Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima,

Zanima me da li je neko posecivao Siriju i Jordan u novembru, decembru. Kakva je klima tada i vremenske prilike? Hvala unapred!

• 1 month later...

Ako hoces u Petru, spremi 55e, mi smo bili pre deset dana, platili smo ulaz 33 jordanskih dinara (36e), a od prvog novembra dizu cenu na 50 jordanaca. Zlo... da opet planiram put isao bih Sirija, Liban, a Jordan bih preskocio jer su govna, samo gledaju kako da oderu turiste.

Em su oni fekalije, em toga ima u izobilju po Petri, od kamila, magaraca i konja.

Prevalili ste toliki put, a izgleda da na njemu nista naucili niste. Sudeci po recniku kojim se koristite, i zakljuchcima koje njime izvodite, verovatno drugacije nije moglo ni biti.

De, de. Vratimo se na temu. Čovek je pitao da li je neko bio u Siriji i Jordanu u novembru i decembru.

Elem, ja sam bio u tim zemljama prošlog decembra, kada smo kretali u Afriku. U Srbiji je padao sneg, u Istanbulu je bilo prohladno ali ne toliko kao kod nas, u Damasku je bilo već vrlo prijatno, a u Jordanu smo se sunčali i kupali kao da je sredina leta :)

U hostelima ume da bude hladnjikavo noću, zato treba poneti vreću za spavanje. Takođe ume da bude malo hladno u prevozu, ako prolazi kroz pustinju. Međutim, temperature su daleko više nego u Srbiji, tako da o nekom smrzavanju nema ni govora. Nema potrebe za perjanom jaknom i vunenim čarapama, ja sam nosio neku tanku jaknicu i ispod nje tanak džemper u Turskoj i Siriji, a u Jordanu kratke rukave :)

Istina je ovo sto Lazar govori, ali buduci da je ova godina generalno malo hladnija od prethodnih nije zgoreg poneti dzemper, toplu kosulju, jaknu  i naravno primenjivati slojevito oblacenje.

Jedno pitanje za sve vas sto ste putovali u ovaj deo sveta. Dodala bih jos i Liban. Sta mislite, da li je pametno voditi decu tamo? (kratko i jasno) I ako ne, obrazloziti, molim :)

prijatelji idu kolima do Bejruta s vremena na vreme sve sa decom(za psa nema mesta) i nikad nisu imali problema...e sad za putovanje sa decom kojekakvim busevima i sl ne znam...

update informacije:

juce temperatura 38, vetar suv pustinjski, izlazna taksa sa 5 na 8 JD, a lepa vest je da ASEZA viza moze da se uzme na bilo kom prelazu samo da u roku od 48 sati stignes u Akabu i registrujes se. U kancelariji radi fin gospodin koji je ucio srpski u

bosni.

Braker, nismo mi jedini negodovali u Petri, sto je mnogo mnogo je.

Ovo je najskuplja ulaznica za neku svetsku atrakciju, a jos je podizu na 70$ za mesec dana!

Znaci Luvr treba da kosta 990$ i da bude privilegija bogatih.

A sto se tice samih Jordanaca, svi listom pokusavaju da prevare turiste, naravno nismo se dali,

ali je malo bezveze kad iz normalne Sirije predjes tamo.

Nama su naplatili ulaznu vizu 10 JD a izlaz nista, verovatno je dugacije kad se ulazi iz Sirije,

a drugacije kad dolazis iz Akabe.

E, da, ako ulazis iz Akabe na 1 dan onda je karta za Petru 60 JD, a za mesec dana skace na 90 JD = 100 EUR.

Izlazna taxa se ne placa ako si u Jordanu proveo jedan dan. A za vizu kada dodjes na granicu kazes da ides u Akabu i trazis ASEZA vizu, ali moras u roku od 48h da stignes tamo i da se prijavis. ASEZA viza je besplatna i vazi 15 dana, bez obzira na kom prelazu je trazis, ali moras da trazis, nece oni da ti ponude, ipak im je u interesu da ti otmu 10JD. Inace vecina jordanaca ce probati da te opljacka, a oni iz vadi muse su potomci ali babe i njegovih razbojnika. Najgore mesto u kome sam bio. Drugo na listi je Nueba. Ali o tome drugde.

Ja sam letos bio na sličnom putovanju. Nisam ušao u Petru, ali sam proveo dva dana u Vadi Musi i imam vrlo prijatna iskustva sa ljudima odatle, tako da se pitamo da li smo mi bili na istom mestu  :?

A to da je Jordan prilično skup i da pokušavaju da te oderu na skoro svakom koraku, ukoliko nisi uporan u pregovorima i cenkanju, svakako stoji  ::arabia:

Samo da proverim da li sam dobro shvatio :)

U Jordanu postoji neka viza koja se zove ASEZA, i koju mogu da dobijem besplatno na granici ako kažem da idem u Akabu? Ali onda moram da stignem u Akabu za 48 h i registrujem se tamo? I viza važi 15 dana? Do đavola, pa zašto mi to niko nije rekao ranije...

Da li se u slučaju te vize plaća izlazna taksa, ili ne?

Da, postoji ta viza ASEZA. Ima deo strane posvecen i u LP Jordan. Cilj je da podstakne ljude da odlaze u Akabu itd. Ne znam kako reaguju Jordanci na onoj "unutrasnjoj granici" izmedju slobodne carinske zone Akabe i ostatka Jordana da si ostao, na primer, samo jedan dan. Evo nesto vise o njoj:

http://www.visitjordan.com/visitjordan_cms/GeneralInformation/EntryintoJordan/tabid/61/Default.aspx

Tacno je da u Petri povecavaju cene ulaznica i bukvalno te "teraju" da ih ne platis.

Ko ima para i ide u Wadi Rum bolje da se cenka za ekskurziju na licu mesta. U Amanu traze 50 JD, u autobusu ka Wadi Rumu 30-35 JD (ne secam se tacno) i na kraju u samom mestu moze da se dobije ceo paket za 25 JD. Mi smo i to odbili i bukvalno usetali u pustinju. Kupili dovoljno vode, hrane, imali satore. Kao baza se mogu koristiti privremeni kampovi oznaceni na mapi. Tamo ima hlada, kupatilo itd. Nama se desilo da vlasnik nije bio tu, pa smo sve koristili besplatno. Sutradan je pokusao da nam naplati, ali... :yok: U svakom slucaju, drugaciji nacin da se dozivi pustinja u odnosu na ekskurzije.

Možda malo skrećemo sa teme i izvinjavam se zbog toga, ali me interesuje kada je bilo to kada ste ušetali u Wadi Rum? Mi smo hteli isto tako, ali nisu nam dali. Ne može bez ulaznice, kažu. u Jordanu je bre svaki kamen ograđen i naplaćuje se neka ulaznica za to, a ništa ne ulažu u održavanje istog  :psuje:

Ulaznicu, naravno, moras da platis kao i svuda u Jordanu. Ali, njena cena nije velika u poredjenju sa cenom pustinjske ekskurzije. U Wadi Rum treba svakako otici. Bilo dzipom, bilo peske. Motorizovan ces videti vise, ali ako odes samostalno osetices sta je, u stvari, pustinja. Na primer, koliko je lakse podneti vrelinu u galabiji ili koliko je vredna svaka kap vode. Mi smo tamo igrali igru mankala dok smo cekali da Sunce prestane da przi. Pored bekgemona (na turskom se zove tavle) karakterisitcna je za te krajeve. Jedino sto je javni prevoz do tamo poprilicno redak.

Da, jasno mi je sada. Samo sam bio shvatio da uopšte niste platili bilo kakvu ulaznicu. Mi smo pravu pustinjsku atmosferu i dragocenost vode osetili u Sirijskoj pustinji, na putu ka Palmiri  ::arabia:

Miislim da su te pustinjske ture povoljnije u Egiptu, a da se u Jordanu treba zadrzati sto krace. Najgori su na bliskom istoku. Tu mislim na wadi musu i wadi rum.

Ulaznicu, naravno, moras da platis kao i svuda u Jordanu.

U Dzerasu ima par rupa u zici kroz koje moze da se prodje bez problema :)

U Petri sam usao sa nekom velikom grupom tako da mi nisu ocitali kartu na bar-kod citacu, posle sam trazio chargeback jer kao nisam iskoristio kartu al nisu hteli da cuju za tako nesto hehe.

Slobodno putuj zimi, ja sam bio jedne godine u februaru i Siriji i Libanu, lepše je nego leti, manje je turista. Bio sam u Al Rabi hotelu u Damasku, bilo je samo desetak oktačenjaka. Krak de Chevalier je bio prazan, nas petorica smo šetali po njemu, slično je bilo i po pustinji i u Palmiri.

Sto se tice Libana pametno je voditi decu koliko i sebe. Cini mi se da je bezbedno, ali znaš šta je bilo 2006...

Jordan je zaista pomalo neprijatan i bezobrazno skup. Ako ti Petra znači mnogo plati koliko traže. Wadi Rum takođe ne bi trebalo propustiti, ja sam tu turu platio 50 dolara iz Akabe, možda malo više, uračunata hrana, obilazak pustinje i prenoćište, vodu ponesi...

Srećan put!

• 4 weeks later...
  • Author

hvala vam puno na informacjama. planirao sam balkan flexipassom do sirijske granice, sa dvodnevnim zadržavanjem u ankari, pa na jugoistok preko kapadokije. da li bi mi neko mogao reći koji bih voz mogao da uhvatim iz ankare da stignem najblize do Goreme, pa odatle posle ka Adani ili Antakiji?

da li je, ne racunajuci balkan flexipass, 350-400 E dovoljno novca za smesataj, hranu, ulaznice i transfere po Siriji, Jordanu (uz poneko stopiranje, CS i slicne ustede) ukoliko pratim klasicne rute koje su izlagane na forumu?

da li bi mi neko mogao reći koji bih voz mogao da uhvatim iz ankare da stignem najblize do Goreme

Možda je najzgodnije da u Ankari sedneš u noćni voz za Kayseri, odakle možeš lako da odstopiraš (ili sedneš na lokalni bus) za Goreme. Onda možda da se vratiš u Kayseri (ili odeš za Nigde) i sedneš na direktan voz za Adanu. Samo pazi, ovo što smo pričali o klimi važi za Siriju i Jordan, ali centralna Turska (posebno Kapadokija) je zimi jezivo hladna.

da li je, ne racunajuci balkan flexipass, 350-400 E dovoljno novca za smesataj, hranu, ulaznice i transfere po Siriji, Jordanu (uz poneko stopiranje, CS i slicne ustede) ukoliko pratim klasicne rute koje su izlagane na forumu?

Sasvim dovoljno, čak i da ne stopiraš i ne koristiš CS :)

Od Goreme je najbliža železnička stanica Kayseri. Od Kayserija je Goreme oko sat vremena busom. Za red vožnje vozova unutar Turske idi na https://etcdd.tcdd.gov.tr/tcddrezwebapproot/danismatcddservlet?ulkeid=ENG (meni radi samo u Internet exploreru, u Firefoxu i Chromu ne radi), klikni train information i na mapi izaberi odakle-dokle. Od Ankare do Kayserija imaš ja mislim 3 ili 4 voza dnevno, a od Kayserija do Adane 2 dnevno.