Jump to content

Featured Replies

Dragance da je formalno dozvoljeno, ne bih nikada dosao ovamo i smarao ljude da citaju moje poruke :)

Prvi deo mog odgovora (prve 2 recenice) se odnose na tvoj zahtev da se otvori nova tema. Naravno da znam da znas sta je dozvoljeno, sta ne :) Jasna mi je i tvoja situacija i zelja, sve stoji. Mozes da odes, ostanes 5 meseci i sve bude ok, ali sta kad krenes kuci? Ne znam koliko bi upalila varijanta sa podmicivanjem carinika, jer se radi o aerodromu, a ne o Horgosu ili Srpskoj Crnji. Eventualno sto mi pada na pamet, to je da pokusas, da udjes/izadjes iz Severnog Kipra. Iskreno, nemam pojma da li su oni deo EU ili nisu i kako to ide, mozda da se raspitas za takve neke mahinacije. Koliko znam, moguce je prelaziti iz jednog u drugi deo Kipra, ali nemam pojma da li ima klasicne granice ili sta vec. Ali, cini mi se da to eventulano otvara prostor da nesto pokusas da smutis, kad vec hoces.

A ono sto sam ti rekao o legitimisanju nisam rekao tek tako, jer se to dogodilo mom drugaru pre par godina na Kipru, doduse, tad nisu bili deo EU. Otisao tamo da radi, prekoracio dozvoljen boravak, njega i kolegu gazda vozao nekuda svojim kolima, zaustavila ih policija, legitimisali ih, priveli i posle deportovali. Ne znam da li je i kakvu zabranu posle dobio. Dakle, takav rizik uvek postoji i takve stvari se desavaju.

Da li neko ima saznanja o prekoracenju posto se nalazim u Francuskoj vec godinu dana i interesujeme kakve me sankcije cekaju ali na osnovu realnih saznanja a ne da plase ili lazni optimizam da mi daju.

Da li od 10 njih prodje 7 npr bez problema i da li je bolje da proglasim da sam izgubio pasosh pa nek proveravaju kasnije jer nikakvo delo nisam pravio,ostao sam da naucim jezik i imao sam posao pa nisam mogao da se vracam jer da sam cekao 3 meseca mozda bi nasao drugog taj francuz kod koga sam radio na imanju.

Sad sam stekao poverenje kod njega pa bih mogao i da se vracam i da sve bude po zakonu ali nisam siguran.

Najvise me interesuje koja je najveca kazna i da li je neko cuo da je neko kaznjen zaista, a ne na osnovu prica jer ljudi znaju da preuvelicavaju dok se sastavi cela prica koja dodje do necijeg uva.

Najsigurnija varijanta mi deluje da je avion iz Pariza ali na sta da budem sve spreman.

Hvala unapred

Dobrodosao na forum!

Nadam se da si procitao ovu temu od pocetka, imas iskustvo jednog clana sa nickom beli86, koji je bas iz Francuske dolazio. Za detalje, najbolje mu se obrati privatnom porukom. Inace, statistiku u ovakvim slucajevima o tome da je 7 od 10 proslo bez posledica ti niko zivi ne moze dati, pa je svaki odgovor ovde na osnovu licnog iskustva ili iskustva ljudi koje zna, plasilo to tebe ili ohrabrivalo.

Ok, hvala,,gledao sam ali nista ne mogu proceniti na osnovu svega ali treba pustiti vreme i mozda neko proceni realno na osnovu saznanja. Na primer od 5 njih koje znam samo jedan je dobio kaznu ili zabranu,,,to postoji.Ne mozes suditi realno bez neke statistike ,,slazem se da je tesko dati statistiku ali jedino tako se moze proceniti i rizik i nisam pitao samo to

Danas me zvao kolega,imao noćas problem na granici,pa tražim savet!! Pre 3 dana je stigao iz Austrije,prekoračio je 6 dana(onih 90),i platio Madjaru na izlazu 20 EUR,i došao kući..Sinoć pošao nazad za austriju,a oni mu udarili pečat sa slovom "F",dali papir sa objašnjenjem da ne može da udje do 26.maja!!I normalno vratili ga nazad!! A prethodno su mu tražili 150 EUR da ga puste da udje u Madjarsku!!??? Šta sad raditi,koje je najpametnije rešenje??

Pa, jos je dobro prosao. Podmitio carinika sa 20 evra i izasao. Potom, pri pokusaju ponovnog ulaska, samo mu nisu dozvolili da udje, jer je ispunio broj dozvoljenih dana. Verovatno su mu sracunali kad prvi sledeci put moze da udje, a to je 26. maja. Znaci, u sustini, prosao je bez ikakve kazne, samo sto sad ne moze nazad neko vreme.

Tih 150 evra sto su mu trazili, verujem da su opet trazili mito, ako sam dobro razumeo. Ostaje mu da proba da plati to, ako mu je bas stalo da udje, pa taman i po cenu ponovnog podmicivanja. Eventualno da se cenjka, ili da proba na drugom prelazu da "pogodi" manju cenu. Legalno, ocigledno ne moze uci.

zavisi sve od nastupa i ponasanja u sustini citaju oni kome mogu da uzmu i kome smeju... kad se krene gore ko planira da ide na duze obrati se nekom ko cesto ide preko na istim prelazima za 20e niko ti i ne lupi pecat ako se vec upoznaju ljudi . a kad se vraca isto tako das neki evric i prolazis al pre nego sto i pocne ekipa da kontrolise :D ako nudis kad vide prekoracenje skace tarifa

Teoretski osoba sa dva razlicita drzavljanstva moze da promeni ime u jednoj zemlji, preuzme dokument na novo ime i zadrzi ispravu druge zemlje sa starim imenom. Deluje mi da bi verovatnoca da se to otkrije bila vrlo mala.

A imati dva pasosa u ex-Yu nije retka stvar.

Na ovaj nacin bi se uz izlazak/povratak na svakih 6 meseci moglo ostati neograniceno.

Kontam da bi i osoba sa dva pasosa ex-yu to radila bez problema (mnogi posjeduju dvojna dokumenta), jer kako smo iz iskustva razlicitih ljudi mogli da shvatimo broj dana provjeravaju po pecatima, pa mogu da se koriste razliciti pasosi za ulazak-izlazak....

Nisam bas siguran da moze da se ulazi za jednim pasosem u neku zemlju, a izlazi sa drugim, jer omogucava razne malverzacije. Neka neko ko zna potvrdi ili demantuje.

Odmah da ti kažem,kod Madjara to ne može!!Tačno imaju u kompjuteru podatke o ulazu i i zlazu a ljudi se zavaravaju sa pečatima!! Ne boriji on pečate(madjarski carinik),već samo pogleda u kompjuter..Pošto su pasoši biometrijski,ni podatke ne unosi,već sam kompjuter skenira!!

Nisam ni mislio da ulazis sa jednim, a izlazis sa drugim, vec da recimo provedes tri mjeseca na jednom, pa tri mjeseca na drugom pasosu i tako u krug.... Ako grijesim u neznanju je, samo pretpostavljam....

E, to vec zvuci kao dobra ideja :) Ali, opet, ne znam bas da li moze tek tako da prodje, ne znam kakve podatke o osobi imaju u bazi podataka i sta sa cim uporedjuju.

I ti ces Dragance imati problem kada budes izlazio iz Shengena, jer si prekoracio 90 dana. :)

@ Dragance

Da, moguce je da imaju podatke o osobi, ali mislim da se i tome moze stati na kraj. Recimo, ukoliko osoba ima sva dvojna dokumenta ( pasos, licna...) sto takodje nije rijedak slucaj (ja sam primjer  ;) ), a kod nas svakako niko nista ne pita, odes lijepo kod maticara ili gdje se vec mijenjaju imena i obavis to, ili jednostavno dodas svom imenu jos nesto i zavrsena prica. Puno peripetija, ali ko zeli moze to da uradi, a u Bosni je koliko znam promjena imena nekih 50-ak eura ili nesto slicno, tako da ne zahtijeva ni velike finansijske troskove, a moze da koristi  ;D

E, sad vec polako i sigurno zalazimo u kriminalne radnje, sto je mnogo, mnogo je :)

A ja sa sengenom nemam nista, samo povremeni i privremeni boravak ili tranzit, tako da imam jos podosta neiskoristenih dana ;)

U vecini zemalja je potpuno legalno promeniti ime, takodje je legalno posedovati dualno drzavljanstvo zemalja koje to dozvoljavaju svojim gradjanima.

U slucaju da osoba poseduje dva razlicita drzavljanstva sa dva razlicita imena pretpostavljam da se ovo ne moze utvrditi standardnom procedurom provere na granici.

Jedini nacin koji mi pada na pamet je provera otiska prsta u biometrijskom pasosu. Da li to uporedjuju uvek pri standardnom prelasku granice ne znam.

Jedini nacin koji mi pada na pamet je provera otiska prsta u biometrijskom pasosu. Da li to uporedjuju uvek pri standardnom prelasku granice ne znam.

ha,ha..to ne rade na granici,već ako napraviš neko krivično delo pa te uhvati policija!!

• 2 weeks later...

Pozdrav svima,citam vase postove i izgleda da sam ja jedini koji sam morao da platim kaznu jer sam prekoracio dane  :( Prosle godine izlazio sam i ulazio vise puta u Eu i uspeo sam da se zabrojim i da ostanem duze 8 dana a da to nisam ni znao dok nisam dosao na granicu Kelebija negde oko 2 sata nocu. Madjar je usao i cim je video moj pasos da ima dosta pecata uzeo ga je da ga prekontrolise i jos od jednog coveka. Mene je pozvao u onu njihovu kucicu i rekao da sam prekoracio i da moram da platim kaznu.Ponudio sam mu pare ali nije hteo da prihvati.Jos sam morao da cekam sat vremena dok napisu jebenu kaznu ostali iz busa hteli su da me lincuju jer cekaju zbog mene :) Na kraju je ispalo da zbog 8 dana moram da platim kaznu u iznosu od 73 eura u roku od 15 dana. Prvo sto sam pomisili bilo je ko vas j...e ja sam za tih 8 dana mnog vise zaradio platicu vam kaznu :) Kad on medjutim dodjem ja u Bg i odem do banke da platim kad mi oni kazu da to kod nas ne moze da se plati da mora kod njih u posti ili banci.Obidjem ja sve banke u Bg-u ali me u svakoj cekao isti odgovor.Na kraju sam nasao nekog speditera na granici Kelebija koji je rekao da ce za 40 eura da predje granu i da mi plati to. Posle dva dana spremim se ja i opet na granicu.Dam kes platim to i zavrsim posao.Na kraju me kazna izasla 150 eura plus izgubljeni zivci :) Za mesec dana ponovo se vracam u Eu tj Nemacku ali sad idem sa avionom pa imam jedno pitanje.Sta ako to tamo nije dobro proslo i ako su mi udarili zabranu? Kako mogu to iz Bg-a da proverim? Ja imam racun sa udarenim pecatom da je placeno i kad je placeno.Ne bih voleo da odem na aerodrom i da me vrate sa terminala.Eto podelio sam sa vama moje iskustvo i bio bih zahvalan ako neko ima neki odgovr na moja pitanja. Pozz svima  ;D

Mogao si proci i jeftinije, kad si vec zabrljao, osim da platis tog speditera, sigurno je moglo da se uplati nekim online putem, karticom ili slicno ili da prebacis online novac nekome u Nemackoj koga poznajes, pa da ti taj neko uplati. Ali, bilo-proslo.

Sto se ponovnog ulaska tice, ne znam bas mnogo. Mogu samo da pretpostavim da ako ti nisu lupili nista u pasos, da onda valjda mozes da putujes. Ako ne mozes, verujem da bi te sprecili vec u BGu da se ukrcas na let.

Probao sam i to preko majke koja zivi u Nemackoj ali nije moglo jer Madjari traze da se u forintama uplati.Znaci prvo evru u forinte pa teko onda moze da se plati.Nijedna druga valuta nije mogla.To su mi rekli u baci itesa a i u ostalim bankama osima ako me nizu zaje...:) Nisu mi lupili nista u pasos samo,samo su mi rekli da ako ne platim u roku od 15 dana sledi zabrana. A moze li se nekako to proveriti pre nego sto krenem? Verovatno je sve u redu ali bih ipak zeleo da proverim.

Pa, ja ne znam koja je logika da ti daju da uplatis neku kaznu u zemlji u koju ne mozes da udjes i to iskljucivo u njihovoj valuti?! Ali, nebitno vec, uplatio si, nadam se na vreme.

Nisu mi lupili nista u pasos samo,samo su mi rekli da ako ne platim u roku od 15 dana sledi zabrana.

Onda je jasno, putuj, igumane :)

Jedno malo drugacije pitanje. Strani drzavljanin, srpskog porekla, bio je vise od 90 dana u Srbiji, tj vise od prijavljenih tih 90 dana. Negde tamo 120-ti dan ce biti na aerodromu i napustiti zemlju. Da li postiji shansa da nasa policija na izlazu proveri na racunaru ili nekom drugom metodom i da dobije deportni list tj zabranu ulaska u Srbiju? Koliko po vasem iskustvu to proveravaju, koliko su rigorozni. Koliko nasim ljudima iz dijaspore to gledaju? Verujem da ima nasih dosta koji ovde zive a nisu prijavljeni

Ja imam jedno glupo pitanje.

Ima li nekoga od vas da je prilikom predaje dokumenata za pasos, preuzimanje pasosa, kupovanje karte u jednom pravcu, prelaska granice...

Dobio od sluzbenog lica obavestenje da je dozvoljeno ostati samo 90 dana?

Guest
This topic is now closed to further replies.