Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svim clanovima!

Pre nego sto sam otvorio ovu temu dobro sam procitao pravila foruma kao i sve korisne savete koje ste ovde podelili sa svim clanovima. I prvo zelim da vam cestitam! Svaka vam cast. Slucajno sam naleteo na sajt i odmah se uclanio. Clan sam nekoliko dana i mogu da kazem da sam sada mnogo vise upuceniji i informisaniji o putovanjima i vizama.

E ovako vec dugo googlam po netu i citam razne tekstove za odlazak u inostranstvo i naravno kako da se ostane u inostanstvu. Pa sam sada u maloj nedoumici, pa rekom mozda ce mi neko pomoci ko je bio u istoj situaciji.

Imam 24 godina, po zanimanju sam fotograf i u medjuvremenu freelance graficki dizajner, i sve sto dolazi uz to. Photoshop, Lightroom, Illustrator… Govorim tecno engleski i veoma dobro spanski jezik. Kao i pocetni kineski. Posto me vise nista ne vezuje za ovu zemlju, cvrsto sam resio da odem odavde dok sam jos uvek mlad i perspektivan. Zeleo bih da emigriram u neku zemlju gde su liberalni sa strancima i sa izdavanjem viza. Na pamet mi je prva pala Spanija, zbog poznavanja jezika a i zato sto je to jedna prelepa zemlja... ali kako sam procitao u Barceloni vlada lopovluk i totalni haos za emigrante... tako da bi mi vise odgovaralo neko mirnije mesto na jugu Spanije. Mislio sam isto za Canadu i Australiju, zboh poznavanja jezika naravno. Problem je u tome sto sam procitao da oni imaju neke bodove za trazeno zanimanje tako da ne znam kako bi se fotograf uklopio u sve to. I zbog toga preferiram Evropu.

Posto zivimo u vremenu gde je internet postao tvoj najbolji prijatelj, ja sam iskoristio tako sto sam poceo da se spijateljujem sa ljudima iz celoga sveta, sto preko facebooka sto preko twittera i raznih foruma. Sa nekima od njih sam postao veoma dobar priljatelj i neki su mi ponudili pomoc u Spaniji i Kini ako budem dolazio, sto je veoma bitno kada dolazite u nepoznato...

Ono sto me najvise interesuje je:

Imam neku ustedjevinu od 3000 evra i na put bih poneo svoj profi digitalni aparat da se nadje kojim slucajem ako bude bilo potrebno. Zeleo bih da pitam iskusnije putnike da li je to dovoljno za neki adekvatni pocetak dok se ne pronadje neki posao? A sto se posla tice radio bih bukvalno sve dok ne stanem na noge. Jedino sto me trenutno sputava jeste strah da li je ovo dovoljno novca.

Da li moguce raditi bez radne vize? Da li je moguce uopste pronaci posao? Ako se dobije radna viza, da li opet postoji neko ogranicenje o ostatku u zemlji ili ne? I ono najvaznije kako doci permanent residence vize ili do drzavljanstva? Sva ova pitanju su vezana za Spaniju i Australiju.

Ako kojim slucajem ima neko ko je ziveo u Spaniji, zamolio bih ako bi mi preporucio neki sajt o ovoj zemlji.

Svaka pomoc je dobrodosla.

Izvinjavam se zbog predugackog posta, i isto ako sam kojim slucajem bio nejasan ili nerazumljiv...

Kao sto rekose, za Australiju, Kanadu, Novi Zeland, useljenje je moguce samo na osnovu broja bodova. Probaj da apliciras za onu lutriju za Green Card za Ameriku ako jos uvek to ima. Mislim da ti je malo kasno sada za Spaniju, kraj je sezone, trebao si prelomiti pa otici pred pocetak sezone na nevidjeno pa probati nesto raditi preko sezone kao fotograf, i pokusati ostati na duze, pa sredjivati papire usput.

Negde sam citao da nisu lose prolazili fotografi na prekookeanskim kurzerima, ali kako to ide, gde apliciras itd sorry nemam pojma, ali makar je tema za razmisljanje.

Kad si vec dobar u Photo Shopu, mogao si na moru da radis fotografije tipa blur, ili crno bele senke itd, da ne budu one suvoparne, nadam se da si razumeo sta sam hteo da kazem.

Aj da ne duzim nisam ti pomogao, ali valjda ce se naci neko sa boljim informacijama.

Poz i svako dobro

U Spaniji je nezaposlenost preko 20% i isto kao u Srbiji tesko da mozes da nadjes posao bez veze, a pogotovo na crno, bez radne dozvole. Probaj da ti neko od tih poznanika nesto sredi pre nego sto odes.

I moram malo da te kritikujem:

"Spanija, zbog poznavanja jezika a i zato sto je to jedna prelepa zemlja... ali kako sam procitao u Barceloni vlada lopovluk i totalni haos za emigrante... tako da bi mi vise odgovaralo neko mirnije mesto na jugu Spanije"

Kakva prelepa zemlje, kakvo mirnije mesto? Jel ti odes na odmor ili da trazis posao? Ides tamo gde ima posla, bez posla svako mesto je podjednako usrano.

Остани у Србији и ваљај фотке преко сток сајтова. Неки моји познаници зарађују и по две шпанске плате месечно на томе. :)

nisam posebno informisana oko imigracije u spaniju, ali iz licnih iskustava nekoliko osoba iz srbije koje zive tamo znam da je trenutno jako tesko naci posao u bilo kojoj struci. cula sam i nesto u smislu da je vlada nedavno odlucila da se obustavi izdavanje radnih dozvola jer je nezaposlenost velika i prioritet za posao imaju spanci. ovo mi je rekla jedna devojka koja zivi u madridu i nisam proveravala informaciju jer me ne zanima posebno. ali eto, ti proveri.

• Author

Izvinjavam se zbog kasnjenja. Imao sam malo vise posla pa nisam stigao da odgovorim. Hvala svima na odgovorima.

@srtikan

Pomogao si naravno. Vidis, ja nikada nisam razmisljao o brodu. Moracu o tome da se informisem. Hvala ti.

@vukad

Svaka kritika je dobrodosla. Hvala ti. :)

@beauty

Valjam fotke na pojedinim stock sajtovima i takodje na nekoliko freelance sajtovima. Znam da mogu da ostanem u Srbiji i da nastavim sa tim poslovima, ali jednostavno, dosadilo mi je vise ovde. Korumpirani politicari, narod toliko zatupljen da iako zivi u veoma losim uslovima ne cini apsolutno nista kako bi to promenio...

@golosina

Hvala ti. Sigurno cu proveriti.

Procitavsi sve ovo, a takodje i jos neke clanke po netu, shvatio sam da je Evropa iako svi mislili raj za emigrante, da to u stvari uopste nije. I zbog toga sam cvrsto resio da nastavim za ucenjem Kineskog jezika i u buducnosti da zavrsim TOEFL ili ESOL testove kako bih dobio diplomu. Pa da se posle svega toga oprobam u Kini. Negde sam procitao da je izdavanje kao i produzavanje vize prostije nego li u ostalim zemljama. A isto tako za posao, da je poducavanje Engleskog jezika veoma trazeno u Kini. U vrticima, skolama, koledzima a ima i porodice koje bi rado platile poducavanje njihove dece. Ili umesto plate, hrana i smestaj. Mada moram to vise ispitati, malo mi je cudno...

Sada kada sam konacno resio sa sobom da je Kina moja buducnost, nadam se da ce mi to pomoci posto je veoma vazno da covek ima odredjeni cilj u zivotu. I sada cu sve napore uloziti u ostvarivanju toga cilja.

Jos jednom hvala vam svima na odgovorima. Ako kojim slucajem neko poseduje vise informacija o Kini, zamolio bih da mi posalje na pp, ili da napise ovde.

Pozdrav!

• 3 weeks later...