Jump to content

Featured Replies

Posted

Drugari,

bila oskudacija (SEKA, krediti, nema posla.....) ili zivela u izobilju (bilo je i takvih perioda u mom zivotu  :banana: ) nista mi nema sladje nego da vrsljam po buvljacima. Na tim carobnim mestima sam pokupovala gooomilu stvari za koje se posle ispostavilo da mi nista ne trebaju ali....

Vec svi znamo za najbitnije Buvlje pijace u Srbiji :

Novi Beograd, kod zeleznicke stanice N.Bgd. Radi svaki dan od 6.30-16.30 osim ponedeljka

Pancevo, najposeceniji buvljak u Srbiji. Takodje ne radi ponedeljkom. Inace, ujutro ne znam kad otvaraju ali vec oko 12-1 pocinju da skupljaju robu i da beze. Najlakse vozom - stanica Pancevo Aerodrom(glavna). Ukoliko idete autom, pazite gde parkirate jer pauk radi k'o lud. Inace, ima parking i cena je 80din ceo dan. Ukoliko je padala kisa juce, nemojte danas u Pancevo bez kaljaca.

Najlon u NS , znam gde je al ne znam kako radi

Subotica, cula urbane legende iz 90.ih...gledala kako izlaze stotine svercera iz jednog vagona....ne znam gde je, ne znam kada radi.

E kada idemo preko grane....desi se da imam problem da uopste objasnim ljudima da hocu da idem na buvljak. Kada bih trazila open market ili bi me slali na obicnu pijacu ili u trzne centre.

Od inostranih buvljaka bili smo:

Lisabon:  Feira da Ladra - u starom delu grada, nacickan u nekoliko ulicica vecinom na montaznim tezgama ili kartonima i stvarno lici na buvljak. Ima mnostvo djindjuva, majica, suvenira ali i robe tipicne za buvljak (tehnika nova-polovna), igracke, klopa.... Samo, mislim da radi dal utorkom i subotom ili sredom i subotom, zaboravila sam. Cene suvenira 50% nize nego po gradu. Tu sam kupila 4-5 ogrlica (bizuterija) i prelepu sliku lisabona (naslikanu na platnu i uramljenu za 20e).

Sofija: pre Metroa, vidi se sa leve strane kada se ide iz Srbije. Ima svega i svacega. Cene vise nego popularne...

Secam se da smo pre 4-5 god bili u Budimpesti kod neke pruge...isto ima pijaca sa vecinom starim stvarima iz doba socijalizma. Statue Lenjina, ordenje, knjige od po 1000 strana crvene boje...

gde ste vi bili? kako se do istih dolazi i kada rade...

Idemo u Lisabon i Madrid za mesec dana pa.....da spremim gvozdene evrice :)

I da, kako objasnite ljudima da trazite buvljak?

Secam se da smo pre 4-5 god bili u Budimpesti kod neke pruge...isto ima pijaca sa vecinom starim stvarima iz doba socijalizma. Statue Lenjina, ordenje, knjige od po 1000 strana crvene boje...

Pre godinu-dve bejah na tom buvljaku, ali su ga vecinom preuzeli kinezi...

I da, kako objasnite ljudima da trazite buvljak?

Na engleskom trazi flea market.

Odlična ideja. Hajde da malo sistematizujemo te podatke.

Najlon pijaca u Novom Sadu:

Subotom čist buvljak, nedeljom mešano buvljak/nova roba. Da bi se kupilo nešto zaista dobro, potrebno je doći što ranije, najkasnije između 9 i 10 ujutru. Od 10 već krenu ljudi da se osipaju, a sve najzanimljivije stvari su već probrane. Pravi zaluđenici su tamo u trenutku kad počne da sviće, dakle oko 6 :)

Stiže se iz centra grada autobusima broj 1 ili 5 (ili 5N - "Najlon"). Kad se pređe most, još jedna ili dve stanice, ne znam tačno. Petica staje odmah pored pijace, jedinica sa druge strane i potrebno je još oko 5 minuta hoda. Samo pratite reku ljudi, na stanici gde je najlon se isprazni bar 80% autobusa i svi kreću u istom pravcu, kao zombiji  ::crazy:

Ja tamo obično kupujem knjige. Čini mi se da to funkcioniše tako što neko umre, pa naslednici bace ili rasprodaju njegove knjige. Može se naći apsolutno sve - klasici, nove knjige, knjige na engleskom, bestseleri, stripovi, šta god vam duša ište. Cene koje sam ja spreman da prihvatim su između 50 i 200 dinara po knjizi, 300 ako je neka baš baš dobra :)  Ima i par profi preprodavaca knjiga, oni imaju knjižarske cene, njih zaobilazim.

• Author

Posto ne mogu da editujem prvi post evo ovako :

Buvljak Novi Beograd

ukoliko dolazite vozom, sidjete na zeleznickoj stanici Novi Beograd i videcete buvljak pravo sa leve strane ako gledate pri izlasku iz voza.

Iz centra bgd-a vozi autobus 95 (ide od Borce preko Pancevackog mosta, pa staje kod Skadarlije, Zelenog Venca, Brankovog mosta, Hajata, Sava centra....). Veoma cest autobus, ako je guzva u jednom, za par minuta stize drugi prazniji. Od Zelenog Venca sidjete na 6. stanici.

Od zeleznicke i autobuske stanice voze tramvaji br 7 i 9, plus broj 11 koji ide sa kalemegdana i staje izmedju Lastine i Bas-ove stanice (malo dalje od zeleznicke - 300m).

Iz razloga pravljenja pristupnih saobracajnica za novi most preko Save, Buvljak je "sabijen" tako da je sada na manjoj povrsini ali su svi prodavci skoncentrisani tako da je pretraga laksa. Ovde se u 90% prodaje nova roba i bukvalno ima svega, od igle do jaccuzi-ja.

Ispod podvoznjaka (dakle, cim sidjete sa zel. stanice) vikendom se prodaje sve i svasta polovno. Svega i svacega sa vojnih otpada, mobilni telefoni, stari lusteri, knjige, ploce i vhs kasete, muzicki instrumenti..... Ovo je meni omiljeniji deo i ako hocete da nabasate na dobru stvar...nacrtajte se oko 8. Za zvanican buvljak-pijacu, radno vreme (kada mozete nekoga da zateknete) je 08.30-14.30 dok je oficijelno leti 06.00-20.00, zimi 08.00-16.00. Cene su fixne tako da mozete kad god hocete da svratite. Ima dosta tehnike, odece i obuce, plastike i keramike. Poznavaoci prilika kazu da je jeftinije oko 15% nego u prodavnicama.

Nedaleko od novobeogradskog buvljaka, u bloku 70, nalazi se čuveni Kineski tržni centar. ... Radno vreme: 10.00-17.00, sem utorkom. Ovaj Trzni centar nekako ulazi u paket aranzman sa buvljakom jer je udalljen svega 3 stanice 95com ili gore navedenim tranvajima.  U 2 dvospratne hale i stotine lokala, kinezi prodaju sve i svasta. Ima skupljih, ima i bagatelnih stvari a to opet zavisi i od kvaliteta onoga sto kupujete. Nije moj favorite ali.....

Ja bih dodao i Bubanj potok, subotom je buvljak a nedeljom auto pijaca (ili beše obrnuto)  :)

U Zagrebu je jedan od najboljih buvljaka na kojima sam bio, zove se Hrelič, stiže se nekim tramvajem do njega, na savi je...

U Jermeniji, u Jerevanu, gotovo u samom centru, prodaju se na jednom trgu razni suveniri, može svašta da se nađe. Nije baš klasičan buvljak ali ima svega i gotovo je upola jeftinije nego drugde...

Nešto slično sam video i u Moskvi, ali ne mogu da se setim kako se zove mesto :))

Eto, ako ste nešto skontali iz ovoga :)

Pravi zaluđenici su tamo u trenutku kad počne da sviće, dakle oko 6 :)

E bas, ja uvek tamo dodjem oko 6 - pola7 i jos uvek nema sta mi treba, tako da moram da sednem i pojedem pljesku i popijem kafu:D Ceo zivot jedem tamo pljesku na istom mestu, svaki put...uf, koliko sam im para jbt vec ostavio! Al necu da kazem gde je, da ne reklamiram;D

Sve u svemu, ja bih bas hteo da pazarim neke slike na platnu, a nije mi palo na pamet da ih ima na buvljaku...koliko to uopste i kosta negde, ja dobio za rodj sliku New Yorka, a ne verujem da se drustvo bas izbahatilo s parama...:)

• Author

Buvljak u Zagrebu

Hrelić/jakusevac/sajmiste kako god ga zvali sva ova imena su u upotrebi :sredom i nedeljom ujutro je najbolja roba parking je 10 kn. Roba je jeftina ali mislim da se vise isplati ici sredom jer je manja guzva i cene su jos nize nego nedeljom a tada ima mnogo vise zena i penzionera koji donose stari nakit, satove, knjige....

Sa Glavnog Kolodvora ima autobus  295 Sajam Jakuševec vozi samo nedeljom i od 6 ujutro krece i ide na svakih 40min a poslednji polazak je u 13 sa kolodvora! Za povratak, poslednji je u 13.40

Ljudi iz Zg kazu da je bolje ici tramvajem broj 8 ili 14 do Zaprudja pa pesaka donjom obalom Save nizvodno nekih 15ak minuta.

Stari buvljak u Pancevu: nedelja od 6-10h ujutru, vozom se sidje na stanici Streliste (dve stanice posle novog buvljaka), okrenes se za 180 stepeni i ides desno od stanice nekih 150-250 metara, ako se ne snadjes pitas, poneti duboke ribarske cizme ako je kisno vreme, prodaje se sve i svasta, polovna roba, lutke bez glave i ruku, lusteri, namestaj, partijske knjizice, Titova dela,  a i kradena roba (da sam otisao u nedelju kad su mi maznuli radio iz kola otkupio bih ga za 10 evra, platio ga regularno 50)... Kolima se stize novim putem ka Pa, skretanje desno za Kovin i Bavaniste; od centra i starog puta (hotel Tamis) bus broj 2. Kome treba jos informacija nek pita.

Buvljak u Zagrebu

Hrelić/jakusevac/sajmiste kako god ga zvali sva ova imena su u upotrebi :sredom i nedeljom ujutro je najbolja roba parking je 10 kn. Roba je jeftina ali mislim da se vise isplati ici sredom jer je manja guzva i cene su jos nize nego nedeljom a tada ima mnogo vise zena i penzionera koji donose stari nakit, satove, knjige....

Sa Glavnog Kolodvora ima autobus  295 Sajam Jakuševec vozi samo nedeljom i od 6 ujutro krece i ide na svakih 40min a poslednji polazak je u 13 sa kolodvora! Za povratak, poslednji je u 13.40

Ljudi iz Zg kazu da je bolje ici tramvajem broj 8 ili 14 do Zaprudja pa pesaka donjom obalom Save nizvodno nekih 15ak minuta.

Nedjeljom je ovaj sajam kudikamo posjećeniji. Tada je više ljudi na sajmu i više robe, ali ako želite neku kvalitetniju rabljenu stvar bolje je srijeda. Tada je cijena nešto veća, manja je gužva ali je i roba kvalitetnija. Ja također predlažem da odete tamo tramvajem jer je neslužbeno besplatan dok za tu autobusnu liniju (koja je direktna) nema švercanja i karta i jednom smjeru je 10kn. Svakako je must see ovaj sajam ako ste tim danima u Zagrebu (sri, ned). Sa sajma puca predivan pogled na brdo zagrebačkog smeća u blizini. S druge strane vide se neboderi dokle god pogled seže, a s treće je ogroman dimnjak toplane. Nevjerojatan krajobraz.

Ima kraj Zagreba u mjestu Sesvete (vozi vlak svakih 15min s glavnog kolodvora) još jedan sajam koji se održava četvrtkom. Manje je onih vonabi trgovaca koji prodaju otpad a više domaćih ljudi koji prodaju novu i staru robu po podu. Čini se kao da je ta roba nekad bila njihova pa je sad prodaju. Manji je nego hrelić ali meni u zadnje vrijeme puuno draži. Međuostalim, na ovom sajmu možete kupiti kokoš, purana, svinju, hranu za stoku, domaća jaja, voće i povrće...sve ono čega na hreliću nema tako da ajmo reć da ovaj sajam ima i zbog toga neku posebnu, rekao bi seosku draž.

Nakon što siđete s vlaka hodajte prugom u smjeru istoka i nakon 150-200metara viditi ćete košmar ljudi. Nemoš fulat.

Najlon je legendarna pijaca koju retko koji putnik ili turista koji dodje u Novi Sad obidje, a stvarno bi to trebalo videti.

Kao i uvek meni je pre nekako uvek sve bilo olje i autenticnije. Bilo je ljudi ciji se socijalni zivot u potpunosti vrteo oko najlona, koji cele nedelje rade/kradu/kopaju po podrumima i kontejnerima, kako bi to sto su napravili/ukrali/iskopali doneli nedeljom na najlon, prodali i pare popili u kafanama tamo ili pukli na raznim sibicarskim prevarama kojih je pre bilo dosta, a sad ih skoro nema uopste (jedina pozitivna stvar u vrtlogu tranzicije). Ja sam na najlon isao jos kao mali, cale me vodio. On je tamo od nekih Rusa kupovao jeftin (a kvalitetan) alat i masine za stolariju.

Ja sam recimo tamo vodio nbeke surfere iZ Engleske kojima se mesto uopste nije svidelo zato sto im je bilo zao zivotinja koje cekaju da budu kupljene u malim kavezima i prema kojima se ljudi ponasaju okrutno. Opet neku devojku iz Francuske je pijaca odusevila.

Po meni treba putnicima pokazivati najlon u Novom Sadu zato sto je to jedna mnogo realnija i autenticnija slika grada u kome zivimo i kontrast nasminkanom centru i fensi restoranima na tvrdjavi.

Istanbul - deo grada od Kapali carsije prema egipatskoj pijaci. Ne lici na pravi buvljak ali cenu su znatno nize ulice su podeljene tematski po robi

Mumbai - ima nekoliko velikih buvljaka gde su cene zaista neverovatne za nase pojmove, u sustini ceo grad je buvljak

Andzuna GOA - otvoreni buvljak svake srede i nocni buvljak svakog cetvrtka. Sve sto se prodaje u nasim indian sopivima tamo je bar za 80% jeftinije

Atina - nisam naisao na klasicne buvljake ali u delu grada oko Omonije mogu se naci ulicne tezge gde je moguce cenkanje i povoljna kupovina

• Author

@magelan

da li imas neke podatke kako doci do ovih buvljaka koje si naveo (bus, voz, tramvaj....). Istambul me bas interesuje za vikend obilazak....... a.. mislim da cu u bliskoj buducnosti ici u Mumbai (ako se neke kockice sloze) pa bi mi i to bilo zanimljivo....

off... kako si jurio smestaj u Mumbai-ju...preko net-a ili na licu mesta. I, koja je lova u pitanju?

Smestaj u Mumbaju sam nasao na aerodromu u hotelu, ali sam pre polaska na internetu proverio u koji hotel da odem prekoo booking.co sajta. Nocenje u dvokrevetnoj sobi je 20 evra, naravno moras se malo cenkati jer cena koju ti ponude mozes spustiti za 30%. Cene koje su ispisane na internetu nemaju veze sa stanjem na terenu. Za Indiju ti je najskuplji avionski prevoz, tamo za dvonedeljni obilazak, smestaj i hranu ti je dovoljno 200 eura (mozda je i to mnogo). Mumbai je najskuplji indijski grad

Silbasboy, ja nikada ne jedem pljesku na najlonu, nego uvek mekiku sa sirom, kod Saleta! To je onaj lik sa bradicom i kačketom kod koga je  uvek red za mekike, i koji uvek ima neku pošalicu dok ti daje mekiku :)

Uuuu a tek pogačice sa čvarcima! Redovno se najedem pa mi posle bude loše  :(

A na najlon isključivo idem subotom, to mi je šoping centar postao. Ne sećam se kada sam poslednji put nešto kupila u radnji, sve mi je bilo skupo. Za 1000 dinara možeš da pazariš 5 - 7 stvari kao gospodin čovek  gent

Ja sam nekoliko puta jeo pljesku na najlonu, ali uglavnom to izbegavam s' obzirom da kontam da su one rostiljdzije tamo za sve ove godine potrovale par hiljada ljudi cirka. Jednom sam na buvljaku u Pancevu jeo neku kinesku hranu koju je razvozio neki kinez sa kolicima, bilo je jeftino i pored toga bio je obrok za ceo dan posto me je posle toga zajebavao stomak tako dfa nista vise nisam mogao da jedem. Jelo je bilo sastavljeno od: pirinca, nekom mesa u umaku, przenog kupusa i ednog kuvanog jajeta.

• Author

Бувљак у Лисабону

бувљак  звани Феира да Ладра или (у оригиналу на португалском - жена лопов!).

Регуларан бувљак, роба се држи на тезгама, картонима и поду у Кампо де Санта Клара улици, у близини Алфаме. Најлакше се стиже трамвајем 28 али иако смо 2 пута били компликовано је ....углавном сиђете код  Arco de São Vicente.

Радно време за туристе килаво... сваког уторка и суботе, од јутра до мрака. Безброј малих тезги пуне  свих врста половних и нових производа.

Доста робе ручне израде , ЦД-ови, књиге, одећа, марке, кованице, војне мапе, антиквитети и намештај... све на гомили. Цењкање наравно пролази мада, лако се види да сте туристи па многи као неће да спусте цену поучени контактом са западним туристима. Међутим, када виде да смо циганија ништа мања од њих.....2-3 пута прођеш, па узмеш керамику, преврнеш пар пута по рукама, климаш главом ...као, много је...трећи пут када се вратиш...цена вртоглаво пада са 8 на 5е. Иначе, та од 8е макета торња Белем купљена за 3е  :yok:

За љубитеље фадо-а...златни рудник мп3 и аудио дискова. Има и видео цд-ова са уживо акцијом из многих фадо ресторана. Колико се сећам....од 3е су ДВД-ови.

Ипак, за одећу и обућу...нерезонски је куповати на овом бувљаку када је на дохват руке Фрипорт највећи у Европи. Иако није бувљак, грешно је не обићи га јер има толико јефтиних ствари да је за наше прилике незамисливо. У адидасу патике 5е, у мангу хаљинице 3-10е, Зара багатела. Значи, сувенири и ситне зезалице на бувљаку а одећа и обућа у Фрипорт-у.

Е да, пошто многи музеји у Лисабону не раде понедељком...то је идеалан дан за посету Фрипорт-у. Викендом су незамисливе гужве (чекала сам у реду на каси у Моргану 25мин). Иначе, Фрипорт ради од 10-22 (викендом 23). Возе бусеви 431 432 437 са станице Ориенте....возе 25мин.

http://www.freeport.pt/index_en.php

• Author

Treba mi direction za doticno mesto u Madridu. Bicemo tamo u cetvrtak i petak a smesteni blizu barajas aerodroma. Dakle, neki glavni, veliki buvljak ili lokalni, blizu smestaja?

• 4 weeks later...
  • Author

Utvrdjeno gradivo za Lisabon i istrazeno alternativno mesto za Madrid.

Feira da Ladra posecena u utorak. Od igle do lokomotive. Cenjkanje moguce ali ide tesko. Za ljubitelje slika, grafika i porcelana nevidjen izbor. Tekstil skup.

Slicna ekipa svake prve nedelje u Belemu ispred Manastira. Cene za nijansu jace negu u FdaLadri.

P.s. Ako neko ima opsesiju kupovine fudbalskih suvenira kao moj muz idealna situacija je kada je utakmica u toku ( u nasem slucaju igrala Benfica na La luz-u) na tezgama ispred cene idu i 50% ispod.

U Madridu ispod Latine skupljaju se petkom preprodavci starih stvari. Ne znam da li su isti koji su nedeljom na El Rastru ali ima sta da se kupi. Ploce flamenka, suveniri iz doba Franka, majice, dresovi, polovni bajsevi, kineske zezalice....

Ima i deo sa hranom...

Nije veliko...mozda 100tinjak tezgi.

• 2 years later...

pozdrav drugari  :mah:

može li mi netko u jednom postu navesti buvljake u beogradu di mogu pogledati vojnu opremu? Šatorska krila, porcije i ostale trice...

Također ako možete navesti kakve su cijene, znam da je odokativno pa otprilike...

Bio je neki buvljak vojnom opremom kojeg je prodavala sama vojska. E to me zanima  :evil: Što je sad s tim? Kojim danom je taj buvljak i ako mi može netko na google mapi dati točnu loakciju kako da dođem do tog buvljaka.  klanj::