Jump to content

Featured Replies

Posted

Posto sam se kasno odlucio za put - znaci njet avioni, vec kamioni.

Ako sutra dobijemo vizu (a valjda hocu) drugarica i ja odmah krecem na autoput Bratstva i Jedinstva. Ovaj put sam jedva uglavio jer imam ispit 26, pa postoji sansa da uopste i ne stignemo do Maroka, ako se stopiranje oduzi, ali to i nije pravi cilj, vec larpurlaristicko, kako bih ga sam nazvao, putovanje.

Planiramo da u sto kracem roku stignemo u Maroko (koliko je to moguce). Idemo preko Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske i Spanije. Svestan sam da stop na ide najbolje u Italiji a pogotovu u Spaniji, ali sta je tu je. Zbog toga sam i otvorio temu gde biste mogli da mi pomognete oko logistike (gde i kako). Do Italije mi je manje vise jasno iz ranijih tem, ali me zanima kako dalje?

Originalna zamisao je Venecija, Padova, Bresa, Pjacenca, i od Genove do juga Spanije putem uz Mediteran. Predlozi, saveti?

Kako stoji stvar sa kamionima - vikendom ne voze - jel to tacno? Hoce li primiti nas dvoje, jer sam cuo negde da su kamioni registrovani za vozaca + 1 osoba - jel to uopste tacno?

Hvala unapred  :)

Tacno je da u nekim drzavama nedozvoljavaju da na suvozackom sedistu sedi dvoje ali mnoge kamiondzije za to nemare :)

Tacno je da kamioni kroz EU nevoze vikendom, vodi racuna o tome!!!

Tvoja ideja kroz Italiju nije bas izvidljiva lako. Ja bih ti savetovao (iz licnog iskustva govorim) da lepo na granici Hrvatske i Slovenije odnosno Slovenackoj carini za kamion (to ti je paralelno sa carinom za automobile samo iza te zgrade) lepo zasednes na klupicu i objasnis kamiondzijama koji su tu gde si kreno. Velika je verovatnoca da ce te neko povesti do Francuske a vrlo lako i do Spanije (mene su u povratku iz Italije vozile neke kamiondzije koje su se vracale iz Spanije odnosno Francuske). Takodje kod kamiondzija se raspitaj na kojim pumpama oni staju da se odmore i toce gorivo i tu stopiraj. Ustavri sa kamiondzijama vise ide prica nego stopiranje, znaci ides od kamiona do kamiona i pricas sa ljudima, ako naletis na bosance koji idu u tvom pracu 99% dobijas voznju i urnebesnu zabavu gratis mnogo dobri ljudi, meni su najvise oni pomogli.

Takodje racunaj da je kamionima brzina ogranicena na 80km/h i da na svahih 9h voznje mora 10h pazue pa put sa njima ide malo sporije ali ide konstanto.

Moj savet ti je da nepokusavas bilokakve vratolomije da stopiras na mestima po tvom izboru nego da samo slusas kamiondzije i da od Slovenacke granice uhvatis direkt voznju za Francusku ili Spaniju pa makar i 6 sati cekao na carini da nadje takav kamiondzija.

Ja i drugar smo prilicno uspesno stopirali po jugu Francuske. Mogu samo da te posavetujem da poneses neku dobru autokartu, da znas gde si i da koristis regionalne puteve, jer je stopiranje na autoputu, naravno, zabranjeno. Nekako sam stekao utisak da Francuzi vole da pokupe ljude i pomognu, narocito ako te vide sa rancem na ledjima i ako licis na turistu i ako si pozitivan i nasmejan dok pruzas palac :) Inace, usput smo vidjali i kamione sa nasim tablicama.

• Author

Hvala na savetima!

Kroz Hrvatsku nisam imao problema ali sam u Ljubljanu cekao do ujutro kada sam dobio prevoz do Torina. Pokusao u istom danu da stignem do Azurne obale ali nisam odbio ponudu jedne francuskinje da spavam kod nje u selu na Alpima. Azurna obala mi je bas lose isla ali zato cim sam jednom dospeo na pumpu na autoputu sve je teklo savrseno do granice.

Al tu je nova prica, sada sam u La Jonqueri i ima mnoooogo kamiona i svi soferi spavaju, tako da ih mogu da ih cimam tek ujutru. Ako neko ima savet za stop po Spaniji vrlo sam rad da saslusam! :)