Jump to content

Featured Replies

Pre par dana sam se vratila Lastinim busom iz Milana i jednoj devojci je slovenac napisao kaznu 1200e upravo zato sto nije imala ulazni pecat...Ja cesto putujem busom i uvek mi udare pecat tako da ja nemam to iskustvo...ocigledno sve zavisi od carinarnika!!

Sad ce rintintinov prijatelj lepo da se provede kad mu Austrijci budu otkrili da nema ulazni pecat

Sve ce ostati kao i do sada... A za izlazni pecat pri ulasku niko nije kriv jer se bezbroj puta ne udara u pasose!

Moguce je dobiti dvojno nemacko-srpsko drzavljanstvo ako si se u Nemackoj skolovao duze recimo nego u Srbiji. Zapetljano je ali je moguce, cula sam. E sad, kada je u pitanju Rintintinov slucaj, ja se ne bih zafrkavala sa pravilima, otisla bih i iskoristila te preostale dane, pa Boze moj mozete se vencati i posle toga, cemu tolika zurba.

Apsolutno nemoguće ga je dobiti ako imaš srpski. Najboljoj drugarici su mi tražili da ga se odrekne, iako je rođena u Regensburgu doduše i tamo se školovala uvek je imala YU/SRB pasoš, sada je pre mesec dana dobila nemački ali je našoj ambasadi morala da vrati i pasoš i ličnu kartu

@praguc - Ma sve moze drug. Odricanje ti traze tek kad prodjes celu proceduru oko dobijanja novog drzavljanstva. E onda ide srpski specijal. Ima milion opcija, najbolja je sudski proces...trazis od babe da te tuzi za klevetu, a Nemcima/Austrijancima odneses potvrdu da si kao srpski drzavljanin u sudskom procesu i da ces, naravno, cim se proces okonca, odbaciti srpsko drzavljanstvo. Zie Germans po defaultu ne razmisljaju kao da imas ikakvog osnova da ih zajebes, pa posle i ne proveravaju da li si se odrekao. Na sudu se ne pojavljujes, baba vremenom umre, a tebi ostanu 2 drzavljanstva.  ;D

@praguc - Ma sve moze drug. Odricanje ti traze tek kad prodjes celu proceduru oko dobijanja novog drzavljanstva. E onda ide srpski specijal. Ima milion opcija, najbolja je sudski proces...trazis od babe da te tuzi za klevetu, a Nemcima/Austrijancima odneses potvrdu da si kao srpski drzavljanin u sudskom procesu i da ces, naravno, cim se proces okonca, odbaciti srpsko drzavljanstvo. Zie Germans po defaultu ne razmisljaju kao da imas ikakvog osnova da ih zajebes, pa posle i ne proveravaju da li si se odrekao. Na sudu se ne pojavljujes, baba vremenom umre, a tebi ostanu 2 drzavljanstva.  ;D

:D genijalno :D

Kako je to lepo kada ti mozak ne funkcioniše kao prosečnom Srbinu.

Upravo mu funkcionise kao prosecnom Srbinu, kako nesto zeznuti... dok te ne uhvate.

• 3 weeks later...

...dobro bre, koji je tvoj problem? Azilanti i radnici na crno ti kvare ugled a u zemlji iz koje si,samo sto jos ne umriu od gladi... rec turista je misaona imenica...idi na forum o politici tu je pravo mesto za ovakve komentare. Ovde ljudi imaju muku,

Da se razumemo, ne volim da se igram sa zakonom ali sam se nasla sa "druge strane" i drago mi je sto uopste postoji ovakav forum. Uclanila sam se samo da bih odgovorila na prethodni post, ali kad sam vec tu da iznesem svoj problem.

Dosla sam u Grcku, i za tih 90 dana "napravila" papire na jos godinu dana i za sve to platila 550e.

Sada posle 10 meseci, kada sam nasla posao i kada su otisli da me prijave, saznajem da su moji papiri lazni i da mogu samo da se vratim kuci.

Ako sednem u autobus za Srbiju, i sama se prijavim na granici kazne ce mi biti

600-1200e.

Ako me uhvate, deportacija i zabrana ulaska.

Takodje su mi objasnili da kada prekoracis, ne broje oni na prste koliko si ostao duze, nego gledaju datum ulaska i od tada ti stopuju vreme.

Ja sam ostala 7 meseci duze, ali mi racunaju od datuma ulaska, dakle 10 meseci ilegalnog boravka!

I sada me mnogo interesuje kako mogu da predjem granicu a da ne platim tolike pare, jer moje prekoracenje udara u gornju granicu kazne.

Iscitala sam svaki post od prvog do poslednjeg...bilo je tu i skretanja sa teme...ali svako je imao neki muku, a samo tebe vidim da moralises o lepoti postovanja zakona i ostavljas postove tipa: Ostala si duze-snosi posledice! kako rece jednoj zeni iz Bosne. Molim te promeni forum, ne nerviraj ljude!

P.S. Drugari, ako neko zna bilo kakvu kombinaciju ili je u letu smisli - pisite! Mozda mi nesto i uspe.

P.S.S. A da, papire mi je "napravio" policajac u stanici za strance...i tamo sam isto dobila odgovor da se sama prijavim na granici, da ne cekam da me uhvate.

Hvala!

Ma Grci su to - opusteno !

Meni letos nisu ni pogledali pasos, nego smo kolima svi lagano prosli - zvanicno sam jos uvek u Grckoj.  teg

To, u kombinaciji sa nekim nocnim dolaskom na granicu (obuces Grcki dres :) )...

Evo moja ideja, da ne bude da samo popujem, mislim da je mozda najlakse preko bugarske se vratiti, kontam oni su u EU i nece grci zagledati nesto pasos, a bugare bas briga jer oni nisu u sengenu

...letos sam upoznala jednog policajca koji je studirao u BGu i zna srpski.

Danas sam otisla da ga potrazim i ispricala sve kako i sta...

realno sam trebala da imam problema jer sam sama dosla mecki na rupu ali lik je bio car...

rekao mi je kak je od 89-97 bio u Srbiji i ako nesto mrzi to je nasa policija u to doba...pa tako i mene

razume sto se plasim...

da ne gnjavim dalje, tacan podatak je da ako probijes vizu od 1 - 30 dana placas 600e

od mesec dana do godine dana to je 1200e.

Placas na izlazu iz zemlje ili ako zelis pri povratku u zemlju, znaci na granici. U Srbiji ne moze.

Mozes i da ne platis, ali onda sledi zabrana na 4 godine.

Ponudili su se da potraze nekog na carini ko bi me "proturio" i rekli mi da ne mrdam odavde, da me ne slucajno ne legitimisu.

Ako mi ne nadju nikoga, ceka me ova donja cena.

I da, cim platis, "Sledeceg dana ujutru mozes ponovo da udjes u Grcku, i pocnes da trosis nova tri meseca"

ne vazi vise kao pre, platis kanu i popijes zabranu. To su sad negde skoro izmenili.

Sve ovo pisem jer ce mozda nekome zatrebati.

A ja, cekam da vidim da li ce mi naci nekog da mi lupi pecat koji ne kosta nista ili bar da kosta manje od 1200 jevreja. Ne daju mi se sve pare koje sam zaradila na kaznu...narocitno sto cu posle morati da trazim od nekoga jer moji nemaju ni banke.

Ovo za dres ti nije lose...pandur (kako sam sebe zove, pritom me i nasmejao) mi je rekao da ako me pitaju sta sam radila,

da kazem da imam decka Grka i da sam bila koda njega. Preko toga da ne objasnjavam nista.

I ja se razmisljam da odem preko Bugarske, nesto kontam da cu lakse proci....

Sve u svemu hvala vam sto ste se javili...nemate pojma kako ste mi pomogli...mnogo ruzan osecaj kad si sam. Uz vas dvoje, eto sad nisam.

Ajd' pa pisem kako sam prosla i s' koliko para! Hvala vam ljudi!

Uh, nezgodno kako god da okrenes. Jel ne mozes nekako da "zagubis" pasos ili tako nesto,  ne znam da li to i dalje pali? Posto, iako platis kaznu, ne znaci da ti nece lupiti zabranu, opomenu ili sta vec.

Razmotri i opciju zvanu Mađarsko-Srpska granica. Ljudi su pisali da su tu "prolazili" sa manje para. Mislim da Bugarska nije dobra opcija, jer iylaskom iz Grčke izlaziš iz Shengen zone a to znači kontrolu na granici. Do Budimpešte nekim jevtinim letom.

Juce su iz policije zvali carinu i jos neko odeljenje za strance i sa oba mesta su potvrdili da ako platim, nemam zabranu ulaska.

Ranije je bilo: platis kaznu i jos ti lupe zabranu sad se promenilo. Znaci ili-ili...ili su da platim kaznu, ili ako ne zelim onda ne mogu 4 godine da udjem u zemlju.

Meni je bitno kako cu da prodjem grcku granicu a sa Bugare valjda nista ne treba da brine posto i onako nisu u sengenu a i njihova zemlja mi je samo tranzitna...

Ja i na aerodromu imam carinu, znaci mene Grci cekaju te cekaju...ako mi nadju nekoga da me prebaci, idem na taj prelaz pa u koju god zemlju usla...ako ne, platicu sta da radim.

A to za gubljenje pasosa mislim da je samo privremeno resenje, ako je uopste resenje, jer u kompjuteru postoji evidentiran ulaz ali ne i izlaz, pa dok se god zovem i prezivam ovako, sa sve maticnim brojem koji i da hocu ne mogu da promenim, ako probam da udjem sa novim pasosem ta kazna ce me cekati...osim ako ne odrobijam 4 god u Srbiji haha...crni humor.

Ako ides avionom unutar Shengena npr. iz Grčke u Mađarsku nemaš pasošku ni carinsku kontrolu.

Nema a?

Verujem, ali opet moram da proverim pre nego krenem, da budem sigurna.

Mene je zacudilo sto su letos na turistickim brodicima-onima sto voze ture do najblizeg ostrva

i nazad trazili pasose....

Hvala pedjalon...

Molon, nema sigurno provere pasosa grcka madjarska, jer su obe u sengenu. mislila sam i ja da ti predlozim preko madjarske, ali sam mislila da ces lakse mozda na granici bugarska grcka, mada, preko madjarske izbegavas grke skroz, onda ti preostaje samo obracun sa madjarima.

Uuuuuh!! Bas mi je tesko! :potty:

Razmislicu i o Madjarskoj...sve se nekako nadam da ce mi naci nekoga na granici...ali mrka kapa.

Nema veze. Sta je tu je, svaka glupost se placa. Idemo dalje.

Vama ljludi hvala do neba!

Zelim ti svu srecu!!!

Ja sam se dosta raspitivao ali za Nemacku, imas moje prethodne postove...

Jedan covek je platio Madjarima duzi ostanak u Nemackoj ali on je ostao oko 5 meseci, bio u Srbiji par nedelja i vratio se bez problema u Nemacku, tako radi godinama, lepo zamolis carinika, dogovorite se o tarifi, pricam o Horgosu za drugo neznam.

Tarifa ide od 20 do 300 eura zavisi koliko si prekoracila 90 dana.

Inace da dodam i ovo,

tek sad sam saznala kako su ostali ljudi iz Srbije ostali ovde po 5-6 meseci (da rade naravno) kad je viza samo tri meseca.

Dodju, i posle npr. 10 dana posalju svoj pasos po nekom turistickom autobusu nazad. Kako je na granici guzva, u busu samo

pokupe pasose i stave taj jedan u tu gomilu i odnesu na pecatiranje.

Rezultat - pasos izasao iz zemlje i ti si zvanicno kod kuce.

Posle ga vrate coveku da ga ima kod sebe.

Pri kraju sezone, ponovo na isti nacin posalje pasos, ovi ga iznesu iz zemlje i pri povratku ga ponovu ubace  u gomilu sa ostalim sa ciljem da ga ispecatiraju i tako naprave ulazak.

Vrate ti pasos, i tebi sad lepo stoji kao da si upravo usao u zemlju. Zavrsi se sezona, ides kuci ko covek. A ne kao ja. Magare!

Da me neko ne shvati pogresno, ne podsticem nikoga da ovo radi, samo pisem kako su se ljudi snasli.

Mozda se narednog leta neko magare kao ja, nadje u slicnoj situaciji, pa bih bila srecna da mu pomognem. I-a!  :)

Guest
This topic is now closed to further replies.