Jump to content

Featured Replies

Ja od mog gosta ne trazim da kad dolazi kod mene ponese novac, kreditne kartice, povratnu kartu, zdravstveno osiguranje itd.

Onda dolazim kod tebe da kao tvoj gost zivim 200 dana u tvojoj kuci, a, mozda i duze. Ne brini, ne nosim kreditne kartice ili zdravstveno osiguranje, siguran sam da ces ti kao dobar domacin sve to platiti ako zatreba.

Ako sam te pozvao da budes moj gost,

Sta ima ti mene da zoves? Dolazim ja i bez tvog poziva! A ako ti dosadi i odlucis da me izbacis, onda cu da se konsultujem na ovom forumu kako da se vratim u tvoju kucu kroz prozor ili odzak ;D

Pa brate, dobro mi dosao. Imam veliko dvoriste  :kamp:. Salim se naravno, evo ja obezbedjujem smestaj i klopu, pa koliko god ti je volja, izvoli.  :eat:  pijjj

clap.gif' alt=':clap:'>

Vize su ukinute za turisticka putovanja. Od turista se ocekuje da ponesu novac i da mogu da se izdrzavaju za vreme svog putovanja. Za prosecnog turistu 90 dana boravka u EU, u okviru 180 dana, je sasvim dovoljno. Ne razumem sta tu nije jasno.

Jedino razumem da postoje ljudi kojima je zao sto su vize ukinute. Da postoje ljudi koji bi da Srbija ostane usamljeno ostrvo, a njeni gradjani budu ovce koje zatvorene u svoje torove slusaju svoje cobane koji im govore da ce ta strasna, "fasisticka", Evropa, koja okruzuje nas mali tor, da ih pojede. Na srecu, imamo cobane, koji ce se truditi da ne provirimo u spoljni svet.  

E pa gospodo (drugovi?) zao nam je... Vize su ukinute, ograde su pale. Sto kaze pesnik:"Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka..."

Ako nam vrate vize, ne sumnjam da ce ovi, kojima je zao sto mozemo da slobodno putujemo, biti prvi koji ce, kao zaleci sto smo opet ogradjeni, da pricaju o toj Evropi koja je pokazala svoje pravo lice.

Vec sam pomenuo da nema smisla da se ovo pretvori u politicku diskusiju. Ovo o fasizmu, cobanima, torovima itd. mislim da ni ne zasluzuje paznju i dalje komentarisanje, nema smisla baviti se time, a citiranje "pesnika" koji se deklarisao kako se deklarisao, jasno pokazuje stav i razmisljanje clana koji je postavio ovakav komentar.

Svoje pravo lice Evropa je odavno pokazala.

"Daj siromahu pre nego sto ti zatrazi, jer ako mu pruzis pre nego sto je on svoje ruke ispruzio, daces mu i samopostovanje koje je vrednije od tvoje pomoci."

Nije bas "pesnik", ali dobro, mozda zasluzuje i on mesto na nasem forumu.

Ja necu dalje ucestvovati u komentarima koji se ne doticu teme. Mislim da istu time obesmisljavamo, kakva god ona bila.

Pozdrav i hvala.

Molim da se okanete politike, spustite loptu i da se drzite teme. U protivnom, postovi ce biti brisani. Hvala!

Kada na google ukucate nesto sto se tice ovog pitanja, prvo ili bar medju prva tri mesta je ovaj forum. Znacajno zar ne?

Pa znacajno kao i cinjenica da bi sa temom "Ceca nacionale i njene najblize drugarice", sigurno imali dosta posetilaca...

Vize su ukinute za turisticka putovanja. Od turista se ocekuje da ponesu novac i da mogu da se izdrzavaju za vreme svog putovanja. Za prosecnog turistu 90 dana boravka u EU, u okviru 180 dana, je sasvim dovoljno. Ne razumem sta tu nije jasno.

Ako je samo do turizma, onda je 90 dana mnogo. Zbog čega nisu dozvolili po 15 dana u okviru 180 dana. To bi značilo da zaposleni sa prosečnom platom u Srbiji može ceo svoj godišnji odmor da provede u EU i to 15 dana leti i 15 zimi. Ipak, oni su odlučili da dozvole čak 90 dana u zemlji gde prosečnu platu prima natprosečno mali broj ljudi. Sada, postoje razne teorije zašto je to tako. Na primer: žele da nam pokažu da su nam prijatelji, žele da omoguće ljudima da pohađaju škole jezika u inostranstvu, ili možda žele da tamo radimo na crno. Evo objašnjenja za posledju teoriju. Da bi se proizvela neka roba/usluga potrebna je radna snaga. Tu radnu snagu treba platiti. Tokom istorije radnici su se izborili za još neka prava, osim plate. Tu spadaju zdravstveno i socijalno osiguranje, bonusi, plaćeni odmor itd. Sve to košta poslodavca, On zato mora da povisi cenu svog proizvoda/usluge (da bi sve to platio) i to poskupljuje cenu krajnjeg proizvoda i čini ga manje konkurentim. Kod rada na crno, poslodavac najčešće isplaćuje samo platu (i eventualno prevoz) što mu omogućava da proizvede jeftiniji proizvod i samim tim konkurentiji na tržištu. Radom na crno se pomaže evropska ekonomija sa jedne strane (da bude konkurentnija) i srpska ekonomija sa druge strane (omogućava se našim radnicima da zarade plate koje inače ne bi mogli u svojoj zemlji). Liberali starog kova uglavnom preziru državu koja se "u sve meša i sve hoće da uređuje" i veruju da tržište treba da vodi glavnu reč. Pitanje je da li je to baš uvek tako.

I za kraj: kineska ekonomija nam je pokazala put do jeftine robe, ali Lao Ce je pokazao Put.

I za kraj: kineska ekonomija nam je pokazala put do jeftine robe, ali Lao Ce je pokazao Put.

Ljudi koji su prekoracili dozvoljeni boravak, sigurno imaju nekog razloga, pa pokusavaju da nadju nacin da se vrate kuci ili neko drugo resenje.

Da,naravno da mora biti razloga sto su prekoracili dovoljeni termin.

E,upravo je stvar u tom razlogu.

Neki razlozi su mi razumni - sto kazes,neko se razboleo,prevarili ga tamo kad je otisao i sl. - a ima i onih po meni nerazumnih razloga,koji su vrlo sebicne prirode."Namerno cu da prekoracim 90 dana,jer zelim sebi da ugodim,a za ostale me apsolutno bas briga".Aha,bas lepo nono

Mozda nisi procitao neki od predhodnih mojih postova na ovoj temi,uglavnom,za ove prve cu biti medju prvima koji ce ih posavetovati,ali mi je MUKA od ovih drugih sto im dupe zinulo za j...ne evre (/pare)  :potty:

Kad njih nije briga za mene,sto bi mene trebalo da bude briga za njih?Kraj price.

A na to se nadovezuje i ovo:

Kako mozete da osudjujete ljude koji srecu traze napolju na bilo koji nacin, ljudi grebu kako znaju i umeju...

Neka oni rade sta hoce,ne zanima me,ali nek rade posteno.

Ovo NIJE forum za upucivanje drugih "Kako zapoceti rad na crno u drugim zemljama".

Jeste forum za pomoc,ali ne bas takvu.Neka granica se mora povuci.

Usput,@camalus:negde si napisao kako oni radom na crno ne ugrozavaju druge,koji bi taj posao dobili i ovako i onako ako su za to (taj posao) sposobni.Hm...delimicno se slazem.

Ali.

Sad npr. dodje neki iz Hondurasa u neku zemlju i krene da radi na crno (dupe gladno para :bang:).I to se nekako sazna,procuje se,mediji objave vest o tome,i kraj.OK.A sta mislis kako ce posle toga da gledaju na druge iz Hondurasa koji takodje dodju u tu zemlju?Kad se zna zasto je onaj prvi (iz Hondurasa) dosao tu.

Moze taj drugi iz Hondurasa biti kompetentan i imati talenta i ostalo za to sto treba da radi (to je ono sto ti kazes,i sa tim se slazem),ali brate nemoj mi reci da ga nece drugacije gledati upravo zbog onog sto su mediji preneli o onom njegovom saplameniku-predhodniku.

(OK,krivi su ljudi sto su podlozni medijima,ali upravo ti o tome pricam)

Ја и даље стојим при томе ко може да прекорачи 90 дана у  месеци он није туриста.

Upravno tako.

• 2 months later...

Zdravo svima.

Registrovala sam se samo da bih pitala nesto. Procitala sam sve od prvog posta i usput par puta promenila plan  :) :-\

Zbog poslednjih par postova moram da naglasim da nisam ni kriminalac, ni nista slicno tome, i da je jako glupo i sebicno sto kritikujete ljude bez ikakve pomoci. Bolje cutite. Da, ostala sam duze (+ 3 meseca) svesno ali zato sto sam sasvim slucajno dobila priliku za to. Ne verujem da bi iko od vas odbio pare i super posao a da vas kuci ne ceka nista. Ja sam uspela da uradim ono sto zelim a to je da zaradim za studije. Ali, uspela i da se ne vratim kuci 6 meseci :-[ Sada ucim francuski redovno u skoli, imam potvrdu da sam student, imam zvanicnu adresu i dokaz da sam radila samo 2 meseca. Inace, u Francuskoj sam. Idem kuci za nedelju-dve i zelim da se vratim sto pre, sto znam da nije moguce. Koliko sam uspela da shvatim, ''najbolje'' je da platim jednima pa drugima na granici, i onda nazad opet isto? U skoli su mi rekli da idem avionom i kazem da idem kuci da podignem studentsku vizu. Ovde srecem mnogo koje niko nije ni proveravao avionom, ali to je sreca. Da li ovih 6 meseci, AKO uspem da odem pa da se vratim, mogu da uticu na studentsku vizu kasnije? Jel isao neko skoro, kako prolazite?

Molim vas da ne ulazite ko je, zasto, iz kog razloga...ostao duze. Poenta je da se pomogne onima koji jesu.

Hvala unapred.  klanj::

Kojima: jednima, pa drugima?

Plaća se kazna prilikom izlaska iz zemlje Shengena.

Drugi ne postoje.

Kojima: jednima, pa drugima?

Plaća se kazna prilikom izlaska iz zemlje Shengena.

Drugi ne postoje.

Znam ali ko zna na kog mogu da naletim, prelazi se i EU i nasa granica, proveravaju i jedni i drugi.

i da je jako glupo i sebicno sto kritikujete ljude bez ikakve pomoci. Bolje cutite. Da, ostala sam duze (+ 3 meseca) svesno ali zato sto sam sasvim slucajno dobila priliku za to.

Nije glupo,a jos manje sebicno.

Glupo je to sto neki ljudi ne mogu da zarade na legalan nacin pare ovde,nego treba da prevale 1000+ km da bi nesto zaradili.

To je glupo.

Zato bolje pamet u glavu.

i da je jako glupo i sebicno sto kritikujete ljude bez ikakve pomoci. Bolje cutite. Da, ostala sam duze (+ 3 meseca) svesno ali zato sto sam sasvim slucajno dobila priliku za to.

Nije glupo,a jos manje sebicno.

Glupo je to sto neki ljudi ne mogu da zarade na legalan nacin pare ovde,nego treba da prevale 1000+ km da bi nesto zaradili.

To je glupo.

Zato bolje pamet u glavu.

Hahaha, ok, to sto je jako glupo sto ne mozemo da zaradimo ovde je tema za potpuno desetu temu od ove i nesto me podseca da se vrti oko, hm, politike?? Ako ti mislis da neko stvarno ZELI da napusti sve sto ima, svoj dom, roditelje, prijatelje, kakvu takvu sigurnost.. da ode par hiljada km samo da bi zaradio za hleb, u zemlji ciji ni jezik ne zna...i izvini sto razbijam balon predrasuda, ali si u jakoj zabludi!! (!)

Znas da nije bas najpametnije da dodjes na forum da trazis pomoc, a odmah krenes da se svadjas.

Tara, ovde nikad nije bilo reči o politici, tako da nije lepo izvrtati tuđe reči. I na pogrešan si se forum registrovala, očigeldno je da nisi PUTNIK, a ovo je Sajt PUTNIKA Srbije.

Moje skromno mišljenje je da ovu temu treba prebaciti u podforum zvani "Život i posao u inostranstvu" jer prevazilazi putovanja i zalazi u druge teme...

Naslov je imao smisao kad neko priupita tipa: Ušao sam tad i tad, izašao tad i tad, kad sledeći put mogu da uđem i od kada mi se računa vreme?

Ako je samo do turizma, onda je 90 dana mnogo. Zbog čega nisu dozvolili po 15 dana u okviru 180 dana. To bi značilo da zaposleni sa prosečnom platom u Srbiji može ceo svoj godišnji odmor da provede u EU i to 15 dana leti i 15 zimi. Ipak, oni su odlučili da dozvole čak 90 dana u zemlji gde prosečnu platu prima natprosečno mali broj ljudi. Sada, postoje razne teorije zašto je to tako. Na primer: žele da nam pokažu da su nam prijatelji, žele da omoguće ljudima da pohađaju škole jezika u inostranstvu, ili možda žele da tamo radimo na crno. Evo objašnjenja za posledju teoriju. Da bi se proizvela neka roba/usluga potrebna je radna snaga. Tu radnu snagu treba platiti. Tokom istorije radnici su se izborili za još neka prava, osim plate. Tu spadaju zdravstveno i socijalno osiguranje, bonusi, plaćeni odmor itd. Sve to košta poslodavca, On zato mora da povisi cenu svog proizvoda/usluge (da bi sve to platio) i to poskupljuje cenu krajnjeg proizvoda i čini ga manje konkurentim. Kod rada na crno, poslodavac najčešće isplaćuje samo platu (i eventualno prevoz) što mu omogućava da proizvede jeftiniji proizvod i samim tim konkurentiji na tržištu. Radom na crno se pomaže evropska ekonomija sa jedne strane (da bude konkurentnija) i srpska ekonomija sa druge strane (omogućava se našim radnicima da zarade plate koje inače ne bi mogli u svojoj zemlji). Liberali starog kova uglavnom preziru državu koja se "u sve meša i sve hoće da uređuje" i veruju da tržište treba da vodi glavnu reč. Pitanje je da li je to baš uvek tako.

Ovo je cisat filozofila..Taj zakon uglavnom vazi u mnogim zemljama,ne interesuje nikoga da li neko ima para da dodje u posetu,ili ce da radi na crno..zakon je oko boravka jasan..A sto se tice robe,Zapadne zemlje su se orijentisale na Daleki Istok,i tamo je vecina proizvodnje.Sta ce njima Srbi,Bosanci,Rumuni,Bugari..pa za sasmo deficitarne poslove naravno..

Hahaha, ok, to sto je jako glupo sto ne mozemo da zaradimo ovde je tema za potpuno desetu temu od ove i nesto me podseca da se vrti oko, hm, politike?? Ako ti mislis da neko stvarno ZELI da napusti sve sto ima, svoj dom, roditelje, prijatelje, kakvu takvu sigurnost.. da ode par hiljada km samo da bi zaradio za hleb, u zemlji ciji ni jezik ne zna...i izvini sto razbijam balon predrasuda, ali si u jakoj zabludi!! (!)

Nema to veze sa politikom,niti sam je ikad pominjao.

To sto ti mislis da jedino negde u inostranstvu leze pare,a da ovde covek ne moze radom na legalan nacin da zaradi - to je tvoja zabluda.Prvo to razbi sebi u glavi,pa nesto pricaj drugima.Do tad - pamet u glavu (da ne kazem da cutis;barem na tu temu).

Da ne skrecem previse,jos da kazem da si ti ponajmanje putnik (bar koliko vidim po opisu),pa si mozda pogresila forum?

Putniku u nevolji bih uvek pomogao,ali emigrantima,svercerima,idem-da-radim-na-crno...neka potraze pomoc na nekom drugom mestu.

Moje skromno mišljenje je da ovu temu treba prebaciti u podforum zvani "Život i posao u inostranstvu" jer prevazilazi putovanja i zalazi u druge teme...

Naslov je imao smisao kad neko priupita tipa: Ušao sam tad i tad, izašao tad i tad, kad sledeći put mogu da uđem i od kada mi se računa vreme?

Druze potpuno si u pravu..svako ima pravo na slobodu kretanja,gde ce da zivi i radi..pa svake godine se iz Nemacke iseli 500.000 Nemaca u potrazi za boljim poslom..neznam gde zivi ovaj Laza???

To sto ti mislis da jedino negde u inostranstvu leze pare,a da ovde covek ne moze radom na legalan nacin da zaradi - to je tvoja zabluda.Prvo to razbi sebi u glavi,pa nesto pricaj drugima.Do tad - pamet u glavu (da ne kazem da cutis;barem na tu temu).

Lazo, gomila ljudi je isla sezonski da radi razne poslove jer ovde zaista malo ljudi moze legalno da zaradi novac posebno ako im treba za neku skolarinu i to svi znaju, ni ja ne volim kad cujem sto je neko prekoracio, ali gomila nasih ljudi zivi tamo po 20 godina na crno pa nikom nista i sad da nekog cerecimo sto je ostao koji mesec vise. Bitno je da niko nije azil trazio a to sto se radi na crno toga je uvek bilo i bice, pa i Bugari  i Rumuni kad su usli u EU su isli bez dozvola tamo da rade iako nisu imali pravo. Jedino sto bih predlozila da ljudi koji imaju ovakva pitanja postave lepo to na pp da ne ispadne pogresan utisak o samoj tematici foruma.

Molim za informaciju!!!! Prvi put sam usla u sengen zonu(Slovenija)04.02.2010. Da li je to datum kada pocinje famozno odbrojavanje od 180 dana.? Da li se onda ti periodi obracunavaju na sledeci nacin:04.02.-04.08 i 04.08.-04.02 .Poslednji put sam boravila u Sloveniji od 20.10.2011. do 12.01.2012. sto je ukupno 85 dana(radila sam sve po JUS-u),ali dobijam oprecne informacije o tome kada ponovo mogu da udjem u Sloveniju.  Od toga da mi je novi start renuo tog 20.10. do toga da od dana izlaska moram cekati 90 dana .Pitala sam i na Slovenackom granicnom prelazu i u ambasadama,ali svi kazu drugacije. Molim za odgovor ako neko zna. Hvala puno

• 2 weeks later...

i ja imam slicno pitanje i nadam se da ce neko da nam pomogne.. ja sam prvi put usla u sengen zonu 26og septembra 2011.. izlazila sam i vracala se, znaci sa prekidima.. poslednji put sam izasla 4og marta 2012, sa ukupno 90 dana provedenih u sengen zoni, nisam nista prekoracila.. ono sto me zanima jeste da li sad 26og marta pocinje novih 6 meseci? i meni su govorili razlicito.. cak mi je par osoba reklo da kad pocne nova godina od 1og januara se racuna tih 6 meseci, do jula.. i onda ne znam vise sta je tacno.. zanima me zato sto bih u aprilu opet da putujem a ne znam koliko mogu ostati i da li mogu uopste da idem..  :?

Racunaju 180 dana od dana prvog ulaska, a ne kalendarsku godinu..

Ako sam dobro izracunao, a verovatno nisam, stvari stoje `vako:

Usla si 26.09.2011. i do 23.03.2012. u Sengen zoni mozes biti ukupno 90 dana.

Od 24.03.2012. do 19.09.2012. imas novih 90 dana za boravak u Sengen zoni..

Neka me neko ispravi ako nisam dobro izracunao ;)

Nije mi jasna ta matematika. Izvini Ilegalac, posudicu tvoje brojke za primer. Ako udjes 26.9.2011. i do 23.3.2012. imas 90 dana, a od 24.3.2012. do 19.9.2012. imas jos 90 dana, to u teoriji znaci da mozes spojis npr 89 dana iz prvog (recimo da si prvi put usao u EU, ali i izasao 26.9. pa ti se to navodno racuna kao prvi dan boravka, a drugi ulazak ti bude 89 dana pre isteka perioda od 6 meseci racunajuci taj prvi ulazak kao polaznu tacku) i 90 dana iz drugog intervala, te fakticki ostanes 179 dana u cugu (ili sa izlaskom tog 23.3. i ponovnim ulaskom 24.3.) sto je malo nerealno.

Pre ce biti da od datuma kad izlazis/ulazis oduzmu 180 dana i racunaju boravak u tom intervalu. Npr ako ja izadjem iz EU danas, 14.3.2012. brojace mi dane pocev od 17. septembra. Ako sam u tih 180 dana prekoracio 90, onda sam u problemu.

Ima li to jos kome logike ?

Guest
This topic is now closed to further replies.