Jump to content

Featured Replies

Posted

Evo poruke koja nam je stigla preko formulara za izmene za sajt:

"Nevesele vesti iz sirijske ambasade: došao je novi konzul, koji koristi diskreciono pravo da odbije vizu ako mu se ne svidi nešto u formularu. U petak 8. oktobra sam išao sa jednom drugaricom da izvadimo vizu sa dva ulaska za Siriju (imamo povratne karte do Bejruta), i uputili su nas da izvadimo vize u sirijskoj ambasadi u Bejrutu ili na granici, jer \"konzul ne želi da preuzme odgovornost za naš ulazak\"! Pitali su nas nekoliko nepovezanih stvari: ako ste studenti, kako imate para da idete u Siriju na dve nedelje? Ako niste muž i žena, kako putujete zajedno? Zašto dva ulaska, tj. zašto vam se ide u Jordan, zašto ne samo Sirija i Liban? Dakle, to mogu biti neki od razloga za vraćanje sa šaltera. Ići ćemo ponovo sa dopisima od firmi, a ako ne uspe, onda u Bejrutu."

Nisam još čuo da se nekome to dogodilo... Ali eto, izgleda da je moguće.

Да ли неко након овог догађаја ишао у Сиријску амбасаду по визу? Прочитах ово па сам звао да проверим шта ми од докумената треба. Питао ме чиме се бавим, а пошто сам студент рекао ми је да донесем и потвду са факултета. Путујем са другарицом па се сад мало бринем да ли би и нама могли да праве проблем што путујемо а нисмо венчани. :D:?

Viza se može dobiti i na granici i ne traže ništa od dokumenata, ja sam je dobila bez ikakvih problema. Mislim da je to mnogo jednostavnije, bez obzira na ove nevesele vesti, pogotvu za ljude koji nisu iz Beograda.

Viza se može dobiti i na granici i ne traže ništa od dokumenata, ja sam je dobila bez ikakvih problema. Mislim da je to mnogo jednostavnije, bez obzira na ove nevesele vesti, pogotvu za ljude koji nisu iz Beograda.

Ti vjerovatno mislis na libansku vizu, posto sirijska se ne moze dobiti na granici ili sam ja nesto propustio...

Viza moze da se dobije na sirijskoj granici i besplatna je. Ne treba nista od dokumenata. U tom slucaju daju vizu samo sa jednim ulaskom tj. ako neko ide u Jordan mora da je vadi ponovo na jordansko-sirijskoj granici u povratku. Mi smo vize tako dobili letos. Ako se ide prema Alepu na sam prelaz treba ici sto ranije ujutru, jer kasnije tokom dana postaje guzva. To vazi za skoro sve granice na Bliskom istoku. Bolje je ici na granicni prelaz prema Latakiji, jer je manje prometan. Ako vec imate neku sirijsku vizu, okrenite tu stranu u pasosu i pokazite sluzbenicima. Mislim da se brze dobija.

Ocigledno da sirijski konzuli imaju velika ovlascenja. I ja sam cuo da je doslo do promene konzula.

Inace, Sirijci i Jordanci nisu u velikoj ljubavi. Do skoro u dobrim odnosima nisu bile ni dve drzave. To sve ima veze sa ustankom PLO-a pocetkom sedamdesetih proslog veka, dizanjem otetih putnickih aviona u vazduh i sl. Sirija je podrzavala takve Palestinaca, a Jordan nikako (sve se i desavalo u Jordanu). Jordanci za Sirijce misle da su zaostali, a Sirijci za Jordance da su previse bliski Zapadu. To smo imali priliku da cujemo letos. Mozda je zbog toga tako konzul reagovao.

Ti vjerovatno mislis na libansku vizu, posto sirijska se ne moze dobiti na granici ili sam ja nesto propustio...

Ne, mislim baš na sirijsku. Brzo i besplatno se dobija na granici bez ikakvih problema.

e jos sao jedno pitanje... na koliko dana ste dobili vizu na granici i postoji li mogucnost produzenja iste vize...

Jedina razlika izmedju vize koja se dobija u ambasadi i vize koja se dobija na granici je u tome sto ovu drugu vizu Sirijci izdaju samo kao single entry. Sve sto vazi za onu iz ambasade vazi i za ovu. Mi nismo imali nikakvih problema.

Ја данас добио визу за Сирију, али само са једним уласком. :psuje: Кажу да овај пут не могу да ми издају са два уласка али да ће већ наредни пут моћи. :roll: Сад ми остаје једино да се надам да ће ми дати визу на јорданско-сиријској граници, у супротном остаје ми да тражим неки јефтин лет.

Ranije je praksa bila da drzavljani zemalja u kojima nema sirijske ambasade mogu da dobiju vizu na granici.

Izgleda da sada svi mogu da dobiju ali samo single entry.

Elem, drugar je u utorak dobio multi vizu bez problema. Ali prvo je isao u libansku ambasadu gde su mu dali vizu a zatim u sirijsku. Razgovor je bio ovakav:

"Ides u Siriju, zatim u Liban, pa se ponovo vracas u Siriju?"

"Tako je".

"Ne ides  u Jordan?"

"Ne. mnogo je skupo tamo."

I gotovo.

Konzul je nov i definitivno ne voli Jordan, sve sto je rekao bee beep je tacno a i mnogo pre toga. Savet je da se ne hvatate za Jordan.

Cujte, svi vi dobro znate da sama regulativa ne znaci ama bas nista u tom delu sveta. Recimo, australijskom drzavljaninu sa privremenim (radnim) boravkom u Jordanu nisu hteli izdati vizu na granici, iako je u toj istoj godini u dva navrata, na tom istom prelazu, bez problema dobijao vizu.

Tako, cisto da racunate i sa mogucim nepovoljnim ishodima.

situacija je laka, promenis granicni prelaz ako te na jednom ne puste :D mi smo pokusali da predjemo granicu peske kod Dare kad smo se isli iz Bosre za Aman. Nisu nas pustili pa smo uhvatili taksi, platili jedno 200 sirijaca (3 EUR) da nas odveze na drugi prelaz jedno 20 km dalje. Presli smo, malo su nas bledo gledali, ali smo ipak uspeli. Tu nasli taksi za Aman, za 20$, neki lik se vracao sa predrkanim dzipom, ma super ispalo... :D

• 5 weeks later...

Da li mogu imati problem i oko smestaja u Siriji?Bicu u stanu decka koji je Evropljanin(tamo radi) ali nismo vencani i da li se raspituju oko toga?

Не праве проблем. Ја кад сам подносио захтев за визу нисам попунио поље које се односи на смештај јер нисам знао где ћу бити смештен и ништа ми нису рекли.

• 1 month later...

Dakle, ima li jos ljudi kojima nisu hteli da izdaju vizu na nekom granicnom prelazu Turska - Sirija?