Jump to content

Featured Replies

• 4 weeks later...
On 11/11/2016 at 0:57 AM, MarkoToro said:

Za RajanEr za građane Srbije je potrenban "čuveni" VISA STAMP na boarding pass-u koji dobijate na Rajnovim šalterima pre odlaska na security i gate. Iako aerodrom ima tu opciju za mobilnim boarding pass-ovima, najbolje je odštampati.

Molim Vas da svi obrate paznju na ovo sto je napisano. Verujte mi da bez BoardingPassa vracaju ljude.

Ako nekoga zanima ostala iskustva sa Ryanairom Relacija NIS-Berlin. Slobodno nek pita. Po meni su mnogo bolji od Wizzaira ne zakeraju puno oko prtljaga , i pre ulaska u avion imate mogucnost da prtljag stavite u zadnji deo aviona. to se odnosi na kabinski prtljag. Ne proveravaju ni tezinu kabinskog. 

On 9/9/2016 at 5:01 PM, mveruovic said:

Sad sam rezervisao 4 karte, 2 za mene 2 za devojku.Samo sam toliki idiot da sam uspeo da promasim jednom broj u pasosu a drugi put za dan kada istice pasos. Tako da sam 6 karata u stvari "kupio".

Imate rok 24 h da ispravite sve moguce kupovine i greske. Tako da ni to nije strasno kad se pogresi.

Pozdrav svima,

Cesto citam ovaj forum kad mi trebaju neke informacije, a sad sam se registrovala da bih vam prenela sta nas je snaslo u Berlinu sa  Ryanairom.
Otputovali smo u nedelju 11.12, a trebalo je da se vratimo u cetvrtak 15.12.  letom u 11.55. Na aerodromu Schönefeld je bio totalni haos, sigurnosne provere jako spore, još svako malo propuštaju neke gradove preko reda, kontrola pasoša na ulazu u terminal takođe - što ne bi bio neki poseban problem da nisu u nekom trenutku zatvorili gejt i ostavili nas oko trideset ispred ulaza!! Znači, svi smo došli na vreme, oni su nas svuda neviđeno zadržavali (možda čak i namerno - prepucavanje kompanije i aerodroma) da bi nam zalupili vrata i rekli prošo vreme za ukrcavanje.. Posle apsolutno nikoga nije bilo briga za nas, a posle silnog natezanja iz Ryanair-a su nam ponudili da zamenimo karte za letove ka gradovima u regionu narednih dana ukoliko se nadje mesto..
Ako se neko usudi da ovako putuje za Berlin, obavezno dodjite sto ranije na aerodrom (mada mislim da koferi mogu da se predaju tek 2 sata pre leta, visa check ne znam moze li ranije) jurite na sigurnosnu proveru, prolazite preko rada ako pozovu putnike za neki drugi let, odatle brzo trcite na gejt, zabacen prilicno, gde vas opet na pasoskoj kontroli zadrzavaju (znatno vise nego na ulazu u Nemacku??).. i sa srecom..
Ja jos uvek  ne mogu da verujem da se takve stvari desavaju u civilizovanom svetu, narocito u Nemackoj - ali eto, cak smo sreli zenu koja je i pre dve nedelje videla istu situaciju isto na letu za Nis. 

Da li ste stigli do pasoske, ili su zatvorili gejt pre nego sto ste stigli? Cudno, ja imam bas suprotno iskustvo pre par nedelja. Stigao sam na sxf sat pre leta ali su me pustili preko reda na sigurnosnoj poroveri. Isto je bila nemoguca guzva

Mi koji smo ostali smo cekali ispred pasoske na gejtu,  tu je isto bilo jako sporo i odjednom su nam zalupili vrata, cak su jednom decku udarili pecat u pasos kao da je izasao iz zemlje i nisu ga pustili u avion, tj. gejt je navodno zakljucan od strane nekoga sa kim pilicija na pasoskoj kontroli nema veze, iako su jedni do drugih.. Kaze jedna nasa sapu(a)tnica da su oni isli da li pre 2 meseca, i da je bio jos veci red na pasoskoj kontroli i let je kasnio 40 minuta, ali su svi usli u avion... a mi smo stigli na vreme na aerodrom, ali su stalno propustali pre nas za neke letove ..

Schönefeld je pravo poznat po gužvama i neorganizovanosti. Definitivno treba doći što ranije. Čini mi se da je u posljednje vrijeme mnogo low costera počelo da leti odavde i vjervatno aerodromsko osoblje ne može da izađe na kraj sa resursima i kapacitetima. Zadnji put sam letio prije par mjeseci i došao sam 3 sata prije poletanja, gužve nije bilo. Ali malo kasnije, odjednom se stvorila gužva i već se vidjelo da počinje frka. Srećom, već am bio na gejtu. 

Ranije na aerodrom dok se ne srede malo. Berlin baš nema sreće sa tim aerodromima.

Здраво свима КОЛЕГЕ :smile:

Читам форум већ дуже време и нисам наишао на одговоре који су ми потребни око куповине карти, као и око малог појашњења око онлајн чекирања.

Наиме, планирам средином фебруара да летим Рајнаиром из Ниша до Дизелдорфа. На сајту Рајнаиром улазим 45 пута дневно, па ако је неко улазио ових дана и ако му је сајт баговао онда ОПЛЕТИТЕ :smile:

1) КАРТЕ.

На пут крећем са супругом и двогодишњим дететом (+ још један пар са двоје деце), па ми је приликом одабира лета, карти и седишта једна ствар потпуно нејасна.

Када одаберем 2 старије особе са истим датумом летења, цена повратне карте по особи ми изађе 15 еура или цена целог аранжмана око 40е , а када означим и ДЕТЕ, цена повратне карте карте по особи ми испада око 38 еура, што би скупа било око 120е.

Начуо сам да Low coast летови имају фиксну тарифу кад је у питању дете, али ми са друге стране није јасно, ако је цена фиксна за дете, зашто у ту цену обухвата и мене и супругу?

Такође ми је потребна информације да ли је потребан број пасоша приликом куповине карте (јер пријатељ кроз пар дана добија пасош за једногодишње дете, а ја би карте вероватно већ сутра купио преко нет-а), или је потребно само име и презиме?

2. ПРТЉАГ

Кад смо код пртљага, прочитах да у авион могу да се унесу 2 торбе , од тога једна тежине 10кг , а друга је ручна торба и да је цена пртљага урачуната у цену на сајту.

Да ли је то истина?

3.ЧЕКИРАЊЕ

Кад смо код тог онлајн чекирања.

пс. То ћу боље да питам када обавим куповину карте :smile:

Будите ми добри и пуно хвала на одговору.

Posto nemam klince mogu da ti dam odgovora na ostale djelove tvog pitanja:

2) Da mozes da unoses 2je torbe, sve dok iste odgovaraju dimenzijama oznacenim na ryanair-ovom sajtu. Na aerodoromu u Nisu jos uvek nemaju Ryan air-ov box za proveru dimenzija tako da ljudi unose torbe i mnogo vecih kapaciteta (ali svakako ne bih to preporucio, jer ce mozda u Dizeldorfu u povratku (kazem samo mozda)) da te proveravaju.

https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre/faq-overview/Baggage#0-1

3) Cekiras se online u par klikova par dana pre leta recimo. Odstampas kartu/e koji si kupio, njima je neophodan jasno vidljiv bar kod koji se nalazi na odstampanoj karti (takodje mozes i pdf verziju da imas na telefonuali je print varijantija kod nas uobicajena)  i pokazes i to pre prolaska kroz skener na aerodromu i to je to prolazis... dalje, i posle ti kartu pregledaju cisto da vide dal si na tacnom sedistu kada ulazis u avion. 

Bonus za tacku 3 je da ako si drzavaljanin nase zemlje, trebas kada budes leto nazad za Srbiju trazis na ryanair salteru visa stamp (nije da moras da ga imas u praksi, ali redovno vracu zbog istog, pa opet moras da cekas u redu, tako da odes i udaris na te odstampane karte pecat na ryan air salter-u)

Edited by priganica
visa stamp

1 hour ago, referent said:

1) КАРТЕ.

На пут крећем са супругом и двогодишњим дететом (+ још један пар са двоје деце), па ми је приликом одабира лета, карти и седишта једна ствар потпуно нејасна.

Када одаберем 2 старије особе са истим датумом летења, цена повратне карте по особи ми изађе 15 еура или цена целог аранжмана око 40е , а када означим и ДЕТЕ, цена повратне карте карте по особи ми испада око 38 еура, што би скупа било око 120е.

Начуо сам да Low coast летови имају фиксну тарифу кад је у питању дете, али ми са друге стране није јасно, ако је цена фиксна за дете, зашто у ту цену обухвата и мене и супругу?

Такође ми је потребна информације да ли је потребан број пасоша приликом куповине карте (јер пријатељ кроз пар дана добија пасош за једногодишње дете, а ја би карте вероватно већ сутра купио преко нет-а), или је потребно само име и презиме?

Ono što je verovatno u pitanju je da im je ostalo SAMO 2 karte po nižoj tarifi, u tom slučaju ako neko želi da kupi 3 karte oni naplate sve po ceni od treće osobe, probaj da napišeš sa 3 odrasla ako opet diže cenu karte onda je to verovatno u pitanju. Postoji opcija da kupiš dve karte odovjen (1 odraslo i 1 dete) pa onda još jednu posle toga ali u tom slučaju ćeš morati doplatiti za izbor sedišta naknado ako želite svo troje da sedite zajedno (jedno od vas će sigurno biti sa detetom, i verujem da ako pitate nekoga naknado da se menjate u avio da će verovatno to učiniti)

Nije potreban broj pasoša za kupovinu karte (bar nije bio kada sam ja kupovao prošle godine, ali ne vidim zašto bi se ovo promenilo). Samo obratite pažnju da pišete "ošišanom latinicom" bez čćž i ostalih ne-engleskih karaktera.

Tako je!!!

A šta je još važno da znaš, cene karata kod low coast kompanija su jako promenljive. Naime, može se desiti da kada pokušaš da kupiš dve karte za isti let, da ti se prikaže jedna cena. Kada u istom trenutku pokreneš kupovinu  karte za 3 osobe, sajt ti ponudi sasvim druge cene po osobi (obično znatno veće). To nije pravilo, ali može da se desi. Mislim da oni ne razlikuju cenu karte za odrasle i za decu, Prilikom kupovine važno je naglasiti uzrast da se onemogući kupovina karata naprimer za dvoje dece, bez pratnje odraslog. I zato te pitaju za uzrast putnika, a karte prodaju po istoj ceni za sve ( i za dete). 

To bi mogao biti odgovor na prvi deo tvog pitanja. Savet,ako sam u pravu- kupi sada kartu za sebe i deta po jeftinoj ceni, i sačekaj da cena ponovo bude jeftina kada kupuješ za ženu. Možda ti zvuči nelogično ali tako se može uštedeti malo para. Moguće je da se cena ne vrati na prvobitni nivo, i tada imaš uštedu jer si bar dve karte kupio povoljnije. U tom slučaju možda nećete dobiti sedišta jedno do drugog bez doplate (od oko 4€). Simuliraj kupovinu tako, pa proveri.

Drugo, sajt im prati potražnju za kartama za svaki let. Kada se desi da 45 putnika ( ustvari uvek ti) svaki dan traži ponude za određeni let, algoritam na sajtu prepozna pojačano interesovanje za konkretan let što može uticati na povećanje cene baš za taj let.

hahahaah, uleteo deleter, sa sličnim odgovorom, pre mene.

Edited by du-ki

Ja sam skoro uzimao karte i potrebno je uneti i broj pasosa i do kada traje. Mozda se ne secate jer ste to uneli kada ste pravili nalog pa vam se automatski ubacuje, ja sam napravio skoro jos jedan nalog pa se secam.

6 minutes ago, mveruovic said:

Ja sam skoro uzimao karte i potrebno je uneti i broj pasosa i do kada traje. Mozda se ne secate jer ste to uneli kada ste pravili nalog pa vam se automatski ubacuje, ja sam napravio skoro jos jedan nalog pa se secam.

Upravo sam pokušao da izvršim kupovinu za neku osobu koja NIJE na mom nalogu i nije mi tražio nikakve druge podatke sem imena i prezimena (posle mogu dodati za tu osobu broj pasoša i ostalo ako odlučim da sačuvam tu osobu. Tako da verujem da mogu kupiti kartu za dete čiji pasoš čekaju, u najgorem slučaju neka probaju pa će im se javiti da ne može.

E sad nisam siguran da li je potrebno za pravljenje naloga da dodaješ, ali znam da ja i dalje nemam dokumenta upisane ni za mene ni za moju devojku koja je na mom nalogu. Isto tako ne bi me iznenadilo da sada moraš da dodaš svoju dokumenta.

Koliko me secanje sluzi (a putovala sam ovog meseca) podaci u putnoj ispravi se unose tek kod cekiranja..

Аууу, ала је одговора.

Пријатно сам изненађен ажурношћу, свака част.

du-ki , ала сам се исмејао због чињенице да сам својим константним приступом на сајту вероватно сам себи повећао цену карти :smile:

КАРТЕ ЈЕ ПОСКУПЕЛА и сад је по цени коју сам навео у претходном посту, а то је са чекираним дететом. Сума сумарум, 120 еура је и више него џабе, тако да се надам да ћу вечерас завршити ту перипетију око карата.

Занима ме још нешто.

Нагласио сам горе да путујем са супругом и двогодишњим дететом, као и са још једним паром (двоје старијих и двоје мале деце).

Да ли да карте купујемо одвојено или заједно? Дакле, преко истог профила или не?

Примећујем да приликом калкулисања на сајту и одабиром 4 старијих особа и троје деце, цена буде драстично, па скоро и дупло већа од рецимо одвојене куповине карти.

Углавном, указали сте ми на шта највише требам да обратим пажњу:

1.Онлајн чекирање

2.Виза стамп

Захваљујем свима на одговорима, нисам веровато да сајта овако добро ферцера.

Нећу се устручавати да питам ако још нешто буде нејасно.

Поздрав.

54 minutes ago, referent said:

Нагласио сам горе да путујем са супругом и двогодишњим дететом, као и са још једним паром (двоје старијих и двоје мале деце).

Да ли да карте купујемо одвојено или заједно? Дакле, преко истог профила или не?

Примећујем да приликом калкулисања на сајту и одабиром 4 старијих особа и троје деце, цена буде драстично, па скоро и дупло већа од рецимо одвојене куповине карти.

Mislim da si sam sebi odgovorio na ovo pitanje :smile:

Možete kupovati preko istog profila, ali očigledno je da je isplativije raditi u dve transakcije, moj savet je da pravite bilo koje kombinacije od odraslih + deca, do tačke do koje ne poskupi (tj. da vidite koliko ima karata po toj jeftinijoj tarifi) i da onda u drugoj kupovini uzmete za ostatak.

• 3 weeks later...

Ako putujete Ryanom iz Maroka morate imati isprintanu kartu.

Edited by pedjalon

pokusavam da platim sa Intesa Internet karticom ali ne postoji opcija u padajucem meniju za nju. Pomoc?

• 2 weeks later...

Pozdrav svima. Prvi put putujem i interesuje me jedan savet. Imam rajaner let iz madrida u brisel (charleroi) a potom za temisvar. Razmak izmedju dva leta je dva sata, da li je to dovoljno za izaci iz jednog aviona i preci u drugi? Prvi put idem ovako pa i nisam siguran.

Ja ne verujem da bih se usudila da tako kombinujem rajanove letove (traume iz prethodnih iskustava sa njima). Ako ides tako, gledaj da imas dovoljno novca kod sebe da mozes da nastavis putovanje ako se desi da prvi let okasni.

Mislim da nije za zezanje, bar 4 sata kod lowcosta izmedju letova. Dzabe kupis za 20 evra kartu ako propustis let platices 200 drugu kartu.

U redu. Hvala na odgovorima. Imam jos neka pitanja, od Budimpeste do Madrida presedanje je u Milanu, da li onda i tamo treba da tražim visa stamp? Ili mogu na oba bording pasa da mi lupe odmah u Budimpesti?
Da li je komplikovan aerodrom u Milanu za snalazenje i ima li guzve (Bergamo)?