Jump to content

Featured Replies

Ja planiram od 21. 10. do 04.11.

Za sada najpovoljnije Pegasus, BUD-Tehran i nazad 180 eura.

Vidim da je zvaničan kurs 1Euro=50000 Ird. Da li je kurs na crnom tržištu dtugačiji, kako se nalaze menjači i da li se u hotelima može plaćati njihovom vaultom?

Pre mesec dana u Teheranu na bazaru si mogao dobiti 120 - 130 000.

Sad ne znam kako je, mogu se raspitati. Ides bazarom i naici ces na standove u kojima stoji novac i likove koji menjaju, slicno kao kod nas ranije.

Sve se placa njihovom valutom.

Poz

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Na ovom sajtu se može pratiti kretanje pravog tj. realnog, nezvaničnog, kursa rijala:
https://www.bonbast.com/
Koliko Irancima ne pogoduje ova situacija sa nacionalnom valutom (a prognoze su da će potrajati), toliko je dobro za strance koji dolaze u Iran. Do pre par meseci evro je vredeo 40 000 rijala, a sada oko 120 000. Npr. ulaznice za većinu lokaliteta su oko 200-250 000. 

• 2 weeks later...

xxh1n da li bi napisao koje ste hotele koristili, po kojoj ceni. I ostale informacije su mi korisne. Napiši još ponešto. Hvala.

Dobar vam je plan. Ja sam u Iranu samo bio 5 dana. Usao sam iz Turske i izasao u Jermeniju.

Bio sam 3 dana u Teheranu i 2 u Esfahanu.

U Teheranu se nema sta posebno videti ali je grad fascinantan po velicini i ekonomskoj snagi, infrastrukturi i broju ljudi. Poseti obavezno Tajrish (poslednja stanica crvene linije metroa) i Milad tower. Ostalo po zelji...

Esfahan je stari carski grad i prestonica. Ima bas dosta istorijskih stvari, gradjevina, bogomolja, jedan od najlepsih starih trgova na svetu, i neverovatan bazar...

Sto se tice prakticnih stvari:

Sve je jako jeftino, pare se menjaju na pijaci kod dilera, sve se placa domacom valutom.

Cena nafte je pri sadasnjem kursu nesto manje od 10 evro centi , verovatno ce povecati cenu ako vec nisu...

Prevoz je izuzetno jeftin, slobodno putuj busevima kroz zemlju, ubedljivo najbolji busevi koje sam ikad koristio, igde. Samo se pojavis na stanici ako ides iz/ka vecem gradu i u roku od 30 min sigurno ima neki koji krece. Bitno je da znate pravu stanicu doduse...

Taksi prevoz je isto jeftin, red velicina sa kraj na kraj grada ce vas voziti za 1€. To ako koristite njihov Uber za sta vam realno treba lokalac da vam malo pomogne. Ako sami pregovarate vrv ce biti malo vise.

Ja sam bio kod prijatelja tamo, i malo na couchsurfingu koji radi odlicno, jer je stranaca jako malo, a iranci su jako otvoreni a sami nemaju prilike da putuju.

Svi su jako kulturni i ljubazni, i uvek ce vam pomoci ako vide da imate neku nedoumicu. Daleko najbolji ljudi iz mog dosadasnjeg iskustva.

Dosta ljudi zna barem malo engleskog.

Na vasoj ruti mozda bi dodao i Tabriz, to je glavni grad Iranskog Azerbejdzana, isti je narod pa ce vam biti i teresantno da uporedite.

Pored toga i Yazd obavezno.

Ostalo je ok.

Hotele jedino da trazite preko googla, ne znam kako drugacije ili preko nekih stranih foruma, ili direktno tamo...

Ja se nadam da cu se uskoro moci vratiti da malo bolje istrazim ovu divnu zemlju.

Ako trebate jos neki info slobodno pitajte.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Ja planiran i Iran da prodjem sa kombiem Srbija -Bliski istok treba mi saputnik .Obilazak svih zemalja ko hoće nek mi se javi na viber +381638932905

• 2 weeks later...

Juče se vratih.

Ponovo potrebna viza.

Ušao sam u Iran 34 oktobra , par sati od uvođenja vize. Pitala me policajka gde mi je viza, rkoh, ne treba. Posle provere, kaže, Welcome to Iran. :)

Edited by Duya
format

@pedjalon, kakva su iskustva, kako je bilo u Iranu?:) Koji je kurs rijala i kako si menjao novac? Ima onaj sajt što sam na jednoj temi linkovao u vezi kursa, ali ovako su nam informacije iz prve ruke.

Hm... kratko. Dve nedelju su zaista malo da se puno vidi u toj velikoj i bogatoj zemlji.

Neuobičajena zemlja i ljudi. Utisci, apsolutno pozitivni.

Kurs je otpr. 1USD=14000toma, 1eur=16000toma, puta 10 u rialima.

Ima menjačnica na samom aerodromu koja menja po tom, crnom, kursu. Nešto manje, naravno. 13300 za dolar.

Nešto manje se menja nego na tom sajtu.

Ako treba još info iz prve ruke, tu sam.

Hvala, pedjalon! Pretpostavljam i da su cene ulaznica, hrane itd. zbog inflacije dosta povoljnije nego ranije, mada ni pre nije bilo skupo. Baš sam danas zvao ambasadu da proverim za vizu - plaća se 70 evra.

Sve je jeftino. Ulaznice su najskuplje 200000iliti 1,2 eura.

Ako se uputite tamo imam dobar kontakt za prevoz.

Proverite e-vizu. Mislim da je jeftinija.

• 1 month later...

Ima li neko svežije info o putovanju po Iranu, kad su u pitanju smeštaj, prevoz i šta obilaziti?

18 hours ago, pedjalon said:

Evo ja se vratih pre mesec dana. :)

haha, eto već koji put se dešava da odeš negde malo pre mene :)

piši nam malo, šta ti se najviše dopalo, šta preporučuješ za obići :)

• 2 weeks later...

www.bonbast.com

Iranska valuta se oporavlja. No, i dalje je vrlo jevtino.

Moj itiner je bio sledeći:

Teheran, odmah pokret ka Komu, najsvetije mesto šiitskih muslimana, grob Fatme.

Kashan;

Matin Abad;

Natanz;

Esfahan;

....................................

Jazd;

..................................

Širaz;

......................

Teheran.

U principu daju vizu za 15 dana boravka, ali mogu i da ne daju.

Tako da za vizu treba aplicirati ili preko sajta ili u njihovom konzulatu. (Moguće da ća vas u konzulatu usmeriti na sajt).

• 2 weeks later...

Zdravo :) Pokušavam  već duže vreme da organizujem put po Iranu ali nekako niko od mojih prijatelja, blago rečeno, nije raspoložen za Iran. Mislim da je organizacija puta preko agencija preskupa, odnosno sigurna sam da se za cenu za 12 dana koju nude, može ostati sigurno 20 dana i obići  puno više. Ako je neko zainteresovan bila bih srećna da putujemo i istražujemo zajedno. Bilo bi OK ako uspemo da skockamo dvadesetak dana oko Uskrsa i 1. maja ... tako se potroši samo 8 radnih dana od odmora :)

3 hours ago, Dejana 65 said:

Zdravo :) Pokušavam  već duže vreme da organizujem put po Iranu ali nekako niko od mojih prijatelja, blago rečeno, nije raspoložen za Iran. Mislim da je organizacija puta preko agencija preskupa, odnosno sigurna sam da se za cenu za 12 dana koju nude, može ostati sigurno 20 dana i obići  puno više. Ako je neko zainteresovan bila bih srećna da putujemo i istražujemo zajedno. Bilo bi OK ako uspemo da skockamo dvadesetak dana oko Uskrsa i 1. maja ... tako se potroši samo 8 radnih dana od odmora :)

Samo napred! :)

Agencije naplaćuju i tri puta više. :(

• 3 weeks later...
On 8/16/2018 at 1:24 PM, next said:

Bas tema koju sam trazio.

Takodje razmisljam o putu u Iran tokom 2019. godine, naravno u sopstvenoj reziji i naravno voleo bih proci kroz citavu zemlju a ne samo Teheran. Videh nesto da je najbolje ici na prolece ili jesen tkd cu vrv gadjati nesto oko prvog maja.

Nego, pre nego sto se upustim u detaljjniju organizaciju zna li neko ista o avio kartama?

Secam se naslova od pre par meseci o uvodjenju direktnih letova medjutim nigde ne mogu da nadjem karte. :S

Skyscanner, Google Flights, Azair ... nista

Pokusao sam i sajt IranAir-a ali izgleda je trenutno pao.

Zdravo :) Pokušavam  već duže vreme da organizujem put po Iranu ali nekako niko od mojih prijatelja, blago rečeno, nije raspoložen za Iran. Mislim da je organizacija puta preko agencija preskupa, odnosno sigurna sam da se za cenu za 12 dana koju nude, može ostati sigurno 20 dana i obići  puno više. Ako ste nešto organizovali,  bih srećna da putujemo i istražujemo zajedno. Bilo bi OK ako uspemo da skockamo dvadesetak dana oko Uskrsa i 1. maja ... tako se potroši samo 8 radnih dana od odmora :)

• 2 weeks later...
On 6/26/2018 at 12:51 AM, Kizaa said:

Postovani,

ako neko ima iskustva po Iranu, molim preporuke.

da li ima zainteresovanih za 2019?

Ako želite posjetiti Iran, mogu vam pomoći.