Jump to content

Featured Replies

Posted

Ovako cuo sam da je Berat pravoslavni grad u Albaniji ali ne znam da li pravoslavnih Albanaca ili Grka.

Dakle ako neko zna ili bio tamo neka opise malo.

Bio sam u Beratu, samo ne znam sta znaci pojam pravoslavni grad...Ima pravoslavaca u Beratu, kao sto ima i muslimana, bektasa, ateista, katolika, mozda i budista i hinduista (iako ih nisam sreo). Postoje nekoliko pravoslavnih crkava, a oni koji su pravoslavci su Albanci. Inace, Albanija je vrlo sekularna zemlja, znaci religija nije toliko bitna stvar. Inace, Berat je po meni najlepsi grad u Albaniji.

Ja sam bila u Korci na okupljanju Armana(kod nas kazu Cincara) i tamo ima kako sam cula 30% Grka, 30% Cincara i 30% Albanaca. U Berat nisam stigla da odem, to mi je ostalo u planu za sledeci put, kao i ostali gradovi u Albaniji.

Bilo je 10. avgusta glavno okupljanje u Moskopolju (to je odmah kod Korce, samo se vozi malo uz brdo autobusom) gde smo obilazili crkve i prisustvovali nastupu folklornih grupa, a dva dana pre toga i dan posle okupljanje u hotelu i konferencije za stampu. Inace u Korci bude i drugih desavanja tog tipa na primer 23. maja kada je zvanicno dan Cincara kao i tokom leta. Ovo je bilo glavno ovog leta.

Bio sam u Berat, grad (stari deo) previse podseca na Ohrid. Arhitektura kuca je ista. Kada sam bio tamo pre 4 godina, bile su restrikcije struje (naznam kako je stanje sad), ali glavni most sa kic neonke je uvek sveteo  :party:

Ima dosta pravoslavnih Albanaca ali ima i katolika i muslimana. Iako ima dosta crkve (mozda zato si cuo da je pravoslavni gradic), daleko je od toga da se moze reci da je bas pravoslavni. Uvece na ulici se moglo videti isklucivo samo muskaraca, po lokala takodze.

Inace u celoj juznoj Albaniji ima puno pravoslavaca, vsusnost Albanija im je jedina uzela teritoriju Grckoj.

PS. U Berat sam jeo najbolji burek, najbolju krompiracu. Izgleda da su im testenine specijalitet.