Jump to content

Featured Replies

Posted

Ne brinite, nema viza, samo da ispričam svoja iskustva sa prelaskom granice i birokratijom.

Par napomena: sve ovo se odnosi na granični prelaz Pervomajsk na koji idete kada putujete autobusom/maršrutkom iz Odese. Nikad nisam skontao kako da dobijem pozivno pismo ili vaučer iz Moldavije, a na netu pričaju različite priče sa različitih graničnih prelaza, tako da se ovo odnosi samo na Pervomajsk. Drugo, situacija sa pridnjestrovskom granicom se povremeno menja; do pre par meseci su tražili pozivna pisma, sada ne. Treće, na ulasku u zemlju sam komunicirao na OK ruskom; u povratku sam pravio društvo nekom Amerikancu i ispostavilo se da ne znaju engleski. Možda ga neki govore, ali nisam se mnogo raspitivao jer sam kontao da je bolje da se ponašam fiiiino i da pričam na njihovom jeziku.

U autobusu dobijate imigracionu karticu (sa sve tipičnim sovjetskim štamparskim greškama) i na njoj upisujete koliko ostajete, kao i adresu gde ćete boraviti, ali ne i ime domaćina. Na granici su torbe prošle rendgen, malo su nas ispitivali o svrsi boravka, kod koga ostajemo, da li idemo da pijemo i je*emo, i tako, a posle su nam vratili pasoše sa karticama. Onda sam pitao vozača da li možda treba da obavim registraciju ili šta već, pošto je neko to radio (a neko ne), tu kod onih kućica na samoj granici i on je odgovorio da probam za svaki slučaj. Tamo nisu hteli da mi daju pečat jer je falio potpis onog lika kome sam i predao pasoš! Otišao sam kod njega i on je tek tada krenuo kod kolege za kompjuterom i proverio moju adresu - ispostavilo se da lik kod koga treba da ostanem nije na toj adresi. Pozvali smo njegovu sestru - moj kaučsufring kontakt  u Tiraspolju (graničar je čak ponudio da zovemo sa njegovog telefona, pa da ja platim) i ispostavilo se da lika nema na onoj adresi jer je podstanar. Onda je graničar razgovarao sa kaučsurferkom i posle cimanja tipa "neću da ga pustim", upisali su mi neku drugu adresu oko koje su se dogovorili. Dobijem potpis, dobijem pečat, i autobus kreće posle 15 minuta čekanja na jedinog lika bez nekog od sovjetskih pasoša, tj. mene. Dakle, bez problema sam mogao da nastavim put, jer sam prošao sve kontrole i da me onda cimaju u povratku da platim kaznu jer nemam potpis/pečat.

U Tiraspolju sam se registrovao sledećeg dana; na sajtovima i na imigracionoj kažu da treba da se registrujete u roku od 24 sata, ali je kaučsurferka proverila i to nije bitno, mogao sam da se registrujem sve do polaska nazad. Rekli su joj da sa mnom treba da ide neki Pridnjestrovac sa pasošem. Ja krenuo sa jednom devojkom koja, opet, živi na nekoj trećoj adresi. Prvo smo išli u policijsku stanicu gde nam je neki policajac rekao da se to ne radi tamo, možda jer je bio vikend, pa nas je poslao na železničku stanicu. Tamo su nam rekli da se to ne radi tamo, možda jer je bio vikend, pa su nas poslali u neku vladinu zgradu. Tamo su nam rekli da se to ne radi tamo, možda jer je bio vikend, pa su nas poslali PONOVO u onu prvu zgradu. I tamo nas je sačekala neka ljubazna teta koja je - ne na šalteru - nego na PROZORU policijske stanice uzela moj pasoš i imigracionu i vratila ih sa još nekim papirićem u roku od 30 sekundi. Registracija završena, pasoš ove devojke nije ni bio potreban.

U povratku u Ukrajinu nije bilo problema, malo je smorilo što torbe opet idu na rendgen. Podsetiću vas da je za ovakvu akciju potrebno imati dva vaučera za Ukrajinu.

Hvala na informacijama :spot:

Inace, kakve su cene po samom Tiraspolju? Da li moze da se fotografise po gradu bez problema ili moras da budes na oprezu? Kakav je ulazni pecat (osecam da je lep suvenir imati njihov "nepostojeci" ulaz u pasosu)? I, kakvi su ljudi po gradu - predusretljivi prema posetiocima ili ih izbegavaju zbog "Velikog brata"?

• Author

Hajde ovde ću da odgovorim, pa nek moderator pomeri ako treba...

Cene su jako niske, jer im je i standard nizak. Na sreću, prodavnice su normalno opremljene i možeš da kupiš šta god treba. Pivo u prodavnici je pedesetak dinara, neka slatka peciva su petnaestak dinara, gradski prevoz je dvadeset dinara (uključujući i vožnju Tiraspolj - Benderi), isto toliko je i da se izmeriš na vagi u gradu, iznajmljivanje limuzine za venčanje je 50$ po satu (to većina mladenaca radi), dvočas engleskog košta oko 200 dinara, stanarina je 50-100$ za garsonjeru... Toga se sećam:)

Sve možeš da fotografišeš. Na netu sam čitao da su nekim strancima tražili da provere šta su slikali, pa sam ja pitao vojnika kod nekog memorijalnog centra, on je rekao da normalno sve slikam, i tražio mi cigaru:)

Ne dobijaš pečate u pasošu, sve ostaje na imigracionoj kartici i na onom papiriću kad se registruješ.

Ljudi su sasvim OK i nikoga ne izbegavaju, mada sam i ja pričao, kao, ruski pa možda ne znam da li je uvek tako. Uglavnom vam sve lepo objasne, pitaju odakle ste itd. Jedan stariji lik mi je nešto objašnjavao i na engleskom, valjda da vežba jezik, a mladima je dosta interesantno kad provale da niste odatle pa se nešto smeškaju:) Kaučsurfera nema puno, ali su dosta fini, krivo mi je što nisam stigao da upoznam sve koje je trebalo. Dosta sam bio i sa nekom ekipom sa engleskog kluba, njima je bilo super da vežbaju engleski... Sve u svemu, ljudi se normalno ponašaju prema strancima i nisu podozrivi.

Ufffff znači nisam jedini koji je posetio PMR. Extra.

Ja sam bio u Pridnjestrovlju sad u Maju. Ušao sam iz Moldavije, neki granični prelaz 30-ak km od Kišinjeva. Lagano ruski tenk stoji ispred graničnog prelaza. :shockkk: Prošao sam  granični prelaz koji nema rendgen, ali kad je lik vidio da sam iz Srbije momentalno mi je rekao da izadjem i da otvorim torbe. Ne znate koje su muke Tantalove da čoveku objasniš na miksu srpskog-ruskog-nemačkog jezika ko si i gde ideš. Ali generalno je bio iznenađen šta ću ja tamo.

Bio sam i Ribnici, Dubosoari, znači severni deo Pridnjestrovlja. Pošto ne znam ruski da beknem, gde god sam se pojavio govoreći na engleskom ili nemačkom postao sam glavna atrakcija ali bukvalno. Inače Ribnica gde sam najduže bio je možda i najjači (u privrednom) smislu u "celoj" Moldaviji. Imaju neku ogromnu železaru i LaFarge cementaru. Žešća kinta se sliva tamo. :LOLLL:

Što se cena tiče ja sam s mojim skromnim studentskim dzeparcem prošo kao Bog generalno u Moldaviji. O ljudima neću mnogo da trošim reči, jer su ljudi mnogo slični nama.

Vredi posetiti ako je neko u prilici...

• Author

E da, i da napomenem: ko želi, može da uđe i u "pravu" Moldaviju iz Pridnjestrovlja... Benderi je podeljen i moldavski deo se zove Varnica, praktično selo. Ovde nemaju granični prelaz, nema ni Moldavaca, tu su samo Pridnjestrovci i oni kontrolišu tek po neko vozilo - našu maršrutku nisu zaustavljali ni u jednom pravcu. Iz Varnice možete da odete dalje, ali, naravno, ovo je ilegalno. Što se Pridnjestrovaca tiče, ako ste registrovani, čak i da vas zaustave kod Varnice u povratku, nećete imati problema.

Ovako možete i do Kišinjeva, ali ne znam kako bi izgledalo da vas negde startuju moldavski policajci i traže pasoš. Stranci sa boljim pasošima od našeg mogu da se zapute u Kišinjev da se tamo registruju, ali možda bi ih pitali zašto su išli preko Varnice. Mi koji hoćemo u Moldaviju bez njihove vize:) možemo jedino na ovu foru.

Možda bagzy ima neku ideju, on je video prave granične prelaze Moldavija-PMR.

• Author

@Lazar

Stavi Pridnjestrovlje, tako ih mi zovemo. Na engleskom Transnistria ili Trans-Dniester. Mislim da je najbolje da bude na stranici za Moldaviju, svi oni koji bi tamo išli znaju da su se ovi otcepili od Moldavije i tamo će i da traže info.

@Lazar

Ukrajinka sa kojom sam pre par meseci razgovarao je koristila naziv Transninstrija, a za Pridnjestrovlje nije imala pojma. Sad, ovde se vise koristi ovaj drugi termin, barem je tako u svim tekstovima na koje sam nailazio i koji pominju ovo pitanje, pa ce mozda ljudima biti jasnije o cemu se radi. Mozda bi eto bilo zgodno da u odseku "vize", ako ce Pridnjestrovlje biti zasebna teritorija nevezano za Moldaviju, stoje oba naziva, jedan glavni a drugi iza u zagradi.  smartass  :)

Zvanicni naziv je Pridnjestrovska Moldavska Republika tj. PMR

Pridnjestrovlje je ruski termin.

Transnistrija je rumunski termin korsten dok je teritorija bila u sastavu Rumunije.

Kada je 1940. usla u sastav SSSR-a termin je bio Pridnjestrovlje.

Grad Bender ima rusko ime dok je na rumunskom Tighina.

Kad se tamo nadjes bolje da se koriste samo ruski nazivi ili ce neko da te etiketira kao spijuna iz Kisinjeva.

E da, i da napomenem: ko želi, može da uđe i u "pravu" Moldaviju iz Pridnjestrovlja... Benderi je podeljen i moldavski deo se zove Varnica, praktično selo. Ovde nemaju granični prelaz, nema ni Moldavaca, tu su samo Pridnjestrovci i oni kontrolišu tek po neko vozilo - našu maršrutku nisu zaustavljali ni u jednom pravcu. Iz Varnice možete da odete dalje, ali, naravno, ovo je ilegalno. Što se Pridnjestrovaca tiče, ako ste registrovani, čak i da vas zaustave kod Varnice u povratku, nećete imati problema.

Ovako možete i do Kišinjeva, ali ne znam kako bi izgledalo da vas negde startuju moldavski policajci i traže pasoš. Stranci sa boljim pasošima od našeg mogu da se zapute u Kišinjev da se tamo registruju, ali možda bi ih pitali zašto su išli preko Varnice. Mi koji hoćemo u Moldaviju bez njihove vize:) možemo jedino na ovu foru.

Možda bagzy ima neku ideju, on je video prave granične prelaze Moldavija-PMR.

Da lagano može čovek da prođe u Moldaviju bez cimanja. Ja sam tako na graničnom prelazu kod Ribnice. Samo smo prošli opušteno pored drljavih moldavskih pandura. Nisu se čak udostojili ni da nas pošteno odgledaju kao što dolikuje...Po povratku isti. Izgleda da su se mnogo smorili jadni tamo.

• 1 year later...

Nije tesko uci. Ali ako dolazis kolima pripazi se korumpiranih policajaca koji ce te zaustaviti zbog nepostojeceg prekrsaja i traziti 300 eura ili oduzimanje dozvole na 3 godine.

Mogu izgledati zastrasujuce ali moguce je izpregovarati cenu na 20-50 eur,pa i nize

• 1 year later...

ja trenutno zivim u Tiraspolju, pa ako vas put nanese ovamo javite se...nego ja imam pitanje za vas...da opisem moju situaciju...dobila sam moldavsku vizu i usla normalno iz rumunije, nastavila svoj put u Tiraspolju, ovde sam vec 3 meseca i istekla mi je viza pre 5 dana..ja nemam nameru uopste da idem u Moldavski deo, u Kisinjev nego me samo zanima, da li cu ja moci da izadjem iz Tiraspolja u Odesu i onda preko Kijeva ( taman da ga malo upoznamo ) pa preko Rumunije putujem za Srbiju ? da li ce mi na pmr granici izmedju Tiraspolja i Odese praviti problem sto mi je Moldavska viza istekla?

ps . da dodam da sam u Tiraspolju normalno prijavljena i prijava mi traje od o 12 , decembra ? meme plasi da nemaju pravo na tu granicu Tiraspolj /Odessa da me kazne, mada ja nisam bila u Moldaviji vec u PMR svo vreme ?

• Author

Ja samo intuitivno mogu da ti kažem da će Pridnjestrovcima verovatno biti drago da vide da moldavsku vizu ne j**** ni 2%. Što se tiče Ukrajinaca, oni od mene kad sam ulazio u PMR nisu očekivali nikakvu moldavsku vizu i verovatno neće biti problem ni kad ti budeš ulazila u Ukrajinu. Uostalom, kao što kažeš, ti nisi bila u Moldaviji nego si, molim lepo, bila u PMR-u onako kako oni kažu da je legalno, a kroz Moldaviju si putovala samo zato što ti je bilo zgodnije.

Ako neko ima bolje tumačenje, neka kaže, i mene zanima.

Po logici stvari, Ukrajinaca se ne tiče moldavska viza. Znači, samo provjeriti sa nekim u policiji TMR, jer oni kontrlišu izlaz iz zemlje.

Interesuje me da li još uvijek može da se stigne do Kišinjeva preko PMR bez vize, koliko sam skontao preko različitih foruma, može se boraviti u glavnom gradu Moldavije ilegalno koji dan i jedini problem bi bio kada bi policajac na ulici startovao?

hvala vam puno na odgovorima.Ja inace imam prijavljeno boraviste u PMR i uredno sam registrovana od 6.9 tako da je to neki dokaz da ja nisam ni boravila u Moldaviji nakon isteka vize, jedino sto nemam taj izlazni pecat iz Moldavije jer ga PMR nema a Moldavska policija ne stoji na granici sa PMR jer ne priznaju taj granicni prelaz  ( nemaju uopste pecate ), a neke osobe mi kazu da moram izaci na isti granicni prelaz na koji sam usla da bi dobila izlazni pecat , sto je meni suludo jer pretpostavimo da idem na putovanje svetom i da mi je Moldavija bila samo prolazna zemlja sto bi ja morala da izadjem gde sam usla, samo zato sto oni na izlaz iz PMR ka Ukraini nemaju pecate . Videcu ovih dana , nadam se da ce sve proci kako treba.

Stevane, preko PMR mozes da udjes bez vize, samo se moras obazveno registrovati, ispuniti onaj mali papiric koji dobijes na ulazu u PMR ( ja iskreno ne znam kako ide to tacno jer su me neki drugi ljudi registrovali ) i sa tim papiricem mozes lagano da udjes u Kisinjev, na granicu ka Kisinjevu te pregleda samo PMR policija/ granicari i oni ti obavezno traze taj papiric i ako ides kolima deklaraciju ( koju takodje dobijes na ulaz u pmr ) ona kosta oko 17e.

U Kisinjev mozes imati probleme jedino ako te zaustvai policija i utvrdi da nemas vizu, mada da znas da je sad 5 i 6 bio festival vina i vize su besplatne za period 15 dana pre i posle 5 okotobra, znaci do 20 . oktobra mozes uzeti besplatno vizu.

Ako imas pitanja slobodno pitaj , posto ja malo konfuzno pisem :)

Hvala na odgovoru, planirao sam posjetiti te krajeve početkom decembra, uzeo bih wizz iz sofije do kijeva, voz do odese, i onda iz odese bih se prebacio do Tiraspolja i Kišinjeva, valjda neću biti te nesreće da me policija iscima za dan ili dva , koliko planiram u Kišinjevu. Hvala na info a ako odem, napisaću i lična iskustva.

Pozz

s obzirom da ides vozom pa do kisinjeva sigurno busom ne verujem da ce te uhvatiti, da ides svojim kolima vece bi bile sanse a ovako javnim prevozom kroz kisinjev ili taksijem ( koji je uzgred prejeftin) vrlo su male sanse da ti pridje neki policajac da te legitimise , tako da ne brini...ali uvek za ne daj boze imaj u jednom dzepu 2$, 3 $ ako te uhvate ili tako nesto  jer nisu ni malo gadljivi na pare  :mah: