Jump to content

Featured Replies

Posted

Danas je Evropski parlament sa 538 glasova ZA 47 uzdrzanih i 41 protiv izglasao ukidanje viza za Sengenski prostor BiH i Albaniji.Vijece Evrope treba da  formalno potvrdi odluku na sastanku u novembru.Mogucnost putovanja bez vize sa novim biometrijskim pasosem ocekuje se od 1.1.2011.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6087647,00.html?maca=ser-TB_ser_b92_v2-4739-xml-mrss

Evo konacno i mi izlazimo iz ovog 20 godisnjeg mraka,nema vise cekanja,beskrajnih redova i ponizavanja od strane sluzbenika u ambasadama.Nesto razmisljam da bi i low cost flight kompanije mogle da isprate ovo sa vecim brojem letova iz BG,ZG,SA i BL,ipak je sad trziste vece za 4 miliona stanovnika.Moram priznati da sam bio bas ljubomoran na gradjane Srbije u ovih proteklih godinu dana  ;D

Ma bice to u redu. Napravite nove pasose na vreme i pocnite na vreme da prikupljate pare. Ostlo dolazi samo po sebi. Cestitam!

Verovatno ce se to desiti i pre 1.1.2011. ako sve bude ok. Tako su u nasem slucaju, a nagovestavaju i u vasem. Nije lose ako se putuje za praznike. Sve u svemu, srecno.  :mah:

Станите у ред за пасоше на време, иначе ништа од путовања до 2012.  ;D

Ако се не варам, биометријски босански пасоши се издају већ неко време, без неких трагичних гужви.

Ne brini, cim narod sazna za beli Sengen, napravice se redovi.

Ako do tada novci ne počnu da im padaju s neba, čisto sumnjam.

• Author

Izdaju se biometrijski pasosi vec vise od godinu dana.Ne vjerujem bas da ce starija populacija da pohrli na saltere.Mislim da je vecina ljudi koji putuju vec izvadila novi pasos.A da za putovanje nije potrebno puno para to vec svi znamo.

Ne brini, cim narod sazna za beli Sengen, napravice se redovi.

Ako do tada novci ne počnu da im padaju s neba, čisto sumnjam.

I u Srbiji novci ne padaju sa neba, pa su guzve neopisive. Mi smo narod koji do poslednjeg momenta ne veruje u srecne ishode.

Postoje ljudi poput tebe koji iz meni nepoznatih razloga zele da odluku da EU stavi BiH na beli Sengen, ucini sto manje bitnom, pod izgovorom kako narod nema para.

Ja pre neki dan prodjoh Banja Lukom, kad ono kafici i kladione, prepuni. Nema mesta da se parkira u blizini njih. Svi drze cigarete u rukama i popunjavaju listice, i kukaju kako nemaju para. Kazi ti sta god hoces, ali ja se veselim ukidanju viza, i prezirem komentare ljudi, koji nesto ovako bitno za gradjane Balkana, nipodastavaju.

Ja pre neki dan prodjoh Banja Lukom, kad ono kafici i kladione, prepuni. Nema mesta da se parkira u blizini njih. Svi drze cigarete u rukama i popunjavaju listice, i kukaju kako nemaju para.

Pa verovatno sve pare potrosili na cigarete i kladionice. :?

I u Srbiji novci ne padaju sa neba, pa su guzve neopisive. Mi smo narod koji do poslednjeg momenta ne veruje u srecne ishode.

Ако се не варам, у Србији су велике гужве биле од самог почетка издавања. Ја сам свој вадио у новембру 2008, па сам морао да дођем у петак да се упишем на списак за понедељак, а у понедељак сам морао да одсуствујем с посла до подне због чекања на ред.

У Босни тога није било, а биометријски пасоши се већ издају.

Postoje ljudi poput tebe koji iz meni nepoznatih razloga zele da odluku da EU stavi BiH na beli Sengen, ucini sto manje bitnom, pod izgovorom kako narod nema para.

Мислим да се не познајемо довољно да би ти знао какав сам ја то човек.

Ако мислиш да је чињеница да људи немају пара изговор, не знам просто шта да ти кажем.

Логично је да на форуму клуба путника укидање виза игра јако битну улогу. Али у генералној популацији, нисам сигуран.

Ja pre neki dan prodjoh Banja Lukom, kad ono kafici i kladione, prepuni. Nema mesta da se parkira u blizini njih. Svi drze cigarete u rukama i popunjavaju listice, i kukaju kako nemaju para. Kazi ti sta god hoces, ali ja se veselim ukidanju viza, i prezirem komentare ljudi, koji nesto ovako bitno za gradjane Balkana, nipodastavaju.

Дакле, ти си видео људе у кафићима и кладионицама и закључио да је Босна пуна пара? Ма генијално.

Укидање виза сигурно јесте добра вест. Мада ево видим да Француска и Немачка, кад је Босна у питању, затежу.

Али да, ја не мислим да ће толико да промени или утиче на живот великог броја људи.

Ако ти ниси у стању да схватиш да се неко не слаже с тобом, па ето, туђе мишљење "презиреш", то само говори о теби. Не баш похвално.

Da li znas koliko BiH ima svojih gradjana koji rade po EU? Da li znas koliko je porodica razdvojeno?

Da li znas da je skoro nemoguce dobiti vizu za EU ukoliko nemas posao, a u Bosni ga mnogi nemaju i samim tim ne mogu da posete svoju decu, unuke, bracu i sestre, iako su ovi iz EU spremni da im plate sve troskove!?

Da li znas koliko kosta putovanje do Sarajeva i to u najmanje dva navrata, a sve da bi se dobila prokleta viza? Putesestvije BL-SA, kosta najmanje 200KM po osobi (put, hrana, gradski previz ili taksi, cena same vize, cena taksi za izdavanje portebnih papira, izgubljen dan itd.), pa posto to moras uraditi najmanje 2 puta, to ti je 400km ili 200€. E pa za tih 200€, moze se platiti put do Nemacke i posetiti rodbina.

E zbog ovakvih ljudskih sudbina je ukidanje viza od neprocenjivog znacaja za ove ljude.

Ja imam pasos i Srbije i BiH, pa me ovo ukidanje licno i ne kaci, ali mi je veoma drago sto ce se vize ukinuti, i nikakvi izgovori, pa ni oni tipa "nema se para" ne piju vodu.

Ili ako cemo tako, gledah danas neku reportazu iz Spanije gde Spanci kukaju da je kriza i da su pale plate (600e prosek) pa sad oni nemaju para pa eto nece moci da idu na zimovanje na Alpe. Jadni Spanci, treba im sada uvesti vize, kad vec nemaju para da putuju...

P.S. Rekao sam da prezirem KOMENTARE koji uz izgovor da se nema para, nipodastavaju ukidanje Viza, a ne da prezirem tvoje misljenje. Cak sam ubedjen da ne mislis bas tako kako si napisao.

To je super vest, nemojte odmah da se džapate ko deca :) Svaka čast za BiH! I ja mislim da će to mnogim ljudima mnogo značiti, pa makar to i ne iskoristili da putuju. Već je mnogo prijatnije kada u svesti više nemaš da ti je nešto tako važno potpuno zabranjeno i nedostupno. Naravno da je ovo ogroman korak za BiH, i stvarno ne vidim potrebu da se to obezvređuje.

Da u pravu si! I to je jako bitno. Znati da si  slobodan, pa makar tu slobodu i ne koristio. Sam osecaj je predivan...

• Author

Pa znacice sigurno.Mnogi od nas su slusali price roditelja o crvenom pasosu,putovanjima itd.Ono slusas kako su stariji putovali bez problema a tebi treba i vremena i para i nerviranja da samo dobijes tu vizu.Mislim ganjale su se i te vize,islo se,ali od same pomisli da ne smijem da planiram nista dok ne dobijem vizu dizala mi se kosa na glavi.Ovako ce ici puno lakse a i za stanje svijesti je vrlo bitno.Ne vjerujem da ce Francuzi nesto blokirati u novembru,previse se prasine diglo oko liberalizacije da bi bez vecih posljedica po svoj kredibilitet mogli nesto da pokvare.Znaju oni svi dobro da se liberalizacija odnosi na turizam i putovanja i da nema veze sa radnim dozvolama i sl.

• 3 weeks later...

Cestitam, konacno ceo region da malo progleda. Nije bitno ko ce gde ici, bitan je taj osecaj slobode koji je od neprocenjivog znacaja...

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

I bez viza, Albanci nisu dobrodošli u Evropu

Prošle nedelje, 20. decembra, 11 državljana Albanije je vraćeno sa aerodroma u Liježu u Belgiji.  Belgijska Savezna policija je organizovala kontrolu putnika iz aviona koji je leteo iz Tirane.  151 putnik je proveren, ali jedan deo Albanaca nije mogao da napusti aerodromsku zgradu.  Od pre nekoliko dana, Bosancima i Albancima više nisu neophodne šengen vize, tako da Savezna policija strahuje od masovne nelegalne imigracije iz tih zemalja.

Prošle nedelje, tridesetak policajaca je dočekalo putnike iz Tirana, i kontrolisalo ih nekoliko sati. Policija je proveravala da ispunjavaju uslove za ulazak u Šengen zonu: albanski biometrijski pasoš i uveravanja da dolaze u turističku posetu.

Sudeći po policiji, jedanaestoro Albanaca nije moglo da pruži takve dokaze.  Oni su zadržani u tranzitnoj zoni aerodroma čekajući konačnu odluku odeljenja za Imigracije.  Odluka je pala te iste večeri: tih jedanaest Albanaca je vraćeno sa granice.  Te iste večeri, dvoje albanaca je napustilo aerodromsku zgradu: jednom je određen pritvor a drugi je prebačen u bolnicu zbog navodnih srčanih smetnji.

Izvor: RTBF - Radio Televizija Belgije