Jump to content

Featured Replies

и ја једва чекам да Дексико напише како му је било у Прагу!!!

да се подсетим....  :blob:

мене тренутно занима да ли је тачно да још увек нису прешли на евро, а Словаци јесу??? просто не могу да поверујем....

а надам се да ми такође Дексико неће замерити ако мало покупим кајмак, па Тавелу одговорим на његово питање.... бар делимично....  :mah:

дакле, превоз у Прагу функционише савршено - 3 линије метроа које секу малтене цео град, трамваји који су као спејс шатлови, аутобуси, све беспрекорно.... цена карте је 2008. била око евро /26 круна/, и важи ти сат времена у шпицу, сат и по ван њега, у току кога можеш да промениш милион линија..... као да је то могуће.....

ми смо два пута купили дневну карту за 4 евра, кад смо хтели да се возимо свим линијама метроа, и трамвајима, и жичаром до Петрина......  Дексико може да апдејтује ове цене!!!

део око смештаја ћу прескочити, јер смо ми били у хотелу ван центра, тј, центар је био 15 мин. метроом..... мада верујем да су хостели већ од 10 е по дормовима......

клопа је свуда добра - ту нема грешке.... после богатог доручка у хотелу, по ресторанима нам није требало баш пуно хране.....  :eat:  само  :pivoooo: ......

ако нисте превише избирљиви - одлична храна је у ресторану који се зове Чешка кухиња, близу пијаце на Староместким намјестима (намјести = трг), типа наших студентских мензи - имаш линију, идеш и бираш шта ти воља --- мој предлог - гулаш од дивљег вепра са кнедлама /које једу уместо хлеба/,  :pivoooo:, а за дезерт - опет кнедле, али слатке, пуњене кајсијама и у слаткој павлаци..... 

најбоље кобасице су на дну Вацлавских намјести (трга)...

ресторан "Славија" је на гласу, нисмо тамо били...... пивница - "У (код) Вејводу".....

пиво - Старопрамен ("стари извор"), који је срећом стигао и у БГ, Козел, Плзењско, а национално пиће им је и Бехеровка, ликер који праве од воде, алкохола, аниса и још 32 врсте биљака...

шта не треба пропустити??? ништа!!!!

све је вредно видети, такав микс стилова не постоји нигде на свету!

у самом граду - почнеш од Главне железничке која је једина била руинирана, све остало је савршено, Опера, Народни музеј, Вацлавске намјести - главни прашки трг, Староместке намјести, црква девице Марије Тинске, Астрономски сат или Орхој.....

па даље - Барутана или капија која води на Карлов мост из 14. века..... прелепо..... 

одмах кад пређеш Влтаву, у продужетку моста је и зграда наше амбасаде, на одличном месту, у знак захвалности што је Краљевина Југославија 1921. међу првима признала стварање Чехословачке..... а они брже боље пожурили да признају......

чешки замак Храдчани је највећи средњевековни замак на свету, ту се налази црква апостола Петра и Павла, катедрала Св. Вита, седиште председника, “Златна“ улица у којој су алхемичари „претварали“ олово у злато....  и Музеј играчака....

до Прашког „Ајфеловог торња“ на Петрину води жичара којом се путује 5 минута, и 299 степеница без лифта.... али је поглед нестваран.....

и још – Рудолфинум – највећа концертна хала и седиште Филхармоније, „Зграда која плеше“, још неки од 16 мостова преко Влтаве, крстарење истом (10е), излет до Карлових вари (од 15-20е), замак Карла IV – Карлштајн (20е), музеји музике, тортуре, комунизма, воштаних фигура...

ја сам успео да видим 70 % од овде наведеног, а има тога још....

Дексико, извини (:

Železnička stanica je sad sređena, pravi miks modernog i istorijskog. Jedino, malo imaju problema sa podzemnim vodama. To je od prošle godine info.

мене тренутно занима да ли је тачно да још увек нису прешли на евро, а Словаци јесу??? просто не могу да поверујем.....

Tacno, Cesi nisu presli na euro, Slovaci jesu.

“Златна“ улица у којој су алхемичари „претварали“ олово у злато....

Zlatna ulica je zatvorena za posjetioce, rekonstruise se.  :(

Amon.Ra    clap clap clap

нема на чему, било ми је задовољство....

мислим да ћу ускоро завршити репортажу о "Златном граду", "Граду 1000 торњева", па ако вас буде занимало...

и да, данас сам срео неке Словаке које сам упознао пролетос у Братислави - рекли су ми да Чеси нису спровели неке реформе у вези са здравственим осигурањем и пензијама, па им ЕУ не да да уведу евро..... Словаци су то урадили, али није било баш лако и безболно - народ се бунио....

тако ћемо и ми, само полако.....  kiklop

• 1 month later...

Pozdrav drugari! I mene interesuje ruta Beograd - Prag... Preko neta sam nesto skontala da bi mi najjednostavnije bilo da putujem vozom do Budimpeste, pa onda autobusom Student agency do Praga... Ono sto mene interesuje je - kako se placaju karte za Student agency? Da li je moguca kupovina karte na licu mesta ili su puni busevi? S obzirom da voz stize u Budimpestu oko 5 ujutru, a autobus krece dalje u 9:15 - kako da stignem od zeleznicke stanice do busa, s obzirom da je rano ujutru i mrak, a udaljenost je samo 3,6 km, sto bih presla peske samo da je dan... I da - da li ja sigurno stizem na taj bus u 9? Ne bi smeo voz da kasni toliko....  shtrumpf Izvinjavam se na ovolikim pitanjima, ali nemam koga drugog da pitam  :-[

@ foka

Svakako je najbolja opcija (citaj najjeftinija) vozom do Budimpeste, a onda autobusom Orangeways-a ili Student Agency-a do Praga. Mozda je i bolja opcija Orangeways, jer polaze u 7h, sto je sasvim dovoljno vremena da se stigne sa zeleznicke stanice Keleti do autobuske stanice Nepliget kombinacijom metroa. Prvo se ide plavom linijom do stanice Deak Ter, a onda se preseda i nastavlja crvenom linijom do stanice Nepliget. Preko puta Nepligeta se nalazi stadion FTC kod koga staju autobusi dveju kompanija.

Kartu je najbolje da kupis preko interneta sto ranije, jer moze da se desi da nema slobodnog mesta, a i cena karte raste kako se priblizava datum putovanja. Mada, ne brini, nekih 15-ak dana pred putovanje je sasvim ok za nabavku karte.

Nadam se da sam ti koliko toliko pomogao, a ako imas bilo kakvu nedoumicu slobodno pitaj  :)

Aaaa  :bang: Nemam karticu za placanje preko interneta, a i nemam dovoljno vremena da podnesem zahtev za nju, da je dobijem i da kupim kartu za bus, jer planiram da putujem krajem novembra :( Jedno pitanje - i Orangeway i Student agency krecu sa istog mesta? To je autobuska glavna ili sta...? Bojim se da slucajno ne zakasnim na Orange...

Ako se dobro secam, pisali su ljudi po forumu o kartici koja se dobija za jedan dan kod nekih banaka. Probaj malo opciju search. A mozda se neko i javi ko tacno zna.

@ foka

I OW i SA polaze sa istog mesta kod FTC stadiona preko puta glavne autobuske stanice Nepliget. Imaš sasvim dovoljno vremena da stigneš na bus, jer voz iz Bg je prilično tačan.

Za internet karticu nisam siguran da li može da se izvadi za dan. Ja koristim Intesinu i trebalo je 15 dana da stigne.

Jedino mogu da se ponudim da kupim kartu umesto tebe.

Sad zvala Intesu i kazu da bude gotova za 8 radnih dana... Uf! Pokusacu sa tim, mozda i stignem. Blizanci, hvala sto si se ponudio, imacu te u vidu  ;D

jer voz iz Bg je prilično tačan.

може бити, а не мора да значи, како ти се заломи....

мислим да је ноћни воз боља опција, ја сам пролетос кренуо оним у 7.20, и локомотива нам се покварила одмах после Старе Пазове, па смо чекали другу....

каснили смо сат и по......

::artist:    но, опуштено, и супер провод у Златном граду желим.....