Jump to content

Featured Replies

Pitanje uopste nije glupo.

I da dodam: da li se krsi zakon RS ako se prekoraci dozvoljen broj dana u zemljama Shengena?

@e-poslovi

A da li je neko nekad od službenog lica dobio obaveštenje da je zabranjeno prenositi drogu preko granice? Misliš da bi mogao da se vadiš na foru "niko mi nije rekao..."? Ne verujem da bi ti to pomoglo. :P

@pedjalon

Nikad nisam čuo da ijedan zakon u Srbiji obavezuje građane da ostaju u nekoj zemlji samo određeni broj dana.... To bi baš bilo bizarno.

Bizarno ili ne ali, svi gradjani RS su duzni da prijave svoj boravak u inostranstvu duzi od 60 dana, i to unapred.

Vidi, stvarno. Doduše, ne znam nikoga ko je to radio pre odlaska napolje. Koga interesuje više može da pogleda Zakon o prebivalištu i boravištu građana i Pravilnik o obrascima i načinu vođenja evidencije o prebivalištu i boravištu građana.

Bizarno ili ne ali, svi gradjani RS su duzni da prijave svoj boravak u inostranstvu duzi od 60 dana, i to unapred

Unapred??Svašta..Dužan si da se prijaviš u roku od 48 sati..a koliko ostaješ,to nema veze..tako je u Austriji i Nemačkoj..ali retko se to proverava..

Radi se o prijavljivanju u Srbiji, u mestu stanovanja.

www.informer.co.rs/docs/zakon-o-previbalistu-i-boravistu-gradjana.pdf

Nisam bas siguran da moze da se ulazi za jednim pasosem u neku zemlju, a izlazi sa drugim, jer omogucava razne malverzacije. Neka neko ko zna potvrdi ili demantuje.

Odmah da ti kažem,kod Madjara to ne može!!

Jebote,ne mogu da verujem u kojoj si ti zabludi babaribu :)

Ja cu evo odmah da te demantujem i da kazem da - moze!

I to BAS na Madjarskoj granici :P

Salu na stranu,vezano za to sto je Dragance rekao - evo,ja tvrdim da moze.

Idem povremeno u Budimpestu na koncerte (jednom u mesec-dva-tri) i 1000 puta sam do sada video sledecu situaciju na granici kad putujem vozom.Prvo ide naravno nasa policija i tu svi pokazuju nase plave pasose (ranije,dok smo jos imali takve - SRJ).Zatim,ko po komandi,kad prodje nasa policija i u Kelebiji udje Madjarske ISTI oni koji su pokazivali nase (srpske) pasose sada vade madjarske (crvene) i pokazuju ih madjarskoj policiji.I sve OK,nikom nista ne smeta :)

Mahom su to u pitanju mladji ljudi (studenti valjda),koji izgleda imaju dvojno drzavljanstvo.Nikad nisam nikog od njih pitao zbog cega to rade.Mislim,jebote,imas pasos,pokazi ga obema policiji,sta sad nasoj pokazujes nas plavi,a madjarima njihoc crveni...vrlo vazno :roll:

Kazem,razlog mi je nepoznat,samo znam da su svi ti koji pokazuju iz Subotice (ili eventualno Backe Topole) i da su uglavnom mladi (bude i poneki stariji,ali uglavnom su mladi).I to je sasvim oubicajena stvar na prelasku granice (prelazak sa dva pososa).

Tako da,odgovor je - moze ;)

Mislim da se nismo razumeli. Ne znam koji je razlog zasto to neko radi i da li radi, ali, verujem ti. Ali, poenta je da oni udju u Madjarsku sa madjarskim pasosem. I rekao bih da kad napustaju Madjarsku moraju madjarskom cariniku da pokazu taj isti pasos, a srpskom cariniku pokazu srpski. Ako pri izlasku iz Madjarske rade drugacije, onda bi to znacilo da moze.

Takodje sam se vozio u busu sa Danskim i Svedskim gasterbajterima..svi su nasim policajcima pokazali nas pasos a madjarskim Danski/Svedski.

Ne znam ni ja koji im je motiv, mozda stede stranice u pasosu od pecata, a mozda se nose mislju da ce ih manje cimati ili sta vec sa tim pasosem..

Nisam bas siguran da moze da se ulazi za jednim pasosem u neku zemlju, a izlazi sa drugim, jer omogucava razne malverzacije. Neka neko ko zna potvrdi ili demantuje.

Odmah da ti kažem,kod Madjara to ne može!!

Jebote,ne mogu da verujem u kojoj si ti zabludi babaribu :)

Ja cu evo odmah da te demantujem i da kazem da - moze!

I to BAS na Madjarskoj granici :P

Mislim da nisi dobro razumeo pitanje, konkretna situacija bi bila kada bi ušao u Mađarsku sa hrvatskim pasošem, a izašao sa srpskim ili obrnuto. U takvoj situaciji bih imao problem što nemaš ulazni pečat pa bih morao objašnjavati kako i zašto ga nemaš. Tako da mislim da je ne izvodljivo.

Što se tiče toga zašto pokazuju druge pasoše, postoje dva glavna razloga za tako nešto, prvi je manje cimanja za strane pasoše  kada se pokazuje pasoš neke članice EU pri ulazu u neku državu EU) i pri tom se ne lupa pečat (čime se još i štedi mesto u pasošima), a drugi je situacija u kojoj ta osoba ima dva prebivališta, pa time želi da izbegne problematiku koja može da nastane ako neka od te dve države sazna za tu činjenicu.

Takodje sam se vozio u busu sa Danskim i Svedskim gasterbajterima..svi su nasim policajcima pokazali nas pasos a madjarskim Danski/Svedski.

Ne znam ni ja koji im je motiv, mozda stede stranice u pasosu od pecata, a mozda se nose mislju da ce ih manje cimati ili sta vec sa tim pasosem..

Kada bi ti ljudi ulazili sa srpskim pasošem onda bi im pri ulazu počela teći 90 dana, kada uđu sa pasoš države EU onda nemaju taj problem, ili kao što sam rekao malopre imaju dva prebavališta pa ne žele cimanje.

Zato sto su obavezni da udju u Srbiju i izadju iz nje sa srpskim pasosem ukoliko poseduju dvojno drzavljanstvo.

Znači..ulaziš u neku zemlju sa jednim pasošem,a izlaziš sa DRUGIM..Probaj da udješ u Madjarsku sa jednim pasošem,a izadješ sa drugim!!Videćeš da će biti problem..drga stvar je kad izadješ na našoj granici sa jednim pasošem a udješ u Madjarsku sa drugim..Oni ti udare pečat u pasoš koji im pokažeš,a kad izlaziš,opet moraš pokazati taj pasoš gde su ti udarili pečat..

Fercera sigurno ;) Na izlazu iz Srbije pakazes srpski pasos, na ulazu u Madjarsku pokazes hrvatski pasos.. Nekada je to i imalo smisla zbog viza.. Sada je svejedno koji pasos pokazujete jer su oba ravnopravna, bar sto se tice EU..

Fercera sigurno ;) Na izlazu iz Srbije pakazes srpski pasos, na ulazu u Madjarsku pokazes hrvatski pasos.. Nekada je to i imalo smisla zbog viza.. Sada je svejedno koji pasos pokazujete jer su oba ravnopravna, bar sto se tice EU..

Ajde molim te pročitaj komentar pre tvog  :D

Ako ne vidiš na šta mislim evo da naglasim

Znači..ulaziš u neku zemlju sa jednim pasošem,a izlaziš sa DRUGIM..Probaj da udješ u Madjarsku sa jednim pasošem,a izadješ sa drugim!!Videćeš da će biti problem..drga stvar je kad izadješ na našoj granici sa jednim pasošem a udješ u Madjarsku sa drugim..Oni ti udare pečat u pasoš koji im pokažeš,a kad izlaziš,opet moraš pokazati taj pasoš gde su ti udarili pečat..

Da..  :bag: Nema vise nade za mene  kiklop Evo, Pedjalon moze da potvrdi  :party: Moram se, definitivno, maniti zvakanja ovog lisca  zvizhd

Da...sad tek vidim da sam pogresno razumeo neke od vas.

"Ulazak u zemlju" sam izjednacio sa "prelazenje granice" i u tom kontekstu i odgovorio :)

OK,stvarno nema smisla onda da udjes u neku zemlju sa jednim pasosem,a izadjes iz te iste zemlje sa drugim.

By the way,sad u petak sam isao opet za Budimpestu i na ulasku mi je madjarski granicar bas nesto zagledao pasos,prakticno svaku stranicu (inace,imam nekih 5-6 listova,tj. 10-12 stranica sa pecatima u pasosu).Reko koji mu je djavo,neka mi lupi pecat i gotovo.I jos uzeo da motorolom zove nekog drugog,da proveri neke moje podatke :? Svasta...

Nisam siguran,ali mozda je proveravao koliko sam dana "potrosio" od tih mogucih 90 u EU.Pogotovo sto me je pitao (na srpskom :) ) "Gde ides?" i "Koliko ostajes?".I tek onda mi posle svega toga lupio pecat...

Posto ne znam madjarski ne mogu da tvrdim da je bas TO proveravao,ali ne znam sta bi drugo moglo da bude.

Setio sam se nekog ko je rekao da mozda ako mimas srece na granici da ih mrze da broje koliko si dana bio u EU,pa se mozda i provuces.Izgleda da imaju druge metode od 'rucnog' brojanja... :)

• 1 month later...

Narode imam par pitanja,molim Vas pomozite!  Jel na granici svaki put provlace pasos kroz skener radi provere boravka u nekoj zemlji,pitam konlretno za Madjarsku granicu??? Jel je moguce svaki put platiti za prekoracenje ili neko zna da je nekom udarena zabrana ulaska u neku zemlju zbog prekoracenja???  Jel iste pare daju ako prekorace npr 20 dana i ako prekoracim jos 2 meseca po isteku 90 dana??? Unapred xvala!!!! :102:

Ja ti samo mogu reci da UVEK provlace pasose kroz onaj skener,tako da ti tu nema pomoci.

Tacnije...treba ti vise srece (i to lude srece) nego pameti da bi to izbegao.

Prosli put u povratku iz Budimpeste sam sedeo u vagonu koji je isao samo do Kelebije (tj. do granice),a nije isao za Srbiju.Tu mi je kondukter rekao da se premestim u vagon ispred,posto se taj otkacinje i ne ide dalje.dok sam ja tu pokupio stvari,svratio do WC-a,ovo-ono,proslo je tu jos koji minut.Uglavnom,kad sam usao u taj "prednji" vagon ovi (Madjari) su vec poceli da proveravaju pasose,tako da sam ja njima dosao sa ledja.I tu sam video jedno slobodno mesto i odmah tu i seo,tako da sve u svemu oni mene nisu ni videli (posto su vec "prosli" te koji su tu sedeli),i ja sam presao granicu bez da mi pregledaju pasos :)

OK,to se desava jednom u milion slucajeva i nemoj da racunas bas na to.Posto oni proveravaju i WC-e i sve zivo pre nego sto krenu sa proverom pasosa.Al eto,izgleda da je u mom slucaju ispalo tako da im je kondukter rekao da je sve iz onog vagona poslao u prednji,a ja za to vreme bio u WC-u i kondukter me nije video,pa su mu oni poverovali i krenuli da obavljaju svoj posao...

(inace,to mi se desilo kad sam pisao predhodni post na ovoj temi,dakle pre mesec dana :) )

A ovo za pare i zabranu ulaska - mislim da tu ne postoji neko pravilo,vec je vise to ko ti se zadesi da ti pregleda pasos...

Osim ako nije u međuvremenu opet ušao i izašao iz EU. Hm, pitanje je da li bi mu (da li će mu ili da li su mu) primetili tu "anomaliju" na ponovnom ulasku.

Znaci, ti si Lazo, jos u EU tj Madarskoj.

Pa eto,tako ispada :)

Kazem,bio sam pre mesec dana u Budimpesti i bio sam proslog vikenda i niko mi nista nije rekao za to (ni Madjari,ni nasi).

Tako da valjda nisu primetili,nemam pojma... :102:

Al kad uzmu jednom da mi proveravaju to...hehe,al ce biti veselo objasniti im :dance:::crazy:

Pouzdrav svima, i ja sam u slicnoj situaciji u kojoj je i Beli bio. Sada gledam varijante kako najbezbolnije da se vratim u srbiju. Tesi me samo sto nas ima izgleda dosta. Ima li ko iskustva sa italijanskim aerodromima, ranije je tamo bilo opusteno. Ne znam ti madjari, nekako mi ne zvuci bas lako proci preko madjarske.

Jednom mi se desilo da madjari skoro nisu ni gledali pasose, kolima nas troje smo se vracali u srbiju, carinik onako pored kola iz ruke pogleda pasose, samo u jedan udari pecat i dovidjenja. Nista od skenera. Jednom su me izvodili iz busa jer sam navodno prekoracio dozvoljeni broj dana. I kada smo malo prelistali pasos ispostavilo se da je sve u redu, tako da nista od skenera njihovih koliko mi se cini, barem za prekoracenje.

• 3 weeks later...

i ja sam u istoj situaciji ... ne znam sta ce biti kad se vratim u srbiju . ostala sam trudna prosle god i zbog zdravstvenih problema sam morala ostati u inostranstvu da odrzavam trudnocu.tu sam se i porodila i sad beba ima 3 meseca i zelim da se vratim. ima li neku neki slican slucaj ,da zna da li cu imeti problema na srpskoj ili na madjarskoj granici?? hvala unapred :)

Guest
This topic is now closed to further replies.