Jump to content

Featured Replies

Svaka čast za sajt, fotografije su odlične. Moja primedba je da, kad kliknem na galeriju, ceo kompjuter mi postane neverovatno spor, i moram dosta da čekam da bih mogao išta da kliknem. Tek kad zatvorim galeriju kompjuter mi ponovo dobije normalnu brzinu. Ne znam da li drugi imaju ovaj problem, ali meni to pomalo smeta, kad mi neki sajt toliko pojede resurse kompjutera da ne mogu da radim ništa drugo dok mi je on otvoren. Možda je samo do mog kompjutera, nije baš najnoviji model :(

Druga sugestija (kad već pitaš) je da iza tačke i zareza kucaš razmak :) Tako će ti sajt delovati pismenije.

meni sajt radi lepo.

možda par sugestija.

u galerijama, opisi ispod vodopada sa Stare Planine se ne pojavljuju, već je svuda isti opis planine, sitnica koja može brzo da se ispravi.

možeš slobodno da dodaš neki watermark na sve fotografije. mislim da su slike fenomenalne i izuzetno retke, i mogu da se kladim da će masovno da se zloupotrebljavaju na drugim sajtovima ili već gde.

svaka čast za sajt, otišao mi je u bookmarks za manje od minute :)

Ja sam opis vodopada sa stare planine podelio u jedan veliki tekst. Tu su Toplodolski vodopadi u prvoj grupi i ostali vodopadi Stare Planine.AKo bolje pogledas videces da ispod teksta o Staroj planini dalje ide redosled obilaska vodopada kada krenete iz Temske.Znaci pogledajte malo bolje tekst o staroj planini i videcete da postoji opis puta do svih vodopada Toplodolaskog sliva sa GPS koordinatama.Za one druge vodopade Stare planine postoje posebna i detaljna objasnjenja tj.opis puta.

Sto se tacke i zareza tice sve u svoje vreme.Ima tu jos dosta posla oko sredjivanja teksta.

Sto se zastite fotki tice.Iz galerije mogu da se ukradu samo preko printscreen-a a onda i nije neki kvalitet.Watermark mi nekako kvari fotku, ne znam...

Za sporo ucitavanje verovatno je kriv malo stariji komp i naravno player pomocu koga se ucitavaju fotke.

Ceka se lepse vreme pa da krenem u dalje potrage za vodopadima....

Hvala svima na sugestijama i samo napred pisite slobodno.Jer ovaj sajt nisam pravio za sebe vec za ljubitelje prirode i one koji vole nesto malo drugacije da vide......

hej, mozda se nismo razumeli u vezi opisa, ucinilo mi se da opisi za pomenute vodopade ne funkcionisu kada se ode u galerije, dakle prevucem strelicom misha preko slike koja vodi do galerije za odredjeni vodopad, a dole se pojavi kratki opis, na njega mislim. Kod vodopada sa Stare planine, ovde se pojavljuje opis Stare Planine, a ne i vodopada.

koristim 1920x1080 i 22' monitor, ako ti znaci.

mogu da ti posaljem screenshotove da vidis kako to kod mene ispada, ako moze da ti pomogne.

inace sam naravno provalio opise za svaki pojedinacno, ali i tu imas mali propust oko organizacije pasusa, ponavlja se opis stare planine maltene ispod svakog od njih, pa onda ide jednoznacni opis.

..sve su to sitnice koje si mozda vec i ispravio :)

za watermark, moze da se skinu slike lagano :) ali veruj mi, skidace ti ljudi i printscreenom, evo kao ja na primer: http://i53.tinypic.com/kb58p4.jpg

meni su pre par godina pokrali sasvim prosechne neke slike u 800x600 rezoluciji, pa sam ih vidjao u Travel magazinu, na raznim sajtovima po netu, forumima, itd itd.. Drugi primer, moj kolega s posla je ceo sajt zapoceo na tu foru, i sa tudjim fotografijama i sa tudjim tekstovima, evo ga sad ima solidan google adsense prihod, a sajt mu je ziva prevara. Nije jedini, cela sorta ljudi se samo time bavi u zivotu, jbg. Al konkretno, kolega o kome pricham ima i sajt o staroj planini (na kojoj je bio jednom u zivotu i to u svojstvu politickog aktiviste kad je ministar-skijash otvarao neku zicharu, a ovaj trebao da pretstavlja podmladak te stranke iz susedne opstine!). Mogu da se kladim u sta god ti hteo da ce ovaj lik o kome pricam kad tad da ti poskida slike i opise (chim sazna za tvoj sajt).

Inache, gledao sam opise kako doci do par vodopada za koje znam kako se dolazi. Impresioniran sam koliko je sve detaljno i tacno! svaka cast jos jednom!

Sada sam ukapirao o cemu pricas.Nesto sam vec promenio a mislim da cu upotpunosti izbaciti tekst iz galerije.Zasto bi se ponavljao dva puta kada vec imam sve to na "Lokacije Vodopada",

Sto se watermarka tice sada si me vec bacio u tesko razmisljanje.Zasto da se neko drugi kiti tudjim perjem.NE znam videcu ukolikoje to moguce da se odradi sada direktno na webu jer je to ogroman posao da se ponovo sve odradi iz pocetka.

Sto se lokacija tice,ja sam se trudio da sto bolje opisem lokacije vodopada da narod ne bi lutao.Ja sam se bas dobro napatio za neke vodopade da ih pronadjem i lociram.Zato sada ne moraju drugi da prolaze kroz sve to.Moguce je da su se negde potkrale greske zato se nadam da ce me ljudi sa vremenom ispravljati i ukazivati na greske priliko postavljanja i teksta i fotografija.

Hvala ti jos jednom na svemu,videcu sta mogu da uradim.Vec sam nasao jednu moju fotku vodopada Skakalo na Divcibaram na nekoj lokalnoj web prezentaciji mislim da je Loznica....Sta da se radi,piraterija je svuda oko nas....

Pozdrav

Vrlo lepo.

Naznači na sajtu da je sve tvoja svojina i da je zabranjeno preštampavanje i korišćenje bilo kod materijala bez dozvole autora.

Danas ubacujem watermark,mozda ce proraditi i forum.

Ukoliko imate pitanja ili predloge izvolite javite se.Tu sam da pomognem koliko je to u mojoj moci.

Uzivajte u lepotama Srbije pa na prolece krenite i vi u avanturu.

Svaka čast na sajtu. Odlično što si sve lepo sistematizovao na jednom mestu, uz vrlo detaljne informacije. :)

Ako može par sugestija samo. Kod opisa nekih vodopada tekst je poprilično veliki, a nema nijednog paragrafa, pa je jako teško za čitanje. Konkretno, vodopadi na Staroj planini.

Link za galeriju se u Chrome browseru otvara u novom prozoru, umesto u novom tabu. Zapravo, trebalo bi da se otvara u istom tabu, ne čak ni novom, jer je u pitanju navigacija u okviru sajta.

Galerija je užasno zahtevna. Moj komp nit' je stari, niti slab, ali dok se učitava neka fotka procesor mi zakuca sasvim solidno. Pored toga, učitavanje traje predugo, iako imam brzu vezu. U tolikoj meri mi smeta, da sam odustao od gledanja slika :( Možda da optimizuješ flash nekako ili da ga, još bolje, zameniš javascriptom? :)

Evo paragrafi su malo pomereni...galeriju cu da ukinem tako da ce sve biti na jednom mestu samo malo strpljenja....

Sve predloge uvazavam i sve sto je logicno i ima smisla menjam.

Pozdrav

On 1/27/2011 at 8:17 AM, marko.petrovic said:

Inache, gledao sam opise kako doci do par vodopada za koje znam kako se dolazi. Impresioniran sam koliko je sve detaljno i tacno! svaka cast jos jednom!

Što se staroplaninskih vodopada tiče, u poslednjih par godina smo na Stazama i Bogazama postavili trekove za obilazak nekih od najatraktvnijih, tako da oni koji se služe GPS-om mogu daleko lakše i preciznije da stignu do svih njih (a u opisima se nalaze i dodatne fotografije):

http://www.stazeibogaze.info/2010/08/14/vodopadi-arbinja/

http://www.stazeibogaze.info/2009/12/01/vodopadi-stare-planine/

Inače, vodopad koji je zeppelin nazvao "Tri kladenca" mi smo nazvali "Koprenski vodopad", što mi se čini da je sa geografske tačke gledišta korektnije. Za sam taj vodopad meštani Dojkinaca nemaju ime (retko ko uopšte zna gde se nalazi, mi smo prvu informaciju o njemu iščeprkali 2008.), a Tri Kladenca je naziv za izvore oko kilometar uzvodno od vodopada, gde izvire Dojkinačka reka. Kladenac je u narodu uobičajeno ime za izvor, ali ne i za vodopad - vodopad nikako ne može biti kladenac, a i bilo bi zbunjujuće koristiti isti toponim za dva geografska objekta.

Uskoro možete da očekujete neke nove fotografije staroplaninskih vodopada, u okviru putopisa o boravku na Staroj planini prošlog leta (biće postavljen na Freebikingu). Inače je Stara planina pravi "zlatni rudnik" što se vodopada tiče i moji saradnici i ja imamo nova saznanja o nekima koje niko od nas još nije obišao, za čije istraživanje se nadam da ćemo naći vremena u toku ove sezone.

Ja ne bih ovde da polemisem o takvim stvarima,ko je kada i kako nesto otkrio i pronasao i nazvao.Medjutim ipak moram da kazem ono sto znam. Vezano za vodopad "tri kladenca" Ja ga nisam nazvao tako jer ja smatram da tako treba da se zove,kao sto ste vi to uradili.Ja sam naziv dobio od par tih istih seljana u Dojkincima.Sve to mozete proveriti i sami.Jedan covek se zove Ilija bio je sef mesne kancelarije u Brlogu inace je rodjen u Dojkincima,zatim Sinisa covek koji je takodje rodjen u Dojkincima i jos dva covek kojima ne znam imena.Znaci ja sam samo hteo da ih nazovem onako kako ih mestani tj.seljani iz kraja zovu jer su samo oni znali za taj vodopad.Sto se mene licno tice moze se zvati kako god.To je moje misljenje i ja sam takvu informaciju dobio u prici sa njima.Kasnije sam pricao i sa Vladimirom Manicem rodjenim na Staroj planini,covekom koji je uradio odlican dokumentarni film "visok" covekom koji je otkrio Piljske vodopade,Cunguljske vodopade koji takodje tvrdi da se taj vodopad zove "Tri Kladenca" imam njegov broj telefona i sa njim sam u kontaktu.Traziti logiku da li se kladenac moze zvati vodopadom mislim da nema nikakvih osnova.Koja je logika u svim ostalim nazivima bilo cega.Pogledajte samo na topokarti  nazive za potoke,reke,klisure i td...Ili cemo mozda da raspisemo konkurs ovde na netu kako da ga nazovemo?

Ja vas razumem u potpunosti,medjutim stice se utisak da je nekome stalo do nekog prestiza.Meni je sasvim sve jedno ko je i kada nesto otkrio i to objavio.Ja sam i ovaj sajt napravio za ljubitelje prirode i one koji vole na posete malo drugacija mesta u Srbiji.Ja na mojoj web stranici naziv vodopada nemam nameru da menjam jer znam sigurno da ga ja nisam nazvao tako.Vi ste medjutim nazvali vodopad po nekoj vasoj logici pa neka vam bude tako.

ps. u prilogu na stazam i bogazama o vodopadima Arbinja,imate gresku u nazivu onog potoka koji se uliva u Dojkinacku reku.Ono nije Jarisor potok.Jarisor se nalazi 500 metara nizvodno pa onda od usca potoka  navise nekih 300 metara imate vertikalu od 10 metara to je vodopad Jarisor.Pogledajte na mojoj web prezentaciji.Ni tu lokaciju ni naziv nisam ja izmislio vec isti ti mestani iz Dojkinaca.

Srdacan pozdrav sa zeljom da se jednom sretnemo na Staroj planini i sve nedoumice resimo.

Nije Vladimir, nego Dragoslav Manić. Manić i ja se odlično znamo i sarađivali smo na organizaciji većine 4x4 karavana na Staroj planini do sada. Nisam baš ubeđen da Manić ima decidan stav o nazivu vodopada o kome pričamo, jer je u priči sa mnom (pre nego što sam otišao da ga fotografišem) o dotičnom govorio u stilu "ima jedan vodopad nizvodno od Tri Kladenca". Dakle Tri Kladenca je naziv izvora Dojkinačke reke i to je čak i na vojnim topo kartama (bilo 1:50000 ili 1:25000) jasno označeno. Vodopadi su inače malo specifični toponimi utoliko što je čest slučaj da ih meštani uopšte ne referenciraju određenim imenima, jer se njima jednostavno ne bave, pa o njima govore koristeći toponime nečega u čijoj se blizini nalaze.

Reći da je Manić "otkrio" Piljski ili Čunguljski vodopad je malo pretenciozno. Siguran sam da su tamošnji pastiri znali za njih i pre 100 ili 200 godina, tako da se o otkrićima može govoriti samo u smislu javnog dokumentovanja u elektronskim ili štampanim medijima (kao što ni Kolumbo nije "otkrio" Ameriku). Kada sam ja tamo negde 2004. godine načuo da postoji nešto što se zove Piljski vodopad (tada još uvek nije bila široko rasprostranjena informacija da postoje dva vodopada), pretresao sam celokupan internet i nigde nije bilo ni pomena istog, daleko bilo neke fotografije. Bilo ko iz planinarskih krugova koga sam pitao za Piljski vodopad imao je tek neku maglovitu predstavu gde bi to moglo da bude, pa sam pretpostavio da se nalazi negde na obroncima vrha Pilj (koji je inače kao takav ubeležen na topo kartama) i to vrlo verovatno na najstrmijem vodotoku koji se sa njega spušta, odnosno na Lisevskom dolu. Pretpostavka se pokazala tačnom. Putopis "U potrazi za prapočetkom" (http://freebiking.org/2006/10/u-potrazi-za-prapocetkom) koji sam okačio na Freebiking još 2006. bio je prvi zvanično dokumentovani pomen Piljskog vodopada na domaćem webu i prvi put da se Stara planina uopšte obrađuje na taj način. Dotle je prostor jugoistočno od Babinog Zuba (barem u krugovima urbanih ljubitelja prirode) bio neki tamni vilajet o kome se ispredaju legende i o kome niko ništa precizno ne zna. Onda je tek krenula poplava popularnosti Piljskog vodopada, a Penčić je prvi javnost zaintrigirao svojim fotografijama Čunguljskog i Krmoljskog. S tim što Kurtulski opet Boris i ja prvi pominjemo (pa se po već korišćenoj logici možda može reći da smo ga "otkrili" ;-) ) u foto albumu http://freebiking.org/wpg2?g2_itemId=8725 iz 2009.

Što se upotrebe termina Jarišor tiče, i to je stvar konvencije koju ćemo prihvatiti. Na topo kartama imena ta dva potoka uopšte nisu označena, samo su tri grebena koja ih okružuju od jugozapada ka severoistoku, označena kao (redom) Golemi Jarišor, Jovićki kamen i Mali Jarišor. Pošto Jarišor kao toponim tu dominira nekako je bilo logično da se tim imenom nazove i potok, ali ne možemo istim imenom nazvati oba, tako da je podjednako logično da jedan od njih nazovemo Jovićki. Kako ćemo oko toga da se dogovorimo, svejedno; nije zgoreg da prihvatimo nazive koje koriste meštani, ukoliko postoje. No tu priču o toponimima treba odvojiti od priče o tačnosti pozicije određenih waypointa u postavljenom treku o kome pričamo. Upravo sam još jednom uporedio vreme nastanka fotografije i trek log sa tog puta ne bih li ustanovio da li se zaista vodopad sa fotografije nalazi na mestu gde je označen waypoint u članku na Stazama i Bogazama - pozicija je 100% tačna. Imena su u celoj toj priči najmanje bitna.

Evo opet ja da se malo nadovezem.Da li jeste ili nije Vladimir prosudi sam i nazovi coveka jer ja imam i njegov mail i njegov broj telefon.Ne bih da ovde ostavljam to javno.Njegov mail pocinje sa vladaman@ .....

Ne znam da li o istom coveku pricamo.Iz razgovora sa njim saznajem da je on uz pomoc vojske koja ga je dok je bila tamo sprovela do Cunguljskog vodopada jer je bila bukvalno zabranjena zona.Naravno da sam mislio na to "otkrio" da su za taj i ostale Staroplaninske vodopade znali mestani oduvek.Opet kazem iz price sa njim saznajem da je prvi jos 2002 objavio informacije o Donjem Piljskom vodopadu.Gde ih je objavio ne znam,posto ga poznajes pitaj ga.On je samo te fotografije i informacije prosledio siroj javnosti u Srbiji.Ja ne bih da zalazim u te detalje ko je i kada zasluzan za koje otkrivanje vodopada.To po svemu sudeci vama vise znaci.....meni savrseno nista jer nema nikakvog znacaja i bilo kakvu tezinu.Volim da se setam po Staroj Planini, fotografisem i da uzivam u lepoti iste.

Da, izgleda da si u pravu da ne pričamo o istom čoveku. Ja govorim o Dragoslavu Maniću, potpredsedniku kluba "Srebrna Glava", meštaninu Velike Lukanje i gazdi tamošnjeg planinarskog doma, koji je takođe dosta uradio na promociji Stare planine do sada. Vladimir je vidim mlađi čovek, pretpostavljam da su u nekom strodstvu.

Slažem se zepellin da nije bitno ko je šta uradio prvi, ali Lazar je u pravu da treba na neki način zaštititi autorstvo. Ni ja o tome nisam vodio računa i danas svoje fotografije viđam širom interneta. Najviše boli kada shvatiš da su ih iskoristili neki paraziti u svrhu sopstvenog biznisa, a da nisu guzice pomakli iz fotelje. Dakle, neko parazitiše na silnom vremenu i trudu (a i novcu) koji si ti uložio da tako altruistički stigneš do nekih egzotičnih mesta i da ih otkriješ javnosti. Za Prskalo recimo niko nije znao (sem ponekog lovca sa Kučaja) pre nego što sam počeo da ga promovišem na Freebikingu, a sad ga naprasno ima po bilbordima, prospektima turističkih organizacija i reklamama za mineralnu vodu. I simptomatično je da niko od njih ne navodi izvore, dok im ne zapretiš tužbom.

U pravu si ti sto se autorskih prava tice.Medjutim to sa internetom ide veoma tesko oko zastite autorskih prava.Pogledaj samo koliko piraterija ima na netu...sta drugo reci da ne pricam o filmovima i to najnovijim koje mozes naci i skinuti sa neta.Naravno treba pokusati  i zastiti se koliko je to  moguce.Vla da Manci je sada u decembru imao promociju filma o nekoj grabljivici sa stare palnine ne znam tacno kojoj rekao mi je ali sam zaboravio.Promocija je bila u Nisu i bilo je oko 800 posetilaca.Pricao sam sa njim pre neki dan i covek zaista poznaje staru planinu kao svoj dzep.Inace je profesor geografije u Nisu.Imam neke preliminarne dogovore da krenem sa njim po staroj kada to vreme dozvoli.

Ima tu jos vodopada kako sam ja nacuo zato se i spremam na prolece kada bude dosta vode da odem sa njim na vise dana da pokusamo da pronadjemo i uslikamo jos kojeg  vodenog lepotana sa stare.

Srdacan pozdrav

Boris i ja planiramo čim nađemo vremena na proleće da odemo da snimimo vodopade u gornjem toku Jelovice (s druge strane Koprena), a o istom trošku bismo mogli da odradimo i rekognosciranje terena u okolini sela Rosomač. Doduše, Rosomačka reka uzvodno od sela (ako je suditi po topo kartama i GE) nešto baš i ne obećava kada su vodopadi u pitanju, ali kraj bi generalno mogao biti zanimljiv. Mogli bismo da krenemo zajedno, ako budeš raspoložen.

Svakako,sto da ne ! ja imam Land Rover Discovery predpostavljam da i vi imate dzip jer sam vidjao terence na onim fotkama po staroj.Nisam ni ja isao mnogo dalje od samog mesta Jelovica,mozda kilomatar uzvodno do onog vrela kod Tigrovog odmaralista.Ne znam ni da li ima i kakvi su vodopadi dalje uz Jelovicku reku.Medjutim dok se ne prodje i ne izvidi nista od price.Meni deluje primaljiv tok Javorske reke dalje od Cunguljskog vodopada.Mislim da bi i tamo trebalo malo dublje uci i proci.Cak mi i Vlada Manic kaze da tamo nije bio.Mozda tamo postoji neki vodopad ko zna?

U svakom slucaju pojam Stara Planina je zaista veliki pojam.Jedino sto nas sputava to je slobodno vreme i uopste mogucnost uskladjivanja slobodnog vremena sa lepim vremenom na planini.

Ukoliko budete hteli,kada krenete obavestite me koji dan ranije da i ja mogu da planiram odlazak.

Mene je Boris vec  pozvao na sajtu dizajn zone

Javi te se na : info@vodopadisrbije.com pa cemo razmeniti telefone.

Pozdrav

• 3 months later...

Posto vecina koja navraca ovde zna vec o cemu se radi.

Zeleo bih samo da kazem da sam za vikend bio na Staroj Planini i da sam prosto odusevljen onime sta sam video tj.pronasao i to samo u slivu Jelovicke reke.

Dakle uz svestranu pomocu svog sada vec prijatelja Ilije Najdanovica iz Dojkinca.Uspeo sam da prodjem kroz sve potoke tj.slivove Jelovicke reke.Iako sam na Staroj Planini bio desetak puta ovaj vikend je bio,kao da sam tamo otisao prvi put.

Verovali ili ne pronasao sam i uslikao oko 10 vodopada od kojih ni jedan nije ispod 10 metara.Za neke mogu skoro sigurno da tvrdim da su i najveci vodopadi u Srbiji.Znam pojedinci mi nece verovati jer su videli Jelovarnik i Donji Piljski vodopad.Medjutim ovo nisu videli.Ovo je nesto velicanstveno.Pri samom vrhu koprena gde i izvire jedan od slivova Jelovicke reke (Dabidzin potok) odmah nakon stotinak metara nadmorske visine nize od vrela pocinju vodopadi.Ovo su ujedno i vodopadi na najvecoj nadmorskoj visini odmah posle vodopada Tri Kladenca sa druge strane Koprena.Da toliko ne bih pricao i objasnjavao pogledajte poslednju sliku na sajtu http://www.vodopadisrbije.com pod nazivom Vodopadi Jelovice

Pokusajte da se malo fokusirate i vidite dvoje ljudi koji stoje ispod donjeg vodopada.Pokusajte onda da stvorite sliku o velicini gornjih vodopada.Ja sam zaista ostao zatecen prizorom.Velika je steta sto ove godine nije bilo mnogo snega na planini a nije bilo ni kisa tako da su vodopadi izgledali mnogo manji.Mogu samo da ih zamislim sa puno vode....

Takodje sam pronasao i vodopad u slivu Dojkinacke reke u Lisevski Do-lu na visini od 1423mnv. visine 20 metara ali se prva kaskada ne vidi jer je teren veoma strm i nije moguce uslikati citav vodopad.Fotografije ovog vodopada kacim veceras .Uzivajte u prizorima

POZDRAV SVIMA

http://www.vodopadisrbije.com

pozdrav svima

Odlicna tema  i moram da pohvalim ovaj poslednji sajt, ima sve shto treba da se procita i pronadje za odredjeni vodopad...

hvala !

• 3 weeks later...

Evo i novih vodopada na sajtu  www.vodopadisrbije.com

Barska Reka,Gvozdacka Vrela,Kanjon Dubrasnice,Kanjon Susice,Paskovac,Zagradje, Vodopadi Jelovice.

uzivajte.

• 1 month later...

Jos novih vodopada na: www.vodopadisrbije.com.  Ovoga puta vodopadi iz kanjona Tribuce i vodopad na Povlenskoj reci.

Pozdrav

On 8/9/2011 at 9:00 PM, zeppelin said:

Jos novih vodopada na: www.vodopadisrbije.com. 

Super tema, hvala na sajtu! (Samo napomena - CSS se učitava svaki 3-4 put kad uđem na sajt...? Pri ostalim ulascima vidi se čist HTML.)

Vidim da ste pomenuli i Vodopad u Gostilju, pa bi možda bilo zanimljivo pomenuti i Stopića pećinu (koja je blizu) u kojoj postoji pećinski vodopad. Meni je izgledao jako zanimljivo, a potrudiću se u septembru da odem ponovo pa da postavim i neke fotografije.