Jump to content

Od Srbije do Egipta, preko turske, sirije, libana, jordana, izraela egipta

Featured Replies

Posted

Ok koga zanima ovaj trip iz prve ruke.

Do sifije moze busom iz nisa , ja uhvatio u 4 sata, cena oko 1000, posle ima iz sofije do istanbula za 24 eura, u 20>30 i 22>00,

Turska viza 10 eura

Dolazi u istanbul oko 6, gde preporuchujem levanten hostel, ima na hostel world,

Vozom preko istanbula i kirakala - sa NOCENJEM ILI bez, do adane, iz adane do antakije bus.

U antakiji hvata taxi do aleppa, ja platio 7 eura sam bio u taxiju, naravno pomogao sam vozacu da prenese cigare. Racunajte da ako vas je vishe ne treba da platite vishe od 10 eura, jer ste dragoceni taksisti zbog sverca, shto kasnije dodjete opushtenije je , jer se sirijcima zuri kuci.

Sirijska viza na granici, free, ja za ovaj ulazak sam dobio samo pecat bez vize zbog sposobnosti taksiste.

U ALeppu imate spring flower koji ima dosadnog jako gazdu, 250 sirijaca,

Iz alleppa za 350 mozete doci do Bejruta, sa tim shto morate platiti 500 sirijsku izlaznu taksu.

Libanska viza se ne placa,  i ako pise drugacije, iz mog iskustva i razgovora josh je niko nije platio.

U Bejrutu oko medjunarodne stanice imate par hotela, racunajte da u budzet varijanti prodjete oko 12 eura za dorm. U tripoliju nechete nachi nishta bitno, tir ima cool plazu, hipodrom koji je kao i svaki drugi, strir ili kako vech nishta specijalno.

Mozete se vratiti taksijem sa medjunarodne stanice za nekih recimo 450 do 400 sirijskih novcanica taksijem. Bilo damask, bilo hama - homs, u hami al kairo hotel ima roof za 250 i to je bio opushteno spavanje tamo.

U Damasku preporuchujem al saada hotel u suka sarudja blizu al ghazal koji je isto ok. 350 sirijaca.

Iz damaska za oko 400 sirijskih novcanica opet mozete stici u Jordan, gde chete platiti 500 sirijskih novcanica opet izlaznu taksu, sa Jordanske strane trazite Aseza vizu iliti akaba vizu, dobchete je for free, samo recite da idete tamo. Ovo provereo radi, jedan carinik se bunio, ali je pitao sefa i ovaj rekao uradi.

Cliff hotel, mada ima i bojih opcija, i tura do wadi mujib-a. ODAVde vam hostelworld radi posao

Jordan - Izrael,

morate do autobuske stanice gde idete autobusom do granice koji vas koshta oko 4 jordanska funte shto je oko 4 eura, izlazna taksa je 8 jordanskih dolara.

Odatle bus do izraelske granice 3 jordanska dolara ili cak 4 plus prtljag oko pola mislim.

Sa druge strane se spremite na ispitivanje koje je u mom sluchaju trajalo 2 sata. Fly stemp se generalno moze dobiti ako zelite da se vratite kopnenim putem, ali nije bash opushteno dobiti ga.

Odatle idete busom koji vas koshta oko 35 izraelskih shekela- I ==10 EURA 49 shekela,

U jerusalimu ne mogu preporuchiti ni jedno mesto jer su mi sva bila losa.

Preporuchujem turu do ramale iliti prestonice Palestine, bus broj 48 cini mi se palestinske stanice u istocnom delu.

Spremite se na mogucha ispitivanja u povratku, mada je u mom sluchaju bilo opushteno

BTW u izraelu je sve 5 puta skuplje tako da se brzo naviknite.

Buss 444 iz Jerusalima che vas baciti do Eliata za 73 shekala, gde imate Corleone hostel odmah pored stanice. Konzular je odatle 20 minuta hoda- Egipatski, viza 20 eura koshta.

Od eliata imate lokalni bus 15 do granice.

Izlazna egipatska taksa koshta 20 eura iliti 98 shekala, moze se platiti karticom.

U egiptu mozete dobiti ako nemate visu i Sinajski stemp, to je ako idete samo na sinaj a ne ceo egipat.

Border taksa je oko 73 egipatske funte, moze se izbeci ako hodate obalom od autobuske stanice nekih 1 km, i tu uhvatite bus taksi.

Iz tabe imate autobus do dahaba.

Zanimljiva putanja, ali namece mi se jedno pitanje... KAKO NAZAD  :? s obzirom da ne mozes preko sirije sa izraelskim pecatom (ili izlaznim jordanskim kod eliata i ulaznim egipatskim kod tabe).... avion iz egipta?

Ako se prelazi na granici gde je Stevan verovatno prešao (Allenby Bridge), onda se može proći bez izraelskog ulaznog pečata, dovoljno ih je lepo zamoliti. Jordanci na tom izlazu ionako ne udaraju pečat jer zapadni pojas smatraju svojoj teritorijom, barem teoretski. Isto je i na povratku preko te granice. Tekst je koristan, ali iako obiman, ipak je ponegde dosta neprecizan, a ima i poneku grešku.

• Author

Imash iz Hurgade easy jet do zeneve za oko 30 eura.

Poshto che te ispitivati barem sat vremena na granici Izraelskoj (Zbog posete siriji)- I SA velikom moguchnoscu da te posalju nazad- Vrachena jedna amerikanka i francuz u mom slucaju, zamolish da dobijesh na papiricu pecat, sa tim shto u ovoj varijanti morash iz Elliata u Akabu, i zaboravi da koristish tabu ako hochesh u Egipat jer Egipcani uvek udaraju pecat.

• 2 weeks later...

Стеване, све то звучи стварно супер, али --- треба нам још мало информација....

нпр....

- колико дана је то трајало?

- колико си успео да видиш - не знам да ли грешим, али ако ниси био бар месец дана онда имам утисак да си само "протрчао" кроз 6 земаља и 3 континента!!!  :angel:'

- колико укупно парица? помогло би да си све износе дао у еврима....

- и шта раде они који не живе у Женеви, већ у БГ-у? дају још 100 и кусур евра за авион?

надам се да ћеш нам открити тајну.....

• Author

4 sedmice, sa kratkim stopom u Izraelu i Turskoj - samo prolaz tako reci ovde.

Naravno uvek preskocish neshto. Jedina stvar koja mi je zao shto sma preskocio je siwe oaza u Egiptu, sve ostalo je ne bitno ....

Iznos novca je induvidualna stvar, racunaj 600 eura pa + gore. Racunaj da je Izrael jako skup, kao i Bejrut.

Putovanje po Egiptu moze da bude jako komplikovana stvar za turiste. Tipa voz Kairo Luxor i ostalo. Stalno trazenje baksisa i etc shto je praksa  u Egiptu.

Ja sam iz Zeneve leteo za Pristinu za nekih 25 eura mislim ( nisam imao prtljag za cheack in). Isto tako imaju letovi za Budimpeshtu za slichan iznos, pa posle bus, metro voz za Beograd, sa tim shto je meni vishe odgovarala Pristina zbog daljeg puta ka zapadnoj Srbiji.

J

sve ostalo je ne bitno ....

шта ти сад ово значи??? то "остало" што је небитно се односи само на Египат, или???

уствари, можда је боље да нам напишеш шта си то БИТНО видео......

klanj::    klanj::

• 3 weeks later...

Libanska viza se ne placa, pre dfe nedelje sam isao za Bejrut ( 4 dana pre Kurban Bajrama, katastrofa na granicnom prelazu  :o ) dali su mi na mesec dana dzaba :)

• 1 month later...

запалиће га!  :psuje:

шалу на страну, не подржавам било какав облик насиља, и мислим да је све ово што се сад дешава доле превише...

а таман кад сам се и ја спремио да идем тамо у септембру...

што нису лепо запалили Скупштину и Телевизију, као ово наши, па да их Бог види? ...

и тако... :stupid:

To su sve sitne čarke.

pedjalon druze nas ako su ovo sitne carke (vise od 100 mrtvih i preko 1000 ozbiljno povredjenih) kako ce da izgledaju velike carke!? Somalija!? Ne znam sta bih reko sem da mi je zao naroda u Egiptu, ovaj sto je sad na vlasti nije dobar a ovi sto pretenduju na vlasti (radikalni islamisti) sumnjam da mogu biti bolji tako da tesko egipatskom narodu.

Bejah u Egiptu i delim tvoje, i ne samo tvoje mišljenje o Egipatskom i drugim siromašnim narodima. Taj navod sam trebao da stavim pod navodnike. Ne bih u politicke rasprave, mislim da nam je svima jasno ko orkestrira a narod je samo narod.

Од кога си то чуо? Да ниси прочитао на сајту Беле куће, председника Америке или неке наше омладинске невладине организације која се бори за слободну демократију и људска права? :roll::LOLLL:

е, немојте више овакве шале, таман кад сам решио ове године на Блиски исток + Египат...

нека оставе неку револуцију и за следећу годину, мислим да ћемо и ми имати једну...

:o

Sta tebi smeta revolucija da ides na Bliski Istok? Neces ti da ucestvuejs  :P

Ocekujemo samo da padnu cene smestaja  :yok:

вала баш да сам камиказа - нисам!

боље је да држим одстојање...  zvizhd

Kada je bio belaj u Tunisu kazem drugaru koji je hteo da ide sredinom februara u Egipat "Egipat je sledeci i to mnogo gore" a on meni ti si  ::crazy: Egipat je mirna zemlja sa tvrdim rezimom.

Pade i opklada u veceru naravno imao sam  :eat:

E sad po meni Sirija i Libija recimo tu nista nece da se desi tako da slobodno napred.

Sledeci je Alzir.

Sirija nije americki saveznik vec "outpost of tyranny" dok je Egipat veliki americki saveznik i jos veci saveznik Izraela a to je vise dojadilo mnogim Arapima. Verovatno ce da u Egiptu na vlast dodju neki uvijeni islamisti kojih tamo ima dosta i sada su mnogi oslobodjeni iz zatvora dok u Siriji takvi i ne stignu do zatvora.

Pre 40 godina tadasnji sekretar za spoljne poslove Henri Kisidzer je lepo rekao: "Imati Ameriku za neprijatelja je opasno a imati Ameriku za prijatelja to je kobno". Dozano u praksi mnogo puta evo sad i faroan Hosni to vidi.

• 2 weeks later...

Kada je bio belaj u Tunisu kazem drugaru koji je hteo da ide sredinom februara u Egipat "Egipat je sledeci i to mnogo gore" a on meni ti si  ::crazy: Egipat je mirna zemlja sa tvrdim rezimom.

Pade i opklada u veceru naravno imao sam  :eat:

E sad po meni Sirija i Libija recimo tu nista nece da se desi tako da slobodno napred.

Sledeci je Alzir.

Sirija nije americki saveznik vec "outpost of tyranny" dok je Egipat veliki americki saveznik i jos veci saveznik Izraela a to je vise dojadilo mnogim Arapima. Verovatno ce da u Egiptu na vlast dodju neki uvijeni islamisti kojih tamo ima dosta i sada su mnogi oslobodjeni iz zatvora dok u Siriji takvi i ne stignu do zatvora.

Pre 40 godina tadasnji sekretar za spoljne poslove Henri Kisidzer je lepo rekao: "Imati Ameriku za neprijatelja je opasno a imati Ameriku za prijatelja to je kobno". Dozano u praksi mnogo puta evo sad i faroan Hosni to vidi.

Ma više se ništa nezna gde će i šta će biti.....

Bravo Vlado na komentar! clap.gif' alt=':clap:'>

Sad znam sta da kazem mami u vezi Irana :banana:

Bravo Vlado na komentar! clap.gif' alt=':clap:'>

Sad znam sta da kazem mami u vezi Irana :banana:

Šta?  :? reci i meni!  :cry22:  :LOLLL:

Ima u tome istine. Trenutno je na Sinaju prilicno pusto. Moze se naci smestaj u campu za 600 LE. Cene ronjenja su za 25% snizene, a za kurseve daju dva po ceni jednog. Par dana za redom po jedna grupa na Blue hole! Do sada nikada nije bilo toliko pusto. A vreme je super.  clap

Ima u tome istine. Trenutno je na Sinaju prilicno pusto. Moze se naci smestaj u campu za 600 LE. Cene ronjenja su za 25% snizene, a za kurseve daju dva po ceni jednog. Par dana za redom po jedna grupa na Blue hole! Do sada nikada nije bilo toliko pusto. A vreme je super.  clap

Jesi tamo trenutno??Kakva je situacija sa hranom u hotelima??Opšta bezbednost u gradovima??Vidim da je opet počelo da se ljulja,neznam koliko će vojna hunta biti na vlasti,neće sirotinja istrpeti da čeka bolje dane....