Jump to content

Featured Replies

Posted

Planiram s drugaricama u Atinu  u sopstvenoj reziji pa me zanima zna li neko jer ima agencija koje prodaju kao vaucere radi dobijanje vize,ili jel se izdaju one poslovne vize za grcku kao i za rusiju :)?

Cao Marija,

moja drugarica je isla letos tako sto je od hostela dobila rezervaciju...i bilo joj je super....naci ces hostele na www.bugeurope.com .....ili gde vec...... ili da ti neko posalje garanciju, ali je to vec teze....  ::crazy:

pozz

meni nisu dali vizu za grcku sa rezervacijom hostela preko interneta jer rekli su mi da to nije validna dokumentacija

? ? Koliko ja znam, one "poslovno za" varijante važe samo za par zemalja istočnog bloka, dakle ništa od Grčke.

? ? Najsigurnija varijanta je da ti neko pošalje garantno pismo. No mene pre par godina odbiše i sa garantnim pismom i povratnom kartom i tonom papira i osiguranjem i gomilom grčkih šengen viza u pasošu... pare mi, naravno, nisu vratili. Još je drugarica iz Grčke zvala, odande, telefonom ambasadu u BG, da ih pita u čemu je problem, ali su joj odgovorili da nisu obavezni da daju takve informacije.

? ? ?Naravno, mnogi ljudi bez problema dobiju grčku vizu, ali - ako mene pitaš - suviše je rizično. Ja sam na tom projektu, sve ukupno, izgubio oko 100 evra. Kad se setim tih para, i danas me stomak zaboli.? :psuje:

a kako treba da izgleda to garantno pismo.. mislim ne samo za grchku nego generalno..

meni su do sada kojekakve firme i studentske organizacije slale

dakle, ne privatno.. kako je kad fizichko lice shalje?

Standardizovan obrazac koji se izdaje u policiji/opshtini u zavisnosti od zemlje.

Memljivo narandzaso-rozikaste boje sa zelem po krajevima pri chijem vadjenju domacin-pozivaoc prilaze svu potrebnu dokumentaciju o prebivalishtu, zaposlenju, placenom porezu i navodi srodstvo (ili prijateljstvo).

Mada opet.. izuzeci.. izuzeci... :)

? ? ?Za Grčku, konkretno, to garantno pismo se zove ipeftini dilosi. Pozivalac popuni obrazac (da će te hraniti, pojiti, ušuškati svako veče u krevet i čupkati ti dlačice iz ušiju, snositi troškove lečenja u slučaju bolesti itd itd) i onda odnese u odgovarajuću ustanovu da oni lupe par pečata. Zatim to pošalje faksom - jedan primerak tebi, drugi ambasadi.

? ? ?Onda sa svojim primerkom odeš u ambasadu, oni preture gomilu papira i nađu istovetan primerak koji je stigao njima, i to je to.

? ? ?E sad, ljudima je obično frka da šalju garantno pismo nekome koga ne poznaju, jer, ako sam dobro shvatio, pozivalac tim pismom garantuje za tebe, znači ako ti počiniš sranje, on će da zaglavi robiju (možda i nije tako, al tako je meni objašnjeno, neka me neko ispravi ako grešim).

• 6 months later...

Mozhda je mali offtopic, al' zanima me kako ide procedura za dobijanje viza ako se putuje preko agencije.

Pogotovu vazhi sa studente sa navrshenih 27. godina. Koje su shanse za odbijanje i da li mi pomazhe to shto imam jedan grupni shengen u pasoshu?

Hvala.

Ako ideš preko agencije, agencija ti obezbeđuje vizu. U pitanju je, obično, kolektivna viza, koja košta 10 evra po osobi. Evo ti spiska potrebnih dokumenata:

http://www.europatours.co.yu/grckaviza200656.htm

Ili ovde:

http://www.holiday.co.yu/letovanja/grcka/informacije_za_dobijanje_grcke_vize.html

E sad,  znam da postoji i varijanta da ti agencija obezbedi grupnu vizu, a ti ideš samostalno - no, pošto je viza kolektivna, moraš ući u Grčku vozilom te agencije. Drugim rečima, oni ti srede vizu (ne moraš lično ni da se pojavljuješ u ambasadi), ideš do Grčke i nazad njihovim autobusom, a po Grčkoj se krećeš samostalno.

Хвала! :lol:

Мене је више занимало колике су шансе да не добијем визу јер имам 27. година и још увек сам студент и да ли је лакше добити колективну или појединачну. :(

Хвала! :lol:

Мене је више занимало колике су шансе да не добијем визу јер имам 27. година и још увек сам студент и да ли је лакше добити колективну или појединачну. :(

Imaš šanse da dobiješ kolektivnu. Sumnjam da tu iko sem agencije detaljno proverava dokumenta jer u sezoni im dolazi na hiljade takvih zahteva...Bilo bi teže za pojedinačnu.

Uzgred, jer znate da grupna viza (35 putnika) košta 70 evra u ambasadi, a da agencije uzimaju 10 evra po putniku. dakle, zarada 8€ po osobi  :maddd:

Ништа од појединачне? :-(

Ако им нешто значи, још увек сам студент. :roll:

Ништа од појединачне? :-(

Ако им нешто значи, још увек сам студент. :roll:

Probaj, nemaš šta da izgubiš! Ja sam najbolji primer da nema pravila ali s tom razlikom da u pasošu imam brdo viza...

Pročešljaj temu o vizama već je bio sličan primer sa uspešnim ishodom

Ne znam za vaucere, ali napisacu kako letuje jedna moja prijateljica.

Ona, porodicno, uplati u nekoj agenciji, za Grcku, aranzman od 10 dana, ali putuju svojim prevozom, tj. automobilom. Medjutim, ona je uplacivala zdravstveno osiguranje za 15 dana, ako ne i vise, i bez obzira na to sto je imala uplacen agencijski smestaj i letovanje od 10 dana dobijala je vizu za onoliko dana koliko je uplatila zdravstveno osiguranje. Tako da su oni po isteku onih 10 dana jos lunjali, svojim autom, po Grckoj.