Jump to content

Featured Replies

Posted

Decko i ja smo dobili  interrail karte za put po Evropi u kontinuitetu 15 dana.  :dance:

Nismo puno putovali po Evropi (ja samo u Madjarsku jednom a u on samo u Grcku)

Mislili smo da putujemo u backpacking fazonu,jer nema poente vuci kofere okolo,pogotovo sto jos nemamo razradjen plan oko smestaja (hostel ili couching ili u krajnjem slucaju klupe u parku ili na zeleznickoj stanici  :kamp: )

Ne planiramo puno da trosimo niti da bahanalisemo,eventualno neki suvenircic i to je to.

Budzet bi bio negde oko 350 evra po osobi (oko 700 evra ukupno) a planiramo da vidimo Italiju,Spaniju,Francusku,Poljsku,Austriju i mozda Nemacku (to je sve jos fleksibilno u fazonu kako nas put nanese) :music: Sve informacije bi nam bile korisne,vasa iskustva,sta obavezno treba videti?  ::artist:

Da li moze da se spava u parku,kome da se obratimo ako ne daj Boze ostanemo bez para  ::crazy:  i takve neke zanimljivosti!

Hvala! ;D

Hmm pa nemojte ici u sve te zemlje, mislim da nemate nikakve sanse da izadjete sa 350 evra za tih 15 dana. Ja bih preporucio Austrija-Ceska-Nemacka-Benelux ili Ceska-Nemacka--Benelux-Francuska. Kao prvo, Ceska je dosta jeftina, a ako se zadrzavate par dana u istocnoj Nemackoj (Berlin itd.) to vas jos uvek nece puno kostati. Medjutim, posle toga prelazite u regiju sa zapadnim cenama (citaj: 20 evra/dan za sendvice i pivo). Racunajte da je Francuska najskuplja, jedan normalan dan tamo kosta 50 evra.

U Austriju ja ne bi isao, ako vas zanimaju planine, idite (za manje pare) u Sloveniju, a osim prirode ne vidim sta bi bilo tamo zanimljivo.

Mi smo isli donekle slicno, 2 nedelje, Ceska-Nemacka-Benelux, nismo videli ni 5% svega sto je zanimljivo, a potrosili smo 1100 evra za devojku i mene (putni troskovi: 200 evra ukupno). A inace smo stedljivi ljudi  :yok:

citaj: 20 evra/dan za sendvice i pivo). Racunajte da je Francuska najskuplja, jedan normalan dan tamo kosta 50 evra.

Ih, pa cemu sluze kobasice  teg ...ponesete par komada i onda gde god je frka za klopu, kupite neko pecivo (to se i u FR moze naci po pristojnoj ceni) i eto pravog obroka...

Moj je predlog da putujete nocu i tako negde ustedite na placanju smestaja...

Zbog zapadnih cena (u pogledu vozova) i s obzirom na besplatne karte, ja bih bas "zapucao" samo na zapad...skroz do Portugala (naravno zavisi od vasih zelja - moze krace do Spanije) i gore do Amsterdama...

Uzivajte svakako  :blob:

Znate sta,

brat i ja smo vec deveti dan na putu i za sada smo obisli Budimpestu, Bec, Brno, Prag, Berlin, Amsterdam.

Za sada smo potrosili 420e ali praktikujemo da putujemo nocu da bi ustedeli na smestaju a u nekim gradovima imamo rodjake ili prijatelje pa opet neplacamo smestaj.

Vi imate placen prevoz tako da vam je to isto, vi placate smestaj a mi prevoz.

Amsterdam i Bec morate da posetite!

Mogu da vas posavetujem da iz Srbije ponesete konzerve pasulja ili gulasa, tako da po zapadnoj evropi stedite na hrani ili da se hranite po supermarketima.

Sve u svemu imate resen problem prevoza tako da i ako ostanete bez para vi mozete da se vratite kuci, ako nema ko da vam posalje pare.

Pozdrav iz Gusarskog Amsterdama

Ja bih vam preporucio turu Beograd-Bec-Prag-Drezden-Berlin-Varsava-Krakov-Budimpesta-Beograd, jeftinije nego da idete na zapad a ima toliko toga da se vidi. Mislim da vas budzet ne bi izdrzao Beneluks ili Francusku. Hrane tesko da mozete da ponesete za vise of 3 dana, a moracete da nadjete smestaj makar svaku drugu noc, ovo ostalo po vozovima. Ne zaboravite da ce vam dosta para otici i na ulaznice.

Bas to, osim sto ne mozete sebi da priustite sve te zemlje, neke zemlje (Nemacka, Francuska) su ogromne pa necete imati vremena ni za 5% stvari da vidite. Ja bih npr. toplo preporucio da provedete par dana u Thuringijskoj sumi u Nemackoj, ali onda izbacite Benelux iz svog programa. Samo za Berlin bi preporucio nedelju dana, inace cete otici sa osecanjem da ste mnogo toga propustili (a jeste).

Možda bi ste mogli ubaciti i obilazak Venecije jedan dan. Dođete noćnim vozom iz Beograda a odete noćnim do Beča ili Minhena, tako da ne trošite pare na spavanje u Veneciji. A Veneciju zaista vredi videti. Takođe, grad koji mislim da ne treba propustiti je Krakov, na jedno 2 dana, sa sve rudnikom soli Vjelićka, pola sata vozom od Krakova i eventualno Aušvic (mada meni je nekako bila grozota tamo ići, pa sam to rado propustio). Budimpeštu možete propustiti iz prostog razloga što je povratna karta do nje iz Beograda 26 evra, pa nije skupo otići bilo kad do tamo, a sad trebate uklopiti sve u 15 dana (baš su štekare, ranije su davali mesec dana Interrail na poklon). Drezden je naročito lep grad, ali ne preterano zanimljiv (ja sam bio do duše u nedelju, kada je u Nemačkoj sve pozatvarano).

Pa sad, pitanje je sta je poenta puta: svakako bi najbolje bilo da se ide 2grada x 7dana ili 3grada x 5dana...meni se ipak cini da oni zele maksimalno da iskoriste kartu i da vide sto vise (onaj deo posta, kako nisu puno videli).

Dakle, mozda ipak 7-8gradova x 2dana (plus - minus u svakom smislu), pa onda kada u toj turi, neke gradove zavole ili im se ucini da su negde trebali vise vremena - sledeci put samo taj grad targetiraju i obidju zaista i potpuno !

Ja toplo preporucujem Poljsku! Bilo da su u pitanju Varsava, Krakow ili Poznan, provod je super, cene su super niske a hosteli fenomenalni za nikakve pare! clap.gif' alt=':clap:'>

Podržavam vukadovu ideju (Beograd-Bec-Prag-Drezden-Berlin-Varsava-Krakov-Budimpesta-Beograd). To vam je 6-7 gradova za 15 dana, i previše, a svi su prilično zanimljivi (ne znam kakav je Beč, doduše, haha, jer sam triput prošla kroz njega, a nikad se nisam zadržavala). Fora je jedino, što je Un I.Q. ue primetio, da je možda šteta bacati interrail za ovu rutu, jer možeš inače za relativno male pare da iskombinuješ ovo bilo kada. Ali, ako planirate da plaćate smeštaj, onda bolje ne zalaziti u Francusku i Benelux, mislim, istopiće vam se kinta. Ne znam, nekoliko mojih poznanika koji su na sličan način dobili interrail (pretpostavljam - sličan) uradili su klasične varijante, ono, Prag-Amsterdam-Pariz-Madrid itd, i sve je to ok, ne kažem da te gradove ne treba videti, ali poenta ovakvog putovanja je više da se skonta atmosfera nekog mesta i upozna brdo ljudi, a ako svakog dana skačete u novi grad samo da bi ga videli, od toga nema ništa, a i ubrzo ćete biti umorni. Predlažem da, bez obzira na smeštaj, kontaktirate neke cs-hc ljude, sigurno će vam biti zabavnije.

• Author

Hvala puno na predlozima! klanj::

Mi smo mislili da idemo preko Slovenije,do Italije (Venecija,Firenca,Rim) Azurna Obala i obavezno Pariz (jer ja studiram francuski,a nikad nisam bila pa bi bio red! :happyyy: ) a posle nekako da dodjemo do Poljske (Varsava,Krakov).

Problem je u tome sto bih ja sto vise stvari da vidim,muzeje i sve ,a decko je vise za lezerniji pristup,tipa neka plaza u Italiji ili Francuskoj i eventualno Pariz.  :-\ Ne znam kako da uskladim da meni ne bude dosadno a da opet i njemu ne bude preforsirano. (mislim,interrail je upao neocekivano,  :blob: planirali smo more- Skiatos,koji je sad otpao zbog interraila-koji je meni ionako bolja opcija)

mislim da je poljsku sam tim prethodno navedenim vrlo tesko uklopiti narocito imajuci u vidu razmisljanje tvog decka.razlog: varsava-pariz 1700 km i  mislim da nema direktne linije, rim varsava 1800 km.ja bih se odlucio ili samo za zapadnu, ili za centralnu i istocnu praviti konekciju je po meni vrlo nezahvalan poduhvat.

• 3 years later...

Uh, tema iz 2010, staro kao biblija, ali nije mi se otvarala nova tema. Ovako... Planiram tamo aprila sledece godine putovanje od 22 dana po Evropi. Verovatno svi znate da cu putovati vozom i da je interrail karta u pitanju. Dakle, kako sam procitao sve sto ste napisali u ovoj temi u vezi novca i puta, zanima me, da li cu moci da proputujem Evropu, ovako: Beograd - Budimpesta, Budimpesta - Bec, Bec - Prag, Prag - Varsava, Varsava - Berlin, Berlin - Amsterdam, Amsterdam - Pariz, Pariz - Rim, Rim - Venecija, Venecija - Beograd. Da se razumemo, imam budzet od 500-600 evra, spavao bih po vozovima, nije mi nikakav problem. U svakom gradu bih dolazio ujutru, odlazio uvece. Mozda bih prespavao jednu noc u gradovima kao sto su Prag i Pariz(Pariz jer imam rodbine, inace ne bi dolazio u obzir). Da naglasim da me ne zanimaju muzeji, penjanje na Ajfelov toranj i sl. Voleo bih samo da vidim i upoznam grad i naravno usput calabrcen neku brzu hranu, jer i kod kuce jedem samo brzu hranu. Sta mislite? Da li ce izdrzati ovo budzet od  500-600 evra ili? Ah da, gradove bih obilazio iskljucivo pesaka, osim onih vecih, jer u cemu je fora doci u grad i voziti se metroom, busom ili taksijem, zar ne?

• 3 weeks later...

Na tvom mestu bih preskocila Varsavu., mislim da nije vredna tolikog zaobilazenja sa ove rute koju si planirao.. Berlin zasluzuje da ostanes min jednu, dve noci, a mislim da jeftin smestaj u nekom hostelu u dormu tamo mozes lako naci... takodje Prag, doduse za cene ne znam, procackaj po netu...Ako ti je ovaj budzet bez interrail karte, mislim da nema potrebe da spavas samo po vozovima, narocito posto ne planiras da trosis pare na preskupe ulaznice po Parizu itd...

• 2 weeks later...

Na tvom mestu bih preskocila Varsavu., mislim da nije vredna tolikog zaobilazenja sa ove rute koju si planirao.. Berlin zasluzuje da ostanes min jednu, dve noci, a mislim da jeftin smestaj u nekom hostelu u dormu tamo mozes lako naci... takodje Prag, doduse za cene ne znam, procackaj po netu...Ako ti je ovaj budzet bez interrail karte, mislim da nema potrebe da spavas samo po vozovima, narocito posto ne planiras da trosis pare na preskupe ulaznice po Parizu itd...

Pre svega, hvala na odgovoru. Hmmm....Varsavu sam zadnju dodao na spisak, jer mi je ortak preporucio, iskreno, nisam nesto ni bio zainteresovan za Varsavu, ma za Poljsku uopste. Za Berlin, ne znam, mozda. Mada ima jeftinih hostela. U Pragu planiram da ostanem 2 dana, mozda cak i malo vise, jer je stvarno jeftin. Sto se budzeta tice, da ovo je budzet bez karte. Pa super, utoliko bolje. Mislio sam da ovaj budzet nece izdrzati ni putovanja, jer su rezervacije za neke vozove malo skuplje nego sto je to uobicajno.