Jump to content

Featured Replies

Posted

potrebna su mi iskustva u placanju preko Paypal-a. Naime treba da rezervisem apartman u Budimpesti, a placa se karticom preko Paypal-a. Problem je sto se prvo bira zemlja, a Srbije nema u ponudi. Sta raditi?

Izaberi neku drugu zemlju u ponudi. :). Ili kontaktiraj primaoca da li mozes da platis na neki drugi nacin.

paypall srbija jos uvek ne postoji, mada kazu da ce uskoro stici i kod nas.

ukoliko imas nekoga u inostranstvu ko koristi paypall,moze uplatiti umesto tebe ili da ih pitas da platis na neki drugi nacin(direktno karticom npr)

• Author

mislila sam da probam sa nekom drugom zemljom, a platim visa internet karticom sa taman kredita koliko treba

Možeš, registruj se na PayPal, a kao državu stavi Mađarsku. Ako je Visa Internet banke Intese, prolazi provereno, ja sam baš pre par dana kupovao nešto na eBay-u tako. Samo nemoj da prebacuješ novac sa kartice na PP račun, već koristi PP kao gateway za plaćanje, tj. samo kao procesor kartica - pitaće te pri registraciji na PP šta ćeš od ta dva.

Pa kad otvaraš nalog na PayPal-u (PP), ti u stvari otvaraš račun u banci koja se zove PayPal. Imaš opciju da sa svoje kartice prebaciš pare na taj račun i da onda sa tog računa (bez dalje upotrebe kartice) šalješ pare, plaćaš tamo gde može, itd.

Druga opcija je da ne prebacuješ pare na račun već da pustiš PP da ti za svaku transakciju pojedinačno skida pare sa kartice, tj. da ima ulogu posrednika u plaćanju između tebe i prodavca. To je dobro sa sigurnosne strane jer ne ostavljaš prodavcu podatke sa svoje kartice, nego samo PP-u.

U suštini, možeš da korsitiš i jednu i drugu opciju, ali je jednostavnije ovo drugo jer onda nemaš nikakve pare na računu koje bi PP mogao da blokira jednom kad ukapira da ti je račun otvoren na lažnu adresu :D.

Zvuči komplikovano, ali nije. Otvori personal nalog na Mađarsku i bez brige plaćaj.

Pa kad otvaraš nalog na PayPal-u (PP), ti u stvari otvaraš račun u banci koja se zove PayPal. Imaš opciju da sa svoje kartice prebaciš pare na taj račun i da onda sa tog računa (bez dalje upotrebe kartice) šalješ pare, plaćaš tamo gde može, itd.

Druga opcija je da ne prebacuješ pare na račun već da pustiš PP da ti za svaku transakciju pojedinačno skida pare sa kartice, tj. da ima ulogu posrednika u plaćanju između tebe i prodavca. To je dobro sa sigurnosne strane jer ne ostavljaš prodavcu podatke sa svoje kartice, nego samo PP-u.

U suštini, možeš da korsitiš i jednu i drugu opciju, ali je jednostavnije ovo drugo jer onda nemaš nikakve pare na računu koje bi PP mogao da blokira jednom kad ukapira da ti je račun otvoren na lažnu adresu :D.

Zvuči komplikovano, ali nije. Otvori personal nalog na Mađarsku i bez brige plaćaj.

A kod kupovine navodis redovnu SER adresu?

Da. Jedini problem može da bude ako kupuješ od nekog ko za delivery traži isključivo "confirmed" PayPal adresu, ali tad se dogovoriš sa prodavcem, uglavnom izlaze u susret.

• 10 months later...

Izvor: TV Novi Sad

BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da više nema prepreka da se međunarodni servis za plaćanje preko interneta Pejpal (PayPal) koristi i u Srbiji.

NBS je nadležnim ministarstvima uputila pismo u kojem se navodi da građani Srbije slobodno mogu da preko PejPala plaćaju robu i usluge kupljene u inostranstvu ili naplaćuju robu i usluge prodate u inostranstvu.

Ističe se da, prema propisima kojima se uređuje platni promet, nije potrebno da se kompanija PejPal Singapur (PayPal Pte.Ltd Singapore) registruje u Srbiji kao banka ili neka druga finansijska institucija ili da osnuje lokalno predstavništvo za pružanje usluga.

NBS je ocenila da će uvođenje tog elektronskog servisa plaćanja povećati efikasnost platnih transakcija sa inostranstvom i smanjiti rashode građana i preduzeća.

U pismu su navedeni zaključci sa sastanka predstavnika NBS i Ministarstva finansija o tome da će opšti uslovi o pružanju usluga PejPala u Srbiji biti dopunjeni, kako je to učinjeno i u nekim drugim zemljama.

To znači da će građani usluge tog servisa koristiti pri kupovini u inostranstvu, odnosno prodaji robe i usluga strancima, a da će se novac ostvaren prodajom prenositi sa računa PejPala na račune "rezidenata Srbije", istakla je centralna banka.

Ja sam svojevremeno otvorio nalog navodeći Hrvatsku kao zemlju (sa adresom u Beogradu) i Master kartica Unicredit banke je mogla da prođe PayPal proveru, a Visa ne. Kada mi je istekla korišćena Master kartica, nova više nije prolazila verifikaciju. Što znači da su postali oprezniji. No sve više nekako imam utisak da je to da li će i kada PayPal i zvanično ponuditi svoje usluge u Srbiji mnogo pre političko nego pravno pitanje.

• 1 year later...

Možeš, registruj se na PayPal, a kao državu stavi Mađarsku. Ako je Visa Internet banke Intese, prolazi provereno, ja sam baš pre par dana kupovao nešto na eBay-u tako. Samo nemoj da prebacuješ novac sa kartice na PP račun, već koristi PP kao gateway za plaćanje, tj. samo kao procesor kartica - pitaće te pri registraciji na PP šta ćeš od ta dva.

Radilo nekada sa Intezinom internet karticom, ali vise ne. :P