tako sakupljao flase pa otvorio diskoteku... :)

A jel neko probao ili ima neke ideje sa nekim ,,kulturno-umetnickim,, programom na prometnim ulicama?

• Author

Drugar je pre nekoliko godina u predgradju Pariza nasao gitaru pored kante za smece i posto je ostao bez prebijene pare krenuo je na nekom trgu da svira a ispred sebe je stavio kapu GUCA  :pivoooo:.

Iako je znao svega 3-4 stvari i to jako lose skupio je pozamasnu sumu jer se ljudi uglavnom ne zadrzavaju, ako te vide sa gitarom jednostavno ti zvecnu neku sicu i produze dalje.

Siguran sam da vi putnici mozda i znate za ovu mogucnost ali meni je i dalje fascinantno.

http://www.jutarnji.hr/lutam-aerodromom--sve-mi-placaju--tu-sam-vec-danima--i-ne-mogu-se-prisiliti-da-odem---/875944/?pageNumber=1#page_1

meni se ovo desilo u frankfurtu na lufthansinom letu za BG, prvo su ponudili 150 evra pa valjda kad se niko nije javio 250. plus hotel, veceru i dorucak sutra, pa letis za Bg. ja se dvoumila al kad mi je kuma javila da me ceka u BG sa gibanicom i pavlakom, prelomilo je pa nisam ostala.

al kad mi je kuma javila da me ceka u BG sa gibanicom i pavlakom, prelomilo je pa nisam ostala.

...neprocenjivo  lol:: lol:: lol::

da objasnis nemcu koji je razlog bio sto nisi uzela 250 agresorskih novcanica..skocio bi sa Commerzbank Tower-a u neverici sta su Balkanishe u stanju da urade....

al kad mi je kuma javila da me ceka u BG sa gibanicom i pavlakom, prelomilo je pa nisam ostala.

...neprocenjivo  lol:: lol:: lol::

da objasnis nemcu koji je razlog bio sto nisi uzela 250 agresorskih novcanica..skocio bi sa Commerzbank Tower-a u neverici sta su Balkanishe u stanju da urade....

e pa makar da nije tempirala da gibanica bas bude vruca u ponoc kad ja sletim, mozda bih i poklekla.. ali ovako, pa bas se potrudila :)

• Author

Jos jedan vid zarade je, vracanje kolica za prtljag na njihovo mesto.

Ovo je probano na aerodromu u Becu.

Kada zakacite kolica iz rucke izadje 1e, koliko se placa za njihovo odvozenje sa sabirnog centra :)

Ima li jos nekih ideja? Ovo sa sviranjem na trgu uopste nije lose i isplati se!  :eat:

Moj cale je kada je ostao bez para u Parizu,otisao je na aerodrom sa marionetom i cekao letove sa Bliskog Istoka i tada pevao neke srpske pesme i sejcima se svidelo i dobre je pare bogme zaradio. :pivoooo:

Inace ako znate da crtate u Parizu kao umetnik mozete isto izvuci pare,ako ste dovoljno snalazljivi.  :fool:

Inace da li neko ima iskustva sa katolickim crkvama,ja sam cula od vise ljudi da su im se obracali za pomoc kad su zaglibili i da su im davali prenociste,hranu cak i novac.  :shockkk:

Jos jedan vid zarade je, vracanje kolica za prtljag na njihovo mesto.

Ovo je probano na aerodromu u Becu.

Kada zakacite kolica iz rucke izadje 1e, koliko se placa za njihovo odvozenje sa sabirnog centra :)

Mozes li malo pajasniti ovo???

Ако желиш да извучеш колица за куповину мораш у једно лежиште да убациш кованицу (сума је различита од земље до земље). Када враћаш колица на своје место, део ланца се гурне у једно друго лежиште и та кованица може да се извади. Дакле фора је у томе што тиме желе да натерају људе да враћају колица на своје место и да се ослободе вишка радних места.

• Author

Ovo gotovo da nemoze da se radi po supermarketima jer tamo ljudi vracaju kolica.

Na aerodromima je genijalno jer ljudi uglavnom zure i mrzi ih da se setaju.

U Becu na aerodromu ima mnogo kolica za vracanje ali je problem sto ima mnogo ljudi iz Ceske koji u kolica stave 5 kruna a to je oko 25 din i tesko se trose ili menjaju van ceske.

Nama je odgovaralo jer smo iz Austrije isli u Cesku.

U Amsterdamu, gde sam trenutno ima reciklaze i placa se kao po Nemackoj.

Дигресија: Не желим да кварим тему, али "не може" се пише одвојено.

Ja mislim da je ideja sa gitarom, ili već nekim instrumentom, odlična! Često se nosim mišlju da ponesem gitaru na neko putovanje pa da sviram po trgovima. Verujem da bih dobre pare mogao da uzmem. Jedino me kopka, da li i to spada u prosjačenje, tj. da li je dozvoljeno?

Мислим да је дозвољено, али ту је други проблем: Шта ако музичари имају подељену територију па уђеш у нечију? :D

U vecini zemalja, pogotovo u metropolama je ovo zabranjeno tj potrebna ti je dozvola...

Svi oni performeri po glavnim ulicama i trgovima imaju dozvole i one se izdaju cini mi se na godisnjem nivou ;) !

Viđao sam ulične svirače svuda po svetu, i mnogi mi nisu delovali kao da imaju ikakvu dozvolu :) Više mi se činilo da su to nomadi koji tako putuju od zemlje do zemlje i povremeno sviraju na ulici. Verovatno se ne zadržavaju dugo na jednom mestu, zarade neki sitniš pa idu dalje. Ne verujem da vade dozvolu za svaku zemlju :) Takođe sam primetio da oni koji su zaista dobri muzičari uopšte ne moraju da sviraju dugo. Stanu na jedno mesto, naprave desetominutni spektakl, gomila ljudi im da keš, i onda se pokupe i odu.

Ako su svi oni "Romi" po Berlinu,kojih ima mali zilion,sa dozvolom, kao i sibicari na mostovima, onda ovo pise Petar Pan pomesan sa Tarzanom  ::crazy:

• Author

U becu treba dozvola ali ima mnogo nomada koji sviraju ili izvode neke akrobacije na crno.

Sve lepo funkcionise dog ih ne navataju  :psuje:

Kazna je 70e, zato vecina njih dodje odsvira i zbrise na drugo mesto.

Dozvole se izdaju na mesecnom nivou za odredjene sate, a vecina ulicnih izvodjaca ima dozvolu od 18:00 do 21:00.

• 4 months later...
  • Author

Fora sa skupljanjem flasa po Amsterdamu je izgubljena bitka.

Ovde postoje ljudi koji se time izdrzavaju tako da su dobro organizovani i poznaju teren, svaka plasticna flasa je njihova pre nego sto padne na zamlju  :)

Ali ako neko ipak resi da skuplja

Velike plasticne su 25c

Pivske staklene su 8c

ja sam nesto pisao za ovde ili je obrisano ili mi zabagovo komp..... nemam pojma... nebitno. gore kad se krene smete ponesete litar vina 1 litar rakije 2 pakle cigara,kore za pitu to je 20e na dobar dan. Dok ste gore moze se reciklira al i da se zaradi koji evric na izigravanju potrcka ispred prodavnica marketa spar eurospar lidl hofer ... tako sto cete pomagati musterijama preneti stvari odgurati kolica do auta i mnogi ce vam ostaviti kolica i u njima kauciju od 50centi minimalno kad se vrate na mesto izvucete metalca iz rucke i zakacite lanac :)