Jump to content

Featured Replies

E, evo, ovako, prekoracio sam famoznih 90 dana svojom greskom pri racunanju! Carinik na aerodromu mi je izracunao 45 dana prekoracenja. Bio sam kod supruge i on mi je trazio njenu adresu i podatke i rekao da ce to ici kod sudije. Ja sam predao za vizu kod nas u ambasadi, sutradan posle toga. Sada, da li neko zna da li ce to uticati za dobijanje vize i sta mogu da ocekujem kao kaznu? Poz i hvala!

edit:

Molim vas, pridrzavajte se pravilnika, izbegavajte velika slova!

Izvod iz pravilnika foruma:

"STOP velikim slovima

Konstantna upotreba velikih slova (pod Caps lock-om) ima značenje vikanja što je nepotrebno na forumu. Posebno je nepotrebno pisati naslove tema koristeći samo velika slova. To kvari opšti izgled foruma, a ne čini da vaša poruka bude primećena. Sem toga, izgleda ružno, kao da smatrate da je vaše pitanje važnije od pitanja koja su postavili drugi korisnici."

Moze da bude svasta i nista. ali to da se preracunas u 45 dana je neverovatno

nadam se da nece biti nista!!!!eto desilo se to racunao sam kalendarski pola godine bio sam od 12.02-20.3.2011 pa sledeci ulaz 27.o9-27.10 zatim 20.11-26.12.2011 pa 17.o1-07.02 2012 i 25.02-10.04. bassam zabrinut ne znam sada da li smem da putujem ili da cekam vizu kuci!!skroz bezveze!!!

i da li je nekome poznato zasto mi na licu mesta nisu naplatili kaznu ili stavili zabranu nego trazili podatke od supruge???

Pozdrav  svima 

mozeli neko dati dobar savjet neznam sta da radim isteklomi 90  dana a nisam iziso iz drzave 

Drage kolege putnici,

uskoro putujem u inostranstvo i u Nemačkoj ulazim u Šengen zonu.

Pratila sam ovaj i druge forume, pretraživala internet i sajtove Ministarstava, pokušavajući da svhatim kako se računa ovih "famoznih 90 dana" u okviru 6 meseci. Na kraju sam nazvala naše Ministarstvo spoljih poslova i tamo su mi rekli da oni ne znaju  :? ali da nazovem ambasadu zemlje u koju putujem (ulazim u Šengen) i da će mi oni objasniti.

Objašnjenje službenice iz Nemačke ambasade je da se period od 6 meseci računa od momenta prvog ulaska u Šengen od kada nam ne trebaju vize. Dakle, ako je neko, npr. prvi put u Šengen ušao 05.02.2010., broj dana se "resetuje" 05.08.2010., pa onda 05.02.2011. itd.

Naglasila je da ovaj period nema veze sa kalendarskom godinom, niti se 6 meseci broj unazad, u momentu izlaska...

E sad, u našem Ministarstvu su mi takođe rekli da to može da zavisi i od zemlje u koju se putuje (ulazi u Šengen)  :?

Tako da je moj savet da za sva pitanja i nedoumice nazovete ambasadu i proverite detalje sa njima...

Nadam se da će ove inoformacije nekome biti od koristi!  :mah:

...

Objašnjenje službenice iz Nemačke ambasade je da se period od 6 meseci računa od momenta prvog ulaska u Šengen od kada nam ne trebaju vize. Dakle, ako je neko, npr. prvi put u Šengen ušao 05.02.2010., broj dana se "resetuje" 05.08.2010., pa onda 05.02.2011. itd.

...

Ova informacija je delimično tačna, prvi put će se resetovati 5.8. ali za sledeći put je bitno kada će se ponovo ući. Npr. ako se uđe 15.9. posle prvog resetovanja onda će taj period trajati narednih 6 meseci tj. do 15.3 naredne godine.

Zvao sam ambasadu i prijavio da mi je ostecen pasos (dete pocepalo pasos  ;D ) rekli su mi da ce mi dati putni list(pasovan) umesto ostecenog pasosa. E sad pitao me je u ambasadi da li je ostecena i prva stranica pasosa.

Pa ne znam da li nece da stave prvu stranicu pasosa sa cipom na pasovan i da li uopste na granici mogu preko cipa da vide kad je bio zadnji ulazak u sengen zonu?

Pozdrav svim putnicima!  :mah:

Granicu prelaziš sa pasovanom tj putnim listom.

A ako je sačuvana prva stranica pasoša to tebi ide u prilog prilikom vađenja novog pasoša.

Mislis da na granici nece trazi ti taj osteceni pasos zbog cipa da ubace u kompijuter da li oni preko cipa mogu da vide kad je bio zadnji ulazak?

Hvala ti na brzom odgovoru!  :pivoooo:

molim vas imam jedno pitanje dali moze ko da mi pomogne ovako moj prvi ulazak u njemacku bio je 25.05.2011g napustio sam 27.07.2011g nakon 4mjeseca pauze otiso sam opet 29.11.2011g i napustio 27.02.2012g kad ja imam pravo da ponovo odem za njemacku jer sam jednom samo iskoristio 2mjeseca osto mjesec a ovaj zadnji put sam bio dva mjeseca i 27dana molim za pomoc

Pa kad im pruzis pasovan nece im ni pasti na um da ti imas prvu stranu pasosa ili sta god drugo.

I preko cipa se ne moze videti kad se ulazi ni izlazi vec samo da li postoji neki proces protiv tebe u zemljama EU. Na osnovu pecata se gleda broj dana.

Pitam se koliko je nasih ljudi izgubilo ili ostetilo pasos otkad je aktuelno ovih "famoznih 90 dana" ?  :?

U Becu ta brojka tezi beskonacnom  ;D U sustini njih bas briga...cim si ti uspeo da se snadjes, ne interesuje ih preterano kako si to uspeo, sve dok nije preterano ilegalno. Bas ako se nekom zalomi da mu broje dane, ili je previse upadljiv, ili ima samo par pecata...uglavnom se nece desiti nista. Nije da preporucujem, ali nije bas situacija toliko nezgodna za ljude koji prekorace dane  :)

Sutra idem po pasovan prekosutra putujem, javljam vam kako sam prosao! 

Pozdrav!

• 2 weeks later...

Zdravo svima :)

posle visecasovnog citanja, uspeh procitati sve, ali nije mi bash Sve najJasnije..

potrebna mi je vasa pomoc od srca jer odgovore razlicite dobijam sa svih strana chak i od ambasada

naime:

putujem non stop po EU po raznim festivalima i dobih priliku da ostanem da zivim i radim u jednoj baltickoj zemlji

Dve firme su spremne da me prijave i da sve naravno i legalno zavrsimo sto me jedino i interesuju, jer ilegalno ne zelim nishta.

Problem nastaje kada se sve to razvlacilo zbog mnogo razloga da sada ne ulazim u detalje, ali (ma koliko glupo zvuchalo) zbog svojih chestih putovanja i nekih licnih poteskoca, zabrojah se sa danima i predjoh famoznih 90 dana. Problem nastaje jer kada smo otisli u Imigraciono te Balticke zemlje da resimo konacno pitanje prijave u toj firmi i dobijanja njihove licne karte itd itd, oni naravno nisu prihvatili zahtev jer sam tada vec imao 92 dana, stoga ilegalno sam provodio vreme po zakonu u Shengenu. Da samo dosli 2 dana ranije sve bi bilo U redu kaze Shalterusha (jupi).

Zvao sam nashu ambasadu, policiju, advokata, ambasadu te zemlje u Bugarskoj (jer je u Srbiji nema)...ali na kraju sam se morao vratiti nazad u Srbiju sto me je advokat posavetovao da to resim odavde (a ko da sam imao ozbora) :)

U medjuvremenu smo tamo izvadili TAX NUMBER, sto znachi da me je gazda firme prijavio kod sebe da placam porez, ali za boravicnu dozvolu, ambasada te zemlje mi je rekla da moram licno doci da predam i da nece biti problem oko papira da ih dobijem veoma brzo.

------------------------------------------------------

PROBLEM nastaje sledeci.

Jedina najbliza ambasada te zemlje je u Bugarskoj, a ja u Bugarsku ne mogu jer mi je isteklo 90 dana  :potty:

Zvao sam ambasadu bugarske, objasnio situaciju i rekao da mi treba viza samo za 2 dana da odem, predam, vratim se, ali baxuzi ne daju..

U toj zemlji mi je ostao stan koji placam, posao koji me cheka u dve firme, i ocekuju da se vratim STO PRE da bi to funcionisalo, a oni su spremni sve da pomogni.

Pored toga skoro svaki vikend putujem inache po eventima u EU gde drzim razne radionice muzike i plesa, itditd.. ti festivali naravno ne mogu nishta jer uglavnom placaju keshom zbog poreza stoga se to ne racuna kao "posao" koji moze da pomogne u ovom slucaju.

moja pitanja su sledeca:

1) ushao sam u SHENGEN 19-01-2012 a izashao 30-04-2012.

Kako se rachuna sada sledeci ulazak u Shengen 3 meseca, jel od 19-og jula ili 30og jula ?

2) moze li se izvaditi viza TURISTICKA bilo koje shengen zemlje (iako sam presao 90 dana) sa kojom bih onda otishao u bugarsku da predam za Boravicnu?

3) moze li se izvaditi turisticka viza za shengen uopste na neki period, jer ovaj mesec npr treba da sam u 4 zemalja EU da nastupam

4) posto kazete da sistem ne belezi elektronski ulaske i izlaske na granici, vec oni broje to sami (sto sam i doziveo u Frankfurtu sada kad sam dolazio), gde je carinik gledao datume, i pitao me kada sam ushao u shengen, na sta sam ja bio odmah iskren i rekao o chemu se radi.. .smarao je malo, ali me je pustio bez problema. Dali to onda znachi da ako npr hocu da udjem opet u shengen zonu, a imam mnogo pechata, da on elektronski nishta nece videti, i samo me pustiti u slucaju da sam ne bude brojao i gledao datume na pechatima?

U Junu krajem treba da sam u Hrvatskoj na par dana, gledam sve opcije, chak i ambasada CRO ako daju vize, chak bi mi i organizator festivala poslao pozivno pismo

5) najgora opcija, ako sve ovo ne uspe, ako prijavim da sam izgubio pasosh, dali novi pasosh onda mogu bez problema koristiti na granici ako kazete da sistem ne proverava datume?

HVALA OD SRCA Jos jednom, od ovoga mi zavisi karijera i buducnost, stoga trazim kao sto vidite reshenje za sve..

srdacan pozdrav

Kao prvo Bugarska nije u Shengenskom sistemu kontrole granica, tako da tamo možeš da ideš.

Kao drugo, kada opet odeš po "papire", u toj baltičkoj zemlji ponovo će videti, na osnovu sadašnjg pasoša, da si prekoračio. Dakle novi pasoš.

Sretno.

dobio sam info of Ambasade Bugarske da su oni u Shengenu i da ni ne pokusavam da predjem granicu jer ce me vratiti ..

Posle sam saznao da su u "tranziciji" u Shengen .. ali mi i dalje nije jasno da ako nisu zaista skroz prihvaceno u cemu je problem.. mislim da i u CRO mogu ici ako se ne varam jer oni nisu u Shengenu.

a kada kazesh novi pasosh, jel to potvrda da ovaj sistem "gubitka" pasosha, i vadjenja novog funkcionishe, jer te nisam sasvim razumeo

hvala jos jednom

U Cro mozes ici bez problema, oni jos uvek nemaju veze sa Sengen prostorom. Novi pasos prolazi i verovatno je u tvom slucaju najbolja opcija.

Za one koji su u slicnoj situaciji, ali ne postoji salterusa koja ce naknadno da broji...sve je u broju pecata. Danas sleteh u Bg i bas sam gledao pasos, u poslednjih godinu dana sam boravio nekih 250 dana u EU bez ikakve vize, dozvole... Niti jednom mi nisu gledali, brojali itd. Doduse, imam nekih 30 EU ulaza-izlaza u tom periodu, plus pecati od ranije i iz drugih delova sveta, pa osnovano sumnjam da cim vide veliki broj pecata odustanu od bilo koje ideje detaljnog pregleda. I ogradjujem se, isao sam samo avionom i kolima. Voz je prilican, a autobus najveci rizik, jer iz autobusa iznose pasose i definitivno pregledaju barem neke pasose, jer kad god sam putovao tako, izvlacili su ponekog na razgovor, a cesto su i vracali.

Ja nebih da budem "veći katolik od Pape" ali Bugarska nije u Shengenu, trebala je biti od 01.01.2012., kao i Rumunija, ali nisu se još stekli uslovi. Kada će..? Možda od sledeće godine.

U tvom slučaju, mislim, da je najbolja varijanta dobijanje novog pasoša. Stari pasoš, ako je oštećen a prva strana neoštećena, se može lako zameniti novim. Ne nagovaram te, samo podsećam na predhodnu praksu.

Po svemu sudeci, novi pasosh, sa sve "ne brojanjem" dana u shengenu preko Kompjutera, vec rucno, zvuchi kao moguce resenje.

Provericu jos u ponedeljak za Bugarsku, ali ako je tako zaista (iako oni preko telefona su mi rekli da se ne usudjujem da udjem u Bugarsku) spakovacu se i otici u Sofiju, da predam papire za vizu.

Neverovatno koliko ljudi koji zaposleni su u tim ustanovama nemaju pojma o stvarima koje osnovne su, jer do sada toliko razlicitih informacija sam dobio.

Hvala svima jos jednom

Ja nebih da budem "veći katolik od Pape" ali Bugarska nije u Shengenu, trebala je biti od 01.01.2012., kao i Rumunija, ali nisu se još stekli uslovi. Kada će..? Možda od sledeće godine.

U tvom slučaju, mislim, da je najbolja varijanta dobijanje novog pasoša. Stari pasoš, ako je oštećen a prva strana neoštećena, se može lako zameniti novim. Ne nagovaram te, samo podsećam na predhodnu praksu.

Bugarska, Kipar i Rumunija nisu u šengenu, ali se vreme provedeno u njima računao kao vreme provedeno u šengenu.

Guest
This topic is now closed to further replies.