Jump to content

Featured Replies

Posted

Ako neko zeli da ide u Abhaziju, evo nekoliko napomena kako tamo stici...

Prvo treba aplicirati za vizu preko sajta njihovog MIP-a. www.mfaabkhazia.org. Tamo pise da im treba 5 radnih dana da odgovore, ali im treba vise. Ja sam cekao na odgovor oko 3 nedelje, vec sam pomislio da ce me odbiti. Dobio sam dokument u pdf-u, koji sam odstampao, pokazao na granici i prosao bez problema (granicar mi je trazio adresu gde cu boraviti). U roku od 24 sata od prelaska granice treba otici u Suhum, u prostorije njihovog MIP-a (velika zgrada u blizini obale, u kojoj se nalazi vecina ministarstava). Taksa za vizu iznosi 20$ u rubljama. Treba je platiti u Sberbank banci, koja se nalazi na 10-tak minuta peske uz obalu, tako da ako hocete sebi da ustedite pola sata setanja po suncu, potrazite prvo banku i tamo platite taksu (salteruse sve znaju, samo dajte pare i kazite da je za vizu), pa sa tim idite u MIP. Kada dobiju potvrdu, ljubazne devojke u MIP-u vas upute da sacekate par minuta dok odstampaju vizu. Viza je parce papira u svemu nalik normalnim vizama, ali nije nalepnica.

Pored toga, kada sam izlazio iz Rusije, nisam dobio izlazni pecat, niti ulazni kada sam se vracao iz Abhazije (nisam to trazio), tako da se u mom pasosu nikako ne moze videti da sam bio u Abhaziji, te sa mojim pasosem slobodno mogu u Gruziju bez straha od zatvora i ogromnih novcanih kazni...  :dance:

Jos bih napomenuo da je najbolji nacin da se ode u Abhaziju elektricnim vozom, koji dva puta dnevno ide na relaciji Adler - Gagra (i obrnuto) i na kojem su carinske formalnosti minimalne i cekanje na granici je svedeno na oko 30 minuta. U poredjenju sa uzasnim guzvama i cekanjem i do 6 sati na kopnenom prelazu, muke u vozu su zanemarljive (iz voza se moze videti pomenuti prelaz, pa mozete i videti sta konkretno propustate). I na kraju, voz kosta svega 109 rubalja, sto je mnogo manje nego sto cete platiti za prevoz Adler - granica i granica - Gagra. Red voznje mozete naci ovde: http://zkvzhd.abhazia.com/?p=news&id=74

Ako nekom zatreba vise informacija, tu sam. ;)

• 1 year later...

Da li je neko ulazio u Abhaziju iz Gruzije preko mosta na reci Ingur? Prema sajtu spoljnih poslova Abhazije to je legalan granični prelaz, ali sam čuo razne priče kako je jako teško preći granicu ovde, naročito ako si stranac.

• Author

Pa sad, ako ti nije frka da budes na nisanu, predji tuda.

To se vodi kao zvanican prelaz, ali je tamo situacija prilicno nestabilna, obzirom da se u tom regionu svasta desilo pre 3 godine.

Dalje, tuda u Abhaziju mozes uci samo peske preko betonskog mosta.

Niko ne garantuje da ces uspeti da predjes granicu, bez obzira sto imas vizu. Veliki broj ljudi su vratili bez ikakvog objasnjenja (bar po onome sto pise na forumima).

Cak i ako predjes, nisam siguran da ces naci prevoz (kombi ili taksi). Tuda prolaze uglavnom domaci, a turista gotovo i da nema. U boljem slucaju ces se nacekati da se neki pojavi i okupi dovoljno putnika da se smisli da krene.

I jos nesto- ako se ne vratis istim putem nazad, sa istim pasosem ne ulazi ponovo u Gruziju, jer ces dobiti mesec dana zatvora i kaznu od nekoliko hiljada dolara zbog ilegalnog prelaska granice.

Nista od navedenih problema neces imati na rusko - abhaskoj granici.

Abhazija nije mesto za bezbrizno avanturisanje. Ako nikoga od lokalnih ne poznajes, nemoj se upustati u to. Prijateljski savet...

• 5 weeks later...
  • 6 months later...

Kolosus, nemoj da se ljutiš ali takoreći ništa od ovoga što si rekao u vezi mosta na reci Ingur/i nije tačno, to mi bar govori sopstveno, veoma sveže iskustvo. Moguće je doduše je takva bila situacija u nekom periodu nakon rata 2008, ali sada stvari funkcionišu krajnje rutinski i bez ikakvih problema. A upravo što znam da su upućen u materiju i obzirom da si dosta korisnih stvari ovde izneo čudi me da si takav post napisao 2012.

Dakle ovako: kao što je već rečeno, odobrenje za ulazak u Abhaziju se može dobiti putem sajta njihovog MIP-a: http://mfaapsny.org/en/council/visa.php. Ta usluga je besplatna i trebalo bi da dobijete klirens u PDF formatu u roku od tri radna dana (koliko se sećam meni su poslali nakon dan-dva). Dokument je potrebno odštampati i zatim ga dati na uvid graničnoj policiji Abhazije, nakon čega imate 24 sata da u njihovom MIP-u koji se nalazi u centru Suhumija (ulica Lakoba 21) izvadite vizu (platio oko 10 EUR na licu mesta, odnosno protivvrednost u rubljama, dakle nisu me slali u Sberbanku).

Pri izlasku iz Gruzije njihovi policajci samo zapišu vaše podatke u neku sveščicu nakon čega možete da pređete “čuveni” most preko Ingurija. Tačno je da ima najviše lokalaca ali sam u oba pravca sreo i po jednog putnika što znači da ipak dosta ljudi ide tuda. Na samom mostu sam bez ikakvih problema fotografisao gruzijske barikade i čuvarsku kućicu, prostor ničije zemlje, sam most, u pravcu ruske vojne baze, itd ;D. Na abhaskoj strani su samo proverili da li imam odobrenje i takođe nešto pribeležili u svesku i to je sve. Nisu mi naravno lupili pečat pri ulasku niti pri izlasku, ali sam morao da im dam vizu kada sam izlazio tako da je fotografija sada jedini dokaz da sam bio u Abhaziji :psuje: Pri ulasku me ništa nisu pitali, gde ću boraviti niti koliko ću dana ostati.

Ingur je dosta prometan granični prelaz pa tako maršrutke sa obe strane idu dosta često. Od Zugdidija sam platio nesto sitno, recimo 2 larija, a do Galija 50 rublji. Zatim sam u Galiju uhvatio maršrutku do Suhumija za 200 RUB.

U Suhumiju sam našao smeštaj za nekih 7 -  7.5 evra, veoma pristojan i u to samom centru. Sam grad je simpatičan mada ništa posebno, mislim da je jedan dan sasvim dovoljan. Ukupno sam u Abhaziji ostao tri dana. U Suhumiju inače postoji samo jedan kaučsurfer, Rus koji kao drži i neki ilegalni hostel gde se može noćiti za 3$ ali na kraju nisam kod njega odseo pošto je komplikovan tip i u paranoji da ga juri abhaski KGB :hihi:

O Abhaziji ima jako malo informacija u popularnim vodičima, ali zato njihovo Ministarstvo turizma ima iznenađujuće dobar sajt na engleskom, sa dosta informacijama o takoreći  svim znamenitostima: http://abkhazia.travel/en/. Tu je takođe Wikitravel kao i razni blogovi…

Sve u svemu Abhazija je zanimljivo mesto za posetiti, pre svega jer se radi o relativno nepoznatoj zemlji, ali mislim da se ne može porediti za Gruzijom. Apsolutno je bezbedno, Abhazija je praktično deo Rusije i mejnstrim destinacija za letovanje ogromnom broju Rusa, naročitio severozapadni deo obale.

Eto, nadam se da će ovo nekome koristiti a ukoliko vas još nešto interesuje tu sam :)

Kostan, hvala veliko!  :pivoooo:

Ovo je bila nedostajuća karika u planiranju mog sledećeg putovanja. Da li si se vraćao nazad u Gruziju ili si produžio za Rusiju?

Nema na čemu :) Vratio sam se u Gruziju (bez ikakvih problema, samo su me gruzijski policajci na "administrativnom prelazu" pitali kako mi se dopalo tamo) a posle sam produžio u Irak ali to je već druga priča ::crazy:

• 2 weeks later...

Е јебо га, ја баш у том периоду био у Грузији и нисам имао појма да се сад може ићи из Грузије у Абхазију и обратно без проблема. :psuje:

• 7 months later...

Evo ja se bas spremam da idem u Abhaziju i upravo sam dobio odobrenje za ulazak u zemlju :)))) i imam sveze informacije. Dakle zvanicno oni imaju 5 radnih dana da procesiraju vasu prijavu "It takes the Consular Service 5 days to process an application". Ja sam dobio dogovor 4. dana - pozitivan  ;D.

Kada udjete u zemlju imate 3  radna dana (ne 24h! - to je mozda bilo ranije) da izvadite vizu - "Upon your arrival in Abkhazia you must visit the Consular Service within three working days in order to receive the visa of the Republic of Abkhazia"

Sve informacije sa sajta ministarstva spoljnjih poslova Abhazije

http://mfaapsny.org/en/council/visa.php

Jedino sto mene zanima je radno vreme MUP-a u Suhumiju, jer ja bas putujem u vreme majskih praznika i ne znam bas koji su im tamo radni dani, a koji ne :(.

Imate neke ideje??

• Author

Претпостављам да им је систем празника сличан руском- све се спаја (1. мај, Васкрс, Дан победе) а то значи да имају 10 дана празновања, као и за Нову годину... :)

Елем, цела ствар око визе је прилично опуштена.

Прво, када се уђе у земљу, нема никаквог трага о томе када си ушао, јер нико не лупа печат у пасош- ни Руси, ни Абхази. Према томе, можеш без блама рећи да си дошао касније.

Друго, пре него што одеш у зграду Владе Абхазије где се добија виза, иди у Сбербанку и плати таксу за визу (даш пасош, кажеш какву визу хоћеш, а они ти све попуне и кажу колико треба да платиш). Са тим иди у зграду Владе и негде на 3-4 спрату је Министарство иностраних послова, односно некакав амфитеатар. На месту председавајућег има 3-4 девојке са лаптоповима и 2-3 мушкарца, а са  стране супредставници Придњестровља, Јужне Осетије и Нагорно Карабаха у сталном заседању. Седнеш тамо, они ти за пар минута одштампају визу и дају на одвојеном папиру. Значи, није битно када ћеш узети визу, битно је да је узмеш пре изласка из земље (и платиш). Ако пребациш 3 дана због празника, сигуран сам да ти неће правити проблем.

Још пар савета...

Купи здравствено осигурање на уласку у земљу. Неће те пустити напоље без тога, па је боље да га имаш одмах, него да га купујеш (као ја) када ти уоште више не може затребати. Коштао је пре 2,5 године 250 рубаља.

Било би паметно да купиш рубље у Русији. У Абхазији нема много мењачница, осим неколико у Сухуму (тамо немој говорити СухумИ, јер је то грузијска верзија). Не рачунај на редитне картице.

Локални мобилни оператер је очајан. Боље узми неку од руских картица у Сочију.

То да дају одобрење за улазак у земљу за 5 дана је велики помак у пословању. Ја сам га знатно дуже чекао. Већ сам мислио да ће ме одбити...

Kolosus - hvala ti na zaista korisnim savetima :))))!

Da, ladno nisam ni skontao (a ljudi su vec pisali da im ne lupaju pecate u pasos), da ako nema pecata nema ni datuma ulaska :). Fenomenalno! Inace i sami Rusi kad putuju u Abhaziju ne nose pasosh, vec samo l.k. ili ruski pasosh kako ga oni zovu :). Osiguranje cu da kupim, a rubalja imam dovoljno (zivim u Rusiji :))

Isto sam i ja mislio da su im praznici kao i u Rusiji, ali sam nasao ovaj link:

http://www.calend.ru/holidays/abkhazia/. Na moje veliko cudjenje, ispade da je samo Uskrs neradni dan!?

Hvala jos jednom!

• Author

Нема на чему.

Русија има неколико међудржавних споразума са бившим совјетским републикама (Белорусија, Украјина, Казахстан и следећи члан Царинског савеза, Киргизија), њихови држављани прелазе границе са интерним документима (а деца са изводима МК рођених- контрола идентитета је врло интересантна) па наравно не добијају ни печате на граници (немају ни проблем миграционих карата).

Исти је случај и са нама, Босанцима, Црногорцима и Македонцима. Међутим, када би нпр држављанин Израела или Јужне Кореје прелазио те границе, сигурно би добио печате у пасош.

Када сам ја прелазио у Абхазију, уопште нисам добио руски печат на изласку, ИАКО СУ МИ УЗЕЛИ МИГРАЦИОНУ КАРТУ. Када сам поново улазио у РФ, попунио сам миграциону карту, али опет нисам добио улазни печат у пасош, већ само на миграциону карту. Да не причам о проблемима и објашњавањима на изласку из Русије... Елем, у пасошу нисам имао баш никаквог трага о томе да сам уопште био у Абхазији (осим одвојеног парчета папира- визе), па ни потенцијалног проблема око одласка у Грузију.

Иначе, и дан победе је нерадан дан, а чуди ме да нема 1. маја...

http://www.abhaztur.com/info/prazdniki_abkhazii/

http://apsny.ru/republic/holidays.php

Не знам да ли ће бити гужве на копненом прелазу, лети је хаварија. Саветујем ти да пређеш границу електричком која креће са железничке станице у Адлеру. Мислим да не постоји бржи и јефтинији начин да се пређе граница.

http://www.apsny-tur.ru/2c3988/rasp/

http://www.roza-v.ru/pages/right/napravleniya/abhaziya/tury/raspisanie_elektrichek/

Маршрутке стално иду на релацији Сухум - граница и коштају фиксно 150 или 200 рубаља (већ сам заборавио), без обзира одакле и докле идеш. Бусеви су скоро упола јефтинији, али спорији, претрпани и у лошем стању, а и имаш добре шансе да одстојиш део пута.

Градски превоз у Сухуму је безобразно јефтин- 3-4 рубље. Аутобуси су распад. Треба ући макар ради доживљаја.

Ако планираш купање, најчистије море је у Гагри.

Што се тиче смештаја, ако га још ниси обезбедио, није никакав проблем. На железничкој станици ћеш чим изађеш из воза бити избомбардован понудама...

Ако те још нешто занима, питај. ;)

• 4 weeks later...
Sve u svemu Abhazija je zanimljivo mesto za posetiti, pre svega jer se radi o relativno nepoznatoj zemlji, ali mislim da se ne može porediti za Gruzijom. Apsolutno je bezbedno, Abhazija je praktično deo Rusije i mejnstrim destinacija za letovanje ogromnom broju Rusa, naročitio severozapadni deo obale.

Moja žena je živela nekih 4 godine u Abkhaziji. Od 2004 do negde 2008. Ona kaže da je Abkhazija lepa, ima šta da se vidi, ali da ipak nije bezbedna. Tamo se mnogo krade, posebno kradu Ruse koji dolaze na odmor. Ima neka njihova uzrečica da čovek nije čovek ako nešto ne ukrade tokom života. Takav čovek ne može da ima curu. :spot:

Ona je, između ostalog, posetila i Staljinovu dachu, odnosno, letnju kuću u kojoj je on često boravio. Zanimljivo je da na engleskoj wikipediji se ne nalazi podatak da je i Brežnjev imao svoju dachu blizu Staljinove.

Nalazi se na obali jezera Ritsa.Jezero je okruženo visokim planinama (2 200 - 3 500 m).  Ima ona te slike, gledao sam, stvarno predivna priroda tamo.

Što se Suhuma tiče, kažu da je čuvena njihova botanička bašta, jedna od najstarijih na Kavkazu, osnovana još davne 1838 godine.

• 7 months later...

Posto cu uskoro proci kolima kroz Abhaziju ovde sam pronasao dosta korisnih informacija...Znaci prvo treba da trazim odobrenje za ulazak u Abhaziju preko sajta njihovog MIP-a,kada dobijem to odobrenje u pdf formatu-odstampam ga i njega pokazem na granici,na kojoj ujedno kupim i zdravstveno osiguranje...inace iz pravca Socija cu uci u Abhaziju.Kada stignem u Suhumi odem u Sberbank i platim za vizu,a onda u prostorije MIP-a gde ce mi vizu i odstampati...posle toga koliko sam shvatio bez problema mogu uci u Gruziju odakle nastavljam ka Turskoj...

Nadam se da ne bi trebao imati nikakvih peripetija prilikom prelaska Abhazijsko-Gruzijske granice,i interesuje me ako neko moze da mi odgovori na koji mi je najbolje granicni prelaz da prodjem?

Posto cu uskoro proci kolima kroz Abhaziju ovde sam pronasao dosta korisnih informacija...Znaci prvo treba da trazim odobrenje za ulazak u Abhaziju preko sajta njihovog MIP-a,kada dobijem to odobrenje u pdf formatu-odstampam ga i njega pokazem na granici,na kojoj ujedno kupim i zdravstveno osiguranje...inace iz pravca Socija cu uci u Abhaziju.Kada stignem u Suhumi odem u Sberbank i platim za vizu,a onda u prostorije MIP-a gde ce mi vizu i odstampati...posle toga koliko sam shvatio bez problema mogu uci u Gruziju odakle nastavljam ka Turskoj...

Nadam se da ne bi trebao imati nikakvih peripetija prilikom prelaska Abhazijsko-Gruzijske granice,i interesuje me ako neko moze da mi odgovori na koji mi je najbolje granicni prelaz da prodjem?

Ne možeš nikako! Možes samo obrnuto Gruzija - Abhazija - Rusija, s tim što sa tim pasošom više nećeš moći u Gruziju ponovo. Gruzini ulazak iz Rusije u Abhaziju tumače kao ilegalni ulazak na teritoriju Gruzije, tako da kad se pojaviš na Gruzijskoj granici sa Abhazkim ulaznim pečatom iz Rusije ti si za njih napravio težak prekršaj i rizikuješ zatvor.

Povedi racuna o granicnom prelazu Abhazija - Rusija. Nedavno sam naletio na tekst ( ne mogu da ga pronadjem) u kojem se navodno tvrdi da su Rusi zbog olimpijskih igara limitirali granicni prelaz, ne sjecam se u kom smislu ali bi se moglo odnositi na strane gradjane. Izguglaj, ceprkaj, provjeri.

Mene Abhazija ko Abhazija uopste ne interesuje a jos manje Gruzija...Stvar je u tome da sto kracim i brzim putem stignem do Turske iz pravca Krasnodara i Socija,a najblize je uz Crno More preko Abhazije....

Ali kad vec kazete da je to nemoguce i ne bas izvodljivo onda cu morati 500km duzim putem preko Vladikavkaza ka Tbilisiju a posle prema Batumiju i Turskoj...E sad me zanima jel moze bez problema da se predje na tom granicnom prelazu iz Rusije ka Gruziji iz pravca Vladikavkaza?

Mene Abhazija ko Abhazija uopste ne interesuje a jos manje Gruzija...Stvar je u tome da sto kracim i brzim putem stignem do Turske iz pravca Krasnodara i Socija,a najblize je uz Crno More preko Abhazije....

Ali kad vec kazete da je to nemoguce i ne bas izvodljivo onda cu morati 500km duzim putem preko Vladikavkaza ka Tbilisiju a posle prema Batumiju i Turskoj...E sad me zanima jel moze bez problema da se predje na tom granicnom prelazu iz Rusije ka Gruziji iz pravca Vladikavkaza?

Док се не јави неко са личним искуством, понудио бих овај чланак који, као и већина других, тврди да се пролази без проблема:

http://www.refworld.org/docid/52396c1c4.html

• 3 weeks later...
  • Author

Константине, то је за сада немогућа мисија, јер Грузини сматрају улазак у Абхазију из Русије илегалним преласком своје границе, за шта је предвиђена затворска и дебела новчана казна. У току су преговори о отварању абхаске железнице, па ће питања преласка границе бити већ некако регулисани. Обрнуто (из Грузије) је могуће, а ако се јавиш грузијским полицајцима пре уласка у Абхазију, можеш добити дозволу да пређеш абхаско-руску границу, па си легалан и можеш опет ићи у Грузију. Уз све то, треба ти абхаска виза, односно дозвола да уђеш у земљу, која се тражи и добија путем електронске поште. На то се може чекати и више недеља. Визу добијаш у Сухуму након плаћене таксе.

У сваком случају, ако те не интересују Абхазија и Грузија, можеш ухватити брод Сочи- Батуми- Трабзон и једноставно заобићи проблеме.

• 2 years later...

Procitao sam nekoliko puta sve sto ste ovdje pisali.Proslo je nekoliko godina od poslednjeg posta. Prateci situaciju u svijetu,zakljucujem da se mnogo toga nije promjenilo.Planiram da idem Jermenija-Gruzija-Abhazija a onda istim tim putem nazad za Jerevan,na avion za Srbiju :smile: mene samo zanima da li u povrtaku,na prelasku Abhazijsko-Gruzijske granice,abhazijski granicari uzimaju nepovratno abhazijsku vizu iz pasosa? jer sam tako shvatio iz posta koji je napisao  Kostan.Zasto bi mi uzeli vizu koju sam platio? 

• 2 weeks later...
On 2.11.2016. at 7:34 PM, Danijel Novak said:

mene samo zanima da li u povrtaku,na prelasku Abhazijsko-Gruzijske granice,abhazijski granicari uzimaju nepovratno abhazijsku vizu iz pasosa? jer sam tako shvatio iz posta koji je napisao  Kostan.Zasto bi mi uzeli vizu koju sam platio? 

Meni je nisu uzeli kad sam putovao tamo, a to je bilo dok je u Tbilisiju bila putnicka kuca. Cak su mi na poledjini vize lupili izlazni pecat (ulazni, naravno, ne, jer kad sam ulazio nisam ni imao vizu, nego samo razresenie). Jos uvek je imam.

Pecanj a reci mi molim te jos ovo. Znam da ne smijem da ignorisem gruzijske granicare i da u Abhaziju smijem uci (legalno) samo iz pravca Gruzije. Da li ce mi gruzijska granicna policija praviti problem ukoliko vide u pasosu abhazijsku vizu kad se budem vracao? Znam da vizu ne lijepe u pasos ali ja bih je zalijepio sam.

16 hours ago, Danijel Novak said:

Pecanj a reci mi molim te jos ovo. Znam da ne smijem da ignorisem gruzijske granicare i da u Abhaziju smijem uci (legalno) samo iz pravca Gruzije. Da li ce mi gruzijska granicna policija praviti problem ukoliko vide u pasosu abhazijsku vizu kad se budem vracao? Znam da vizu ne lijepe u pasos ali ja bih je zalijepio sam.

Mislim da bi to mogla biti prepreka. Bolje ti je da uzmeš vizu na papiru. Moglo bi se shvatiti kao provokacija a ne želiš probleme pri povratku. Postoji šansa da ih baš briga al uvijek postoji šansa da nekome zasmeta viza i da ti otpočne sa komplikacijama.

On 13.11.2016. at 8:10 PM, Danijel Novak said:

Sta ti ja znam... Verovatno postoji neki razlog zbog cega abhasku vizu ne lepe u pasos kao sve ostale vize. Nije ni samolepljiva, morao bi lepkom nekim da je zalepis. Ako ti je to bas toliko bitno, zalepi je kad vec budes izasao iz Gruzije