Jump to content

Featured Replies

Posted

Xexe, mozda bi trebalo da imamo i sekciju Balkan, posto nisam bio siguran gde ovo da smestim :D

Elem, politika na stranu, hocu da obidjem bivsu Jugu. Vi malo stariji ste neko vreme ziveli u njoj, a ja samo najgore godine, i to one svoje prve, tako da sam resio da obidjem sve od Vardara do Triglava.

Trenutno sam tek poceo da razmisljam o tome, pa nemam neku odredjenu rutu u planu. Recimo da imam u planu za pocetak Ljubljana-Zagreb-Dalmacija-Mostar-Sarajevo-Banjaluka-Skopje-BG. U PG sam vec bio, a (sramota je reci) ni u jednom od ovih gradova nisam.

E, sad, sta bi sve valjalo videti, kako da spojim ova mesta, posto je Skopje malo izdvojeno, kako funkcionise CS u Dalmaciji, Bosni.....

Bilo sta narode, imam vremena za planiranje, necu nesto da izostavim ;D

Pa ne moraš sve te gradove u jednom potezu obići. Nema ni smisla jer ćeš se nagledati svega u vjerojatno nekoliko dana tako da će ti biti totalna ošamućenost u glavi. Ja ti predlažem max 2 glavna grada po putovanju. Ti vidi koja i kako. Ja jedino nisam bio u Titogradu :) ali mogu ti reći da su mi od bivših glavnih gradova u jugi bili svi interesantni osim Zagreba a nekako mi se najviše svidjela Priština, valjda zbog kulturnog šoka kojeg sam doživio kada sam prešao Ibar  ;D

CS funkcionira u cijelom svijetu isto, tako da... :party:

Daj još neke detalje, čime bi išao, koliko vremena bi imao? Šta te više zanima, priroda ili naselja?Ako bi imao dovoljno vremena onda bi mogao i u cugu da obiđeš sve, a da ne bude jurnjava...

ja sam ove godine uspeo obići Zagreb , Ljubljanu , Skoplje i planiram u naredni mesec dana da posetim još i Sarajevo  :roll:. Moj ti je predlog da ti Zagreb i Ljubljana budu u jednoj turi .

U sva ti grada ostajao sam po jedan dan i to mi je bilo sasvim dovoljno da vidim sve što je vredno videti . Moj predlog za Zagreb i Ljubljanu : vataš onaj noćni voz za Ljubljanu u 21.40 , cena specijala ti je 25 e u jednom pravcu ,  u Ljubljani si ujutro oko  7.20 . Imaš ceo dan da je obiđeš da se popneš gore na tvrđavu , centar sa Prešernovim trgom , park Tivoli itd .. , prespavaj tamo u nekom hostelu ima ih dosta i nisu nešto preterano skupi (17 e za noć.)  Sutra ujutro imaš voz za Zagreb oko 6.20 , i u Zagrebu si oko pola devet  , cena ovog voza je malo skuplja 13e ali je voz prva liga . imaš ceo dan da lutaš po Zagrebu , do 23.55 kada ti kreće voz za Beograd . U Zagrebu spusti se od železničke stanice prema Savi i tu ti se nalazi sve što je vredno videti . Moja preporuka ti je da kupiš dnevnu kartu za tramvaj , nije skupa mislim oko 30 kuna i kad ti dosadi da pešačiš vozikaj se . E sad ti ako planiraš još nešto da obiđeš u tom potezu organizuj se . Po meni u drugoj turi spoji Sarajevo , Banja Luku , Mostar i Dalmaciju i treća nek ti bude Skoplje i možeš tu još da dodaš i Ohrid . Skoplje -Ohrid 3 sata vožnje busom a za Ohrid svi kažu da je predivan . srećan put  :mah:

• Author

I vozom i stopom i busom i kako god :) Ugl bih se na voz oslanjao, a put bi trajao recimo 3 nedelje. Prenociste mislim da vec imam u Ljubljani, Splitu, Mostaru, Travniku i Bijeljini (ako bih isao u BN).

Ne znam sta bih vise hteo da vidim, gradove vise radi reda, a hteo bih i neke planine, pecine, jezera, reke...u zavisnosti od toga sta ima zanimljivo.

Evo npr, posto sam ljubitelj planina, hteo bih da se popnem na Triglav, da probam neka Dalmatinska vina i odem na neka ostrva, vidim ZG hale sportova i memorijal Drazen Petrovic, Maksimir, stadione u Splitu, Plitvicka jezera, mozda probam bandzi u Mostaru na onom mostu, osetim duh Sarajeva sa hranom, muzikom i gomilom alkohola, BL hocu da vidim cisto iz cefa, cuo sam da je lepa, u Makedoniji da odem na Ohrid, obidjem malo prirodu i vinski deo, obozavam makedonska vina, a onda mozda i da odem do Gracanice, Pristine i Pecke Patrijarsije, na Skadarliju pa kuci u NS, tacnije Silbas :dance:

Nisam bas prava ex-Yu generacija, imao sam svega nekoliko godina kada se raspade, ali sam je solidno do sada obisao, pa evo jos nekoliko prijedloga...

Sta ce ti Bijeljina? Preskoci je, ako ikako mozes. Nema potrebe za gubljenjem vremena tamo. ;) Banja Luka je ok za neku kratku posjetu (kazu da je lijepa, ali ja ne pronadjoh tamo nista narocito zanimljivo...), a Sarajevo ti svakako preporucujem i predlazem da podjes na Vrela Bosne u Sarajevu (po mogucnosti da se vozis fijakerima do tamo, bar u jednom pravcu:) i na kafu do veoma-orjentalno-turske kafane "Morića Han", koji se nalazi u centru, kod Bascarsije. Tu u blizini mozes pojesti i cevape u cevabdzinici "Zeljo" ili "Mrkva" ili pak "Hadžići" (ako se ne varam). Sto se tice Hercegovine - Mostar definitivno. U Sloveniji preporucujem jos npr. Koper (Kopar) ili Novu Goricu, Koper ako preferiras more, a N. Goricu ako preferiras prirodu, brda/planine (oko nje), i sl.

U Skoplju se nemoj vrtjeti samo po poplocanom centru, vec podji i u albanski dio (preko mosta), tamo takodje imas cevabdzinice i prilicno istocnjacku atmosferu, prava carsija. :)

Poz

e na toj bascarsiji nikako ne propustitu cevape kod Zelje...deset u pola sa lukom...doduse ja uvijek uzmem dvadeset...:)

Super ti je plan! Moze se dosta toga videti za tri nedelje, a imaces vremena i da se negde zaustavis na duze ako ti se svidi.

Posto si pomenuo da te interesuje priroda, onda bih ti preporucila da se malo duze zadrzis u Sloveniji. Jezera Bled i Bohinj su prelepa! Bled je lepsi, Bohinj mirniji, a odatle se moze popeti na Triglav i videti gde izvire Sava.

Kad si na Bledu nemoj propustiti da probas krempite, tj. kremšnite kako oni kazu. Tvrde da su tamo nastale i kazu najbolje su u restoranu Panorama na samoj obali jezera. Probala pre par nedelja i zaista su mmmmm  :eat:

Definitivno preporucujem Postojnu, cak iako te neinteresuju pecine, zaista je vredi posetiti.

Slovenacko primorje ti verovatno nece biti interesantno ako ces vec ici u Dalmaciju.

Srecan put i uživaj!

• Author

Sto se hrane i pica tice, tesko odbijam ;D Planirao sam Postojnu jamu i onu tvrdjavu u blizini nje, a na primorje necu ici bas zato sto idem u Dalmaciju, ko sto si i rekla.

Sad kako malo vise razmisljam, tesko cu uklopiti i Makedoniju u pricu. Kad dodjem do Sarajeva, pa krenem za Banja Luku, samo bezim od Beograda i Makedonije. A hteo sam i do Dubrovnika nakon Splita, ali mi se ne uklapa onda odlazak u Mostar, blize mi od Splita.

Nisam sigurna da je Split blize Mostaru od Dubrovnika, al' svakako nije velika razlika.

Mislim da je steta da ne vidis Dubrovnik, za mene je to obavezan stop i na najkracoj Yugo turi.

Ali mozes ga uvek posetiti u nekoj drugoj kombinaciji, recimo sa CG primorjem.

ja bih kompletno preskocio severni deo zemlje jer ti nece doneti nista novo sto ti vec nije poznato.dakle ja bih glasao za bosnom do slovenije i nazad obalom do albanije i preko ohrida nazad.znaci planinsko-morska tura.ja sam letos usao iz grcke na tromedji sa albanijom i makedonijom,i udario zaobilaznu liniju do zadra preko novog sada.sad mi je zao sto ne ubacih i albaniju i cg.mislim ovo je vredelo ali mi nije donelo tolilo toga novog osim eventualno makedonije.zivim vani pa mi je i ovo bilo super mada mi sad ostaje zal za alb&cg.

• 2 weeks later...

Trenutno sam tek poceo da razmisljam o tome, pa nemam neku odredjenu rutu u planu. Recimo da imam u planu za pocetak Ljubljana-Zagreb-Dalmacija-Mostar-Sarajevo-Banjaluka-Skopje-BG. U PG sam vec bio, a (sramota je reci) ni u jednom od ovih gradova nisam.

Dalmacija je dosta sirok pojam :) Ima tu dosta mesta koje treba videti, od gradova do ostrva.