Jump to content

Featured Replies

Posted

Resih se da kupim jednu knjigu i jedan par patika preko ebay-a. Nemam uopste iskustva sa ovim sajtom pa cu morati da postavim par pitanja :) kako se krece cena postarine iz US do Srbije, i kako mogu da je obracunam, nesto se ne snalazim oko toga, takodje ako pise shipping to US za neki proizvod da li to znaci da ne mogu da narucim taj proizvod i takodje do kojeg iznosa se ne obracunava carina i porez?

Sto se tice postarine,to mozes da pogledas na dhl sajtu i da tamo izracunas,upises destinaciju,koliko kg i tako to. A sto se tice slanja,ne verujem da ce neko da ti salje knjigu od 8 dolara iz usa u srbiju... Ne znam,najbolje ti je da pitas oglasivaca.

Ako piše ships to: US, to znači da taj proizvod ne možeš da naručiš ( ne šalju ga van USA), ako piše ships to: worldwide, onda možeš.

Carini se sve što ima vrednost preko 20 evra.

Carina iznosi 10% od ukupne vrednosti pošiljke ( sa sve poštarinom ) + PDV+ troškovi carine :death:

Ovako je na papiru a kako je u praksi, neka kaže neko sa više iskustva.

Uf, najveci problem je nasa posta, sluzbenici carine onako odokativno, ali generalno, osim ako bas imate srece, odrace vas od dazbina. Prisustvovao sam vise puta takvom "carinjenju", stvarno je tuga, bas su bezobrazni... Po meni se vise isplati da narucis da ti stigne kod nekog recimo u Madjarskoj, pa da pokupis kad ides. Ili tako nesto

No 1: koliko znam e-bay "ne radi" u Srbiji (mislim da se ceka pay pall)

No 2: knjige moze uzimati sa amazona.com (ili u poslednje vreme mozda bolje sa engleske verzije) i tu ces retko kad "popiti" carinu i sl. - u svakom slucaju cena bi mogla izaci na manje nego da kupujes u Srbiji.

No 3: patike, odeca, elektronika - opet "ne radi" u Srbiji, vise je razloga, a mislim najveci nepoverenje u nasu postu  :bang:

Ja sam jednom naručio nekoliko knjiga preko Amazona, na kućnu adresu u Srbiji, i carina je bila baš ekstremno velika. Otprilike, ako je vrednost pošiljke bila 20 evra, carina je iznosila još 10ak evra. Otada uvek zamolim nekoga u inostranstvu da mi kupi knjige, pa da mi donese kad bude dolazio/la ili da ja pokupim kad budem išao.

Otprilike, ako je vrednost pošiljke bila 20 evra, carina je iznosila još 10ak evra.

Ali moras priznati da te knjige (ne znam koje su u pitanju, ali uglavnom je takav slucaj) u Srbiji mozes naci samo po skupljoj ceni od svih tih 30e zajedno ;) (ako ih ima naravno ovde)!

Svejedno. Ono što naši carinici rade je sramota. Ne možeš ni kao čovek nešto da naručiš, a da ne strahuješ od toga koliko će da ti dodaju na cenu, kad bi bar postojala (tj, bila u praktičnoj upotrebi) neka uobičajena skala, pa da ti bar unapred znaš da ćeš za knjigu od 20e doplatiti još 10, a za telefon od 250 još 150, i shodno tome odlučiš da li ti se isplati da se bahćeš ili ne.. Ovako te dovode pred svršen čin, dao si već toliko i toliko novca, ali ti to sve pada u vodu ako nama ne daš još toliko. I to je još legalno! Strahota!

Pa postoji skala, samo bi trebalo sa prodavcem da dogovoris da ti u paket stavi i fakturu tj da na neki nacin obelezi cenu proizvoda i onda na to ide odredjena cifra/procenat...mada telefon nemoj ni pokusavati (ili ako pokusas, javi kada bude proslo)!

Cak i ako se prilozi faktura uz paket, carinici mogu slobodno (odokativno) da procene koliki bi bio iznos carine, koji si ti obavezan da platis u sto kracem roku, u suprotnom se zaracunavaju i troskovi lezarine. Neko tvrdi da su "opstinari" prave "orlusine", ja to odgovorno i smerno tvrdim za carinike! Da im ne dodajem jos koje epitete, ovde cu se zaustaviti :) Ali, da znaju da budu sitne duse, istina je.