Posted September 24, 201014 yr pozz ljudi hteo sam da vas pitam nesto u vezi ovih viza! naime prekardasio sam onaj period od 90 dana i treba da se vratim nazad u bg! kakve su posledice,savet,sta raditi? dal ce da me cimaju na grani? na koji prelaz da udjem i sl.? unapred hvala
September 24, 201014 yr mislim da te nece mnogo cimati.ali da ti zabrana ne gine.cini mi se da je asolutno svejedno na koj ces prelaz da udjes.najbolje bi bilo na nadjes neki na kom ce tvoj prolazak proci neprimeceno! salu na stanu vrlo nezavidna situacija! mislim da ti kao sto rekoh zabrana ne gine ako si mnogo zagazio preko 90 dana.ako je kratko mozes da se probas da se vadis na bolest ili sta vec..... ko zna mozda i uspes!
September 24, 201014 yr Ma ako primete, samo reci da si se vracao nazad, ali ti nisu lupili pecat (ako ides preko Madjarske, reci kako Rumuni nisu revnosni, ako preko Rumunije, kazi Bugari )!
September 24, 201014 yr Da, mozda ti je najpametnije da se vratiš preko Rumunije, na prelaz kod grada Oradea, zato što je to jedan od glavnih prelaza između Mađarske i Rumunije, i nikom neće biti čudno što prolaziš tuda. Glavna stvar je u tome da iako izlaziš iz šengenske zone da si ipak i dalje u EU, što smanjuje "napetost" kod policije i carinika. Kad te budu pitali kuda ćeš, možda najbolje da ne kažeš da ideš u Srbiju, jer ćeš tek onda izazvati sumnju, pošto ideš zaobilaznim putem.
September 24, 201014 yr Inace, ne gledaju oni od pecate koliko si ostao, nece niko traziti pecat, pa brojati na prste, koji mesec koliko dana ima To ti kompjuter izbacuje, valjda sveti nesto crveno u vakav slucaj. Zbog toga mislim da nije toliko bitno na koji prelaz ides, vise bi mozda zavisilo od carinika na koji naletas i njegovog raspolozenja u momentu I valjda zavisi koliko dana plus si ostao, ako su 3, 4, 5 dana, mozda mozes da probas na bolest ili staznam vec sta. Ali ako je mesec dana u pitanje, mozda neces moci uci u Evropi neko duze vreme I pisi ovde kako je proslo, da znamo bar.
September 24, 201014 yr Author au al ste me sad prestravili!!!! ma prebacio sam 20 dana preko,a moram dole za kaoji dan i pbice malo manje od metar dana. znaci naj.... sam. ja sam razmisljao da idem avionom do sarajeva,pa onda da u udjem u majku srbiju sa lk!! ili autom preko slovenije( al tamo mi je prosli put onaj carinik gledo pasos i trazio kad sam otisao i kad ulazim opet),pa onda opet na lk!! a sta se desava ako mi ne lupe pecat i sledei put kad budem ulazio u eu,me pitaju gde ti je pecat da si se vratio??? sta mislite sta se desava onda??? pozz
September 24, 201014 yr Pa kakve ima veze da li ces u Srbiju uci pasosem ili licnom kartom? Kontrola je na izlazu iz Sengen zone, gde god ti da odletis. Nadaj se samo da niko nece da ti broji dane i da ces da prodjes neprimeceno. Ne prolaze pasosi kroz kompjuter na svakom prelazu, ali mislim da na aerodromima gotovo sigurno, pa izbegavaj letenje.
September 24, 201014 yr Inace, ne gledaju oni od pecate koliko si ostao, nece niko traziti pecat, pa brojati na prste, koji mesec koliko dana ima To ti kompjuter izbacuje, valjda sveti nesto crveno u vakav slucaj. Zbog toga mislim da nije toliko bitno na koji prelaz ides, vise bi mozda zavisilo od carinika na koji naletas i njegovog raspolozenja u momentu I valjda zavisi koliko dana plus si ostao, ako su 3, 4, 5 dana, mozda mozes da probas na bolest ili staznam vec sta. Ali ako je mesec dana u pitanje, mozda neces moci uci u Evropi neko duze vreme I pisi ovde kako je proslo, da znamo bar. Meni su na ulasku u Sloveniju brojali dane a meni pasos izlupan da bog otac nemoze prebrojati i ustanoviti gde i koliko sam bio tako da pretpostavljam da nemaju evidenciju u racnaru. Takodje par puta mi nisu lupili pecat a to se desava na velikim granicni prelazima kad je guzva. Takodje na velikm granicnim prelazima kad je guzva negledaju nista, samo skeniraju pasos lepe pecat i kazu sledeci.
September 24, 201014 yr Author pa znam da proveravaju na izlasku iz eu,ali i ovi nasi gledaju pa sam mislip zbog toga da udjem na lk! e da, pa cekaj jel komp proverava koliko smo ostali u eu ili carinik koji gleda pasos? ono kad ga skeniraju ili on licno gleda ?
September 24, 201014 yr Meni se cini da su mi samo na aerodromima brojali pecate i dane, a da su na granicnim prelazima proveravali u kompjuteru. Sta god da odlucis, srecno! I obavezeno napisi kako je proslo!
September 24, 201014 yr Ma ako izlazis iz Sengena, nece ti praviti problem. Pripazi se samo legitimisanja u EU. To je mnogo opasnija stvar. Onda ide deportacija i zabrana. A kad budes na grani, niko te nista ne pita. Obicno i ne skeniraju pasose. Preporucujem da iz Sengena izadjes na granici sa Srbijom (Madjarska). Najbolje drumski prelaz Horgos. Nego gde si sada trenutno?
September 24, 201014 yr Meni do sada nisu gledali pecate, a i smatram da je dosta glupo od njihove strane da im je brojanje jedina kontorla koliko dana si prosao u Sengenu. Pa trebalo bi im nekoliko sati da prodzu jedan voz na primer u takav slucaj. Ima pasose gde se nikako ne mozes snaci od svih pecata koji se pola vide pola ne vide, pa koliko puta i ne udaraju pecate. Zato mi je to brojanje dana po pecatima smesno i da nekad vidim neki kako mi broji dane na prste iznakezio bi mu se u faci A svaki put su gledali kompjuter, cak i kada nisu udarili pacat. I da, kakve veze ima ulaz u Srbiji sa tih 90 dana? Pa ti ides u svoju zemlju.
September 24, 201014 yr Inace ovde svako daje svoje licno misljenje za situaciju. Niko ne zna sta bi u stvari moglo da se desi. Zato i nam treba informacija kad se vratis Kao na primer ovaj prethodni post da pri izlasku nemas problema a imas pri legirimacija na ulici. Ja sam bas na suprotno misljenje. Neki pandur tamo negde u Evropi (koliko cesto moze se to desiti osim ako ne udzes u neku belju) moze samo da proveri kako si ispao na sliku, cak mozes mu reci i da ti je pasos u hostel na recepciji ili kuci kod prijatelja. Meni se to desilo samo u Valenciji, bili smo izasli sa devojku kod koje sam bio i njenu drugaricu, zaustavila se ona na prazan parking da sacekamo jos jednu njezinu drugaricu i kad evo ti pandura u civilku zaustavljaju se odma do nas (sve se ovo desava posle ponoci). Ja sam ostavio pasos kod nje, kazem sebi gde cu da ga stavim i sta ce mi, oni su proverili po stanici ime i prezime koje sam im rekao (nisam lagao), i kazu sledeci put da nosim pasos. Inace su trazili marihuanu ili slicno dali mozda imamo u kola.
September 24, 201014 yr Razmisli i o opciji da udjesh vozom u zemlju, chini mi se da u vozu sve to ide nekako rutinski bez ko zna kakvih provera...
September 24, 201014 yr A da ti neko pita u lokalnu policiju (ili gde god i da treba) sta se desava kad prekoracis tih 90 dana? Kazem neko, a ne ti, za da ne udzes sam u usti lava. Bar ces znati oficijalno (manje-vise) sta bi bilo i kako da se ponasas pri povratku.
September 24, 201014 yr Razmisli i o opciji da udjesh vozom u zemlju, chini mi se da u vozu sve to ide nekako rutinski bez ko zna kakvih provera... Koliko se ja secam, u vozu BG-Budimpesta, madjarski carinici imaju nekakav prenosivi kompjuter, koji nose preko ramena, kao onu konduktersku torbu i tu prevlace pasose, ukucavaju podatke ili sta vec, tako da, mislim da i tu ima kontrole. Nazalost, plasim se da oni ipak imaju sistem za to i da mogu da provere kad si prekoracio broj dana boravka. Ako i prodjes u povratku, sto moze da se desi, mozda ce ti neko nekad u odlasku provuci pasos kroz neki racunar, pa videti i mozda zabraniti ulazak. No, sve je to na nivou moje pretpostavke, ti ces vec svakako to licno proveriti.
September 24, 201014 yr Author wow, wtf sta raditi? trenutno sam u francuskoj,idem dole sigurno oko 15.oktobra ako ne i ranije,pa cu vam javiti. inace razmisljam se oko voza i automobila. ali opet onda moram da se vratim u francusku,cekam neke dozvole za rad! sve u svemiu jeb... situacija skroz!!! hvala vam na informacijama,savetima! a jel zna neko,jel proveravaju preko kompa kad si izaso i usao u zemlju? ne verujem da ce da mi broji dane na prste! veliki pozz
September 24, 201014 yr Aj i ja da dodam koju... Propis 90 u 180 dana postoji zbog oporezivanja, tj ako si negde vise od 180 dana godisnje automatski se smatra da ti je to primarna zemlja boravka i smatras se poreskim obveznikom iste (pa ako npr saradjujes sa nekom firmom iz Danske, a nju pretresu revizori i krenu da kopaju, pa dodju to toga da si duze tamo mogu da traze da platis porez, a firmi natovare da je izbegavala da placa doprinose). Sam Schengen Information System belezi pre svega eventualne probleme, da li si trazen, optuzen za nesto itd. Centralni sistem NE SABIRA automatski koliko si vremena proveo u Sengen zoni. Kad ti skenira pasos, pojavice se na posebnoj strani i datumi ulaska i izlaska, ali bi carinik morao opet da sam sabira da bi dosao do ukupnog boravka, isto kao i da ti samo gleda pecate. Nekoliko faktora smanjuje mogucnost da te proveri detaljno, a izdvojio bih: - broj ulaza i izlaza - ukoliko imas vise pecata, sve su sanse da nece ni gledati (licni primer...prilicno sam prekoracio 90 dana u 180, ali imam mnooogo pecata). Ukoliko imas samo jedan i to ulaz koji je bio pre vise od 90 dana, rastu sanse da ce da ga detaljnije pogleda. - nacin putovanja i granica koja se prelazi - preporuka je svakako voz i Madjarska ili Bugarska kao zemlja iz koje se ulazi - voz koji ide sto kasnije (po mogucstvu da u pola noci bude na granici), svi spavaju, carinici spavaju, voz je obicno pun, opsti haos. Pride, ukoliko krene da pravi problem, obicno je dovoljno platiti deo kazne (mislim da je kazna oko 250 E i 6 meseci do 1 godina zabrane ulaska) iliti tutnuti mu 50-100 jevreja da predje na uspavanog Ceha pored tebe u kupeu (ako je Cehinja, nece ti ni gledati pasos ) Sta god mi raspredali ovde, ostaje ti samo da krenes uz onu staru krilaticu...Ma nece bas mene PS - poznajem mnogo nasih u Wien koji rade na crno, i svakih 7-8 meseci se spuste do Srb...dosad niko problema nije imao...i sam sve vise kontam da je prica slicna kao u USA...ako ne pravis probleme tamo gde si...niko te nece dirati
September 24, 201014 yr Author ej hvala ljudi,onda cu gledati neki voz i da bude vecernji. ) ma problem je sto ja i cekam radnu dozvolu ,pa cu morati da se vratim posle opet u fr,a vec sam ispuco onih 3 meseca. ma zapetljo sam se havarija. ali ovi saveti ce mi pomoci,pa cemo videti. uglavnom javicu kako sam proso! pozz svima ,i hvala veliko ))
September 24, 201014 yr slazem se u potpunosti sa pretenderom, a iz sofije(bugarske) imas dva voza put srbije u 13:00 i 22:00 oba su svercerska(CITAJ :PUNA) mozda ti je vecernji bolja varijanta usokaj se u kuset i kao spavaj.voz stize na granicu oko ponoci.a ide ti na ruku sto su bugari podmitljivi.njihovim sunarodnicima redovno uzimaju mito za slicne prekrsaje.pa ce za koji evro rado zarmuriti.a uzgred budi receno nisu ni madjari bolji pa postoje pristojne sanse da se provuces uz malo srece i guranje ruke u dzep. SRECNO!
September 25, 201014 yr slazem se u potpunosti sa pretenderom, a iz sofije(bugarske) imas dva voza put srbije u 13:00 i 22:00 oba su svercerska da ali je problem sto mora da udje u bugarsku nekako tako da se samo izlaze jednom prelasku granice vise (i to obostrana sansa da ga provale) tako da je voz iz madjarske svakako bolja opcija
September 25, 201014 yr tacno ali je mnogo manja kontrola na granicama izmedju buraske rumunije i madjarske jer pripadaju eu i onda da se uvuce u srbiju preko kalotine.nego direktno iz madjarske na horgos.gore ih jedva cekaju.
September 25, 201014 yr Author da,da preko horgosa je previse rizicno cini mi se! nesto sam razmisljao da krenem preko slovenije,i hrvatske pa u bosnu,pa dalje preko lk! jer preko slovenije kad sam prosli put isao nit su me gledali,nit ista! isto preko i hrvatske. ili avionom do srajeva pa dalje u srbiju sa lk! nekako mi se to cini najsigurnije. mada jos sagledam sve mogucnosti,neznam vise ni ja.
September 25, 201014 yr ja bih licno avion zaobilazio u sirokom luku.jer su po meni tamo najozbiljnije kontrole.i jos jednom tebe ne treba da sekira nasa policija vec pogranicna policija zadnje zemlje sengena u tvom slucaju slovenija ili madjarska.ako ides avionom do bosne kontrolu prolazis na aeorodromu u francuskoj.oni mogu da te skenjaju.pa prema tome ja bih licno zaobisao avion i kalkulacija sa bosnom i l.kartom ti je nepotrebna jer ako se provuces na prelazuju obrezje(slovenija) dalje si na konju.
September 25, 201014 yr Author ma kapiram,ali ja se visem bojim ovih nasih indijanaca,nego slovenaca ili madjara. ovi nasi su me prosli put mrcvarili pola cuke,gledao pasos ,a na njemu bilo 3 pecata,a on brojao pola sata dane i sl. iz tog razloga bih isao na lk na nasoj grani! jel oni ce me skenjaju pre nego slo,madj, ili sl. zato sam mislio (avion otpada) kolima, da se usunjam u nekim kasnim satima u hrvatsku,pa u bosnu i dalje sa lk preko bosne(jer hrvati bese traze pasos),da izbegnem ove nase indijance !!