Jump to content

Featured Replies

Posted

Jako bih volela da posetim ovaj grad pa me zanima kako najjeftinije stici do njega???Kada je najbolji period da se poseti?  Je l` bezbedno uopste ici tamo? Da li neko zna kako se krecu cene tamo?

Ja sam išao kopnenim putem, ali pravo da ti kažem ušteda i nije neka, a umesto par sati treba ti barem tri dana do tamo. Povratna avionska karta Budimpešta-Tel Aviv na www.malev.hu je najčešće bila oko 300 eur, ali koliko vidim sad je minimalno 400 eur. Međutim, mogla bi da letiš Budimpešta-Amman za 250 eur, odatle se jednostavno ide za Jerusalim, standardnim putem preko graničnog prelaza Allenby. Razlika je u tome što ćeš za jordansku vizu i izlaznu taksu, zatim put do Jerusalima i nazad, te izlaznu izraelsku taksu (placa se samo ako izlazis na tom prelazu) potrošiti još najmanje 50-60 eur, što i nije loše, jer opet ispadne kao da si let platila 300 eur, ali usput si videla i Jordan :) Jedino sam zaboravio da ti za voz do Budimpešte i nazad treba još oko 28 eur.

Po meni, početak oktobra bi bilo najbolje vreme za Jerusalim, nema vrucina, i sigurno je manje turista nego leti kada je vreme godišnjih odmora.

Izrael je 2007. sa cenama bio otprilike kao Mađarska, možda nijasnu skuplji.

Kopnena varijanta unosi još jedan problem osim što duže traje i moras da mislis na smestaj i sve transfere, a to je što ne možeš da uđeš u Siriju ako ti pronađu bilo kakav dokaz da nameravaš ili da si već bila u Izraelu (izraelska viza, pečat u pasošu, izraelski novac, i bilo šta što je jasno da je odande). Ovo se na Allenby prelazu rešava tako što se zamole Izraelci da ti ne udare pečat, što oni najčešće čine, pa onda možepš nazad kroz Siriju. Međutim, ako bezvizni režim Izraela sa Srbijom još nije stupio na snagu, moraš da imaš vizu, a to te onemogućuje u ovom poduhvatu.

Kad sam ja bio tamo, bilo je bezbedno, policija je na svakom koraku i sve snimaju nadzorne kamere. Jeste da su u starom gradu sve sami Palestinci, sa svojim koristoljubivim pogledima koji ne ulivaju ni najmanje poverenja, i da čopori palestinske dece bez nadzora roditelja trče i viču po ulicama, kačeći koga stignu, kao da nikog nema, ali ako paziš da šutnuta konzerva ne sleti na tebe, nećeš imati problema.

Zaboravih da kažem, let do Ammana pruža još jednu komociju, a to je da pre posete Izraela možeš da posetiš Damask, koji je na tri sata od Ammana. Tako ne moraš da misliš na izraelski pečat.

Do Jerusalima najjednostavnije let Bgd-Tel Aviv. Mozes i preko Egipta i preko Jordana. Kopnenim putem ne. Morala bi kroz Siriju a oni ne dozvoljavaju ulazak ukoliko si posetila Izrael. Za sada je bezbedno, ali to se na Bliskom Istoku cesto menja. U svakom hostelu ce ti reci kakva je trenutna situacija. Cene su pristojne. Smestaj oko 10e. Moze i jeftinije na krovu hostela. Falafel 200din.  Drzi se samo starog grada i to muslimanske cetvrti i proci ces jeftino. Od 28.septembra mozes bez vize, a i tada je vreme prijatnije nego sada. Jos nesto?

Problem sa JAT-om je što se karte brzo rasprodaju i nemaš previše opcija, a najmanja cena je 330 eur, ali tek za novembar, za oktobar je 360 eur. No sigurno da je let iz Beograda najkomotnija varijanta, ali najčešće ne i najpovoljnija.

Evo bio sam raspoložen da se malo bavim računanjem za kopnenu varijantu, pa možda nekom bude korisno, ovo je prema mom iskustvu iz 2007. Ukupna realna cifra ne bi smela da ide gore dole više od 10-20 eur. Ako neka ima svežije infomacije, molim da me koriguje. Nadam se da nisam ništa izostavio. U neke troškove uračunao sam i eventualna sitna taksiranja da autobuske stanice i slično. Ako se dobro iskombinuje, može da se prođe bez noćenja u Ammanu, pa sam tako i računao. Ali to ionako nije neki trošak - oko €7 za noć komotno.

Beograd-Sofia voz x2 ------------ 25

Turska viza ------------------------- 10

Sofia -Aleppo bus x2 -------------- 80

Allepo noćenje x2 ----------------- 15

Allepo-Damask bus x2 ------------ 12

Sirijska izlazna taksa x2 ------------ 16

Damask-Amman shared taksi x2 --- 20

Jordanska viza -------------------------10

Amman-Allenby shared taxi x2 ----- 14

Izlaz iz Jordana na Allenby ----------   5

Prelaz busom preko granice x2----- 10

Allenby-Jerusalim shared taxi x2--- 20

Izlaz iz Izraela na Allenby----------- 25

Izlaz iz Jordana prema Siriji------------5

----------------------------------

UKUPNO -------------------------------  267 eur

Na zalost, od pre nekih mesec dana, cene autobuskog prevoza iz Sofije ka Siriji su drasticno skocile  :(. Sada je cena karte, u jednom pravcu, neverovatnih 70 EUR. Kazem neverovatnih, posto je do pre godinu dana ta ista karta kostala 35 EUR, posle toga 50, da bi sada izasla na 70.

Eeee bezveze... onda je Flexipass majka...

Tj. još bolje za ukupno desetak evra više ići busom deonicu Sofia-Istanbul, pa onda Istanbul-Aleppo, mnogo je udobnije, a i brže.

Pogledaj EasyJet, avione Budapest-Geneva i  Geneva-Tel Aviv...

To ti je najeftinija, verovatno, varijanta da odes tamo i da se vratis avionom...

Ja gledam da se vratim iz Jerusalima i razmatrao sam sve varijante. Kopneni put otpada. Izraelci ce mozda da udare pecat na papiric, mada ja mislim da je to urbana legenda. A sta ces sa pecatom Jordana na prelazu prema Izraelu? Easy jet ima neke promocije, ali uglavnom imas noc u Zenevi. Cena prava sitnica.

Mislim da je Aegean najpovoljniji iz Atine ili Soluna mada je krenuo i brodski prevoz. Kada smo mi dolazili u januaru ove godine najpovoljnije je bilo preko Sofije. 270e povratna.

Moze to ipak malo jeftinije u zavisnosti od godina (mogucnost povoljnog balkan fleksipasa) i od toga koliko si spreman/spremna da se zrtvujes.

A sto se tice pecata - ne znam da li je urban mit za izraelsko-jordansku granicu ali sa njim zajedno ide i podatak da Jordanci tu teritoriju (okupiranu od strane Izraela) smatraju za svoju te i ne lupaju izlazni/ulazni pecat.

ide sad voz iz sofije za istanbul, al putuje 5h vise, jedan izraelac mi je rekao da nema problema da se ide u jordan sa izraelskim cim god, on je isao sa izraelskim pasosem u jordan vise puta...

mislim da je najpovoljnije preko turske kopnenim putem uz BFP, a sa BP-om mozes kroz tursku i nazad posro oni ne popunjavaju datume ;)

Moze to ipak malo jeftinije u zavisnosti od godina (mogucnost povoljnog balkan fleksipasa) i od toga koliko si spreman/spremna da se zrtvujes.

A sto se tice pecata - ne znam da li je urban mit za izraelsko-jordansku granicu ali sa njim zajedno ide i podatak da Jordanci tu teritoriju (okupiranu od strane Izraela) smatraju za svoju te i ne lupaju izlazni/ulazni pecat.

Nije legenda, ja sam ovo lično proverio. Jordan zarad dobrih odnosa sa Amerikom ne insistira na zapadnom pojasu, osim u teoriji tako što ne lupaju izlazne pečate.

• Author

Hvala Vam puno!!! Meni se cini da je ova varijanta preko Easyjet-a najbolja s obzirom da nisma vremenski ogranicena pa mogu da biram jeftine datume. . .Moze da se nadje za nekih 250e sve ukupno. . . :)

A kako za smestaj, zna i to neko?

• 2 weeks later...
A kako za smestaj, zna i to neko?

ukucas na internet pretrazivacu sajt od hostelworld-a, nadjes drzavu izrael, grad Jerusalim i datum kada stizes tamo i koliko dana se noci, i na kraju klik na Find hostel dugmence.

Druga opcija je da se besplatno spava kod nekog clana Couchsurfing-a ili hospitalityclub-a.

Za Jerusalim ne preporucujem CS. Najbolje je da u LP nadjes nesto. Preporuka Petra. U starom gradu odmah pored ulaza Jafa. Ako ides sama izbegni muslimanski deo za smestaj.

Za Jerusalim ne preporucujem CS. Najbolje je da u LP nadjes nesto. Preporuka Petra. U starom gradu odmah pored ulaza Jafa. Ako ides sama izbegni muslimanski deo za smestaj.

zasto ne preporucujes cs?

Jerusalim je malo komplikovan, ako govorimo ne samo o starom gradu. Istocni deo je arapski, malo je nezgodan za setanje , narocito ako je devojka sama. Pre par dana su dva klinca izbola coveka zato sto im nije dao cigaru. Posebna prica je bezbednost iz ugla izraelske vojske. Zatvaraju se ulice, postavljaju barikade. Smatram da je ipak lakse biti u hostelu, sve informacije se brze cuju. Ja sam 2000 god. kada je pocela intifada bio u Jerusalimu. Policija nas je ispratila do izlaska iz starog grada, odatle na bus pa u Tel aviv. Rekli, da u Tel avivu razmisljamo da li cemo iz zemlje ili ne, Jerusalim nije zgodan za to.  nono

Za sebe mislim da nisam nesto paranoican, pa sam ipak i ove godine izabrao hostel. Mada je bio u istocnom delu.  zvizhd

Malo od mog skromnog iskustva... Ja sam bio 2007. godine, i nije bilo barikada, vec samo gomila vojske (ili policije) na onom skveru gde pocinje istocni deo, ali je kretanje bilo slobodno. Oni su tu bili valjda da sprece okupljanja i nerede jer je to mesto uobicajeno kada arapi isplaniraju incident. Tu je odmah i hostel u kom sam bio smesten (mislim da se zove New Palm Hostel) koji je odlican, vrlo ljubazno palestinsko osoblje. Čak je došla jedna grupica mladih Jevreja iz Haife. Osoblje je sa njima razgovaralo na specifican način, osecalo se da su u pitanju neuobicajeni gosti, i da im se zeli pokazati da su dosli na civilizovano i gostoljubivo mesto, bez obzira na politicke suprotnosti.

Ali što se tiče palestinskih klinaca, nisam iznenadjen, smucili su mi se kad sam bio tamo. Neka se ne uvrede naši Romi, ali ti klinci su prava ciganija u pežorativnom smislu. U jevrejskom delu grada nisam video ni jedno dete da po gradskim ulicama trci ili hoda bez roditelja, a palestinska deca su kao divlje zivotinje pustene na slobodu, jurcaju i ganjaju se vrlo glasno uskim ulicicama starog grada sutirajuci ulicni otpad, ne pazeci da li ce se sudariti sa nekim prolaznikom, kao da niko ne postoji osim njih. Pogledi i lica im nisu dečija, nego iz njih zrači raspustenost i moram da kazem, neka pokvarenost. Vrlo loš uvod u odrastanje, tesko novim generacijama koje treba da zive u tim krajevima. Verovatno je najpametnije koristiti dan za grad, a mrak za aktivnosti u hostelu - surfovanje i razgovor sa ostalim gostima. Tako sam ja radio, ionako posle 7-8 uvece stari grad postaje pust.

Bas me podseti na Uskrs ove godine. New Palm Hostel (bese kroz haustor pa na sprat). Cene uskrsnje u celom gradu, a mesta jako malo. Jeste osoblje ljubazno, ali  sam tamo pokupio buve, kojih se jedva otarasih. I spavao na najneudobnijem krevetu u zivotu. U normalno vreme (pod tim podrazumevam da nema demonstracija, blokada i verskih praznika) ima jako puno mesta za smestaj u Jerusalimu. U starom gradu vise nego u novom. Cena od desetak evra i nije tako strasna.

A kao kuriozitet pre par nedelja su bile demonstracije religioznih jevreja u Jerusalimu. I opet blokade, i opet malo vise od ionako previse vojske i policije na ulicama.

Heh, ja sam spavao na dušeku na krovu, za 5 eur, pa mi bilo udobno. Vidim da su se cene znatno promenile. Šteta zbog tih buva koje si pokupio, ali posteljina i dušek koje sam ja dobio su zaista bili regularno čisti, jedino što krov niko odavno nije pomeo, ali to sam mogao i sam da sredim. Iako se spavanje na krovu smatra najneudobnijom varijantom, meni je u stvari ispala najbolja (i jedina moguća u tom trenutku), jer sam gore maltene svakog dana bio sam, nisam udisao ničije gasove, niti slušao hrkanja, škripanja i šuškanja, nego bio na čistom vazduhu. Gore se samo poneko popne da okači veš da se suši. Neke sobe dole su jako neuredne i tesne. Kakvi gosti, takve i sobe. Prednost tog hostela je što svi imaju jedan vegetarijanski obrok dnevno za džabe, a ako ostane može da se uzme i repete. Za obroke se dosta koriste donacije u vidu povrća koje sami gosti odlažu u jednu gajbu - mnogima ostane nešto kad spremaju za sebe. Postoji aparat za hladnu i toplu vodu, i pored njga neograničeno kafe, čaja i šećera. Na raspolaganju su i tri kompjutera, i fenomenalan bezicni internet od 10 Mbps. Tu su i dva toaleta, te trenazni bicikl. Ispred samog hostela se može kupiti sve što je potrebno za spremanje bilo kakvog obroka. Jedino što me ubijalo u pojam jeste uzasno glasna jutarnja detonacija (negde oko 5h) gradskog topa koja ima neku simboliku.