Jump to content

Featured Replies

Posted

Propao mi odlazak sa planinarima na Rtanj-otkazano :'(, a iz nekog razloga me baš privlači da odem tamo. Tražila sam po sajtu i nisam mogla da nađem pobliže objašnjenje kako se popeti na greben. Ima li neko da je bio i da ima neke pobliža uputstva, kuda i koliko je vremena potrebno?

Ppreporucio bih ti polazak iz naselja Rtanj,on je nekako po meni najbilji,relativno umeren i lako ga je naci ,kod motela u naselju imas mapu ,pitas u naselju  gde poci objasnice ti,pa onda nailatis na kladanac ,pa jedan dosta dobar uspon,nailazis na raskrsce koje je obelezeno,na tom raskrscu ides desno,levo se ide kroz litice malo je zahtevnije pa je bolje ici desno u ostalom vidi se na mapi,kada izadjes na ravan deo imas kratku sumici i na izlasku iz sumice desno ces primetiti pocetak sempentina  koje vode do vrha,ako se odlucis za nocni uspon kamp neka bude u toj sumici,gde i mozes ostaviti visak stvari,podsecam da je na vrhu veoma hladno,preti vremensku prognozu,jer je po oblacima veoma tesko izaci na siljak ,ai sta ces ako nema vidika. :kamp: Ili pak sacekaj pocetak okobra tad cu i ja. ;D

Zaboravio sam nesto bitno,svu vodu moras poneti je posle kladenca koji se nalazi gotovo u podnozju,nema je vise nigde. :mah:

Postoji staza i severnom (strmijom) stranom, pa možeš i da kombinuješ. Ja lično volim da se popnem strmijom, a da siđem manje strmom stranom.

Ako dolaziš magistralom Paraćin - Zaječar, severna padina ti je i bliža, što ume da bude bitno.

Inače, imaš cca 1300 metara uspona, što znači bar 4 sata šetnje, ako nisi u baš žestokoj kondiciji. Kad tome dodaš zadržavanja usput, uživanje na vrhu, spust i septembarsku dužinu dana, dođeš do zaključka da je bitno poraniti na uspon, i da je preporučljivo probuditi se u blizini. Osim kampovanja na livadi možeš da spavaš i u motelu pored magistrale (na samom skretanju za Rtanj).

Ako te zanima i severna strana potražiću topo mapu pa ću ti poslati (sad mi nije pri ruci).

Btw, stop od autoputa do motela i nazad uopšte nije loš u pristojno vreme.

Evo još malo Rtnja.

• Author

Hvala na informacijama. Ja planiram kolima pa ću zavisno od vremena da vidim kojom ću stranom. a naravno i od kondicije društva  :) 

javljam utiske kad se vratim

Kada idete? Ako idete u nedelju krenuo bi sa vama, u stvari nasli bi se negde po dogovoru.

• Author

išli bi u nedelju. Krećemo iz Beograda, u planu je da bude rani polazak. Odakle si?

Ja sam iz jednog sela izmedju Bora i Zajecara, I nikad se nisam popeo na Rtanj sramota. Iz beograda vam je potrebno negde dva i po sata voznje do Rtnja moze i brze sve zavisi od voznje. Meni odgovara termin nasli bi se recimo u restoranu Balasevic to je odma pored puta i skretanja za Rtanj, ako krenete u 7 iz beograda bili biste tamo oko pola 10. U 10 da se krene sa usponom moze da se stigne do 2 , pola sata sat odmora i razgledavanja pa nazad. 

• Author

može  :dance: poslala sam ti na pp telefon da možemo da se pronađemo  ;)

Imajte u vidu da su radovi na mostovima izmedju Paracina i Zajecara tako da ce vam to sigurno dosta usporiti put,zato racunajte bar tri sata voznje bez pauze,ili proveriti u ams ali mislim da jos nisu zavrseni.Posle odvajanja sa auto puta ka Zajecaru na nekih desetak kilometara od Paracina posle onih kratkih tunelcica postoji skretanje za Grzu.Na par kilometara od skretanja sa puta nalazise odlicno odmaraliste,bilo je u izgradnji,pa nije lose u povratku,obici i svratiti.Ako je deo ekipe slibije fizicki pripremljen savetovao bih da izbegnete severnu stranu,dakle strmiju,za prvi put vam i nije lose da krenete iz naselja Rtanj.Jer ako dolazite kolima ,trebalo bi se i vratiti kod njih,izaci jos i spustiti se severnom stanom za nekog ko nije u najbiljoj kondiciji nije bas naivno,ako izadjeta severnom a spustite drugom stranom,dakle u naselju Rtanj,imate 5 kilometara pesacenja po asfaltu sto zna dosta da umori,do mesta gde ste ostavili auto,sanse da vas neko poveze su veoma male jer izmenju naselja Rtanj i motela Balasevic ,mesto gde bi ste ostavili auto ako idete severnom stranom,je veoma slab pogotovo nedeljom. Trebalo bi videti vreme,poneti kabanice ,iz iskustva znam da se vreme na Rtnju zna promeniti za nepunih sat vremena.Krenuti sto ranije. Mapa iz naselja mi nije pri ruci imate je uspred motela u nasejlu ili negde na netu verovatno.Moji neki mali saveti, nadam se da ce vam koristitti. :mah: Zao mi je sto ne mogu i ja ponovo na Rtanj sa vama. :kamp:

• Author
:pij: živeli naši putari  :D već računam sa tim da nije završen. Saveti su uvek dobrodošli i korisni. Tako nekako kao što si predložio i planiramo da idemo. Ja uvek nosim "punu ratnu opremu" tako da nije problem. Sad malko da začeprkamo po planini, pa sledeći put na malo duže  ;)

Ja sam iz jednog sela izmedju Bora i Zajecara, I nikad se nisam popeo na Rtanj sramota. Iz Beograda vam je potrebno negde dva i po sata voznje do Rtnja moze i brze sve zavisi od voznje. Meni odgovara termin nasli bi se recimo u restoranu Balasevic to je do puta i skretanja za Rtanj, ako krenete u 7 iz Beograda bili biste tamo oko pola 10. U 10 da se krene sa usponom moze da se stigne do 2 , pola sata sat odmora i razgledavanja pa nazad.  

Ako je deo ekipe slibije fizicki pripremljen savetovao bih da izbegnete severnu stranu,dakle strmiju

Nije frka strmina, ako ste disciplinovani pa umete da izbegavate pružanje koraka ;). Dakle, bitno je da korak nema preveliku visinsku razliku, samo ih usitnite srazmerno strmini, i to je to.

Mada, ako ste motorizovani, verovatno vam jeste najjednostavnije i najbrže (a i najtoplije :)) da šetate južnom stranom.

Okačio sam vam i mapu.

Ako ipak rešite da opalite sa severa, fora je otprilike sledeća : treba skrenuti sa asfalta na kolski put nešto severnije od toponima Vrelo, a kasnije kad se put pretvori u stazu i ništa a markacija izgubi, ne napadati frontalno strminu, nego ići više desno. Negde iznad klisure povremenog potočića markacija se ponovo pojavi, a zatim i pogled iznad provalije, i dalje je - ako se dobro sećam - dosta jednostavno pratiti markaciju nad provalijom, a zatim kroz one išrafirane neudobne stene kroz koje se valja pentrati četvoronoške. Iznad njih je sve mnogo jasnije, staza nastavlja uzbrdo i izbija na čistinu i greben.

Imam i neki trek (nije moj), al ako hoćeš i njega treba prvo da mi daš adresu na koju da ti ga pošaljem :).

Sad gledam mapu, južna strana je gola, i - ako ne bude vrućina - biće sigurno mnogo lepše njome prošetati, zbog pogleda, koji je na severnoj strani samo povremen.

• Author

:) mama mi je od koristi hvala, trek nemam gde da ubacim  :shh:

ne brine me veliko ukrupnjavanje koraka već da ovi moji ne usitne mnogo  lol:: Definitivno idemo južnom stranom. A ja jedva čekam da krenem  :party:

• Author

;D još kako, zato me ni ne puštaju da idem daleko- da se ne zagubim  zvizhd  lol:: lol::

Definitivno nas troje krećemo u nedelju ujutru iz BG.

@ Whistler pridružuješ li se i ti?

Добродошли у Тимочку крајну, лепо се проведите, желим вам и лепо време због ширине и дужине погледа са врха.

Srecan put,lepo se provedite,dobar vidik.Krenite sto ranije  :D. Zao mi je sto ne idem i ja :cry22:. Cekamo utiske,a i neku slicicu. :mah:

• Author

Blago vama,cekate zalazek sunca. ;D:mah:

lol:: ne baš. To je bilo zbog toga što sam se malo pre toga dograbila vrha.  :psuje: a s obzirom da sam ispala idiot koji nije jeo a ranac sa hranom i čokoladom završio na vrhu pre mene, možeš zamisliti kako je to grebanje uz vrh izgledalo posle 24h gladovanja  :bang: Ali isplatilo se  ;D

Nek se javi ko je rekao da je južna strana blaža???  :cry22:

I nije to losa ideja :clap,znaci sledeci put ne jesti i poslati nekog na vrh sa hranom,bas me intresuje za koliko bih stigao ;D