Jump to content

Featured Replies

Posted

Vrlo sam zainteresovan za ovakav vid energije, ali sam totalni idiot sto se tice struje. E sad, u sustini me interesuje jel neko zna kako se pravi taj mali generator za koriscenje sunceve energije, gledao sam malo na google-u al me vise interesuje jel neko imao iskustva sa tim iz prve ruke. Ne deluje tesko uopste.

Bilo bi strava da mozes poneti tako nesto sa sobom i ako ti treba negde u divljini napuniti telefon ili ako hoces negde da ostanes na duze vreme mozes da slusas radio ili uopste bilo kakva upotreba struje u nekim uslovima.

Mada, sa druge strane, hteo bih to da probam i kuci pa da vidim kako izgleda.

Ja sam davno pravio punjac za mob, od solarnih panela iz bastenskih lampi.

Sluzilo je svrsi.

I mene ovo interesuje...MNOOOGOOO....Jel zna neko koliko kostaju solarne ploce za na kucu i gde se kupuju?Voleo bih da imam svoj izvor energije.... :)

On 8/12/2010 at 6:48 PM, umetnik89 said:

I mene ovo interesuje...MNOOOGOOO....Jel zna neko koliko kostaju solarne ploce za na kucu i gde se kupuju?Voleo bih da imam svoj izvor energije.... :)

Kostaju ko djavo :). Kod je nas je prisutnija varijanta solarnih kolektora nego generatora struje. Dakle, solarni kolektori sakupljaju suncevu energiju i greju vodu u bojleru, tipa 2 kolektora po kvadrat povrsine na bojler kapaciteta 500 l. Ovo zadovoljstvo kosta oko 2/3/4 hiljade evra, sto znaci da se investicija ne vraca ni kroz 10 godina. Sa druge strane, imas toplu vodu na ekoloski cist nacin i ne zavisis ni od koga, pa ako imas brdo love nije los nacin da je potrosis. Sto se proizvodnje struje tice, tu je neophodna mnogo veca povrsina solarnih panela, narocito ako planiras da prikljucujes energetski zahtevne uredjaje, pa samim tim investicija raste na par desetina hiljada evra. U razvijenim drustima ovo se resava kroz subvencije drzave, na svaki kW/h ti daju koji evro, a kako je samim tim i proizvodnja i ugradnja panela na masovnijem nivou nego kod nas, cena istih je manja.

Sto se tice malog uredjaja za punjene mobilnog ili za neku malu sijalicu na kampovanju, tu ne znam kako stoje stvari.

P.S. Ovo sve uzmite sa rezervom jer sam pricu slusao u kafani, od drugara koji je masinac, posle recimo 5. ture pica :).

• Author
  On 8/12/2010 at 5:04 PM, e-poslovi said:

Ja sam davno pravio punjac za mob, od solarnih panela iz bastenskih lampi.

Sluzilo je svrsi.

Kako si to izveo?

Ovo zadovoljstvo kosta oko 2/3/4 hiljade evra, sto znaci da se investicija ne vraca ni kroz 10 godina.

Je l to znači da postoje firme koje ti odrade ceo posao a da ti ne moraš da ulaziš u detalje izrade ?

Btw, video sam i neku priču koja pominje rok od 7-8 godina, doduše u Hrvatskoj (u Zagrebu, ne na Hvaru).

Ako je neko zainteresovan za uradi sam : http://www.elitemadzone.org/t372779-0-solarno-zagrevanje-vode-slikovito-moj-sistem.

Silbas decace mozda ti ovo moze pomoci:

http://www.instructables.com/pages/search/search.jsp?cx=partner-pub-1783560022203827:npr2q7v5m6t&cof=FORID:11&ie=ISO-8859-1&q=solar+power

http://www.instructables.com/id/How-to-make-a-solar-iPodiPhone-charger-aka-Might/

http://www.instructables.com/id/Solar-Panels-for-Your-Home/

Ako cete da grejete vodu za bojler ne treba vam ni 1000 dinara. Treba vam stari frizider/zamrzivac, malo plasticnih creva, par dasaka, staklo i to je to.

http://www.instructables.com/id/Solar-Thermal-Water-Heater-For-Less-Than-Five-Doll/

solarne ploce malih dimenzija (10X20 cm ili tako nesto) mozes naci u prodavnicama elektronskih komponenti. Ima ih vise u Novom Sadu, preko puta glavnog ulaza u spens iza pargina je jedna gde znam da imaju solarne ploce. Tamo mozes naci sve sto ti treba da napravis mini solarni punjac za svoj mobilni.

Cackaj malo po netu, elektronika koja tebi treba je jako jednostavna i imas detaljna objasnjenja na netu, guglaj.  ;D Ili ako se stvarno zagrejes mogu ti pomoci oko izrade.

Mislim da su solarne ploce jako skupe jer ih malo firmi proizvode pa drze monopol. Postoji i varijanta da ti zagrevas vodu uz pomoc sunca dok ona ne prokljuca, zatim koristis pritisak vodene pare za pokretanje turbine koja je prikljucena na genereator i pravi struju. Malo je komplikovanije napraviti ali vredi muciti se.

Za ovo se ne koriste kolektori koji greju vodu za bojler vec druga fora. Da bi voda prokljucala uz pomoc Sunca morate usmeriti veliku povrsinu zraka u jednu tacku. Igrali ste se svi za lupom kad ste bili deca, znate da moze vatra da se napravi ako dobro fokusirate zrak na papir. Isti ovaj princip se i tu koristi. E a gde naci toliku lupu?! Televizori imaju ono prednje staklo koje cini da ekran izgleda onako malo jajas, e to uzmete i sljaka kao lupa. Video sam lika koji je napravio ogromnu skalameriju sa dvadesetak takvih ,,lupa'' koje sve usmerio u jedan mali kanister koji je bio povezan turbinom. Za nekoliko sekundi je turbina pocela da se okrece kao luda! Kroz pola minuta popucale su sve cevi od prevelikog pritiska. Verujem da takva skalamerija moze snabdevati celu kucu strujem. Ako se uzme u obzir da ces ,,lupe'' uzimati od starih televizor sa otpada (neces ih platiti) i das nekom da ti izradi kanister i spoji sve sa cevima, kupis turbinu ili das da ti se odradi po meri, ne verujem da ce te cela stvar kostati vise od 1000 evra (mada moze i mnogooo jeftinije). ;D

Znaci  moze sve da se napravi jeftinije, odnosno od otpada samo treba znati kako i uvek smisljati neke nove ideje. Nisu samo solarne ploce i vetrenjace alternativni izvori energije. :)

I ja zelim da napravim vetrenjacu, i solarni bojler al nikako da se nakanim. E da postoji i fora da okacis plasticno/metalno bure na neko suncano mesto, napunis vodom i do kraja dana imas toplu vodu za tusiranje. Ovaj sistem je razgradjen do savrsenstva u Lozoviku ,rodnom selu moga caleta, i svaka kuca poseduje po jedan tus u dvoristu. To naprave ljudi lepo da izgleda, naprave celu kabinu, ofarbaju, dole naprave resetku od dasaka da ne stojis u barici dok se kupas i svakojake stvarcice stavljaju. Mnogo dobar osecaj kad se tusiras napolju.

• Author

Vrlo zanimljive varijante!

Ali, vise cu morati da pogledam kada se vratim u grad, sad sam na selu na dial-upu pa vadim oci  :-[

ma jok varas se! Uglavnom polovinu stvari vec imas kod kuce, a i zanimljivije je da napravis nego da kupis gotovo.  ;D

Još u srednjoj sam pravio solarni punjač za nokiu od one lampe za baštu što ima da se pazari u tempu za oko 500 dinara. Poklonio sam ga prošle godine jednom Austrijancu i nikako da napravim novi, mada i ne vidim da mi je nešto neophodan jer kad odem u šumu, volim da zaboravim i mobilni.

Ako nekome baš treba, mogu da mu napravim to.

A što se tiče pravljenja struje, manite se ćorava posla. Za to vam treba brdo papira. Pa kad dobijete sve, onda se ugrađuje borjilo. I onda struju zvanično prodajete EPS-u, naravno po ceni koju oni kažu, pa kada dođe račun onda se prebijaju dugovi. Tako kažu propisi i sve ostalo je protivzakonito. Bar je tako bilo pre neku godinu kada sam se malo više palio oko pravljenja vetrenjače.

• 1 year later...

Odlicna je stvar Solarna energija, treba je izucavati jer nam je to buducnost sigurno, ja sam vec u tome preko 2 godine, i radim sa solarnim panelima, cak i licno imam kuci postavljene solarne panele, u Banjaluci nas ima grupa koji radimo sa tim, i stalno pratimo desavanja, zao mi je samo sto nema puno ljudi na nasem jeziku koji pisu o ovim temama, mada pronadje se ponesto, evo jedna od nasih clanova Marija koja pise blog na tu temu, mozda i vama posluzi ukoliko vas zanima nesto vise o Solarnoj energiji, svakako ce te nesto nauciti... rse-see.net

Jako zanimljiva tema jedno vreme sam bas lovio uredjaje koji mogu da rade sami bilo na solarno punjenje ili navijanjem ali sam odustao dok ne dodje neki priliv novca za to :D .