Jump to content

Featured Replies

Imam jedno pitanje dobio sam posao u Dohi u nekom hotelu , sve potrebne papire sam im poslao poslednji koji su mi trazili sam poslao 8. septembra, i od onda se jos nije desilo, rekli su mi da mi je pravljenje vize u procesu, da li mozda neko zna koliko odprilike traje taj proces koliko se ceka ?

hvala lepo...

• 2 years later...
  • 2 months later...

Zvanicno su mi rekli iz Qatar airways da ne treba tranzitna viza za Dohu. Samo izadjete sa aerodroma :smile::smile::smile:

Evo i ja zvah Qatar Airways malopre i dobih informaciju da se od pre 7 dana turistička viza dobija besplatno po sletanju u Dohu!

Edited by Bocha

To samo sletiš i kažeš im Ej hoću vizu, ili mora unapred da se šalju neki obrasci na nekim mailovima itd?

ja sam pred novu godinu izvadio tranzitnu vizu, bukvalno 31.12....i ovi mi iz qatara nista nisu rekli..svasta....mene najvise zanima da li im se ta viza lepi u pasos, i kolika je, ili je samo pecat?

aj ako je neko skoro isao da napise.....meni su rekli da treba da odstampam e-vizu koja mi je stigla na mail, i pokazem tamo po dolasku

• 2 weeks later...

Izgleda da su se predomislili ili su nasi nesto za...li. Nekog momka su vratili bez vize, pre 10ak dana i na sajtu naseg ministarstva i njihove ambasade pise da je obavezna viza i da se vadi u ambasadi.

• 1 month later...
13 hours ago, deleter said:

Nažalost i dalje ne, ali ako letiš sa Qatar Airways-om možeš uzeti besplatnu tranzitnu vizu (više detalja).

znam uzeo sam je pri prvom letu, ali navodno ne moze dva puta...

mada, kad sam sleteo u katar, i krenuo na imigracionom da pokazem papir, sluzbenik mi je rekao da mu ne treba nista...moguce da je imao u sistemu, ali svejedno...19 sati cekanja na aerodromu u povratku neeeee...

a jesi li bas putovao od kraja januara naovamo?

Nisam putovao neko vreme, ali sam pristojno siguran da možeš uzeti u oba pravca (mislim da sam i jednom radio to prošle godine ali se ne iskreno ne sećam).

Jesi pokušao da podneseš i za povratni let sada?

Pored toga ima opcija za evisu ili ETA (jeftinija opcija ako imaš važeću US, UK ili CA vizu) više detalja

U članku od sredine januara

Ministarstvo unutrašnjih poslova Katara je primenjujući reciprocitetnu meru, 28. decembra 2017. donelo odluku po kojoj se dozvoljava državljanima Republike Srbije sa regularnim pasošima da uđu u Katar samo na osnovnu turističke vize koja će im se izdavati besplatno, odmah po dolasku na aerodrom u Dohi. Odluka će početi da se primenjuje tokom februara 2018.

Ovako dobijena viza važiće za period od 180 dana od datuma izdavanja, a period boravka ne sme biti duži od 90 dana isprekidano ili u kontinuitetu tokom važenja vize.

https://www.aviatica.rs/katar-omogucio-besplatne-vize-na-ulasku-u-zemlju-za-gradjane-srbije/

Međutim februar prođe a ova odluka očigledno nije stupila na snagu.

On 3/7/2018 at 12:14 PM, deleter said:

Nisam putovao neko vreme, ali sam pristojno siguran da možeš uzeti u oba pravca (mislim da sam i jednom radio to prošle godine ali se ne iskreno ne sećam).

Jesi pokušao da podneseš i za povratni let sada?

Pored toga ima opcija za evisu ili ETA (jeftinija opcija ako imaš važeću US, UK ili CA vizu) više detalja

ne moze u oba pravca..i pitao u kataru, a i kad otvorim kartu na mom profilu nemam tu opciju, posto sam je iskoristio u dolaznom letu...nista, sutra cu pokusati na udjem, pa vam javljam....u svakom slucaju, mogu samo da mi kazu- decko, izvolite udjite- ili- aj vrati se ti lepo nazad u tranzit zonu hahahah

Upravo sam se vratio iz grada na aerodrom :)...

Moze da se izadje, dobija se visa on arrival, 100 reala, i vazi mesec dana, znaci turisticka je...mozda e malo skuplja, 27-28$, al vredi ukoliko imate dosta pauze i morate da npr. jedete na aerodromu...deru a i nema nista..u gradu je 3 put jeftinije minimum..

Eto, proradilo....trebalo im je malo vise vremena, jer u kompu jos nije azurirano, al na nekim mobilnim koje svi imaju jeste...izasli opusteno

• 1 month later...

Najsvežija informacija u vezi sa vizama za Katar (od utorka).

Ako imate layover do 24h neće vas pitati za vizu i moći ćete pokušati kao bam-bam da uzmete vizu po dolasku.

Ako je vaš stopover duži od 24h, NEĆE VAS PUSTITI NA AVION BEZ PRETHODNO NABAVLJENE VIZE (da li tranzitne ili e-vize), pošto što se njih tiče i svih dokumenata nama je i dalje POTREBNA viza koja se mora nabaviti unapred. Na žalost ove informacije sam potvrdio na teži i skuplji način...

Iz razgovora sa zaposlenima u Qatar Airways-u (što na aerodromu, što u kancelariji u gradu), ova viza koju je bam-bam dobio je diskreciona odluka graničnog policajca, tj. ako imate layover kraći od 24h, službenik može a i ne mora da vam da vizu za 100 QAR, tako da ako vam je bitno da uđete u Katar da ne računate ovu varijantu kao sigurnu, nego da se prijavite online za tranzitnu ili e-vizu.

4 minutes ago, deleter said:

Najsvežija informacija u vezi sa vizama za Katar (od utorka).

Ako imate layover do 24h neće vas pitati za vizu i moći ćete pokušati kao bam-bam da uzmete vizu po dolasku.

Ako je vaš stopover duži od 24h, NEĆE VAS PUSTITI NA AVION BEZ PRETHODNO NABAVLJENE VIZE (da li tranzitne ili e-vize), pošto što se njih tiče i svih dokumenata nama je i dalje POTREBNA viza koja se mora nabaviti unapred. Na žalost ove informacije sam potvrdio na teži i skuplji način...

Iz razgovora sa zaposlenima u Qatar Airways-u (što na aerodromu, što u kancelariji u gradu), ova viza koju je bam-bam dobio je diskreciona odluka graničnog policajca, tj. ako imate layover kraći od 24h, službenik može a i ne mora da vam da vizu za 100 QAR, tako da ako vam je bitno da uđete u Katar da ne računate ovu varijantu kao sigurnu, nego da se prijavite online za tranzitnu ili e-vizu.

kako si to saznao? jesi usao u katar?

bas cudne informacije...na mojoj pise turisticka viza, rok vazenja 30 dana...

ne znam kako to moze biti diskreciono pravo granicnog policajca....meni su rekli na granicnom prelazu da mozemo uci, imamo pravo na visa on arrival.. ali je tad bila jos sveza informacija ( sredina marta, a navodno je usvojeno od pocetka marta), pa jos nije bilo dobro azurirano...

u sv. slucaju, sve mi to sumnjivo zvuci

Pa nisu me pustili na avion, zato što na timatic-u (a i na SVIM ostalim izvorima koje postoje) piše da nam je i dalje potrebna.

Tvoja viza koju si dobio je manje više identična e-vizi koju su izdavala (jedino ti nisu naplatili VFS fee, ali verujem da je to zato što nisi išao preko njih), tako da je moja pretpostavka da su ti samo odradili e-vizu na licu mesta. Ovo mislim pošto više uopšte ne postoji kategorija visa on arrival (osim za državljane Irana), ali opet ovo je samo moja pretpostavka.

Što se tiče da ti sumnjivo zvuči, ja nažalost nisam našao NIJEDNU informaciju od bilo kog službenog katarskog izvora osim da nam je POTREBNA viza unapred, a dokle god nemam ne postoji neki papir oni vas NEĆE pustiti na let ako razmak između letova dužih od 24h (ovo je kao što sam rekao informacija od zaposlenih u QR-u i isto piše i na njihovoj stranici).

Sad nažalost moram da nastavim da se dopisujem sa njima da mi waive-uju no-show fee, pošto u suprotnom će ovo biti jedna izuzetno skupa škola :sad:

On 4/27/2018 at 1:13 AM, deleter said:

Pa nisu me pustili na avion, zato što na timatic-u (a i na SVIM ostalim izvorima koje postoje) piše da nam je i dalje potrebna.

Tvoja viza koju si dobio je manje više identična e-vizi koju su izdavala (jedino ti nisu naplatili VFS fee, ali verujem da je to zato što nisi išao preko njih), tako da je moja pretpostavka da su ti samo odradili e-vizu na licu mesta. Ovo mislim pošto više uopšte ne postoji kategorija visa on arrival (osim za državljane Irana), ali opet ovo je samo moja pretpostavka.

Što se tiče da ti sumnjivo zvuči, ja nažalost nisam našao NIJEDNU informaciju od bilo kog službenog katarskog izvora osim da nam je POTREBNA viza unapred, a dokle god nemam ne postoji neki papir oni vas NEĆE pustiti na let ako razmak između letova dužih od 24h (ovo je kao što sam rekao informacija od zaposlenih u QR-u i isto piše i na njihovoj stranici).

Sad nažalost moram da nastavim da se dopisujem sa njima da mi waive-uju no-show fee, pošto u suprotnom će ovo biti jedna izuzetno skupa škola :sad:

uh da, to je bas nezgodna situacija..a nemas vremena da uradis vizu preko qatar-a? meni je stigla za 3 dana, posto sam aplicirao ( za odlazni let)...

aviokompanija moze da zeza, a moguce da drzava katar nije apdejtovala  tu informaciju...mislim da sam vec napisao, ni oni njihovi panduri na carini u kompjuteru nisu imali info za nase vize, ali su imali na telefonima koje svi nose, neki interni....i cim smo stigli, odma su krenuli da se dovikuju -srbi srbi , izmedju sebe...kao da su unapred vec znali i imali slicnu situaciju pre toga....

da li mozes nekako da se pozoves na sken moje vize iz pasosa? Ili ako ti nesto znaci, da odem u poslovnicu qatar-a u ponedeljak da im licno pokazem i objasnim,  mozda bi nesto znacilo? nije mi tesko da odem, ne zivim daleko....

• 1 month later...

Ukinuo samo vizu za kratko zadržavanje, min 5 sati max 96 sati , kao tranzit vizu.

Visa-Free Entry 
Nationals of more than 80 countries are eligible for visa-free entry into the State of Qatar, with varying allowable lengths of stay.

Ili nisam dobro razumeo?

Edited by pedjalon

Sa sajta koji sam linkovao

...

Visa-Free Entry 
Nationals of more than 80 countries are eligible for visa-free entry into the State of Qatar, with varying allowable lengths of stay. Nationals of the eligible countries do not require any prior visa arrangements and can obtain a visa waiver upon arrival to Qatar, upon presentation of a valid passport with a minimum validity of six months and a confirmed onward or return ticket.

For nationals of the countries listed below, the waiver will be valid for 180 days from the date of issuance and entitle its holder to spend up to 90 days in Qatar, during either a single trip or on multiple trips.

1. Antigua and Barbuda
2. Austria
3. Bahamas
4. Belgium
5. Bulgaria
6. Croatia
7. Cyprus
8. Czech Republic
9. Denmark
10. Dominican Republic
11. Estonia
12. Finland