Jump to content

Featured Replies

3) od aerodroma Milan Bergamo do Milana (oko 45 km) imaš bus na svakih pola sata za koji karta u jednom smeru košta 10 EUR, a povratna 16 EUR. Putuje se sat vremena.

Vidim da je ova opcija otpala, ali just for the record: Bergamo - Milano, moze za vise nego duplo jeftinije vozom...kako je svakako sledeci korak bio vozom, ovo mu onda dodje i bolja kombinacija ;)

A kako od aerodroma do žel. st. Bergamo?

Sad tek videh ovo  :o

Ja sam put presao pesaka, pogotovo sto kad dodjes do samog grada postane interesantno prolazeci kro Bergamo do same stanice ;)

• 2 weeks later...

Evo vratih se iz Ciriha u kojem sam proveo pet neverovatnih dana. Grad je zaista lep, ima sta da se vidi i obidje jedino sto je przi koliko je skupo. Pivo u pabovima je od 9 franaka pa do 12 franaka-pola litra krigla, kebab 8-8.5 na nekim mestima i 9 franaka. Big mek obrok je 12.5 franaka. U supermarketu su cene prihvatljivije, npr. gotova zaledjena pica ima od 3.8 franaka pa navise. Cene prevoza su razlicite u zavisnosti od zone. Ja sam kupio zurich card 24 h koja je kostala 20 franaka (ukljucen prevoz i besplatan ulazak u muzeje). Uspeo sam da ustekam jedan dan vise jer prilikom kupovine zurich card treba otici do plavog automata i otkucati kartu od kog trenutka vam pocinje da vazi 24 h. S obzirom da nisam to znao otisao sam u muzej gde mi je zena na ulazu skrenula paznju da to treba da uradim ali da ce me sada pustiti da udjem. Kako me je interesovalo koliko mogu tako sa neponistenom karticom uspeo sam da udjem u sve muzeje jer svako samo letimicno predje pogledom po kartici i tako uspeo da ucaram jedan dan vise.  :D Od muzeja sam posetio: Nacionalni muzej Svajcarske-preporuka da obidjete, Kunsthaus museum-preporuka, Bayer watch museum-simpatican muzej u podrumu prodavnice Filip Patek satova, muzej igracaka-nista specijalno, botanicka basta-simpaticno, Tram museum-preporuka.Izmedju ostalog uspeo sam da udjem u kucu FIFA-e iako je izgledalo da je zatvoreno i zabranjeno pustili su me unutra da fotkam trofeje. Stadion Letzigrund na kome igra FCZ i odrzava se miting zlatne lige u atletici mi se takodje dopao, usao sam na sam stadion opalio par fotki i niko nije pravio problem. Vozio sam se brodom po Ciriskom jezeru (uracunato u zurich card), lepo iskustvo u svakom slucaju. Gradski prevoz savrseno funkcionise. Od svih gradova u kojima sam bio Cirih je definitivno grad pravljen po meri coveka. Voleo bih da se jednog dana vratim ponovo tamo.  clap.gif' alt=':clap:'>

Допао ти се стадио Лецигрунд? Са оном зарђалом оградом? Изгледа као да је направљена од старог гвожђа :-)

За опис Цириха и његових знаменитости свака част :-) Него, да ли си:

- нашао кућу коју је Милева Марић купила од свог дела Нобелове награде,

- нашао њен обновљени гроб на гробљу Нордхајм,

- попео се на Утлиберг

- видео хотел „Долдер“

- прошао „златном обалом“

- јео најбољи бурек у Цириху поред стадиона „Лецигрунд“

?

Ако ниси, јави се кад будеш поново долазио у Цирих.

Aladaar, hvala na pohvalama.  ;) Od ovoga sto si nabrojao, jedino sam jeo burek kod stadiona ali sad bas  da je najbolji. . .  :-[ valjda sam navikao na ove ''nase izvorne''. :) Caskao sam malo sa ljudima iz tog lokala, bilo je ok. Javicu se kada sledecim dodjem u Cirih.  :)

Fishi svaka cast za link, nisam ni znao da ovi postoje! Budimpesta-San Francisko povratna karta sa svim troskovima 600 evra!  :shockkk:  clap

• 2 months later...

Kao neko ko zivi na foru  u Zirihu,vec god dana,  ;) ,evo nekoliko korisnih informacija...

Iz Srbije za Svajcarsku vozi nekoliko desetina privatnih autoprevoznika,pa ako nemate problem sa kiselim kupusom,pijanim putnicima,i zavidno niskom koeficijentu inteligencije u luksuznom autobusu,sticicete u Svicu preko Slovenije,ili Madjarske za nekih 16 do 24 sati u zavisnosti od guzve...Povratna karta koja vazi 30 do 90 dana u zavisnosti od prevoznika kosta od 120 do 200 fr,zavisi da li ste seli u bus u Vranju,Jagodini,Smederevu ili Novom Sadu.... Primeri> Braca Trans,Jedinstvo Vranje,Miro Raizen,Bogojevic Raizen,Deni Raizen itd...imam te telefone pa ako nekog zanima nek se javi,ali ja ih ne koristim...

Ja licno uvek radije biram avion,zato sto ako na vreme isplaniras put,kod jata se par meseci unapred moze naci povratna karta BG/ZIRIH i za 120 e sa svim taksama,a svaka peta karta je besplatna...Postoji i druga jeftinija varijanta gde je Beograd/Memingen(Nemacka) u zavisnosti od perioda od 35 do 90 e povratna,a od Memingena do Ziriha (300KM) koristite voz( evo sajta svajcarskog sbb/a http://www.sbb.ch/en/home.html),gde vas karta kosta nekih 70 fr...

Obrni okreni dodjes na isto...

Sto se tice smestaja,ako birate hotel ili hostel u Svici tu ste ugasili,jer je ja mislim ova drzava najskuplja sto se tice prenocista...U rimu,Barsi,Milanu,Madridu itd,moguce je u sasvim pristojnom hotelu prespavati za 20ak e ,ali u Svici to nije slucaj....ako nadjete noc ispod 100 fr,javite i meni,selim se u hotel...  :)

U svici je moguce naci smestaj kod nekog,to su uglavnom studenti koji na kratko ili dugo traze cimera,a ako imate srece,mozda i uletite u stan od nekog ko ide na odmor pa ne morate da delite...evo sajta za tako nesto... http://www.okroommate.com

Ako trazite stan u Zirihu,za npr mesec,dva dana,ako nemate papire i tu ste ga nekako ugasili,jer ovde izdavanje stanova uglavnom rade agencije,ali ako se malo proceslja internet,lako se nadje i onih koji su voljni da vam bez ugovora na lepe oci izdaju neku garsonjeru,koju platite unapred naravno,mesecno od 700 do 1200 fr,u zavisnosti od kantona,lokacije... itd...Imam par telefona al ne bih pisala javno,pa ako nekog bas ovo zanima nek mi se obrati na e mail...

E sad ako ste vec dosli u svicu na par nedelja sto da ne iskoristite to pa da pri tom nesto i zaradite..

Ako trazite neki posao na crno u Zirihu i okolini,to je moguce ako vam,teca,strina,ujka,brat,svekar,ili neki dalji rod ima svoju firmu za bau,ciscenje,restoran ili slicno,ili zna nekog,ko zna nekog ,ko ima svoju firmu....,inace od Svicera necete dobiti nikakav posao bez papira,cak ni setanje kucica...

Za zene je dosta lakse,jer se traze konobarice u mnogim nasim kaficima,klubovima,kafanamai kafancugama,i tu moze fino da se prodje u zavisnosti kod koga ste upali da radite...Postoje nasi ljudi,vlasnici manjih kafica i restorana,koji su pristojni,i zele da zaposle na crno pristojnu devojku da radi kao konobarica za platu od 800 do 1200 fr,poznavanje nemackog nije obavezno,i poznajem par njih koji su super i jako korektni,ali poznajem i one koji maltretiraju cure,ostanu im duzni novac ,ucenjuju itd,tako daaaa...zavisi na koga ste naleteli...Savet,ne javljati se na oglase ako vec ne znate nekog ko zna nekog ko zna gazdu kod koga bi isli da radite...

Postoji i cuvena varijanta cuvanje dece i pomoc u kuci,sto se placa od 500 do 800 fr,stan i hrana,al i to vam je pitanje na kakvu cete nasu gastarbajterku naleteti i koliko dobro proci...

Sto se tice samog Ziriha i okoline,dosadan je za medalju...ima sta da se vidi ali to vam je u par dana reseno....Vec ste pisali o jezeru i muzejima,ne bih se ponavljala...

Svajcarska je puna banja i spa centara pa najtoplije preporucujem odlazak u Sentis park kod Sn galena http://www.saentispark.ch/

dnevna karta za koriscenje svih bazena,sauna,djakuzija i solarijuma 35 fr...filing je kad napolju pada sneg a vi u vrelom bazenu... :)

Engleski kao alternativa  za sporazumevanje govore skoro svi ,samo je razlika u tome sto neko hoce a neko nece da ga prica,ali ako u bilo kom gradu u Ch viknes nesto na srpskom bar dvoje ce se okrenuti,tako daaaa...i to nije problem... :D

Za komunikaciju sa voljenom domovinom najbolje koristiti skype,svaki banhof ima svoj besplatni wirles kao i mnogi lokali , a moguce je kupiti i nokija telefon sa Yallo ili Lebara pri paid karticom od 20 fr za 20 franaka u Mediamarktu ili Interdiskountu...

U vreme rasprodaja,u outletima je moguce naci firmiranu garderobu za smesne pare,tipa,kupila sam koznu kavali jaknu za decka za 90 fr...a u manje poznatim brend radnjama Taili Weill,Chicore,Newyorker itd,moz da kupite  svasta za 2 do 20 fr kad na izlogu pise SALE!! :LOLLL:

Sto se nocnog zivota tice ,tu Zirih ne zaostaje puno za drugim velikim gradovima,imaju sjajne klubove sa zivom svirkom ili dj varijanta,zavisi koji zanr volite,i pri tom nikako ne mislim na NASE EX YU klubove i diskoteke gde vikendom gostuje Seka,Sako,Mile ili Serif!!!

Nadam se da sam vam bar malo pomogla pa ako neko planira dolazak u Ch nek se obrati ako neka pomoc treba...

Pozdrav....

• 4 weeks later...

Kupio sam voznu kartu Memmingen - Zurich, povratnu i putujem sad u septembru. Idem prvo Wizzom do Memma, pa onda vozom do Zh, nisam znao da će Jat praviti promociju, ali nije ni bitno malo probati druge opcije. E sad, kada sam je kupio i dobio PDF, video sam da su mi na povratnoj karti ZH - MM na prezimenu slova Š i Ć u prezimenu , zamenili znakovima pitanja, dok mi je na odlaznoj karti normalno bez kukica. Pokušao sam da im pošaljem mejl, to jest popunio neki zahtev na njihovom sajtu ali mi nisu odgovorili, pa da vidim zna li neko da li će praviti problem zbog tih znakova? U pitanju su Swiss železnice SBB.

Kupio sam voznu kartu Memmingen - Zurich, povratnu i putujem sad u septembru. Idem prvo Wizzom do Memma, pa onda vozom do Zh, nisam znao da će Jat praviti promociju, ali nije ni bitno malo probati druge opcije. E sad, kada sam je kupio i dobio PDF, video sam da su mi na povratnoj karti ZH - MM na prezimenu slova Š i Ć u prezimenu , zamenili znakovima pitanja, dok mi je na odlaznoj karti normalno bez kukica. Pokušao sam da im pošaljem mejl, to jest popunio neki zahtev na njihovom sajtu ali mi nisu odgovorili, pa da vidim zna li neko da li će praviti problem zbog tih znakova? U pitanju su Swiss železnice SBB.

Jel mozes molim te da napises koja je cena karte (za voz), da li je kupljena iz Srbije, da li je povratna karta u pitanju i kojom karticom ? Za voz sve mislim..

Ja sam trazio, ali dosta su skupe te karte, cak mi se vise isplatilo da dam 200 e za avion direktno, nego iz MM da idem vozom..

Neko je ovde na forumu pisao da postoje neke specijalne karte od 20 franaka za MM do Zuricha, ja sam se ubio od trazenja, ali nisam nista nasao..

Hvala

Ja sam ih platio po 19eur po smeru, ali sam ih kupio pre mesec dana. Kupio prek SBB sajta, nasom Master karticom Erste banke. U svakom vozu u Evropi valjda imas po 6 mesta na akciji, dal 19, 29 ili 39 eur, zavisi od duzine puta, e sad trebas da ih ubodes, da si u tih prvih 6. Sve karte se izbacuju u prodaju 92 dana pre puta, tako da su te karte od tada na akciji i u prodaji, pa ako znas kada putujes, mozes ih odmah kupiti. Ti verovatno gledas karte za neki blizi period pa je moguce da je sve rasprodato po tim cenama. Moras da kombinujes dane i polaske, da istrazujes, pa mozda i nadjes. Kada putujes, mogu i ja da ti pogledam.

Meni se ovo isto desilo kad sam kupovao kartu Memingen - Bazel preko bahn.de Isto su mi promasili jedno slovo..tj umesto š bilo je prazno polje...Ali meni su Nemci brzo odgovorili i poslali li mi kartu u pdf-usa ispravljenim imenom..Mada, mislim da ne bi trebalo da imas problema u vozu, ako imas kod sebe karticu kojom si kupio kartu...

Meni se ovo isto desilo kad sam kupovao kartu Memingen - Bazel preko bahn.de Isto su mi promasili jedno slovo..tj umesto š bilo je prazno polje...Ali meni su Nemci brzo odgovorili i poslali li mi kartu u pdf-usa ispravljenim imenom..Mada, mislim da ne bi trebalo da imas problema u vozu, ako imas kod sebe karticu kojom si kupio kartu...

To i jeste problem, jer sam ja kupio preko SBB-a tudjom karticom, jer oni ne traze karticu  na uvid vec pasos. Probacu da im posaljem opet mejl.

Ja sam ih platio po 19eur po smeru, ali sam ih kupio pre mesec dana. Kupio prek SBB sajta, nasom Master karticom Erste banke. U svakom vozu u Evropi valjda imas po 6 mesta na akciji, dal 19, 29 ili 39 eur, zavisi od duzine puta, e sad trebas da ih ubodes, da si u tih prvih 6. Sve karte se izbacuju u prodaju 92 dana pre puta, tako da su te karte od tada na akciji i u prodaji, pa ako znas kada putujes, mozes ih odmah kupiti. Ti verovatno gledas karte za neki blizi period pa je moguce da je sve rasprodato po tim cenama. Moras da kombinujes dane i polaske, da istrazujes, pa mozda i nadjes. Kada putujes, mogu i ja da ti pogledam.

Sada samo ponovo pogledao, prebacio na engleski i lepo se snasao, lepo sve pise :)) Mogu karte cak i postom da se posalju.. Cena karata za period koji meni treba je 25 franaka po smeru, plus po 5 franaka nekih taksi i cuda, znaci 60 franaka ukupno, sto je VRLO prihvatljiva cena.. POGOTOVO kada se uzme cena obicnog graskog prevoza u Cirihu ili Zenevi, ovo ispadne cak i jeftino.. Ovo u kombinaciji sa cenom od 30 franaka za povratnu kartu preko Wizza, ispadne oko 100 franak za ceo put.. Mada opet, za 10 franaka vise, sada ima da se uzme Jat specijal direktno do ciriha za iste pare, ali SUPER je znati kada nema ovog specijala, kada je karta u proseku oko 220 eura, onda je usteda vise od 150 eura !!

• 2 months later...

Pozdrav svim putinicima,

da li bi neko mozda mogao da mi pomogne sa informacijom o saobracaju u Svajcarskoj... Naime, oko Nove Godine idem za Einsiedeln  kod nekih rodjaka a takodje ih imam prijatelje u Cirihu a bicu oko dva meseca tamo... E sad, koja je najbolja opcija za voznu kartu ako bih jednom ili dva puta nedeljno isla iz Eins. za Cirih i nazad? Gledala sam na sbb-ovom sajtu i  vidim da im je redovna povratna oko 35CHF sto je za mene iskreno puno. Nadam se da neko zna neku bolju opciju :roll:

Posto je Einsiedeln veoma blizu granice kantona Zurich, najbolje uzmi mesecnu povlasticu za kanton Zurich (za sve zone). Imas npr. mesecni 9-Uhr_Pass sa kojim mozes da se vozis od 9 ujutru do 5 ujutru narednog dana i vikendom bez ogranicenja za 114 franaka: http://www.zvv.ch/en/tickets/tickets-and-prices/zvv-9-oclock-pass/index.html

Onda povrh toga treba da platis samo kartu od Einsiedelna do granice (dve zone), koja je nekih 3.5 chf ako uzmes kartu za vise voznji (6 voznji = 22 chf): http://www.tvsz.ch/preise.html

vukad, hvala puno, svakako da mi je to daleko bolja opcija. Ako moze samo jos jedna info (samo sam jednom bila u Svajcarskoj na mesec dana tako da se ne snalazim bas sa zonama i sl.), kad krenem iz Einsiedelna, gde izlazim da bih hvatala voz za Cirih? Hvala jos jednom

Pogledaj konekcije na sbb.ch. Mislim da presedas sa S13 na S2 u Wadenswil-u.

• 1 month later...

Pozdrav svima.

Moze li neko da mi pomogne oko organizacije prevoza do CH?

Planiram pocetkom marta da idem u posetu familiji u St. Gallen. Kako najjeftinije doci do tamo?

Gledam povratna karta sa Wizz do Memingena je oko 3600 dinara, ali gledam dalje cene vozova na bahn.de i sbb.ch, dobijam oko 100 eura povratna karta da je?  :death:

Ne znam kako su pojedinci ovde dobijali smesne cifre za voz?  :happyyy:

I mene zanima. Znam da u Putniku možeš da uzmeš Zagreb - Cirih za 29 evra ili Budimpešta - Cirih za 39. St. Galen nije daleko od Ciriha, možda ima još neka fora za jeftino putovanje...

Postoji nova bus linija direktno sa aerodroma u Memmingenu do St.Gallen (CH) za 19 eur u jednom smeru. Vozi takodje i za Zurich 27 eur u jednom smeru. Karta moze da se plati samo preko neta. Imate sve ovde:

http://www.allgaeu-airport-express.de/index.php?plink=fahrpreise&lg=uk&lg=uk

Ha,ha..i Landsberg..ko ide nekome u posetu..u zatvor)))) dobro su Nemci sve organizovali,nema sta)))

Toj gospodi sam poslao mail pre neki dan, trazio sam im da mi kazu raspored polazaka/dolazaka za Sent Galen...

Hello Bojan,

thank you for your email.

There is no start time known yet. We are still waiting for few papers from local authorities. We hope to start with this regular bus line from 03/2012. Please check our website after 20.02.2012 date.

Bets regards,

Stan

Mada, koliko sam search-ovao po netu, i ovi imaju liniju http://www.expressbus.ch/ ...

Hajde ako neko zna napamet: Šta je jeftinije u međugradskom saobraćaju u Švajcarskoj: autobusi ili vozovi?

edit: konkretno, zanima me potez Sargans - Cirih.

U CH ne postoje medjugradski autobusi, samo gradski i prigradski (od grada do okolnih sela).

Mada, koliko sam search-ovao po netu, i ovi imaju liniju http://www.expressbus.ch/ ...

E ovo je super stvar, jer sam bas razmisljao kako da se vratim iz Ziriha za Memm. Prosli put je voz bio 19EUR na akciji, ali sada ih nema ispod 39EUR na istoj toj akciji, dva i po meseca unapred.