Jump to content

Featured Replies

Posted

Planiram putovanje u Ankaru.

Molim za informacije kako kolima, kombijem - do Ankare. Ima ko iskustva? Gde iči - planiram preko Sofije, Plovdiva, Istanbula do Ankare.

Tražim  smeštaj u Ankari.  Kakvi su putevi? Ima avtoban  non stop?

Hvala za sve , baš sve informacije!

Postoji i pitanje : kako vozom od Istanbula do Ankare ?

Putevi su odlicni, autobahn kroz Tursku non-stop, kroz Bugarsku oko 60-70%, tim pravcem koji spominješ.

Na liniji Stambol - Ankara imaš brze vozove koji stižu za oko 5 sati i one "normalne" kojima treba nešto više od 8h.

Imaš ovde sve detaljnije http://www.turkeytravelplanner.com/trans/Train/TrainsIstanbul_Ankara.html

Ja sam nedavno išao onim "Anadolu exp", odgovaralo mi je što putuje cele noći pa sam lepo mogao da spavam između razgledanja Istanbula i Ankare. Generalno, svi vozovi su im odlični, čisti i klimatizovani sa udobni sedištima. Nisam siguran koliko su im cene sa sajta tačne pošto sam koristio balkanflexi, ali rekao bih da su povoljni jer su svi turski vozovi kojima sam putovao bili krcati i bez rezervacije se teško nalazi mesto.

Jest da nije bas odgovor na pitanje, ali imas i super udobne autobuse od Istanbula do Ankare. Koliko se ja secam, idu svaki cas i stize se za 6-7 sati putovanja uz kaficu, caj i grickalice  ;D

• 6 months later...

E sad, šta videti za taj jedan dan u Ankari?

Osim Atatukovog mauzoleja, čuo sam da ima lepih parkova po gradu ... bio neko?  ::arabia:

Imaš Kugulu park sa patkicama i labudovima na početku Tunalije (glavne trgovace ulice pa mozes da produžiš sa šetnjom), preko puta je Segmenler park a jedan od zanimljivijih je i Dikmen Vadisi (ili tako nekako, već sam zaboravila), Gencler park gde dolaze porodice, Altin park prepun cveća. Meni se dopao i parkić ispod Atakule sa botaničkom baštom. Ima ih još, svi imaju nešto karakteristično samo nemoj da očekuješ nešto spektakularno.

Osim toga, možeš da se popneš na tvrđavu (na Ulusu) i svratiš u muzej anadolskih civilizacija. Blizu su i ostaci rimskih termi. Na drugoj strani imaš Atakulu (šoping centar i vidikovac). U centru, blizu Kizilaja je Kodža Tepe džamija, ganc nova ali svejedno baš lepa. Odmah ispod džamije je šoping centar sa restoranom ako ogladnis.

Meni je bilo zanimljivo i samo da šetam ulicama. Ankara je skroz moderan grad, nije turističko mesto pa nekako bolje osetiš kako ljudi žive.

• 1 month later...

Ljudi, ja bi trebalo da odem za par nedelja u Ankaru. Da li je neko možda išao da studira, kakva je situacija sa našim, ili stranim studentima uopšte tamo...? Btw idem prvi put kod dečka, on je ovde bio nekoliko puta i jedva čekam da vidim Ankaru, ali kad već idem, onda i da se raspitam za studije, pa ako neko ima neki info unapred, sve mi znači... POzz :banana:

• 2 months later...

Vanilica je sve odlicno objasnila. Ankara nije turisticki grad, vec administrativni centar. Stranih turista skoro nema. Osim samog starog jezgra, ostatak grada je moderan, u fazonu Novog Beograda, sa sirokim ulicama, visespratnicama. Nema se bog zna sta videti, meni je ostala u secanju Atakule, vidikovac u jugoistocnom delu grada, nije losa ni tvrdjava u Ulusu. Muzej anatolijskih civilizacija je interesantan onima koji imaju arheoloskih sklonosti, a inace nista spektakularno. Ataturkov mauzolej znaci puno Turcima, a meni bas nije bio interesantan. Sa druge strane, ovde se odlicno moze osetiti kako zive prosecni urbani Turci, daleko od turistickih centara. Leti nema kise uopste i vazduh je vrlo suv, na sta se treba privici. Meni je posebno ostao u secanju pogled sa tvrdjave na okolinu. Svuda na okolnim brdima zuta, sprzena trava, bez drveca, a zelenilo u gradu deluje kao oaza u pustinji. Naravno, zato sto ga zalivaju.

Kakvi su uslovi za studiranje ne znam, ali sam boravio u domu Tehnickog univerziteta Bliskog istoka, u jugozapadnom delu grada, koji vazi za najbolji Univerzitet u Turskoj i mogu da kazem da su uslovi smestaja znatno gori nego recimo u Studentskom gradu u Beogradu. Kreveti su na sprat, po desetak soba je na jedno kupatilo itd. 

• 9 months later...

Grupa drugara i ja planiramo da tokom leta krenemo put Turske. Planirali smo da uzmemo balkan flexi pass.Recite mi sta je najbolje posetiti osim Istanbula, da li ici do Ankare ili se spustiti uz obalu Male Azije do Efesa npr?Kako dobro proci sa ulaznicama za muzeje i gradskim?

Hvala puno svima.

Pozdrav

• 1 month later...

Na većini foruma Ankara je ispljuvana kao bezveze grad u kome nema šta da se vidi. Ja se sa tim ne slažem meni je ona sasvim ok i ima šta da se obiđe. Recimo 1) Hram Rome i Avgusta, a pored njega je i Hadzi Bajram dzamija iz 15 veka (Hadzi Bajram - osnivač derviškog reda Bajramija), 2) Stub cara Julijana 4 vek, 3) Rimske terme, 4) Tvrđava - meni veoma zanimljiva, 5) Muzej Anadolske civilizacije - jedan od par najboljih arheoliških muzeja u svetu, 6) Anit kabir (Ataturkov mauzolej).

• 3 weeks later...

Joooooooooooooj shta posetiti u Turskoj sem Istanbula...ja ne bih znala gde pre da idem ponovo, mada sam ja ludak i koji je sihao u mesta kao shto su Mush, Van, Tatvan i Bitlis...dobrovoljno, bez da budem na nishanu neke pushke  ;D Ako vec imate para i vremena kako bi bilo mocno odraditi turu Istanbul-Ankara, pa iz Ankare sici dole u Izmir, pa onda redno obici sva moguca interesantna mesta kao shto su Pamukkale, Cappadocia, Efes i onda malo na brchkanje po obali kroz Bodrum, Kusadasi i Antaliju/Anlanju na kraju...ufffffffffffffffff...

bila si u kurdskom Vanu? ja ću tamo ovog ljeta, kako je tamo? :)))

Kad ides u VAN i da li primas saputnika

• 2 weeks later...

Ako putujete u Ankaru autobusom iz Istanbula (voz neće saobraćati duže vreme) cena karte sa malo cenkanja je 30 lira u jednom pravcu.

• 5 weeks later...

Ako putujete u Ankaru autobusom iz Istanbula (voz neće saobraćati duže vreme) cena karte sa malo cenkanja je 30 lira u jednom pravcu.

Zasto voz nece saobracati od Istanbula do Ankare??

Zato sto rade prugu od Eskesehira do Ankare,i prilagodjavaju je brzim vozovima (preko 250 km/h),do sada je bilo moguce putovati samo Istanbul-Eskisehir,sada ce biti ukljuceni Bursa,Izmir,Ankara i Konya.Citao sam prije neki dan da su radovi pri kraju,i jos samo da urade elektronsku signalizaciju,a pruga je gotova.

Зар брза пруга од Ескишехира до Анкаре већ није изграђена? Ја се возио тим возом 2010. године баш на овој релацији.

Zato sto rade prugu od Eskesehira do Ankare,i prilagodjavaju je brzim vozovima (preko 250 km/h),do sada je bilo moguce putovati samo Istanbul-Eskisehir,sada ce biti ukljuceni Bursa,Izmir,Ankara i Konya.Citao sam prije neki dan da su radovi pri kraju,i jos samo da urade elektronsku signalizaciju,a pruga je gotova.

Sve naopačke.

Brze pruge Eskišehir - Ankara i Ankara - Konya su izgrađene i tamo vozovi jure već uveliko. Trenutno rade prugu Istanbul - Eskišehir i tunel ispod Bosfora u Istanbulu (Marmaray project) te vozovi na tom delu, uključujući i vozove Istanbul - Ankara neće saobraćati još 2 godine.

• 3 weeks later...

Interesuje me da li je neko bio u Ankari,treba da idem oko Nove Godine,pa su mi potrebne sve informacije,ostajem oko 7 dana.Prevoz mi nije bitan,vec samo boravak u gradu i sve sto moze biti interesantno od smestaja,hrane,poseta,i ostalog na sta treba obratiti paznju..

• 2 months later...

Ја сам био тамо месец дана пре пар година.

Анкара је пре 80 година била касаба, а данас је велеград, који је то постао на силу. Ататурк је пребацио администрацију из два разлога- Истанбул је рањив у војном погледу, а поред тога, грађани Истанбула нису подржавали Ататурка током револуције, па су "кажњени".

Анкара има два центра, која се додуше могу и пешке обићи једном "мушком" шетњом.

У граду постоји све што се може замислити, али нема душу. То говоре чак и они који су тамо рођени.

Обилазак центра града започни са Kızılay-ем, а онда се врати на Ататурков булевар, ухвати превоз поред парка и спусти се 3-4 станице док опет не видиш гомилу људи. Поред центара, ваља обићи парламент, Anıtkabir (Ататурков комплекс) и стари град (који је опет мало ризичнији по питању безбедности).

Карта у градском превозу је универзална и односи се на све врсте превоза, па са истом картом можеш да преседаш у једног превоза у други током 45 минута, с тим да се мора свуда регистровати у аутомату.

Што се тиче међуградског превоза, студенти имају доста велик попуст, па ако имаш некакву студентску легитимацију, понеси.

Људи у Анкари су много другачији од оних у приморју- нема ценкања, људи су много хладнији. Ако си мушко, избегавај да се обраћаш непознатим женама (за пут и сл), нарочито не након што падне мрак. Кад сам питао другарицу зашто ме сви кулирају као да не постојим, рекла ми је да је град пун манијака и да би и она поступила исто. Ако заиста мораш да питаш, питај мушкарце у групи- тада ћеш сигурно добити одговор.

Nista ne kapiram??Kakvi manijaci??Homoseksualci??A sto ne smem da se obracam devojkama ili zenama??One se plase neceg ili u cemu je problem??

Разбојништва и силовања, нарочито у пределу старог града. Нико од локалних ти неће препоручити да идеш тамо.

Можеш се обратити жени, али је сва прилика да ће те искулирати. Једноставно нису генерално жељни разговора са странцима. Није питање вере, већ отуђености и неповерења.

Moguće da je kolosus u pravu kad kaže da je taj stari deo grada nesigurniji od ostalih delova grada, ali mislim da njegovi prijatelji iz Ankare malo preteruju. Ja sam prošle godine odseo tri dana baš u tom delu i nisam imao ni jedan ni najmanji problem, nije me niko ni mrko pogledao. Meni je to bio i najzanimljiviji i najživopisniji deo Ankare. Šetao sam se normalno, čak i u nekim sitnim noćnim satima. Sve u svemu apsolutno sam se osećao sigurno, međutim sada kad vraćam film setio sam se da sam jedne večeri sa prozora hotela gledao neku masovnu tuču na ulici, tako da izgleda da ima nešto istine u ovome što su kolosusu pričali lokalci. U svakom slučaju nije tamo takva situacija, da ne obiđete taj deo Ankare. Danju sigurno nećete imati problema, a baš u tom delu grada su najzanimljivije stvari za videti.

Сложићу се са Бакијем.

Дакле, мени је пријатељица из Анкаре (која је узгред адвокат по занимању) рекла зашто би се и она исто понашала у датој ситуацији.

Ја сам се тамо потпуно безбедно осећао- редовно сам излазио у град, обилазио клубове, ишао на концерте... Нисам видео ништа што би оправдавало страх моје пријатељице.

Мислим да је више проблем у турским медијима. Има их превише, па се за гледаност боре сензационализмом свих врста.