Jump to content

Featured Replies

Ljudi evo jedne informacije iz prve ruke slucajno naleteo na ovaj forum...Ja ovo sto vam govorim licno sam probao i nema nikakve sanse da provale...Zapravo ja sam radio u Francuskoj skoro 6 mesece nisam dolazio u Srbiju i onda mi je pala na pamet ideja,posto je Makedonija uvela da se moze putovati sa Licnim kartama za gradjen obe zemlje,a ja sam iz Nisa najblize mi je bilo da odem u Makedoniju,lepo iz pariza avionom odletim u skoplje..... Na aerodromu u Parizu niko me nista nije pitao prosao kontrolu kad sam sleteo u Skoplju takodje prosao redovnu kontrolu izasao sa aerodroma i dosao u Srbiju na granicnom prelazu sa Licnom Kartom usao niko nije proveravao samo pogledaju i vrate...Posle 20 dana opet sam legalno presao granicu kroz hrvatsku Sloveniju i otisao za Francusku i opet isto se vratio i nikom nista ,znaci ovako mogu putovati svi i raditi na crno u EU,i dolaziti u Srbiju preko bosne Crne Gore makedonije kome gde odgovara ali pod uslovom da u Srbiju udjete sa Licnom kartom....To je proverena i sigurna sema z one koji imaju mogucnost da rade na crno u EU

Mislim da nema veze u koju zemlju, sem Shengena, putuješ. Gleda se vreme provedeno u zemljama Shengen zone tako je moguće da shvate prekoračenje.

da razumem i znam to sve ali iz mog iskustva govorim kako sam prosa,i mislim da su male sanse da nekog provale, e sad zavisi opet i od broja pecata jer moj pasos je pun skoro imam jos jednu praznu stranu tako da bas i ne vide se svi pecati tako da verovatno manje gledaju nego ko ima jedan dva pecata...sad  opet ne znam kako to funkcionise ali ja sam probao ovu soluciju i evo i sad radim u francuskoj na crno naravno vec nekoliko meseci i opet cu se vratiti tako kao pre pa videcemo ali mislim da nema sanse da primete narocito kada ulazim u drugu zemlju kao sto je makedonija sta njih zanima da li sam ja prekoracio vreme boravka,ja sam usao u Makedoniju legalno a na ulazu u Srbiju pokazao Licnu kartu.....

Gde god da ides, a da to nije Sengen zona, iste su sanse da ti pogledaju. Ko rizikuje, svejedno je da li rizikuje odlazeci u Makedoniju ili direktno u Srbiju. Nemoj deliti takve informacije, ljudi citaju ovaj forum, ne treba im dodatni trosak od Makedonije do odredista u Srbiji.

Iste su sanse ako udjes u Srbiju sa Licnom Kartom,ja sam naveo Makedoniju zato sto sam iz Nisa i blize mi je da idem u Makedoniju negu u Bosnu na primer ili u Crnu Goru (iz sve tri zemlje moze da se ide licnom kartom),neko ko je iz Loznice ili iz Sabca normalno mu je da bi isao do Sarajeva avionom i onda usao u Srbiju....Makedoniju sam naveo kao primer gde sam ja isao ne znaci da mora svako ici tamo.... Ja se izvinjavam ako sam nekom poremetio planove ali cisto navodim primer i iznosim svoje iskustvo.....

Svako iskustvo je dobrodoslo, ali je problem sto ti kreces od pogresne premise. Nije problematican ulaz u Srbiju, vec IZLAZ iz Sengen zone. Na ulazu u Srbiju (ulazio ti preko aerodroma NT, Madjarske, Makedonije, CG, BiH...) nikog ne interesuje koliko si ti proveo van Srbije. Kao nosilac srpskog pasosa mozes da udjes u Srbiju kad hoces i ostanes koliko hoces. Problem je ako te provale na IZLAZU iz Sengen zone. Dakle cak i na vecim aerodromima imas jedan kontrolni punkt gde ti lupaju izlazni pecat...ako to prodjes, svejedno je u koji se avion posle ukrcavas i dokle taj avion van Sengen zone uopste ide.

Objašnjenje službenice iz Nemačke ambasade je da se period od 6 meseci računa od momenta prvog ulaska u Šengen od kada nam ne trebaju vize. Dakle, ako je neko, npr. prvi put u Šengen ušao 05.02.2010., broj dana se "resetuje" 05.08.2010., pa onda 05.02.2011. itd.

Naglasila je da ovaj period nema veze sa kalendarskom godinom, niti se 6 meseci broj unazad, u momentu izlaska...

E sad, u našem Ministarstvu su mi takođe rekli da to može da zavisi i od zemlje u koju se putuje (ulazi u Šengen)  :?

Tako da je moj savet da za sva pitanja i nedoumice nazovete ambasadu i proverite detalje sa njima...

Nadam se da će ove inoformacije nekome biti od koristi!  :mah:

Po ovom pravilu mozes imati vise od 170 dana u 6 meseci.(udjes ako udjes pocetkom februara i ostanes 5 dana a onda odes krajem maja i ostanes do pocetka avgusta (70 dana) pa posle "reseta" u avgustu opet odes na 3 meseca (septembar, oktobar, novembar) Mislim da ne postoji nikakvo "resetovanje", jednostavno prilikom izlaska iz zemlje prebrojis dane u predhodnih 6 meseci. Radim tako vec godinama, nikad nisam imao problema, doduse u Nemackoj mi redovno broje dane pri izlasku dok u Italiji su prezauzeti opijanjem kapucina.

@Hulk - u to sam i ja bio ubedjen, pa su me demantovali u par navrata (na srecu samo u institucijama, ne i na granici). Koliko god zvuci nelogicno, izgleda da je bas tako kao sto si naveo u primeru...

@Pretender Siguran sam da ce na granici da ti objasne drugacije, a ti probaj pa javi :)

Objašnjenje službenice iz Nemačke ambasade je da se period od 6 meseci računa od momenta prvog ulaska u Šengen od kada nam ne trebaju vize. Dakle, ako je neko, npr. prvi put u Šengen ušao 05.02.2010., broj dana se "resetuje" 05.08.2010., pa onda 05.02.2011. itd.

Naglasila je da ovaj period nema veze sa kalendarskom godinom, niti se 6 meseci broj unazad, u momentu izlaska...

E sad, u našem Ministarstvu su mi takođe rekli da to može da zavisi i od zemlje u koju se putuje (ulazi u Šengen)  :?

Tako da je moj savet da za sva pitanja i nedoumice nazovete ambasadu i proverite detalje sa njima...

Nadam se da će ove inoformacije nekome biti od koristi!  :mah:

Po ovom pravilu mozes imati vise od 170 dana u 6 meseci.(udjes ako udjes pocetkom februara i ostanes 5 dana a onda odes krajem maja i ostanes do pocetka avgusta (70 dana) pa posle "reseta" u avgustu opet odes na 3 meseca (septembar, oktobar, novembar) Mislim da ne postoji nikakvo "resetovanje", jednostavno prilikom izlaska iz zemlje prebrojis dane u predhodnih 6 meseci. Radim tako vec godinama, nikad nisam imao problema, doduse u Nemackoj mi redovno broje dane pri izlasku dok u Italiji su prezauzeti opijanjem kapucina.

Tacno..uzmes pasos,i od danasnjeg dana krenes unazad 6 meseci,izbrojis koliko si bio dana i sve je ok..i uvek tako..to znaci koliko si bio dana u zadnjih 6 meseci..ne smes biti vise od 90..

Ali da razjasnimo nesto, mislim da je vec to razjasnjeno ali ipak...

3 kalendarska meseca i 90 dana nije isto, ako se broje dani razlika je nekoliko dana u odnosu na 3 meseca, na primer:

Ulazni pecat u EU je 01.avgust 2012, ali kada se izbroji 90-i dan po brojanju je 29.oktobar 2012

Pozdrav svima:

imam jedno pitanje  u vezi ovih 90 dana boravka u EU.

otisao sam u Austriju sl datuma

ulaz:                              izlaz:

29.12.11                        06.01.12

15.04.12                        01.06.12

07.06.12                        10.07.12

znaci izasao sam tacno 90 dan iz EU. pitanje kada mogu ponovno da idem nazad jer treba da se vjerim.molim pomozite.jer sam cu dosta glasina.kao npr:kad istekne 90 dana da se vratim nazad u svoju zemlu i ponovno sutredan mogu nza austrijuodma sledecih 3 mjeseca boraviti.tako da neznam ni sam i molio bih za informaciju.unaprijed hvala

ne mozes odmah da se vratis natrag. broji se zadnjih 180 dana i 90 dana u okviru toga. znaci da ako ti je isteklo juce 90 dana, i ako odes za dva dana, to znaci da mozes da budes samo dva dana. uvek racunas od planiranog dana ulaska koliko si dana od prethodnih 180 dana proveo u EU i to je to, jer u okviru 180 dana mozes da boravis 90 a ti si to vec sve "ispucao". Znaci, da ako sad ostanes kod kuce nekih mesec dana , to znaci da kad udjes opet u EU mozes boraviti tih "zaradjenih" mesec dana. Ovaj period od 180 dana se ne meri kalendarski nego od datuma ulaska u EU se racuna

Ako je ta logika racunanja, a uglavnom tvrde da jeste, to znaci da ti mozes koliko danas da odes tamo. Jer, obizrom da je danas vec 30. jul, "brise" ti se onaj prvi boravak u januaru, jer je tome vec proslo vise od 180 dana. Znaci, obzirom da si od aprila do juna boravio oko 47 dana, ako se ne varam i potom jos oko 34 dana u junu/julu, sto daje ukupno 81. Dakle, mozes vec danas da odes, ali da ostanes samo 9 dana, sto ti je dovoljno da se veris ;) Posle toga, mogao bi tek u oktobru, jer tad prolazi 180 dana od onog ulaska u aprilu. A mogao bi da ostanes onoliko dana, koliko bi usao posle tog nekog, otprilike 15.oktobra. Npr, ako bi usao 20. oktobra, to znaci da bi mogao ostati 5 dana. Nadam se da je jasno, cisto sabiranje i oduzimanje, nizi razredi osnovne skole  ;D

Ja imam VEEELIKIIII problem... Zapravo trebam da pređem iz Ciriha, Švajcerske za Norvesku.  :o E sad ono sto mene zanima je dali neko zna da se moze preci bezbedno avionom. Zapravo ja sa u EU pa sam posteđena kontrole, ali me ipak kopka dali mogu da te zaustave ili vec negde ga te kontrolisu??? Ako je neko putovao po evropi avionom neka mi odgovori, bila bih mu jakooo zahvalna...  :-[

A što se tiče Mađarske moje lično iskustvo je da kako hoćeš možeš sa njima. Moja drugarica je 90 dana bila u EU, došla kući na tri dana i ponovo ušla u EU... ;) Tako da mislim da se to da srediti...

S obzirom da su i Norveka i Švajcarska u Šengenu, nemaš problema, odnosno nema pasoških kontrola, a što se tiče tvoje drugarice , nije ni imala problem da udje u Madjarsku, jer posle tri dana boravka u Srbiji ona i može regularno da boravi ta tri dana, a sad šta će da bude kad se bude vraćala a ostala duže od tri dana, to već nije pitanje za ovaj forum

Hekata hvala punoooooo... Sad si me oraspoložila...  :D Da ali kako to, znaš ona radi ovde na crno... I ode na tri dana u Srbiju i tri meseca bude u Swiss. Ona provede u srbiji godišnje  oko 15 dana. O tome pričam. Jer se da srediti na Mašarskoj granici... Mada ne znam, možda su sad i pooštrili... Svakako slažem se sa tobom da se ne trena igrati, jednom se nadrlja...  nono

nadam se da neće nadrljati. samo kažem kako bi trebalo. Teoretski ona bi trebala da ima problem na izlasku iz Šengena, a pri ulasku ako je ostala bar nekoliko dana u Srbiji (pod uslovom da joj nisu lupili zabranu) uvek može da udje, jer "ide na jedan dan u Budimpeštu".

Pozdrav! Moj problem nije u vezi zakona Evropske unije, ali, vidim da, na ovoj temi, dobri ljudi daju predloge, resenja ili bar koju rec utehe, pa odlucih da i ja izlozim svoju pricu...

Naime, zivim u jednoj maloj ulici, puno stanara i malo parking prostora, a ja imam malo veci auto (nije vazna marka, da se ne hvalim).

E, sad, mi komsije se nekako snalazimo i parkiramo na ulici, ostavimo mesta da moze kolima da se prodje, mislim, ljudi smo, dogovorimo se oko parkiranja.

Ali problem je sto je nasom ulicom, do skoro, prolazio i autobus gradskog saobracaja, dakle, javni prevoz. Vise se provlacio, nego sto je prolazio, ali, nekako je isao. Medjutim, nadlezni u gradskom saobracaju, odlucise da to vise ne moze tako i da resimo problem parkiranja, ili ukidaju autobus kroz nasu ulicu. Kao da mi ne bi hteli da parkiramo na parkingu, ali parkinga nema, pa se snalazimo.

I, na kraju, ukinuse autobuski prevoz u ulici. Mislim, nevazno, ja se vozim kolima, a i uvek sam se plasio da ce prokleti autobus da mi otkine retrovizor.

Ali, sad su problem komsije koje su koristile taj autobus. Sad moraju da pesace 2 kilometra do prve stanice, a i tamo moraju da guraju sa drugim putnicima, a u nasoj ulici su mogli lepo da sednu na pocetnoj stanici. I sad optuzuju nas sto parkiramo nepropisno, kao da smo mi krivi sto parkinga nema dovoljno. I ko je uopste mogao da poveruje da ce stvarno da ukinu autobus? I kao da je par kilometara peske neki problem.

Da ne duzim, naculi smo da ce ljute komsije da zovu "pauka" da nam odnese kola! Da li da platimo kaznu za parkiranje i nastavimo tu da parkiramo, valjda nece "pauk" opet da dolazi? Ili da potplatimo nekog u parking servisu? Da probam da nabavim neke diplomatske tablice "na crno", da mi ne odnesu auto, cuo sam da i to moze?

Malo poduzi tekst, ali, muka naterala, izvinite.

I nadam se da nisam pogresio forum, mislim, ono, kola, autobusi, pesaka... bitno je da se putuje zar ne?

Nadam se da ce bar neko razumeti!

Forum nisi pogresio, jer u sekciji "Trice i kucine" moze sve da se pita :)

Ali, mislim da ovaj post apsolutno nema veze sa ovom temom, pa, hajde da vidimo da li ce ti neko odgovoriti, pre nego sto ga prebacimo u navedenu sekciju.

Ne mogu da verujem šta ljudi pitaju na Klubu putnika..... Sklanjajte temu u trice i kučine, ak joj je i tamo mesto...

clap.gif' alt=':clap:'>

Nabavi diplomatske tablice!

Da ti  odnosi pauk auto? Strašno.

I objasni komšijama da je pešačenje zdravo.

jedno pitanje ko zna sta i kako moze da mi se desi prilikom povratka u NASU SRBIJU???

naime ostao sam vise od godinu dana preko dozvoljenog limita od 180 dana koje posledice mogu da me snadju prilikom prelaska granica eu i nase?? i sta me ceka kod nas u srbiji??  MORAM DA SE VRATIM STO GITNIJE PA ME INTERESUJE VASA  MISLJENJA I ISKUSTVA LICNA ILI IZ NEKOG PRIMERA KOJI STE CULI!!!!

HVALA VAM PUNO !!!!! prvi put sam ovde i nesnalazim se bas sa forumima tako da sam mozda pogresio temu !!!! ali se nadam da cete ùme uputiti na pravu stranicu !!!!

pozdrav ljudi, imam jedno pitanje...

Proveo sam 80 dana u EU zadnjih 6 meseci, a poslednjih mesec dana sam bio u Grckoj, za koju sam imao izvadjenu vizu...

Posto opet treba da idem na mesec dana, jel mi ulaze i ovih 30 dana sto sam bio u Grckoj u tih 90 ako sam imao izvadjenu vizu, ili ta viza ni cemu ne sluzi?

i u ambasadi su mi rekli da moram u grckoj da se javim u policiju kako bih aktivirao vizu!??! kada sam otisao tamo samo su me bledo pogledali, nisu imali pojma sta treba da rade...

jel mi se vazi ta viza uopste ili moram da otkazujem put kako ne bih prekoracio ovih 90 dana?

Guest
This topic is now closed to further replies.