Jump to content

Featured Replies

'bro veče!

Pošto sam provela dobrih par sati tražeći kako najjeftinije stići do Irana, shvatila sam da bi to bilo (a, kako drugo kad si mlađi od 26 :)) kopnenin putem. Međutim, ne znam kako doći do informacije da li voz koji je ranije direktno saobraćao (Ist-Teheran) sada saobraća? Na sajtu nema nikakve informacije, a čisto sumnjam da će mi odgovoriti na mejl. Da li je možda neko upoznati sa ovim? Ili da me eventualno posavjetuje oko drugog načina dolaska do tamo.

Bg-Ist-Van-Tehran (tom dionicom sam mislila da idemo), a Flexipass bi trebalo da važi po čitavoj Turskoj (hopefully), ako ne, onda jedino Pegasus-om do Vana (sada je najmanja cifra 85e povratna :( ), pa onda od Vana da hvatamo voz do Teherana (povratna oko 70e sa kušetima), što dođe sveukupno 50+85+70= 200e sveukupno, a to mi nešto mnogo. Za te pare, tj. skoro upola manje, mogu do Maroka, pa onda ne bih ni ila do Irana :/

Svaka sugestija je dobrodošla!

:pivoooo:

Mozes Flexipassom otici do Vana, a posle uzmes autobus do Tabriza ili Urmije. Onda se vec racuna da si u Iranu, tj. celokupni troskovi da stignes do Irana bi bili oko 80 evra povratna.

Od Tabriza pa ides dalje, Teheran, Isfahan... verovatno ti nije jedini cilj da stignes do Teherana.

Evo ovde cene i red vožnje voza Istanbul - Teheran: http://www.tcdd.gov.tr/tcdding/ortadogu_ing.htm Imaš i od usputnih stanica. Flexipass važi po čitavoj Turskoj, ali čuo sam informacije da za voz Istanbul - Teheran ne važi Flexipass, nego moraš da platiš punu kartu od Istanbula do Teherana, a ne samo od Vana do Teherana. Poslao sam mail turskim železnicama, da proverim to, ali nisu odgovorili. Voz Istanbul - Van je skraćen do Elaziga, tako da ako Flexipass ne važi u vozu za Iran, onda možeš Flexipass iskoristiti samo do Elaziga. Voz Istanbul - Elazig ide 2 puta nedeljno, ponedeljkom i subotom, a voz Istanbul - Teheran utorkom, tako da bi trebalo da onda prenoćiš jednu noć u Elazigu da bi tamo ušao na voz.

Znači put Ist-Van je def. skraćen? Gdje ste svi dobili taj info? Ni na netu nisam mogla da nađem. Ili jednostavno ne znam da tražim :D

Imam druga u Istanbulu, zamolila sam ga da svrati do želj. da pita. Čim mi javi, javljam i ja vama!

Vjerovatno bi i trebalo napraviti pauzu, tako da mi ta pauza u Elazigu dobro dođe. Ali to onda dođe 50e + 20e + 70e ne računajući noćenje u Elazigu. Bolje mi onda ići Pegasus-om za 15e više do Vana. Dođe na isto.

Ok, ali ja idem iz E. do Teherana, a ne iz Vana.

Hvala za link!

edit: 50+20+85+40 pegasusom

50+20+15+70 vozom

pa jes' malo jeftinije :)

Ok, ali ja idem iz E. do Teherana, a ne iz Vana.

Hvala za link!

edit: 50+20+85+40 pegasusom

50+20+15+70 vozom

pa jes' malo jeftinije :)

Iz Elaziga je 65 EUR povratna. Mada proveri, možda ipak priznaju Flexipass i za voz Istanbul - Teheran na delu Istanbul - Van, tipa da uzmeš kartu Van - Teheran (17,1 EUR u jednom smeru), a rezervaciju kušeta Istanbul - Teheran (9,9 EUR u jednom smeru). Reci drugu da priupita i to.

Ovde imaš o tome kako izgleda sam put vozom Istanbul - Teheran http://www.seat61.com/Iran.htm#like

E, znam za taj sajt još od ljetos, kad sam planirala put za Siriju, Jordan i Liban :D

Btw, desilo se čudo! Odgovorila mi turska željeznica na mejl koji sam poslala sinoć  :o

Nije mi samo jasno zašto su mi odgovorili na franc. kada sam pisala ne eng. ali nema veze :D

Bonjour,

Le train Trans Asia Express circule chaque Mardi de la gare Haydarpasa (Istanbul) a 23h55 et arrive a Teheran vendredi a 20h20. Vous pouvez utiliser votre Balkan Flexipass dans ce train jusqu'a la frontiere Turque Kapikoy, car le billet Balkan Flexipass n'est pas valable sur les lignes iraniennes.

Cordialement.

Znači da Balkan Flexipass važi do Kapikoy-a što je sjajno!!!  :dance:

Sjajna vest. Znači za oko 120-125 EUR Beograd - Teheran - Beograd (50 flexipass + 10x2 rezervacije kušeta do Istanbula + 10x2 rezervacije kušeta do Teherana + povratna karta Kapikoy - Teheran 30-35 EUR). Jedino ne znam da li u ovom slučaju prolazi fora da ti ne upisuju dane na flexipassu, tj. da li mora da se kupi onaj malo skuplji za 7 dana..

• 3 months later...

Pošto se za vize dostadugo čeka u ambasadi,planirao sam da letim za Teheran,na aerodromu se viza diobija bez procedure,e sad imam pitanje,da li mogu da napustim Iran busom za Jermeniju,znači da se ne vraćam avionom??

• 1 month later...

Ehej, ljudi!

Ajde, molim Vas, ako je neko išao ovim Trans-Asia vozom (Istanbul-Teheran) neka mi kaže šta mi je činiti? Da li može da prođe varijanta bez upisivanja dva dana u Flexi ili ne? (jer ako ne onda moram da uzmem onaj od 7 dana). Zna li neko? Iskreno, malo sam skeptičan, ipak je to kušet i kao fensi međunarodni voz...ali, opet? Krećem u nedelju, pomooozite, ako Boga znate!

• 2 weeks later...

iako očigledno okasnih sa odgovorom, mogu samo da ti kažem da meni u vozu do Sirije nisu upisivali dane u fleksipas, mada mislim da odluka o tome zavisi isključivo od volje konduktera.

• 7 months later...

Ima li neko skorašnju informaciju koliko je autobuska karta Istanbul - Teheran?

Takođe, je li neko uspeo da uklopi putovanje vozom od Beograda do Teherana i nazad sa Balkan Flexipas-om od 5 dana?

Uuuu to je baš nešto mnogo  :o

Izgleda da ostaje varijanta vozom ako bude moglo da se uklopi sa 5 dana fleksija.

Ja sam letos iz Teherana za Istanbul (doduse, posle dosta cenkanja) kartu platio 500000 riala sto mu po tadasnjem kursu dodje tacno 30 evra. Problem je u tome sto mi je ta vizit karta u Srbiji, a ja cu biti u Nemackoj do prvog maja. Ako ti nije kasno, podseti me posle prvog maja da je potrazim, pa cu ti javiti.

• 2 weeks later...

Ja sam bio busom pre mesec dana. Cena karte je 30 evra!

Tehran Tur, agencija na Aksaraju u Istanbulu ... treba samo kupiti kartu koji sat ranije.

Busevi su extra udobni, sa foteljama, ima mnogo mesta za noge .... vredi za sve pare, putuje se oko 40h !!!

Busevi idu svakog dana ispred agencije u 13h, a onda se svi pretovare u veliki bus :)

Da nadjete agenciju, izadjite iz tramvaja na stanici LALELI, kod univerziteta ...

http://www.firmasec.com/firma/brdyf-tehran-tur/

Nightwatcher hvala puno na ovoj informaciji  klanj::

Možeš li da napišeš kakva je situacija sa cenama zbog inflacije u Iranu?

Negde sam pročitao da je cenralna banka Irana dozvolila menjačnicama da kupuju i prodaju strane valute po većim kursevima od banaka, pa me interesuje koliko je ovo tačno?

Tako je!

Najpre, kupi americke dolare! Bolje ces prolaziti po menjacnicama. Evro je stvarno tesko razmeniti.

Mozes naci menjacnice koje menjaju evre, ali ih je tesko naci npr u manjim gradovima.

Zbog inflacije, cene su stvarno smesne u Iranu, npr. sokovi 100% voce 1 litar je izmedju 40 i 60 nasih dinara!

Sir (400grama): topljeni, feta ili neki sir sa bademima, sir sa caraway-om ... 70-80 dinara :)))

E sad, tacno je to za banke!

Neke menjacnice i banke su zamrzle kurs dolara! Veshtacki !

Tako da sam imao problema sa menjanjem novca. Nemoj da menjas u bankama! Sve banke su "obavezne" da otkupljuju i prodaju devize onako kako ministarstvo finansija nalaze!

Mnoge menjacnice se ne pridrzavaju toga.

ALI u svim menjacnicama je ispisan taj "losh" naredjen kurs, pa moras jos jednom da pitas koliki je stvarno kurs.

NAjbolje sa: "Kolko riala dobijam za 1 dolar?"  ili ... "Koliko riala za 50 dolara?"

Razlika je drasticna, i mozes puci 40% od tog novca koji menjas.

Pre mesec dana, situacija je bila ovako:  

*drzava kaze 1 USD = 8.000 riala

*pravi kurs po kome sam menjao:  1 USD = 12.000riala

*drzava kaze EUR = oko 10.000 riala

*pravi kurs po kome sam menjao:  1 EUR = 16.000riala

---------------------------------------------------------------------------

Jos jedna bitna stvar. Dok ne udjes u stos, kada pitas posto nesto kosta, oni ce ti napisati obicno cenu na digitronu ili reci npr. "two thousand". OBAVEZNO pitaj "Two thousand rials or TOMAN?"

Medju sobom, iranci nikad ne izrazavaju cenu u rialima vec pricaju u "tomanima" i to im je dobar catch za turiste.

Platezno sredstvo su Riali, ali kad kazu TOMAN, ta cena ima UVEK jednu nulu manje od riala. To je cela filozofija. :)

Npr 8000 Rials = 800 toman

10000 Rials = 1000 toman  

Busevi u Iranu su komforni, udobni, brzi i ne mora da kupujes karte unapred, jer je frekvencija velika.

Ima puno nocnih buseva. Cene su otprilike 1 evro na 100km predjenog puta, svuda imas besplatno vodu a ponegde i po neki slatkish :)

Hvala Nightwatcher još jednom, stvarno su jako korisne informacije  clap

Imam jednu nedoumicu koja tiče iranske vize. Kada sam zvao ambasadu rekli su mi da je, pored putnog osiguranja i rezervacije hotela, potrebno imati i putne karte. To mi je baš nelogično, jesu li tebi tražili karte?

Trazili su, ali sam im ja objasnjavao da cu autobusom da idem iz Istanbula i da cu kartu za bus da kupim tek kad stignem u Istanbul ...

Najbolje je da odstampas auto kartu Bugarska-Turska-Iran i iscrtas im gde ces proci, tj na kom granicnom prelazu.

Tako da imaju sta da arhiviraju kao dokument  :)

You're welcome!

Gde bi ti putovao sve Iranom?

Ja sam obisao 7-8 gradova, pa sishao sve do ostrva Qeshm u Persijskom zalivu, Hormoz.

Divno mesto za odmor :)))

Ustvari, sve sam ja to zapisivao u svesci (ukljucujuci i cene), a the best of the best fotke zam nakacio u 2 albuma na FB:

http://www.facebook.com/nenadantic

(sa objasnjenjima za svaku sliku shta je shta)

Tako da sam se i pripremao za jedan puto-fotopis :)

Zatim sam iz Irana odleteo za Nepal, gde sam jos obilazio neka mesta, i konacno stigao u Kinu (gde sam sad).

Obecavam da cim imam malo slobodnog vremena, pocecu da sredjujem i pisem putopis!

Koga da cimam da ga postavlja kad zavrsim? Lazara?

Pošalji na ovaj mejl: kontakt "et" klubputnika.org , naravno bez razmaka i "et"=@  :)