Jump to content

Featured Replies

uvjerenje? sta bi trebalo sadrzati to uvjerenje? a nisam cula da je nekome to upalilo  :?

nesto i dalje razmisljam da mi ne gine kazna i zabrana, samo je upitno na koliko. mada ako se mogu provuci sa uvjerenjem....onda sam neizmjerno zahvalna :)

Pa, moralo bi svakako da pise da si tih nekoliko dana bila bolesna i sprecena da putujes. Uzmes od privatnog lekara, objasnis zasto ti je potrebno... E sad, da li ce to uvaziti ili ne, to niko ne moze 100% da ti kaze.

Prvo, nije krivično delo kod nas, tako da ne radim ništa nezakonito. Drugo, mislim da mi tamo nije krivično delo, već prekršaj. A ako zemlje šengena smatraju da ja nekoga postrekavam na prekršaj ili krivično delo, nek me izvole procesuirati.

Treće, ovi što prekorače 90 dana, pa se vrate nisu opasni za viznu liberalizaciju. Problem su oni koji se ne vraćaju. A najveći problem su oni što pored nevraćanja traže i azil.

@mveruovic Možda je tako u vašoj opštini. Naši verovatno brže rade, ali zato traže manje para za lokalne takse.

Zasto ne izadjes za vikend na 5 dana pa se vratis posle i tako ne prekrsis zakon? Zasto moras da ostanes dodatnih 5 dana?

Pa ako je neko iskoristio 90 dana, onda naredna tri meseca nema pravo boravka u sengenu, tako da mu izlazak za vikend ne znaci nista jer se ne moze vratiti posle toga u sengen. Uglavnom, zasto uopste ostajati duze nego sto imamo pravo, osim ako nismo nasli posao i legalizovali boravak.

Ne, nego ako je recimo iskoristila 70 dana, onda izadje na 5, pa se vrati i ostane jos 20 pa opet izadje. Na taj nacin je boravila ukupno 90 dana i nije prekrsila zakon. Recimo, ako bas mora tih zadnjih 5 dana da ostane u Nemackoj, onda mozda postoji neki period mesec dana pre toga gde ne mora da bude tamo.

Prvo, nije krivično delo kod nas, tako da ne radim ništa nezakonito. Drugo, mislim da mi tamo nije krivično delo, već prekršaj. A ako zemlje šengena smatraju da ja nekoga postrekavam na prekršaj ili krivično delo, nek me izvole procesuirati.

Treće, ovi što prekorače 90 dana, pa se vrate nisu opasni za viznu liberalizaciju. Problem su oni koji se ne vraćaju. A najveći problem su oni što pored nevraćanja traže i azil.

@mveruovic Možda je tako u vašoj opštini. Naši verovatno brže rade, ali zato traže manje para za lokalne takse.

Ма само ви прекорачујте 90 дана, и региструјте се овде како да се чупате а ми који желимо да путујемо ћемо да испаштамо због људи који раде на црно и остају колико им воља.

п.с. Није то у мојој општини, у свакој је исто, и таксе су исте:

Извод из МКР и држављанство са старим презименом/именом око 800

из војног одсека око 300 дин чека се пар дана

из суда и полиције да ниси хапшен осуђиван око 800 укупно све

доказ о пребивалишту око 400

захтев око 600

из пореске два уверења да не дугујеш порез око 800 дин

и још пар папира мењао сам презиме пре пар год па се не сећам.

ПЛУС

800 за нове изводе плус 3500 за пасош и личну.  Процедура траје 60 дана законски али убрзано је 30 дана.

Ako je prekoračenje 90 dana samo prekršaj a ne krivično delo, zašto onda neko upšte ode pita za savet, dovoljno bi bilo da se pojavi u bilo ojoj policijskoj stanici u inostranstvu pa neka pita njih, pošto je sve to "legalno".

covece boziji,o cemu ti pricas,u kom gradu,u kojoj zemlji ti zivis?kakav ti problem imas sa ljudima koji rade na crno,ovde nema posla,nema para,ljudi prezivljavaju...ocigledno pripadas visoj klasi kada prosipas takve komentare....pa ti jadan sada boze moj imas problem da udjes u eu i da izigravas turistu,zbog ljudi koji rade na crno...jel?pa ti imas mogucnosti i za tebe nema zime....bilo ilegalaca ili ne...zakon je zakon i isti je i za tebe koji si turista i za ljude koji tamo pronalaze spas....

Уопште не припадам 'вишој' класи, сад сам тренутно и незапослен. Имам тај проблем јер радите на црно, правите кривично/прекршајно дело и угрожавате слободна путовања. Ако желиш да радиш аплицирај за визу која ти треба. Тај рад на црно је скоро па индентичан лажним азилантима, у смислу како угрожава шенген.

Ja mislim da ovo nije mesto za medjusobna optuzivanja, ilegalaca ce uvek biti i uvek ih je bilo, ko tako mora, on mora i niko nema pravo da ga osudjuje.

Inace, vize niko nije ni pominjao zbog onh koji rade na crno vec zbog azilanata koji se direktno kace drzavi na grbacu i nece da rade .

Svejedno, ovo je ipak sajt PUTNIKA Srbije,a ne ilegalaca, tako da bi ii teme i trebale da budu u skladu sa tim. Uskoro ce neko pitati kako da prosvercuje oružje. drogu, ljude....pa zaboga i to je u vezi sa putovanjem...

Pozzz!

Danas sam pricala sam drugom koji me je istripovao oko ovog dozvoljenog boravka u EU od 90dana u okviru 180 dana, pa rekoh bolje da proverim sa strucnjacima :) Naime, ovo godine sam prvi put usla u EU 14.1. i bila do 31.1. Zatim na putu ka Italiji 11.3. Slovenci su mi detaljno pregledali pasos i trazili dozvolu za boravak ali su me, nakon sto sam im objasnila da idem samo na 2 dana i da nisam nikad boravila duze od dozvoljenog, pustili. A tada je sa mnom bila drugarica koja je bila mnogo duze boravila u EU, i njoj nisu rekli nista...  Zatim sam od 4-5.6. bila u Budimpesti, pa ponovo 6.6. bila u Segedu i vratila se isti dan.

Ako sam ja dobro razumela ova pravila, brojanje dana pocinje od prvog ulaska u EU tekuce godine (sto bi znacilo od 14.1. do 14.7. a sva moja putovanja su bila u okviru tog perioda) a ne od prvog ulaska u EU nakon stupanja na snagu belog sengena.

Moje pitanje glasi: da li mogu da imam nekih problema (ako se na neki drugi nacin racunaju ti dani) prilikom putovanja za Spaniju gde cu biti od 10.9. do 6.12. ? Imam papire da se radi programu koji finansira EU, ali zbog sporosti Spanaca i kasne potrvde da sam primljena za taj program, nismo uspeli da sredimo vizu (jer sam trebala da ostanem do 31.12.).

Hvala unapred!

Gledas trenutak kada ulazis u EU, dakle ti ides 10.9. Oduzmi od toga 90 dana i to je onda 12.6. Znaci sve dane kada si bila u EU izmedju 12.6 i 10.9 moras sabrati.

Kako sam razumeo, ti si zadnji put bila 6.6, kada si se vratila iz Madjarske i vise nisi ulazila u EU? To znaci da si bila ukupno 0 dana u periodu koji sam naveo i onda bez problema mozes da provedes 90 dana u EU, tj. od 10.9 to 9.12 bez brige.

---

Recimo za primer da si bila negde u EU od 1.8 do 5.8, onda treba od 90 da oduzmes 5 dana, tako da bi mogla ostati do 4.12. Ali posto ti nisi bila vise posle 6.6. onda ne treba nista da oduzimas.

p.s. hvala bogu za ovaj kalendar: http://www.timeanddate.com/date/dateadd.html :)

Pozdrav drustvo!

Ja sam otisao u Nemacku prvi put u zivotu 4.juna a vratio se 21.avgusta, bio kod buduce verenice koja ima dvojno drzavljanstvo i nase i nemacko, e sada ko da ceka 3 meseca  :( nema sanse a ona ne moze da dodje ovde zbog posla!!! Da se vratim ovih par nedelja sto dopunjuje do 3 meseca se ne isplati a da se vratim sada i ostanem duze a ona mi u medjuvremenu nabavi recimo to je njena ideja da sam potreban srpskom Manastiru recimo da sluzim tu mozda i mogu i ostati duze a u medjuvremenu se mi vencamo...

Sta mislite o tome, ima li neko slicna iskustva i slicno...?

I ona i ja smo razvedeni ako to nesto znaci i ja nemam zavrseni kurs A1 nemackog jezika.

Pozdrav  :mah:

Moguce je dobiti dvojno nemacko-srpsko drzavljanstvo ako si se u Nemackoj skolovao duze recimo nego u Srbiji. Zapetljano je ali je moguce, cula sam. E sad, kada je u pitanju Rintintinov slucaj, ja se ne bih zafrkavala sa pravilima, otisla bih i iskoristila te preostale dane, pa Boze moj mozete se vencati i posle toga, cemu tolika zurba.

Da, ona je tamo od svoje 12-e godine, skolovala se i zaposlila, zato ima i nas i nemacki pasos.

ivanaste  hvala, ali ljubav je to, bas  ;)

Razgovarao sam sa covekom koji godinama ide relacija Srbija-Nemacka i obratno i kaze mi ovako: U godini kao sto svi znamo mozemo biti 6 meseci tamo, 6 meseci ovde ukupno, on tamo bude 3 meseca pa se vrati ovde nekoliko dana pa opet ode 3 meseca posto radi sezonski i hvata period prolece-jesen. Do sada nije imao problema osim kada je prekoracio 3 meseca i ostao bas ovo leto cetiri i po meseca i tu je zavrsio posao da ne pisem kako!!! I vratio se opet posle 3 nedelje provedene ovde. Da li je moguce da su ljudi toliko sposobni???

Pozdrav drustvo,

posto sam se raspitao moguce je ne cekati 3 meseca i putovati pre isteka tih 90 dana, samo se na Horgosu treba lepo "zamoliti" carinik da ne udari pecat u pasos.

Ima li neko to iskustvo?

Mislim da se na horgosu sve moze "zavrsiti" pogotovu s madjarima...

Covek koji se vracao samnom avgusta iz Nemacke u kojoj je ostao 4 i po meseca je lepo "zamolio" carinika i sve je bilo OK, a vratio se juce u Nemacku, ocekujem da mi se javi ovih dana.

@bagzy

to su mi mnogi rekli a i u mnogo slucajeva i ne lupaju pecate narocito ako se ide busom.

Guest
This topic is now closed to further replies.