Jump to content

Featured Replies

Posted

Poštovanje svima,nadam se da ne zamerate što se ovako obraćam,ali dugo već čitam i tražim po internetu razne podatke o odlasku u neku zemlju Evrope,a skoro sam naišao na ovaj forum!

Zanima me da li postoji,da li neko zna nešto ili ima ideju,kako bih mogao da dobijem vizu,boravišnu ili bilo kakav dokument kojim ću steći pravo da ostanem u nekoj zemlji EU! Raspitivao sam se kod mnogo ljudi,zvao odredjen broj ambasada i najpozitivnije odgovore dobio sam preko ambasada Slovačke i Češke! Meni nije bitno kojim bih se poslom bavio ili šta bih trebao da radim,moj cilj je da posle isteka 90 dana boravka u zemlji EU,steknem pravo da ostanem još 6 meseci ili duže ili kako to već ide.

Ja imam 29 godina,apsolvent sam veterinarskog fakulteta u Begoradu,završiću studije do kraja ove godine i dobiti diplomu. Mogao bih i time da se bavim,to uopšte ne postavljam kao uslov,da odem. Pristao bih i na brak,ako je to etički da spomenem. Imam neku uštedjevinu,pa bih se sam snašao za prvo vreme,ali čisto me zanima da li neko ima neku ideju ili da mi kaže da li pravilno razmišljam! Da li imam šanse da u tome uspem!? Ja mogu da odem,pa da lutam 90 dana,ne bi li se nekako snašao,ali čisto reč dve ako neko misli drugačije? Predlog? Savet?

NADAM SE DA SE OBRAĆAM KAKO TREBA ...

Hvala vam puno unapred,kako god odgovorili!

Теби баш гори под ногама. ;D

Мени пада на памет једино да добијеш радну дозволу, а после је лако. Дакле, прво заврши факс, ако ћеш тиме да се бавиш.

Брак ће ти помоћи, али тај процес није ни мало брз и лаган и доста је формалан.

Најбоље је да одеш, нађеш неки посао па на основу њега затражиш боравишну дозволу.

Које језике говориш?

• Author

Hvala ti!

Pa ono,ne gori ali umoran sam,postao sam umoran ovde! V ljda mi se nakupilo! ( a stvarno kad' čovek pročita,pomislio bi ovaj očajan  :o ) !

Elem,govorim engleski,nije problem. Pomenuo sam Slovačku,jer tamo bih da odem,tamo su Srbi nacionalna manjina,i kaže mi drugar sa kojim sam pričao da se može doći,ovi u ambasadi su jako korektni i delovali su mi prijatno dok smo razgovarali! Mada u suštini mi nije bitno koja je zemlja.

Tako da zaista sam zagrizao i rešio da odem ...pa sad' videćemo!

Dobrodošao na forum Joc!

Za početak ne bi bilo loše da pogledaš pravilnik foruma, a tamo piše...

Davanje naslova

Kada otvarate temu, dajte joj naslov koji odrazava njenu sustinu. Recimo, «Viza za Liliput» ili «Kako do Marsa» su dobri naslovi, a «potrebna pomoc» i «HITNO» su loši naslovi.

a onda i

STOP velikim slovima

Konstantna upotreba velikih slova (pod Caps lock-om) ima značenje vikanja što je nepotrebno na forumu. Posebno je nepotrebno pisati naslove tema koristeći samo velika slova. To kvari opšti izgled foruma, a ne čini da vaša poruka bude primećena. Sem toga, izgleda ružno, kao da smatrate da je vaše pitanje važnije od pitanja koja su postavili drugi korisnici.

A onda pročačkaj po forumu, nadam se daćeš naći dosta korisnih informacija  ;)

• Author

Razumem sve! Izvinjavam se,verovatno sam zbrzao sve želeći da napišem što pre i očekivajući odgovore! U brzini ne pročitavši detaljno!

Nemojte zameriti ...

Hvala još jednom ...  :)

Joc jest da ja nemam licnog iskustva po ovom pitanju ali ispricacu ti iskustvo svog prijatelja koji je bio u slicnoj situaciji kao i ti.

Mislim da sada sto se Evrope tice tu ti je mrka kapa. I ranije su jako jako tesko primali i davali radnu i boravisnu vizu a sada od ove krize jos teze, ali to svi znamo.

Moja preporka ti je Kanada. Jeste daleko al makar imas sanse. Kazes znas engleski, i imas ustedjevine, a plus zavrsavas i fakultet koji njima treba. Moj prijatelj je bio u istoj situaciji (pred kraj veterine itd) i aplicirao je za Kanadu i otisao je pre 10tak godina. Jeste da mu je na pocetku bilo teze (jako slabo je znao engleski) i bacili su ga negde u neku vukodzebinu, al je zato kinta bila extra. Posle nekog vremena, nakon sto je naucio jezik i stekao radno iskustvo, nasao je isto tako dobro placen posao u Vankuveru i sada je tamo zivi, radi i jednom recju super mu je.

Kazes da si spreman i na brak, jos bolje sto se tice kanadjana, ako imas neku koleginicu ili devojku koja je spremna na takav korak , sanse bi vam bile jos vece.

Eto toliko od mene, svako dobro i pozdrav.

Nije za Evropu mrka kapa. Prvo rascisti sa sobom da li zelis da seces sve veze koje imas ovde i da "pocupas korenje". Ako je tako, onda USA/Kanada/Okeanija. Ako pak zelis kakav takav kontakt sa Srb tm, onda Austrija, Slovacka, Nemacka.

Ili bilo koja druga zemlja EU  ;D

Problem oko odlaska je srazmeran sklonosti osobe da razmislja o tome. Sto vise razmisljas, to manje sansi imas da odes  :bang:

Samo odaberi zemlju, dok prvrsis faks odradi bar osnove jezika zemlje koju si odabrao...i, prijatelju, srecan ti put zelim. Ko god je hteo, snasao se, pa ces bez ikakve sumnje i ti.

• Author

Hvala puno!

Ma znam sve,presekao sam,u suštini nije problem preseći veze! Ipak dovoljno godina imam,i vaspitan sam da normalno razmišljam! Prijatelji su tu i postoje internet i razni drugi vidovi,posete i sl .. ne bitno,da ne davim i ne dužim bez potrebe! Pomislićete da sam skrenuo,ali tako bar mislim duže vreme oko odlaska!  :)

Zvao sam nekoliko ambasada i prilično sam zaintresovan za Slovačku ili Češku,jer nekako sam stekao utisak u razgovoru sa njihovom ambasadom da nema nikakvih problema da najviše šansi ima da se kod njih ostane! Sad' dalje bi se videlo kako.

U vezi Kanade,USA ili Okeanije,pokušavao sam i tamo,i još pokušavam,ali oni traže neke bodove,neka drugačija pravila oko boravka! Manje više to mogu sam da proverim,ali mi je bliža i,nadam se,relanija opcija u vezi EU!

U svakom slučaju,hvala na odgovorima i ako još neko ima neki predlog ili neki savet,molim lepo,tu sam!

Пробај Шведску или Норвешку.

Друг с пењања је завршио ветерину, нашао рибу која је Швеђанка, нашег порекла и отишао тамо. Испоставило се да они школују 18 ветеринара годишње и да им тај профил баш треба. :)

За Норвешку сам чуо од Норвежанина да је отворена за имигранте, ал' детаље не знам, осим што је мене звао да одем тамо, а ја сам се питао који ћу мој. :)

• Author

Da,čuo sam te stvari!

Poslao sam mail-ove ambasadi Danske,Finske i Švedske,pa ću gledati da ih pozovem telefonom od nedelje!

Ma naveo sam veterinar,u nadi da ću tako lakše naći način da dobijem dozvolu za ostanak ili rad na duže,kako to već ide! Kao što rekoh,bilo šta bih radio!  :102:

Opet,sa druge strane čujem priče kako zemlje Skandinavije nisu baš otvorene za bilo kakav dolazak,ali eto čisto kažem što sam čuo,mada ne mora biti istina!

Hvala puno ... iskreno,prijaju vaši komentari i predlozi!

Ako uspem da odem,odužiću se svima koji su ovde sa mnom razgovarali i predlagali nešto! Obećavam,vidiš kako zvučim ozbiljno,i da želim da odem i sve ...tako da svi ćete biti nagradjeni!  :D

Aj opet ja...niti jedna zemlja EU nije otvorena za dolazak...nema sta da im se pisu mailovi niti da se zove telefonom. Odaberi zemlju, otidji tamo, upoznaj neke ljude, nadji kakav-takav posao, raspitaj se na licu mesta sta i kako. Kad se malo sredis, kreni sa nostrifikacijom diplome, pa onda juri posao u struci.

Govorim na osnovu licnog primera...dok sam se lomio da odem sa diplomom dobijao sam ponude samo za stipendije za nastavak skolovanja, pa povratak u Srb...Doduse ja sam odabrao Bec, pa je tu prica umnogome laksa zbog cca pola miliona ljudi sa ex-Yu prostora u slicnoj situaciji. Dok sam mudrovao, sedeo sam kuci. Jednom sam presekao i otisao na prepad  ;D Meni Bec odgovara obzirom da imam i dalje dosta posla po Srb pa sam pola vam-pola tam...i po okolini.

Ako insistiras na struci, uci norveski i via Oslo.

Mislim da nema potrebe da zivkas ambasade, jer se od njih neces ovajditi. To ti je skroz pogresna strategija. Mogu samo da te stave na crnu listu - potencijalni imigrant :P Oni su ti samo posrednik u toj tvojoj nameri, nuzno zlo sa kojim ces se morati sresti, pre ili kasnije. Dok ne dodjes do slucaja da ti treba neka viza, dalje od njih!

Zasad  se trudi se da upoznajes sto vise ljudi, da kontaktiras ljude iz struke preko neta, i one skroz nepoznate ili jos bolje neke koji su prijatelji/poznanici tvojih prijatelja/poznanika. Reci im cime se bavis, i koja te oblast zanima, sta bi tacno zeleo da radis. Fokusiraj se na odredjenu stvar. Ako kontaktiras nekog iz svoje struke i kazes mu da zelis samo da odes iz Srbije i da radis bilo sta, zaboravi da ce ti bilo sta ponuditi. U najboljem slucaju, mogu da ti ponude neki los i tezak posao, od kojeg ces zeleti sto pre da pobegnes, zamrzeti drzavu u kojoj si i kukati za majkom Srbijom. A i ako zelis samo da odes i radis bilo sta, time degradiras sebe i trud koji si ulozio da bi postao bas veterinar. Najvaznije je da cenis sebe i svoj poziv, tako ces najdalje dogurati.

U svakom slucaju, nemoj da budes preopterecen time da zelis da odes po svaku cenu i da zvucis ocajnicki, trudi se, ostvaruj kontakte, pa ce se neka vrata vec otvoriti.

imam jedno pitanje, ne znam da li sam na dobroj temi  ;D

kakvo je stanje sto se tice upisivanja faksa u EU , jel moguce uopste i koje zemlje se preporucuju i sta je sve potrebno?

hvala  :)

• 2 weeks later...

Jel ima neko pouzdanih informacija za odlazak u Holandiju ili Austriju?

Becom sam fasciniran a i cuo sam da se lepo zaradjuje a Amsterdam mi lici na jednu veliku gusarsku luku ali se extra zaradjuje.

Otisao bih prvenstveno zbog posla i svakako bih trazio posao vezan za racunare pa sta mi zapadne.

• 2 months later...

završiti faks ovde, upisati master preko i ....... ostati!  :hihi:

Da, upravo na taj nacin sam ja ostao u DE :P

U Austriji se moze upisati redovno osnovne studije besplatno !!! To je odluka od pre stotinak godina kojim Austrijska vlada placa Srbiji ratnu odstetu za WWI Imate ista prava kao gradjani Austrije cak i dom mozete da dobijete ako ste dovoljno dobri.. Studije mogu biti i na Engleskom !!!!

U Austriji se moze upisati redovno osnovne studije besplatno !!! To je odluka od pre stotinak godina kojim Austrijska vlada placa Srbiji ratnu odstetu za WWI Imate ista prava kao gradjani Austrije cak i dom mozete da dobijete ako ste dovoljno dobri.. Studije mogu biti i na Engleskom !!!!

Emsrch, koliko ja znam, jedan od uslova za ovako nesto je da nasi studenti moraju imati tecno znanje nemackog jezika. Jesi li siguran da je samo engleski dovoljan?

• 3 months later...

Nadam se da nece smetati ovo pitanje na ovoj temi. Drugarica je bila u Svajcarskoj tri meseca i zanima je da li sada mora da ceka 6 meseci da bi opet mogla da se vrati tamo na tri meseca ili moze nekako i ranije opet u Svajcarsku?

Koliko sam čuo još jedan od uslova je da si rođen u Vojvodini. Je l` to tačno?

Ja sam cula da su u Austriji povoljne postdiplomske studije, sad treba proveriti.

Ja sam čuo da je Marija Terezija nagradila Srbe za čuvanje Vojne granice, pa je odobrila besplatno školovanje Srbima u Austriji, vo vjeki vjekova...

Takođe sam čuo o stogodišnjem ugovoru po kojem Austrija kao deo odštete Srbiji iz I svetskog rata odobrava besplatno školovanje Srbima sledećih 100 godina (znači do 2018.).

Imam i druga koji ozbiljno računa na to, za upisivanje mastera u Beču.

A čuo sam i da ima ljudi koji su koristili to (šta god od ova dva bilo) sa bar jedno 5-6 izvora koji nisu međusobno povezani.

A WUS Austrija, ne zna ništa o tome. Kako su mi rekli, za državljane Srbije, školarina je 380 EUR po semestru.

Tako da mi se čini da ima neka začkoljica, ali da mora dobro da se kopa da bi se iskoristilo, tj. da svi ćute o tome i prave se ludi...

Jedan moj drugar je upisao master u Becu. Skolarina jeste besplatna, ali ostale troskove je sam snosio.

Meni je u glavi neka informacija, ko zna odakle, da taj sporazum o besplatnom skolovanju u Austriji vazi za BiH, a ne za Srbiju :?