Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li je potrebna viza za katar ako se na aerodromu ceka na presedanje vise od 8 sati? Trazio sam po netu,ali mi nije nista jasnije  ;D ;D

Sad ce Marina da ti objasni, samo da navata neki wireless tamo u Indoneziji  :D Mozda ces malko i pricekati :P

Vatam vatam

elem... jedini nacin za dobijanje vize je da se bukira hotel preko Qatar airways-a i to kosta 100eura. Odvedu te u fancy hotel u kome ne moz' ni da spavas koliko je fancy posto stalno imas strah da ces nesto razbiti ili srusiti i da ces morati da platis.  :hihi:

Potrebna je viza za Qatar i pokusavala sam sve druge nacine da dobijem vizu ali nije uspevalo. Kada sam bukirala hotel koji je jeftiniji od 100eura vizni troskovi su prelazili sve granice pameti.

Ovako bukiras hotel preko QA i ulazis u drzavu bez problema.

Ili cekaj na aerodromu svoj let.

Ja sam izlazila zbog prijateljice, ni zbog cega drugog.

• 2 months later...

Hm, ako sam dobro shvatio, to znaci da ako samo presjedam u Dohi/Kataru ne moram da se cimam za vizu?

Idem iz Indije do Istambula i varijanta koja mi super odgovara jeste let preko Dohe sa Qatar Airlines-om.

Razjasnite mi ovo molim vas...

Hm, ako sam dobro shvatio, to znaci da ako samo presjedam u Dohi/Kataru ne moram da se cimam za vizu?

Idem iz Indije do Istambula i varijanta koja mi super odgovara jeste let preko Dohe sa Qatar Airlines-om.

Razjasnite mi ovo molim vas...

Naravno, ne treba ti viza. To je samo tranzit, neces ni uci na teritoriju Qatara.

• 8 months later...

Kakvo je sad stanje? Ja imam 20 sati layover-a u Dohi i ne bih bas da presedim svo to vreme na aerodromu :)

Negde sam procitao da je avio kompanija duzna da ti obezbedi hotel ako je presedanje izmedju 8-24 sata, ali ne mora da znaci.

Na koji nacin da izadjem sa aerodroma bez placanja hotela? U krajnjem slucaju, ne bih ni spavao, spavacu u avionu, to je 20 sati, od toga cu imati nekih 15 za lutanje gradom.

Hvala unapred.

• 2 years later...

Niko nije odgovorio na prethodni post, a nema ništa od upotrebljivih informacija ni na ostalim temama, pa da ponovim:

Sajt QA kaže:

"In certain cases, as a special service Qatar Airways will arrange accommodation, entry visas, airport transfers, and meals to passengers facing extended transit times in Doha.

This service may be available under the following conditions:

There is no connection of less than 8 hours available.

The transit time in Doha is between 8 and 24 hours"

Da li je neko isprobao ovo u praksi? Kako to izgleda? Da li važi i za nas sa Balkana?

Sad kada sam jurio karte za HK,zvao sam Qatar,rekli su mi za jedan let,pauza 9h,i da dobijam free tranzit vizu i smestaj..medjutim meni to nije odgovaralo,najvise po ceni,jer jedna je cena bila na sajtu,a druga kada sam ih zvao..

Aha, znači ne "kvalifikuješ" se automatski čim su ti prodali kartu sa takvim presedanjem (bilo na sajtu ili preko telefona), nego moraš kao preko njih da se najaviš/rezervišeš?

Gledam sad ima nekih kombinacija sa 23 sata čekanja, stvarno ne bi bila loša varijanta: naspavaš se, pa malo do grada, šetnja, muzej islamske umetnosti, klopa, šta ja znam,  i uveče dalje. A ništa te ne košta.. 

Meni svakako nije odgovaralo ni tih 9h da cekam,kratak sam sa slobodnim danima,a i cena je bila veca nego Etihad...

• 1 year later...

Vidim niko ništa ne piše ovde duže vremena.

Ako bih išao preko Qatar airways-a, vidim da postoji mogućnost dobijanja vize preko same avio-kompanije... ali tek sad vidim džukačko MUST rezervisanja hotela preko njihovog sajta koji je nenormalno skup.

Postoji li neko drugo online rešenje dobijanja vize gde trebaš da platiš SAMO 55USD i da te ne maltretiraju više ili sva moguća (i nemoguća) rešenja zahtevaju isto?

Hvala.

PS Vidim takođe po netu da za tranzitiranje kroz Doha aerodrom ne treba nikakva viza. Ali me nešto buni, tipa ako tranzitiraš između 8 i 24h?!? Valjda od 1 minuta do 24h? Taj let koji planiram da uzmem ima čekanja od 2h 20min, a drugi je 9h. 

Edited by Tales

Do 8 sati ti ne treba viza niti te ko sta pita, ides direktno na tranzitni terminal.

Ja sam imao stopover od 07:50 i cesto su karte tako "dizajnirane" jer, navodno (nisam 100% siguran pa ne bih da tvrdim) aviokompanija ima obavezu da ti plati hotel ako je stopover duzi od 8 sati.

Jedan moj prijatelj je imao pauzu od 12-ak sati u Dohi i platili su mu hotel ali je zbog komplikovane procedure oko vadjenja vize jedva stigao da pojede nesto i istusira se u hotelu.

edit: vidim da je korisnik altinjani napisao ovo isto cca 3 posta iznad tvog :)

Edited by ThirstyTraveler

Hvala buraz. Na sajtu Qatara je to malo nesrećno napisano, nekako (barem meni) neobično. No dobro, nebitno. Vidim da ih je altinjani zvao. Videću i ja da ih pozovem, da  tipa kupim kartu sa presedanjem od recimo 4 dana, živo me interesuje da li u tom slučaju sređuju tranzitnu vizu... :)

PS Što se tiče plaćanja smeštaja... malo sam bolje pročitao među njihovim odredbama, kažu kako ''ne dobijaju svi cenovni razredi free smeštaj preko 8h''. Tumačim to kao: ako nam se ćefne, tj. ako ti je karta skupa, daćemo ti.

Edited by Tales

Karta od A do B preko C, koja dozvoljava da se put prekine u C [na duze od 24h] ce kostati uvek vise od one koja dozvoljava samo tranzitiranje u B [krace od 24h].

Osim ako sama aviokompanija nema opcije za free stopover u pojedinim gradovima. Mislim da American Airlines ima tako nesto, ako se ne varam, za neke americke gradove. KLM ima nekad free stopover u Amsterdamu, ali kao promociju, itd.

Ali, generalno, sem takvih izolovanih slucajeva, jeste skuplje.

Interesantno, kada kupuješ dve odvojene karte Sofija-Doha, Doha-HK, ne nudi direktan let od Sofije do Dohe već ima presedanja po Evropi!!! :) Cena je, razume se, 10x veća.

Tako da, nema ništa od Dohe i Katara za mene. :)

Edited by Tales

Ja sam pricao o prekidu kracem od 24h, pise gore.

Znam, ali ja sam to napisao u odgovoru Tales-u koji je pominjao kartu sa presedanjem od 4 dana.

• 2 weeks later...

Prosle godine u Julu sam imao let BG-HK preko Dohe, ekonomska klasa wait time 8 casova i dobio sam placen hotel A kategorije sa 5 zvezdica, veceru i prevoz limuzinom od aerodroma do hotela Saphir i nazad takodje. Ni centa nisam platio a vizu bez problema dobio. Po sletanju u Dohu odmah idete na tranzitni terminal i javljate se na tranzitni salter, popunjavate jedan papir i koji posle oni nose u imigraciono gde dobijate vaucere (3 komada) jedan za hotel, drugi za imigraciono i treci koji ostaje vama. Zavisno koliko ostajete tj. od broja sati toliko dodatno vam na vauceru pise koliko imate za hranu placeno naravno, ja sam za 8 sati dobio 30 evra acc.