Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li ste ikada čuli za nekog ko je imao nesreću na putovanju, da je izgubio paso? pun viza, opljačkan do gaća,? kidnapovan od strane terorističke organizacije, ustopirao neka kola iz kojih vi?e nikad nije iza?ao?... aa, scary? smartass

Nije mi namera da pla?im sebe i druge već da raspravimo o granicama racionalnog i hard-core ludila, razbijemo predrasude o nebezbednosti nekih zemalja,? zaključimo kakve stvari raditi i ne raditi itd. Razlika je između putnika koji putuje vozom i spava u hostelima i putnika koji stopira i spava pod vedrim nebom. A ja sam ba? ugostio preko CS-a jednog Rusa koji je stopirao od Japana do Novosibirska, koji putuje već godinama po Evroaziji a ja sam mu tek prvi domaćin (tek nedavno je saznao). Pa ako ne zalazi u hostele i sl. gde nalazi sme?taj? I ne nalazi? ::crazy: Ja lično ne bih spavao pod vedrim nebom u tropskim zemljama gde su komarci ne samo dosadni već i opasni (malarija), a spavati samo po parkovima u svakakvim predelima je ''stupanj putni?tva'' koji ja prosto jo? nisam dostigao.

Inače ti Rusi su ludi: klubovi auto-stopera u Moskvi i SP broje na stotine članova (ko zna ruski, imaju vrlo obilan sajt: http://avp.travel.ru/) a najiskusniji i najluđi među njima su stopirali po severoistočnom Sibiru gde postoji put samo zimi kad bageri prođu preko snega pa preko Beringovog moreuza u Aljasku. Ako se taj poduhvat izvodi bez problema, onda da li uop?te treba su?avati svoje ?elje pitanjem o mogućim nezgodama?

Ja nikad nisam čuo o nekim nesrećama na putovanju, osim od Francuza koji je opljačkan u Rumuniji u kolima koja je ustopirao (dodu?e, oni su to izveli da on to tada nije ni primetio), od nekog napasnika u Ni?u koji je nasrnuo na mene govoreći da je polu-Italijan i da ga je opljačkao Nemac dok je stopirao (dodu?e to je radio da bih mu dao koju dind?u i posle sam ga opet video u gradu kako opet ''prosi'' na originalan način - znači ovo otpada? :-)) i naravno o Kingi iz Gdanjska koja je umrla od malarije u Gani. No, prethodnih osam godina je stopirala po belom svetu bez problema.

Evo, vi sad imate reč...

Da li ste ikada čuli za nekog ko je imao nesreću na putovanju, da je izgubio paso? pun viza

Mom prijatelju iz j.koreje su ukrali pasos za vreme putovanja po zapadnoj evropi? :psuje: ,? ali to ga nije sprecilo da putuje jos par nedelja iako nije imao pasos, a? nestanak je prijavio kasnije.

Opet, ne mora covek da putuje stopom ili vozom i da spava po klupama da bi mu nesto neko ukrao ili da nesto izgubi, jednoj devojci su ovog leta u hostelu u parizu ukrali skoro sve iz nesesera, u kom su bili i kamera i novcanik i jos mali milion stvari, takvih stvari ima svuda po svetu

Pa ako ne zalazi u hostele i sl. gde nalazi sme?taj?

Ukoliko se putuje po z.evropi ili slicno(znaci bogatim drzavama) poprilicno je lako naci smestaj iako nisi niti na HC ili na CS, meni se nekoliko puta ovog leta desilo po belgiji i francuskoj da su mi ljudi nudili da spavam kod njih umesto da placam hostele, a sada je na osobi da odluci i da proceni da li je to rizik ili ne. Da li su oni dobronamerni ili vec nesto drugo? zvizhd

Proshle godine se drugu desilo u Barceloni da su mu tjornuli pasosh, vozachku dozvolu i telefon (debil nije nishta ostavljao u sefu, vec je nosao sve uredno uvek sa sobom).. Otishao je do policije i prijavio to, dali su mu neki papir na kome pishe shta se desilo, i kao s time mozesh da idesh do najblizeg konzulata/ambasade..

Kako mu nije padalo na pamet da ide do Madrida, jer bi to znachilo bash bash prevsihe para posle i za povratak, odluchio se bio za rizik varijantu da se nekako dovuche do slovenije/ljubjane i ambasade.

Granichari nisu neshto zainteresovani bili za nas kad smo se vracali u Srbaricu, tako se i on provukao lepo, ali zbog HR granice, je organizovao sve u Ljubljani.. Sa ipak odredjenom kolichinom novca, sve je zavrsheno u roku od 2 sata i mogao je da se vrne kuci autobusom koji je kasnio upravo toliko! Sreca! :))

kad sam prvi put bila u budimpesti, setala sam se sa dve drugarice predvece i nesto smo torokale naravno, i neki momci (5-6 njih) nas culi kako pricamo i pogresno procenili odakle smo.... u svakom slucaju su nam odusevljeno prisli, te kako nam se svidja grad, te jesmo bili 'vamo, 'namo, te oni ce nas da vode itditd. i kazase oni vatreno 'mi obozavamo zagreb'. a mi onako naivno 'nismo nikad bile u zagrebu'. i tu se idilicno poznanstvo zavrsilo, jer se ispostavilo da su momci izrazito pro-hrvatski orijentisani i kad su shvatili da smo mi zapravo iz beograda, krenuli su da nas BIJU. mislim, da se koshkaju, gurkaju, kao, sad ce oni nas da istuku  :LOLLL: naravno bili su ultra smeshni  tako da smo se lako izvukle, ali aman, koja ideja  ::crazy:

• Author

nije nishta ostavljao u sefu, vec je nosao sve uredno uvek sa sobom

Ja nosim sa sobom novcanik sa pasosem + digitalac i ne odvajam se od njih bukvalno nikad.

jer se ispostavilo da su momci izrazito pro-hrvatski orijentisani i kad su shvatili da smo mi zapravo iz beograda, krenuli su da nas BIJU.

Ja katkad kazem da sam Jugosloven? zvizhd

cudno je to, ti hrvati su izgleda posebno opasni u budimpesti :)

ja sam jedared, pre 3 godine bio u budimpesti, da pratim uzivo utakmicu celtic-a iz glazgova, i osim sto sam naucio da se isti na skotskom kaze 'seliiik glazgi', desilo mi se sledece:

sa jos dva drugara, isao sam prema stadionu ferenc puskas (onaj veliki, blizu stadiona mtk, posto je procenjeno da je utakmica vazna - a i bila je za ulazak u ligu sampiona), kad smo s druge strane ulice spazili gomilu momaka u plavom; najpre smo pomislili da su mtk-ovci, pa smo oprezno krenuli da se udaljavamo od same ceste, ali onda smo spazili natpis dinamo na autobusu koji je stajao pored njih; dakle, radi se o dinamovcima koji su dosli da navijaju za seltik, kao i mi, cak ih je bilo par i u dresovima seltika.. resimo da im pridjemo, da popricamo, oni pocinju da masu (sva trojica smo bili u nekim zelenim dresovima), i kad smo im prisli, kazu lepo hi, yeay i sve ostalo sto govore navijaci kad se pozdravljaju, na sta im moj drug, za mene prilicno iznenada i iznenadjujuce odgovori sa, 'cao, mi smo iz beograda')..

-momak koji je bio najblizi se namrstio i rekao kroz zube nesto kao 'produzi', a mislim da nas niko sem njega i mozda jedno 2-3 okolo (od 40tak) nije ni cuo, uveren sam, na srecu.

epilog: kasnije su ti isti likovi, misleci da smo iz glazova, molili da se menjamo s njima (buvljacki dres seltika iz panceva, za original duksericu dinama - ne znam sad vise zasto, ali tad smo odlucili da odbijemo :) a i ispricali smo sve skotima kojih je doslo na hiljade i oni su bili zgnuseni takvom reakcijom, pa smo i tu nasli malo satisfakcije.

i nije neka nezgoda, ali jeste zamalo-nezgoda :)

? ? Eto, ja ne mogu nikakvih nezgoda da se setim... samo neke kvazi-nezgode koje nisu prave nezgode, no hajde da dam svoj skromni doprinos ovoj kolekciji :)

? ? Kada sam prešao Crveno more, čim sam nogom stupio na pesak, razdvojili su me od devojke sa kojom sam putovao, strpali me u rasklimani kombi i odveli u baraku u pustinji, gde su me držali pitaj boga koliko sati i potom me, brodom, deportovali u Jordan. To nije bilo baš prijatno. Stvar je bila, naravno, u srpskom pasošu. Da ne pominjem da je cela granična postaja u Nuweibi, u Egiptu, znala srpski, jer su svi proveli četiri godine kao vojnici UN u Vukovaru (a to što sam na "proveli smo 4 godine u Vukovaru" odgovorio "i, kako vam se svidelo?" nije nimalo popravilo moj položaj)

? ? U Gruziji, na Kavkazu, neki naoružani ljudi su u sred nekakvih gudura i klisura zaustavili maršrutku i naterali je da pređe par stotina metara nekim sporednim putem i tu stane. Vozač je zatražio da odmah svi platimo (normalnu cenu, al obično se plaća na kraju puta) a onda je od svih tih para odvojio polovinu i dao naoružanim ljudima, pa su nas pustili. Ostali putnici su se nešto nervozno domunđavali na Gruzijskom, al nisam hteo ništa da pitam.

? ? Jednom sam, u Sibiru, u Irkutsku, stajao sa Julijom, jednom lokalnom devojkom, ispred nekog kafića, u sitne sate, i ulicom naiđoše nekoliko debelih ogromnih pijanih Rusa, prilično neprijateljskog izgleda, i pravo ka nama. Tu su nas kao nešto cimali par minuta, te lepa devojka, te šta se ja pravim važan (uopšte nisam) a onda su videli grupicu skockanih riba u minićima kako prelaze put, pa su otrčali do njih, najveći grmalj je podigao dve, po jednom rukom svaku, i (uprkos njihovom protivljenju) stavio ih sebi na ramena, kao vreće :) Julija me je onda odvukla kroz neki pasaž u drugu ulicu, i eto, izvukosmo se.

? ? U pograničnom mestu Suifenhe, u Kini, sam se umalo potukao sa Kinezima koji su me valjda dva puta za redom odgurali od šaltera za kupovinu karata, i onda je svaki kupio po štos karata da bi ih tapkao po duplo većoj ceni. Onda mi je konačno bilo dosta, pa sam uhvatio čoveka koji me je odgurao, i bukvalno ga odvukao od šaltera. Malo guranja i vikanja (verovatno su me on i njegovi pajtaši počastili svim postojećim kineskim psovkama) al sam uspeo da kupim dragocenu kartu (za voz koji ide jednom dnevno).

? ? Mađarski carinici su jednom hteli da mi oduzmu dva noža, sa kojima uvek putujem. Dobro, jesu poveliki, al opet, nije u redu. Zapravo su mi ih uzeli, stavili ih sebi u džepove i onda počeli da mašu glavama i govore "not good". Onda sam izvadio mapu i pokazao im gde sam sve bio sa tim noževima, promrmljavši "utazik" (zamišljam da to na mađarskom znači "putovati" il tako nešto), što ih je, izgleda, dirnulo, jer su mi ih vratili :)

? ?E da, i... ovaj, sramota me, al evo... u Tbilisiju su hteli da me tuku jer sam... ehm, mokrio, u blizini crkve. Nisam video crkvu, bilo neko đubrište tamo, a meni baš prigustilo, pa ajde... no izvukoh se nekako, braćo hrišćani, pa nisam video, ne mislite valjda da bih... i tako dalje, pustili me :)

? ?Obično se setim onoga što mi je rekao jedan Englez u Kairu, koji je baš dosta proputovao: "In 99% of the situations, common sense takes you out of any trouble... as for the 1%, trust it to luck"? shtrumpf

? ?A jedan drugi putnik mi je rekao "in such situations, you just have to be faster than them: if they are frowning, you should smile"? :hihi:

• Author

? ? Eto, ja ne mogu nikakvih nezgoda da se setim... samo neke kvazi-nezgode koje nisu prave nezgode, no hajde da dam svoj skromni doprinos ovoj kolekciji :)

kvazi-nezgode, skromni doprinos,hm... Pre bih rekao ''kvazi-skromne'' poukama doprinesuće nezgode. Pa vidite ?ta je pisac hteo da ka?e? ::crazy:

• Author

?to se tiče nezgode i HC-a, mislim da tako ne?to i ne postoji. Samo sam dva puta čuo, i to su vi?e bile neprijatne situacije nego nezgode, i u oba slučaja radilo se o male host - female guest. Jedna je i Beograđanka malutkamaja, verovatno ste čuli za nju? ::crazy:

Evo rasprave o tome:

http://secure.hospitalityclub.org/hc/forum.php?action=DisplayMessage&StartMessageId=24698

P.S. Na ovu funny raspravu sam upravo nai?ao:

http://secure.hospitalityclub.org/hc/forum.php?action=DisplayMessage&StartMessageId=107760

? ?A da li je ovo nezgoda? Znate onaj veliki zemljotres u Atini, od 7. septembra 1999? E pa, pogodite u kom sam se gradu ja nalazio... gledaš kako zid puca i čuješ kako se lomi pokućstvo u celoj zgradi... e to je bilo scary? ::crazy:

Što se tiče nezgode i HC-a

Pretpostavljam da bude svega, na kraju krajeva HC je ogroman pa neizbežno mora biti i neprijatnih situacija. Eto jedan Španac što je nedavno bio kod mene je imao dosta loša iskustva u Sarajevu, al nije hteo ništa da napiše.

U svakom slučaju, već sam više puta čuo da ljudi neće da pišu negativne komentare, kao, nema veze, pusti budalu, i tako dalje, što je po meni totalno glupo, posle neko drugi nastrada.

• Author

Ukoliko se putuje po z.evropi ili slicno(znaci bogatim drzavama) poprilicno je lako naci smestaj iako nisi niti na HC ili na CS, meni se nekoliko puta ovog leta desilo po belgiji i francuskoj da su mi ljudi nudili da spavam kod njih

Ja sam bezbroj puta čuo kako ljudi na ulici pozivaju strance na konak, ali uvek se odnosilo na Istok (Istočna Evropa, arapske zemlje itd.) Jedna moja drugarica je tačno jednom rekla: ''?to istočnije, to duhovnije''. Ja bih dodao: ''?to istočnije, to gostoljubivije''? ::arabia:

ma ja bih rekao -shto istochnije to siromashnije (zavisi dokle istochno :)

a gostoljubivost, hm, mislim da tu treba pre da se gleda pravac sever-jug, mislim da je to mnogo vrednija podela ljudi =] po mentalitetu, naravno.

a nezgode.. hm, ne mogu bash da se setim.. mozda u Ukrajini, kada smo se nas petorica zakachili sa desetak Ukrajinaca. podrazumeva se da smo svi bili pijani, neki vishe neki manje =] Razdvojila nas je milicija.

Dodushe, sutra ujutru smo se nekako opet okupili i pili zajedno, kao da smo najbolji drugari =]

uslovno nezgoda, kad je letos meni i Marku chivitliju pobegao voz. tj, kad smo se uspavali u vagonu koji je bio raskachen i poslat natrag :) pa sva sreca da smo na vreme to saznali, pa smo iskochili iz vagona i malo trchali niz prugu. Izgubismo samo shator u zurbi, nishta strashno =]

ne znam dal' se rachuna u nezgodu to kad smo se napili ja i drug tamo negde vec, i njemu stao puls i pao u komu shta li, pojma nemam :) Sreca da sam i ja bio tolko pijan pa se nisam mnogo nasekirao u tom momentu, a njemu neka devojka masazom vratila puls i tako. reanimacija na malo. Ne valja da se pije kad se putuje, josh kad se pije losha ruska vodka, to tek ne valja.

ahah, a kad me je Shvabiza ubedjivala da sam krao na benzinskoj stanici u sred Nemachke :) hehe to je bilo dobro. Izadjem iz busa, posto je pravio pauzu, i udjem da prekratim vreme u tu stanicu. Ostavim limenku pepsi maxa u nekakvom hodniku iste stanice jer ako je ponesem sa sobom, mislice da hocu da je kupim pa ce da mi naplate sopstvenu limenku! Svejedno, procunjam levo desno, i kad izlazim, uzmem istu limenku (odlozenu na neki radijator, sta li), kad neki nemachki glas 'bla bla bla gr bla bla bla grrrr bla bla bla auf grrr..' uzas. Prevode mi neki ljudi da me ova optuzuje za kradju 1 limenke pepsija! ahahah. al kako da objasnim da sam je ja tu ostavio pre nego sam ushao bash unutra (ovo je kao neki hodnik bio, ni unutra ni vani). Doneo sam moj ranac iz busa i otvorio ga, i tek kad se shvabica uverila da u rancu imam josh desetak istih limenki,  pustila me je :)

Inache, da mi je bila zadnja, ahah, radila bi shvapska disciplina.

• Author

? U svakom slučaju, već sam vi?e puta čuo da ljudi neće da pi?u negativne komentare, kao, nema veze, pusti budalu, i tako dalje, ?to je po meni totalno glupo, posle neko drugi nastrada.

Jest, mada ne treba otići u drugu krajnost jer sam čuo i slučajeve kako gost nezahvalno pi?e u komentaru kako je voda za tu?iranje kod domaćina bila hladna i kako hrana nije bila ukusna. Ja sam u Salcburgu imao malo glupih trenutaka zbog domaćina ali to je kanda bilo zbog njegove zauzetosti i male nemarnosti, te nisam procenio da on zaslu?uje neku zamerku u komentaru (oprostio sam mu sitnice ?:ang:) jer je imao najbolju nameru.

Takođe sam video i ovo: jedan Rus (koji se najavio i kod mene) ima komentar od Veckey kako su se oni lepo dogovorili da ga ona ugosti a onda se Rus ućutao a ona ga čekala ne znajući da li će doći (veoma delotvoran komentar, jer mi je posle toga Rus odmah poslao poruku iz HR kako se izvinjava jer neće doći ?:-)) Često se de?ava da se ugovori hosting, a onda se gost na dan dolaska samo ućuti jer zasigurno nađe sme?taj kod drugog a mo?da mu glupo da ka?e tom drugom da ga je ispalio. Mene su tako dvaput ispalili i nije mi te?ko palo jer sam bio frei ali sigurno ima ljudi koji su puni obaveza i koji ?teluju planove zbog njega. Stoga, dragi gosti, uvek obave?tavajte svoje i nesvoje domaćine ?:hihi:

Hm.. i ja sam jednom ispalio domaćina.. u Istanbulu.. I kod njega je ba? posle odseo mpetrović... stidim se ?:bag: ?:cryy:

ma to sa negativnim komentarima je problem jer moze i taj da ti 'uzvrati' negativan komentar koji ne mora da bude tachan ni iskren, al sta ti tu mozes. pa vecina ljudi i ne zeli da uopste zapocinje tu prichu.

a to sa ispaljivanjem, hm, desilo mi se vec dva puta u zadnjih par nedelja, hm toliko li ja ne valjam?  :dance:

• Author

se vec dva puta u zadnjih par nedelja, hm toliko li ja ne valjam?? :dance:

Jel tu spada i ona Grkinja?? ::crazy: Uostalom, ?ta je bilo sa njom? Ja joj poslah poruku ranije a ona reče da je u Sarajevu. Za mene je već kasno jer ću za koji dan biti na HC-u pod ''Beograd - Zvezdara''? :lol:

Ako se uspavate u vozu Minsk-St. Peterburg i ako vas carenik mimoidje i ne dobijete pecat ni migracionu karticu (izmedju Rusije i Belorrsije nema granice) onda lepo odete u nashu ambasadu u Moskvi i tamo cmizdrite jedno 10 minuta i napravite jako jako tuznu facu i onda vas konzul registruje kao gosta ambasade...

Ako vas policija u madjarskoj zaustavi po drugi put poshto je zabranjeno lootanje po autoputu samo se smeshkajte i odgovarajte "Ja, ich verstehe. Wir werde das nicht noch einmal tun." Znaju nemacki pajkani sve u 16! A kisha pada li pada...

Sto se tice HC-a Marokanci su za moj ukus previshe preljubazni... narocito kad te probude u 8 ujtru da ti kazu kako divno izgledash dok spavash i da te pitaju sta zelish za dorucak  :? ali dorucak je dorucak  :-D

Imala sam u Fesu malu, da je nazovemo nezgodom, sa rodjakom od hosta kod kojeg sam bila. Sve u svemu od ogromne kucerine koja je zvrjala prazna na sve strane mi smo spavali (nas cetvoro) u sobi 3x3 koja je imala 3 kreveta. Ja sam lepo predlozila da spavam u vreci na podu ali nisu hteli ni da cuju. Receno je da ce rodjak mog hosta spavati u svojoj sobi u kuci. Probudila sam se u sred noci sa njim prilepljenim za sebe i necim sto me bode u ledja  :bang: i ostatak noci sam provela na podu, kao i sledecu noc. Ne znam da li sam ja dala njemu nekog povoda da on skonta da moze da spava pored mene na krevetu i ovako malom za jednog a ne dvoje ljudi.  :?

U Kijevu sam se bila malo uplashila svog prvog hosta koji je stvarno ispao fantastican lik ali njegovih 210cm visine i dubok razoran glas su me plashili iako sam prva dva dana bila tamo sa dvojicom drugara. Kad sam ostala poslednju noc sama sa njim u stanu strashno sam se bila uplashila i jako sam loshe spavala i ujtru sam otishla negde oko 8 ujtru. Ali momak je stvarno ispao super. Dao nam je kljuceve od stana, rekao je da mozemo da jedemo sta god hocemo iz frizidera i pokazao nam super nocni zivot po Kijevu.

:-D

Evo sta znaci nezgoda na putovanju - pre dvadesetak dana u Tbilisiju (za one koji znaju kraj reke Mtkvari) u punoj brzini tresnuo me je dzip. Zavrsio sam sa potresom mozga, slomljenom levom nogom u gipsu, 6 kopci na glavi i ranama po celom telu, a devojka koja je zajedno sa mnom prelazila ulicu je... Kad sam otvorio oci, nakon potresa mozga, video sam pred sobom horor. Za ostale sa trotoara taj horor je bila scena u kojoj ja lezim krvav na sred puta dok tik uz mene sibaju vozila koja se ne zaustavljaju. Tako da cu datum nesrece slaviti kao drugi rodjendan, al ipak na kraju nisam ni svestan koliko sam srecan jer sam se vratio u jednom komadu - tacnije transportovan u lezecem polozaju u nosiljci avionom na relaciji Tbilisi - Bec i Bec - Beograd. U Tbilisiju sam lezao 3 dana u bolnici u kojoj osoblje ne zna engleski, u kojoj ne postoji sluzba pranja i u kojoj vas ne hrane, al ti problemi su se resili. Policijsko ispitivanje sam doziveo kao pravo mucenje, cinilo mi se da cu ispovratiti.

Izvinjavam se ako moja poruka zvuci malo vise hevi, ali to je moje sveze iskustvo nezgode na putovanju zbog koga na nozi imam fiksator neobicnog izgleda, zbog koga cu naredna dva meseca hodati sa stakama. E, to se zove nezgoda na putovanju!

Dal zbog posledice soka ili psiholoskog mehanizma odbrane, ne znam... Al imam osecaj kao da se sve to desilo ne meni vec nekom drugom. Kao da cekam da se probudim iz bolnog i cudnog sna...

I da, bitno - gde god isli, koju god svetsku vukojebinu izabrali za krajnju destinaciju, nikad, ama vise nikad na put bez placenog zdravstvenog osiguranja.

Da vozaci u Gruziji nisu bas najpazljiviji sam vec cuo ali....

U Alma Ati sam se vozio u nekoj marsrutki jednom. Vozac je zaustavio vozilo na nekom mestu i otvorio vrata. Zena koje je stajala na ulici pokusala je da udje ali je u isto vreme marsrutka iz neobjasnjivih razloga krenula a vrata su pocela da se zatvaraju... Ona je pala na ledja, u betonski kanal neki metar dole, razbila glavu i skroz se izubijala... Secam se slike nje kako lezi sa gomilom skroz smrskanih paradajza...Krv i paradajzi... Pomogli smo joj da udje u bus a vozac je krenuo da se dere kako nije tu stanica i kako je samo smela da pokusa da ujde... kao nije kriv... fala bogu pa normalni ljudi nisu cutali.

Tako, ovo me je samo podsetilo...

Nadam se da si ti covece dobro, i zelim ti brz oporavak ...

:mrgreen:

Da, smrskani paradajz... BR!!! Neke slike iz glave na zalost ne mogu da izbacim! Oko mene su bili delovi neceg drugog smrskanog! To je zaista bio uzas! Ne, ja sam ipak prosao sjajno. I kad sam se vratio u Bg i kad sam pomislio da je najgore proslo, kad ono - operacija, na kojoj anestezija krene da popusta pre kraja! Izgleda da nevolja nikad ne dolazi sama vec uvek u gomili!

Inace, zvanicno upozorenje americkim gradjanima koji putuju u Gruziju ili u njoj zive, a koje se nalazi na internetu, je da u toj zemlji ne prelaze ulice, cak ni preko pesackih prelaza, jer Gruzijci ne postuju nikakva saobracajna pravila!

au stalkeru, ne mogu da verujem. sva sreca da si chitav kolko tolko ostao. ma dosta, sta ja imam da komentarisem, strasno. ipak si imao srece..  znam ono, pisao si iz nekog net kluba iz Tbilisija i od tada ni glasa.. strasno

ma ja sam se prvi put u Gruziji ozbiljno iznervirao povodom javnog prevoza. moze Jovan da posvedochi koliko sam bio nadr**n nakon vishe nego grozne voznje od Askalcihea to Tbilisija. Strashno, pa toliko mi je vozach ishao na zivce, i svi ostali uchesnici u saobracaju, pa mi je doslo da odem i saspem mu sve u lice sta mislim :) i ne znam, da preotmem volan. pa su ljudi poceli da se zvere oko mene kao, sta meni uopste smeta? ma kakvi, onakve horore iz vozachke nekulture nikad nisam video. ubedljivo najgora voznja u zivotu, bas sam bio jos par sati posle toga iznerviran, grozno.

Gruzija i voznja.. rechi nemam.

Stalker, zao mi je sto ti se to dogodilo. Zdravstveno osiguranje sigurno nije zezancija, i covek mora racunati da je bolje negde biti koliko-toliko siguran negoli da ga kasnije kosta znatno vise, ne samo novcano.

Ja imam problem sa kicmom, doduse taj problem se pojavljuje povremeno, i zbog hronicnog oblika moze se dogoditi i zbog najobicnijeg pokreta. Kadgod putujem negde, moram da racunam i na taj problem koji se moze pojaviti.

...

Zasad nisam imala nezgode i neprijatnosti veceg obima, osim sto su me skoro u svim mestima zapadne Evrope na ulici startovali tamnoputi ljudi nudeci mi posao.  Recimo, u Minhenu sam jedva otkacila jednog koji je me je pratio dobrih pola sata, pokusavajuci da komunicira. Takodje, gdegod sam pila kafu ili nesto slicno, konobari su mi uputili par reci na ruskom jeziku. Mislila sam da je to individualni dozivljaj, mozda i zbog mog pevljivog akcenta engleskog jezika, ali, ako ti se svi konobari u Firenci, na primer, osmehuju uz "spasiba", zakljucila sam da neodoljivo izgledam kao neka "laka" Ruskinjica. :)

• 1 month later...

Zasad nisam imala nezgode i neprijatnosti veceg obima, osim sto su me skoro u svim mestima zapadne Evrope na ulici startovali tamnoputi ljudi nudeci mi posao. Recimo, u Minhenu sam jedva otkacila jednog koji je me je pratio dobrih pola sata, pokusavajuci da komunicira.

Ista meta, isto odstojanje  :bag:

Tu upornost i laskavost ne poseduju ni turski trgovci.

Izvukla sam se na prijateljicinu kcerkicu koju sam odvela u bolnicu na pregled i lepo im objasnila da je "moja" kcerka moja jedina preokupacija  smartass

Ja sam pre pet dana imao vrlo lep pad u Selimije dzamiji, u Jedrenama. By the way, dzamija je prekrasna i potpuno sam se prepustio ugodjaju. Na samom ulazu postoje neke uske stepenice koje vode na balkon. Kako je sa balkona izvanredan pogled na celu unutrasnjost objekta, to nisam smeo da propustim. Medjutim, ispade da sam bio vrlo nepazljiv pri silasku. Kao sto sam rekao, brojne stepenice su bile veoooooooma uske, tako da je meni sa no. 46 stopalom stvarno bilo tesko da drzim ravnotezu. Hodao sam "na kant", ali dzaba. Na samim stepenicama je bila i neka crvena prostirka, koja je od dugog koriscenja postala veoma glatka. Kada se na to doda i da je obuca ostala izuvena na ulasku u dzamiju, carape su imale ulogu slicuga. U sekundi sam na turu presurfovao 5-6 metara, sa vrlo bolnim udarima u krsta. Kako je to moja "ahilova peta", zestoko mi se zacrnelo ispred ociju. Ranac, kamera i aparat su odleteli na tri razlicite strane, a ja sam sklupcan lezao pred ocima zacudjenih Turaka. Hvala Bogu te sam ustao bez ikakvih ozbiljnijih posledica (a rezak bol u krstima bas "lepo" osecam i dok ovo pisem). Dakle, posto se lose stvari ne dogadjaju uvek "nekom drugom" veoma cu ozbiljno razmotriti da uplatim zdravstveno osiguranje za sledece putovanje. Po meni to zaista vise nije "globalisticka fora" vec nasusna potreba. Uh, bas boli, majku mu!